Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2008

Η μεγαλύτερη νεοελληνική πολιτική πλάνη

Εδραιώθηκε ως έννοια κατά τη σύσταση του πρώτου Γαλλικού Κοινοβουλίου μετά τη Γαλλική Επανάσταση και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για να περιγράψει γενικευμένες πολιτικές στάσεις. Παρά τη σταδιακή αποχώρησή της από το Ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ιδίως της Μεταπολίτευσης, και έχει διπλό όνομα. Ονομάζεται «Δεξιά – Αριστερά» (για χάρη συντομίας θα αναφέρεται στο εξής ως «Δ-Α»).

Στο μυαλό του μέσου Έλληνα, όσο αδιαχώριστες έννοιες είναι ο «Θεός» και η «Ηθική», άλλο τόσο αδιαχώριστη είναι η Δ-Α και η πολιτική. Στην πραγματικότητα όμως, όπως συμβαίνει και με το Θεό, η Δ-Α είναι μία πολιτική πλάνη την οποία ξέρουν να χειρίζονται καλά οι επαγγελματίες πολιτικοί, είτε για να συσπειρώσουν εκλογείς, είτε για να ξεφεύγουν από δύσκολες θέσεις όταν ο αντίπαλος τους στριμώχνει.

Καταρχάς, τη σήμερον ημέρα δεν υπάρχει γνήσιο Δεξιό ή Αριστερό κόμμα. Υπάρχουν κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ή έχουν συμφέρον να διακηρύττουν ότι ανήκουν στον έναν ή τον άλλο χώρο, στην πραγματικότητα όμως κανένα από αυτά δεν μπορεί να θεωρηθεί 100% Δεξιό ή Αριστερό αφού η Δ-Α δεν έχει κάποια ρητή πολιτική υπόσταση, εκτός αυτής της συνεχούς διαμάχης. Δηλαδή ότι είναι Δεξιό, δεν μπορεί να είναι Αριστερό και αντίστροφα.

Αυτό έχει ως συνέπεια, οι πολιτικοί να αναλώνονται σε ρητορικές και χρονοβόρες ανούσιες τοποθετήσεις προκειμένου να στηρίξουν το χώρο τους έναντι του άλλου, αντί να λαμβάνουν σωστές πολιτικές αποφάσεις προς τη σωστότερη κατεύθυνση. Στο τέλος κερδίζει ο παραλογισμός και φυσικά χάνουν το Κράτος και η κοινωνία. Βέβαια αυτό έχει να κάνει και με την πολιτική νοοτροπία στην Ελλάδα όπου ο σκοπός του κάθε πολιτικού είναι να εξοντώσει τον πολιτικό του αντίπαλο και όχι να παράγει έργο. Όμως αυτό το φαινόμενο οξύνεται όταν στο παιχνίδι μπαίνει και η έννοια της Δ-Α.

Κατά δεύτερον, η πολιτικολογία γύρω από τη Δ-Α συνεχώς παρουσιάζει αντιφάσεις, όσον αφορά την άσκηση πολιτικής τη σημερινή εποχή σε σχέση με τον ορισμό της Δ-Α. Έτσι ενώ σε γενικές γραμμές η Αριστερά υποτίθεται ότι προωθεί προοδευτικές ιδέες με κύριο θεμέλιο την κοινωνική πρόνοια, στην ουσία απλά προωθεί θεωρητικές ιδέες που ίσως να πετύχαιναν αυτό το σκοπό 50 χρόνια πριν. Αντίστοιχα, ενώ η Δεξιά υποτίθεται ότι προωθεί πιο συντηρητικές και αντιλαϊκές πολιτικές, στην ουσία προβαίνει σε λαϊκισμούς και φιλολαϊκό συντηρητισμό.

Ως αποτέλεσμα, ενώ έχουμε εισέλθει στην Οικονομία της Παγκοσμιοποίησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας, οι βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας προτιμούν να αναδύουν μία γραφικότητα άλλων εποχών, εκτός πραγματικότητας, παρά να αναθεωρούν τις πολιτικές τους σε σχέση με την εποχή μας και να εκσυγχρονίζονται ανάλογα. Η γενικόλογη Αριστερά ξεπέφτει σε ουτοπικές ασυναρτησίες, ενώ η λαϊκίστικη Δεξιά ξεπέφτει σε συντηρητικές ανοησίες.

Κατά τρίτον, η Δ-Α περιλαμβάνει μία σειρά από προβλήματα, παρόμοια με αυτά που παρουσιάζονται σε αυθαίρετες κατηγοριοποιήσεις, όπως η αυθαίρετη κριτική σε κάποιον που εκφράζει μία άποψη. Για παράδειγμα, προσάπτοντας σε κάποιον την ταμπέλα του Δεξιού ή του Αριστερού, επειδή ακούγεται μία και μόνο άποψή του, ενδεχομένως να επισκιάζονται όλες οι υπόλοιπες απόψεις του κάτω από αυτή την ταμπέλα. Και αυτό δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε πρακτικό σε μία κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ενώ μπορεί να γίνει και άκρως εκνευριστικό σε επίπεδο διαλόγου.

Φυσικά, μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όλα αυτά δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία αφού η ελληνική πολιτική διανύει περίοδο καθαρά πελατειακής και λαϊκίστικης νοοτροπίας σε όλο το φάσμα της. Το πρόβλημα όμως παρουσιάζεται στους πολίτες που αντί να διαμορφώνουν μία καθαρή πολιτική άποψη, που ενδεχομένως να ενστερνίζεται «Δεξιές» και «Αριστερές» πολιτικές ταυτόχρονα, καταφεύγουν στα σκουριασμένα καλούπια της Δ-Α. Οι πολίτες με τη σειρά τους διαμορφώνουν την εκάστοτε κοινωνία, που εκλέγει τα συγκεκριμένα άτομα του ελληνικού Κοινοβουλίου και η ιστορία ανακυκλώνεται.

Ο μόνος τρόπος να ξεφύγει η πολιτική μας συνείδηση (σε όσους από εμάς έχει απομείνει έστω και λίγη) από τις απαρχαιωμένες έννοιες της Δ-Α, είναι ο ορθολογισμός. Ορθολογισμός σε κάθε επίπεδο των πολιτικών αποφάσεων σημαίνει ότι ξεκολλάμε τις σκουριασμένες πινακίδες της Δ-Α και εξετάζουμε κάθε πολιτική βούληση, κινητοποίηση και απόφαση σφαιρικά και λογικά. Χωρίς πολιτικούς μέντορες, καθοδηγητές, πατερούληδες κλπ. Ορθολογισμός σημαίνει ότι συνεχίζουμε την εποικοδομητική κριτική πάνω σε μοντέλα που έχουν αποτύχει, ζητώντας την ανατροπή τους και ακολουθώντας καλύτερες προτάσεις. Στηρίζουμε τη θετική πολιτική και απομακρύνουμε το συντηρητισμό. Άλλωστε, στη σημερινή εποχή συντηρητισμός είναι η εμμονή σε ιδέες και έννοιες που έχουν απαρχαιωθεί και δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις των σημερινών κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συστημάτων. Εξάλλου δεν είναι τιμητικό για την πολιτική ωριμότητα μίας κοινωνίας, όταν τα μέλη της ακολουθούν τις πολιτικές ταμπέλες ηλικίας τουλάχιστον δύο αιώνων.

23 σχόλια:

 1. Φίλε ελληνάκι
  Οι έννοιες Δεξιά-Αριστερά χρησιμοποιούνται κατά κόρον σήμερα με τόσο λανθασμένη έννοια, που έχουν χάσει την αρχική σημασία τους.

  Στη Γαλλική Επανάσταση, δεξιοί ονομάζονταν οι συντηρητικοί, όσοι ήθελαν να παραμείνει ως έχει το σύστημα, ενώ αριστεροί αυτοί που ήθελαν ριζοσπαστικές αλλαγές.

  Σήμερα, η λέξη «Δεξιά» χρησιμοποιείται ως βρισιά, κυρίως από ΠΑΣΟΚους, ενώ η λέξη «Αριστερά» ως το απόλυτο καλό, εξ ου και το «μα, δεν γίνεται να είναι κακός, αφού είναι αριστερός»!! Αντίθετα, η συνώνυμη λέξη «κομμουνιστής» και τα παράγωγά της «κομμούνι», «αναρχοκομμούνι» και λοιπά είναι βρισιές...

  Συχνά βέβαια βλέπουμε κόμματα του «αριστερού» χώρου να εκφράζουν παρωχημένες και συντηρητικές ιδέες άλλων δεκαετιών (π.χ. οι θέσεις του Κ.Κ.Ε. για τα ναρκωτικά), ενώ αραιά και που παρατηρούμε καινοτόμες προτάσεις (λέμε τώρα...) από τα μεγάλα δεξιά κόμματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αν και ο πολιτικός στίβος έχει εξελιχθεί σε εναν multi-culti αχταρμά, η τεχνητη πολιτική πόλωση απο τα μεγάλα κόμματα ειναι απαραίτητη για να εξασφαλιστούν ψηφοφόροι-οπαδοί ποδοσφαιρικού αγώνα.ψυχολογία της μάζας γαρ...

  ορισμένες φορές μάλιστα ακραίες δεξιές και αριστερες αποψεις ξεκινούν μεν αντιδιαμετρικά αντίθετα - διαγράφουν αντίστροφους κύκλους και ταυτίζονται κάπου στο περιθώριο. ειδικότερα δε σε οτι αφορά τους τρόπους επιβολής των αποψεών τους,είναι οι δυο οψεις του ιδιου νομίσματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δε συμφωνω με το 'multi culti αχταρμα'.Οι εννοιες Δ-Α μπορει να εχουν φθαρει ως οροι αλλα ακομη προσ-
  διοριζουν πολιτικες επιλογες,ασχετα αν δεν τις
  θεωρουμε ολοι 'μοντερνες'
  ή ριζοσπαστικες. Το οτι η Δεξια εφτασε να ειναι το συνωνυμο της βρισιας και στην Ελλαδα και ενδεχομενως
  και σε πολλα αλλα κρατη του κοσμου εχει να κανει με τις αστοχες πολιτικες επιλογες και τους επικινδυνους πολιτικους που τις ακολουθησαν κατα καιρους. Η αριστερα παλι εχοντας περασει απο πολλες διαδικασιες θα επρεπε να εχει ηδη μαθει απο τα λαθη του παρελθοντος, ομως παρολα αυτα δεν μπορω να την ξεγραψω σαν ιδεολογικη εννοια. Οπως και να εχει, προτιμω να εχω προβλημα με τις πολιτικες εκφρασεις της
  Αριστερας μια και ειναι o 'περισσοτερα υποσχομενος'
  χωρος, απo το να ασχολουμαι
  καν με τη Δεξια που εχει ξοφλησει και σαν εννοια αλλα και πολυ περισσοτερο σαν εκφραση ιδεολογιας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @elva

  θα συμφωνήσω με τον ανορθόδοξο πως οι εννοιες Α-Δ έχουν χάσει την αρχική τους σημασία και
  θα επιμείνω στην αποψή μου, προσθέτοντας οτι εν μέσω μιας γενικότερης εκπτωσης ιδεών και ιδανικών το πολιτικό τοπίο είναι αρκούντως θολό και ασαφές, χωρίς ταυτότητα, στίγμα, προορισμό.

  παραδειγμα του αχταρμά: αριστεροί με κότερο, τζιπ και πισίνα οραματίζονται το σοσιαλιστικό αύριο. φτωχοί βιοπαλαιστές υποστηρίζουν ασφυκτικές καπιταλιστικές επιλογές.

  δεν με εκφραζει ιδεολογικά η δεξια αλλα λυπαμαι.. επί του πρακτέου ουτε η αριστερα
  μου φαίνεται πολλά υποσχόμενη,ειδικά αν μιλάμε για την αριστερα του ελλαδικού χώρου.

  τι μπορεί να περιμένει κανέις απο το αντανακλαστικά αντιδραστικό και απολιθωμένο ΚΚΕ ή απο τον ροζ μεταξωτό Συνασπισμό - "Εκάλη club"??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. οι έννοιες ή οι ορισμούς έχουν επιτήδεια ευτελισθεί, όμως τι φταίνε οι ίδιες αυτές έννοιες και το περιεχόμενό τους;

  (εδώ σε θέλω κάβουρα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ ανορθόδοξος + noctua

  Συμφωνούμε

  @ elva

  Δεν θα ήταν δυνατόν να έχουν χαθεί οι αρχές που εκπροσωπεί η Δ-Α. Μπορούν όμως να έχουν μεταλαχθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν μπορούν να αντιπροσωπεύει η κάθε μία από ένα ομοιογενές πολιτικό πλαίσιο.

  Για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση ενός ζημιογόνου δημόσιου φορέα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιά ή αριστερή πολιτική πλέον. Ενδεχομένως πριν 100 χρόνια να ήταν πιο ξεκάθαρο, βάσει του αντίκτυπου που θα είχε στα εμπλεκόμενα κοινωνικά στρώματα.

  Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ολυμπιακή. Είναι πιο "αριστερό" η Ολυμπιακή να διατηρήσει το Δημόσιο χαρακτήρα της για χάρη 8000 υπαλλήλων και εις βάρος 6.000.000 φορολογουμένων, ή να ιδιωτικοποιηθεί εις βάρος 8000 υπαλλήλων και για χάρη 6.000.000 φορολογούμενων; Και δεν εξετάζω τα προνόμοια, τις συνθήκες και το μέλλον των 8000 υπαλλήλων.

  @ roides

  Δεν φταίνε σε κάτι, ούτε αλλοιώνεται το περιεχόμενό τους. Απλά το περιεχόμενό τους έχει μεταλλαχθεί. Η αστική τάξη δεν είναι η ίδια με εκείνη πριν 100-200 χρόνια. Άλλες ανάγκες, άλλες απαιτήσεις, που με τη σειρά τους επηρεάζουν και άλλες κοινωνικές τάξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εγώ εκνευρίζομαι τα μάλα τελευταία με τύπους που το παίζουν ειδήμονες και αναλύουν κάθε τι που έχει σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ δεν έχουν δει καν τον Ατλαντικό (ούτε από την ευρωπαϊκή του πλευρά)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @noctua

  Το επιχειρημα 'αριστεροί με κότερο,τζιπ και πισίνα',
  που εχουν ομως οραματα για το αυριο εχει ακουστει ουκ ολιγες φορες..Το ζητουμενο,
  παντως, για εμενα ειναι να εχει καποιος οραματα, και ειδικα σε τετοιους πονηρους
  καιρους.Κατ αρχην αν αυτοι οι'αριστεροι'που αναφερεις ειναι προοδευτικοι και δη
  με οικολογικη συνειδηση, καποια στιγμη θα καταλαβουν
  οτι δεν τους χρειαζονται ολα αυτα. Απο την αλλη, το οτι 'φτωχοί βιοπαλαιστές υποστηρίζουν ασφυκτικές καπιταλιστικές επιλογές' δειχνει αγνοια και συγχιση ως προς τα συμφεροντα τους.
  Περισσοτερο διαβασμα,
  λιγοτερη τηλεοραση και μεγαλυτερη δοση απο την καθημερινη πραγματικοτητα θα τους κανει γρηγορα να συνειδητοποιησουν τη πλανη τους, πιστευω!
  Το οτι πολλους δεν τους καλυπτει η αριστερα και δη του ελλαδικού χώρου, το βλεπω,αλλα μηπως αυτο συμβαινει επειδη συχνα
  κολλαμε στους τυπους και χανουμε την ουσια; Ειναι και θεμα επιλογων, καλων, η κακων,αυτο ομως επαφιεται
  στον καθενα να το ψαξει.

  @ellinaki

  Ναι μεν οι εννοιες Δεξιά-Αριστερά μπορει να έχουν
  'μεταλαχθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν μπορούν
  να αντιπροσωπεύει η κάθε μία από ένα ομοιογενές πολιτικό πλαισιο', αλλα το περιεχομενο τους, μεταλλαγμενο, η μη, δεν παυει να υπαρχει!
  Και ναι μεν η αστική τάξη δεν είναι η ίδια με εκείνη πριν 100-200 χρόνια, αλλα αναρρωτιεμαι αν εχουν αλλαξει τοσο πολυ, πια, τα αιτηματα μας και ειδικα μαλιστα στην Ελλαδα;Αν μου ελεγες για τη Σουηδια ισως και το παραδεχομουν, γιατι υπαρχει μεγαλη διαφορα απο χωρα σε χωρα. Παρολα αυτα η Αριστερα που και εδω,στη Σουηδια, περασε πολλα σαν παραταξη τελευταια κερδιζει
  πολλους ψηφοφορους οι οποιοι μη βρισκοντας πολιτικη ανταποκριση στους πολυ θολους σοσιαλιστες επανερχονται τωρα στους αριστερους που διατηρουν μια σοβαρη φιλοεργατικη και οικολογικη, συναμα,
  πολιτικη, χρονια τωρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Όντως, κάποιος πρέπει να καταλάβει επιτέλους πως οιμ έννοιες αυτές έχουν αντικατασταθεί από μία και μόνο λέξη:
  "ΚΟΝΕ"...
  Τι σημασία αν είσαι πράσινος η μπλέ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ μεγαλοκοπέλα

  Η λέξη "καφενείο" είναι ελληνική και έχει την ίδια χροιά στους περισσότερους Έλληνες. Εκτός από άριστοι προπονητές ποδοσφαίρου, είναι και άψογοι οικονομολόγοι και πολιτικοί.

  @ elva

  Δεν είπα ότι το περιεχόμενό τους δεν υφίσταται ή έχει αλλοιωθεί. Απλά δεν υφίσταται κάτω από ίδιες ταμπέλες.

  Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι η ταμπελοποιήση Δ-Α των σύγχρονων πολιτικών ιδεών κάνει κακό στην πολιτική. Είναι παγίδα για έναν βουλευτή να δηλώνει δεξιός ή αριστερός ενώ μπορεί να έχει ανάμεικτες ιδέες. Είναι επίσης παγίδα για έναν πολίτη να ακολουθεί τυφλά ένα Δεξιό ή Αριστερό μανιφέστο, χωρίς να προσεγγίζει σφαιρικά τα πολιτικά τεκτενόμενα και να εξετάζει κάθε πολιτική πράξη με βάση το κοινωνικό συμφέρον.

  Να σου δώσω άλλο ένα παράδειγμα... πιο πράσινο, δηλαδή σχετικό με το περιβάλλον. Πριν 3 χρόνια, μεγάλος Έλληνας επιχειρηματίας ενδιαφέρθηκε να επενδύσει στην αιολική ενέργεια και διενέργησε μελέτη για την κατασκευή μεγάλου αιολικού πάρκου στη Σέριφο. Αυτοί που αντέδρασαν ήταν οι τοπικές αριστερές παρατάξεις, με το σκεπτικό ότι "ο ταδε μεγαλοκαρχαρίας θέλει να εκμεταλευτεί το νησί μας"!

  Δηλαδή στη ΔΕΗ θα το επέτρεπαν; Και αν δεν το επέτρεπαν ούτε στη ΔΕΗ, τότε για ποια καθαρή ενέργεια μιλάνε;

  Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, πιστεύω ότι αν οι τοπικές παρατάξεις δεν είχαν την κλασσική αριστερίστικη πιπίλα περί κεφαλαίου, θα μπορούσαν να συνεργαστούν στην υλοποίηση του πάρκου, και τελικώς να προάγουν την αιολική ενέργεια.

  Σημ: Το παράδειγμα που έφερα και ενδεχομένως φαίνεται να βάλει κατά της Αριστεράς, ήταν τυχαίο. Υπάρχουν και αντίστοιχα αντι-Δεξιά, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @elva

  εγω πάλι δεν έχω χειρότερο απο εναν αριστερό οραματιστή με "δεξιές τσέπες"! γιατι απλούστατα κανένας απο αυτούς δεν κάνει ή δεν θα κάνει το όραμα πράξη.

  όσο για την οικολογική συνείδηση, δεν θεωρώ οτι μπορεί να την προσεταιρίζεται κατ' αποκλειστικότητα η όποια παράταξη.

  η προστασία του περιβάλλοντος ειναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να αποτελεί αρχικό και αυτονόητο μέλημα της εκαστωτε κυβέρνησης, πέρα απο σκοπιμότητες και συμφέροντα.

  φοβάμαι δε οτι επειδη το eco friendly πουλάει τώρα τελευταία, ισως αποτελεσει άλλο ένα ανουσιο και κενο moto στο στόμα του κάθε πολιτικού.

  παράδειγμα: κορυφαίο στέλεχος της αριστεράς άφησε μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου φεύγοντας απο την παραλία όλη του την προίκα (μπουκάλια, πλαστικά ποτηρια, εφημερίδες, περιοδικά, και ενα σπασμένο καρεκλάκι) και την επόμεη εβδομάδα μιλούσε με ζέση στη ΝΕΤ για οικολογικά θέματα!!

  γενικότερα και εν κατακλείδει...
  μπρος γαλαζοπράσινος γκρεμός και πίσω κοκκινοροζουλί ρεμα. Διαλεχτε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ellinaki
  H 'για τα ματια' ταμπελο-
  ποιήση Δ-Α των σύγχρονων πολιτικών ιδεών ειναι που βλαπτει στην πολιτική! Δεν καταλαβαινω τον βουλευτή που δηλώνει'δεξιός' ή
  'αριστερός' ενώ έχει ανάμεικτες ιδέες! Ας παει στον Συνασπισμο! Επιπλεον, αν κανουμε ολοι αυτο που λες και ενημερωνομαστε, διαβαζουμε κλπ τοτε θα καταλαβουμε αργα η γρηγορα ποιοι ειναι οι σωστοι και ποιοι οι..θολουρες με τις 'παγιδες'!
  Το παραδειγμα με τον επιχειρηματια που αναφερεις
  αποδεικνευει τις φοβιες πολλων Ελληνων στο να εμπιστευτουν ιδιωτη. Αδικο εχουν; Ολοι ξερουμε τι σημαινει ιδιωτικος τομεας στην Ελλαδα. Εδω το κρατος κοιταει να μας γελασει, ο ιδιωτης δεν θα το κανει αν μπορει; Αυτο που θα επρεπε να απαιτησουν και απο τον ιδιωτη και απο την ΔΕΗ, ενδεχομενως, ειναι αυστηροι ελεγχοι & εγγυησεις οτι τα πραγματα ειναι ετσι οπως δειχνουν και οχι κατι αλλο που θα το εβλεπαν εκ των υστερων!Λιγες φορες εχουν κοροιδεψει κοσμο με δηθεν καθαρες επενδυσεις, που ομως, βγηκαν αλλιως στη πορεια;
  Υ.Γ Καλα ειναι τα παραδειγματα, αλλα να φενουμε και κανενα που να μη συκοφαντει ολο τους ιδιους και τους ιδιους! Αλλιως, ειναι σικε η κατασταση και δε λεει...

  @noctua

  Παραδεχεσαι δλδ οτι οι Δεξιοι δεν εχουν οραματα αλλα μονο τη τσεπη τους κοιτανε να γεμισουν; Ας το λενε ξεκαθαρα τοτε και στους ψηφοφορους τους, μια και αυτοι πιστευουν οτι ψηφιζουν για το ...καλο της πατριδας; !!

  Ποιος ειπε οτι μονο οι αριστεροι πρεπει να προσεταιρίζονται την οικολογική συνείδηση; Μακαρι ολοι να το εκαναν, θα ηταν ευχης εργο αν ολοι καταλαβαιναν οτι ειναι πολυ σημαντικο για την επιβιωση του πλανητη.
  Το eco friendly concept ειναι σιγουρο οτι πουλάει! Το θεμα ειναι οτι δεν το υιοθετουν ΟΛΕΣ οι ανεπτυγμενες χωρες και μαλιστα η Αμερικη συχνα πυκνα 'δυσκολευεται'! Ας ελπισουμε οτι θα κοιταξουν
  με αλλο ματι και τα θεματα περιβαλλοντος, τωρα με τον νεο πλανηταρχη τους, αν και δεν το πολυπιστευω...

  Υ.Γ Οπως ειπα και πιο πανω,
  καλα ειναι τα παραδειγματα,
  αλλα χαθηκε να βρουμε και κανενα που να μη συκοφαντει
  τους ιδιους & τους ιδιους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ elva

  Κι όμως, για το παράδειγμα του πολιτικού που αναφέρεις, ενώ το σωστό θα ήταν να πάει στο Συνασπισμό, δεν πάει επειδή ο Συνασπισμός θεωρείται αριστερό κόμμα.

  Επίσης, στο παράδειγμα που φέρνεις για την καχυποψία του κόσμου απέναντι σε ιδιώτες, πάλι αναδεικνύεται το ίδιο πρόβλημα που προσπαθώ κι εγώ να επισημάνω.

  Όπως λες κι εσύ, το σωστότερο θα ήταν να γίνει πρώτα εξωνυχιστικός έλεγχος του επιχειρηματία ή της ΔΕΗ ή οποιουδήποτε, των όρων κλπ και μετά να ακολουθήσουν οι αντιδράσεις. Όμως εκεί έγκειται το πρόβλημα που προσπαθώ να ανδείξω. Ότι πρώτα έγιναν οι αντιδράσεις, εν μέσω "αριστερής" καχυποψίας, και τελικώς το αιολικό πάρκο έχει παραμείνει στα χαρτιά.

  Η καχυποψία δεν είναι κακό πράγμα. Όταν όμως γίνεται εμμονή και γίνεται και σημαντικός παράγοντας στη λήψη προοδευτικών πολιτικών αποφάσεων, τότε είναι κακό.

  Με αυτό το σκεπτικό δεν θα έπρεπε τελικά να λαμβάνεται καμία νέα απόφαση αφού το σύστημα είναι σάπιο εκ των έσω. Και δεδομένου ότι η ελληνική κοινωνία είναι απίστευτα συντηρητική, στο τέλος θα μας έτρωγε η μούχλα.

  Τα παραδέιγματα τα έφερα ως παραδείγματα που αναδεικνύεται το σύνθετο μίας κατάστασης. Όπως ανέφερα και πριν, η επιλογή Αριστερών αντιδράσεων ήταν τυχαία. Σκοπός μου δεν είναι να συκοφαντήσω ούτε την Αριστερά, ούτε τη Δεξιά. Σκοπός μου είναι να αναδείξω το γεγονός ότι η ταμπελοποίηση της Δ-Α, αποφέρει προβλήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ellinaki

  Στον Συνασπισμο,πολυ φοβαμαι,ουτε και οι ιδιοι δεν ξερουν, πια, τι ειναι και τι πιστευουν!Εκει να δεις τι σοβαρο προβλημα εχουν και με τις ταμπελλες!Για να καταλαβω,ομως, το
  προβλημα ειναι οτι αντεδρασαν οι "αριστεροι"
  λογω καχυποψιας; Αν αντιδρουσαν δλδ οι "δεξιοι"
  θα γινοταν αυτο το περιφημο
  αιολικο παρκο;
  Εγω ξερω οτι η καχυποψία ειναι μια Ελληνικη
  συνηθεια που δεν εχει σχεση
  με ιδεολογιες, αλλα με την ελλειψη εμπιστοσυνης προς
  το κρατος, πρωτα και μετα προς το διπλανο, μη μας ριξει! Η κατασταση λοιπον παει ετσι που παει στην Ελλαδα,εδω και χρονια,
  ασχετα απο τις ιδεολογικες ταμπελλες!
  ΝΑΙ, παραδεχομαι οτι η ελληνική κοινωνία είναι πολυ συντηρητική και ΝΑΙ ειμαστε περικυκλωμενοι απο πολλα μουχλιασμενα μυαλα, που βαζουν συχνα εκλογικες παγιδες και ψευτοδιλημματα στις μαζες των ψηφοφορων!Οι ψηφοφοροι ομως τι κανουν;Δεν εχουν ευθυνη να
  διακρινουν ποιος τους κοροιδευει; Να πω, προκαταβολικα, οτι δεν δεχομαι οτι ΟΛΟΙ μας κοροιδευουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @elva

  μάλλον δεν εγινα σαφής..

  επανεξηγούμαι λοιπόν: απεχθάνομαι τους και καλά αριστερούς που οραματίζονται εκ του ασφαλούς ενα καλύτερο αύριο έχοντας όμως πολύ πλούτο στις τσέπες τους.

  ας μοιράσουν πρώτα το πλεόνασμά τους και ύστερα θα τους παραδεχτώ.
  μέχρι τότε όμως ας σωπάσουν παρακαλώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @noctua

  Εγινες και πολυ σαφης, μαλιστα, με τα κλασσικα επιχειρηματα που εχουν ακουστει 1000 φορες μεχρι τωρα! Απεχθάνομαστε λοιπον τους αριστερούς,αλλα ΔΕΝ εχουμε κανενα προβλημα με τους ΔΕΞΙΟΥΣ που ΓΕΜΙΖΟΥΝ τις τσεπες τους και που φυσικα ΔΕΝ μοιραζουν το πλεόνασμά τους σε κανεναν!Αυτοι δεν χρειαζεται να απολογηθουν σε κανεναν μια και ηταν ανεκαθεν..καθικια
  ετσι; Το προβλημα σου ειναι
  ΠΟΙΟΙ μοιραζονται τον πλουτο τους με τους αλλους;(εδω μυριζει φιλανθρωπια!)ή, τι πολιτικη ακολουθουμε ωστε να μη χρειαζεται ουτε να συσσωρευεται πλουτος στα χερια λιγων, αλλα ουτε και να το παιζουμε... φιλανθρωποι επειδη ειναι ισως της μοδας, τελευταια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ elva

  Ούτε εγώ πιστεύω ότι όλοι είναι άχρηστοί.

  Για να απαντήσω το ερώτημά σου. Όχι. Και Δεξιοί να αντιδρούσαν, πάλι δεν θα γινόταν το πάρκο.

  Αλλά επιμένω. Δεν είναι εκεί το θέμα μου. Δεν με ενδιαφέρει αν οι Δεξιοί ή οι Αριστεροί είναι πιο υποκριτές ή πιο καχύποπτοι. Με ενδιαφέρει και οι δύο να σκέφτονται πιο ρεαλιστικά. Και ο ρεαλισμός περιλαμβάνει θετικά στοιχεία και των δύο, απορρίπτοντας τα αρνητικά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @elva

  απλά λέω οτι με χαλάει η ανακολουθία και η υποκρισία ( απ' όπου και αν προέρχεται )

  ...και οτι γενικότερα ειμαι απογοητευμένη απο το ομιχλώδες πολιτικό τοπίο της χώρας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ellinaki

  Τελικα να και κατι που συμφωνουμε!:) Το θεμα ειναι
  οτι χρειαζεται περισσοτερο ψαξιμο και διαβασμα, ωστε να βρει κανεις ποιοι ΔΕΝ είναι...άχρηστοι! Εγω διαβαζω αρκετες εφημεριδες και συγκρινω και με αλλες χωρες, οποτε δεν μπορω να πω αυτο που υποστηριζει η @noctua για 'ομιχλωδες πολιτικο τοπιο' στην Ελλαδα. Το μονο 'ομιχλωδες'
  που διαπιστωνω ειναι τα μυαλα μερικων στην Ελλαδα που ενω γκρινιαζουν πανε και ψηφιζουν καθε 4 χρονια τα Κωστογιωργακια!
  Kαταλαβα το πνευμα σου, αλλα για εμενα Δεξιος υποδηλωνει βασικα μια
  'συντηρητικοτητα', ασχετα αν αυτο δεν ισχυει παντα.
  Ο ρεαλισμος ειναι καλος αλλα περνωντας μεσα απο τα φιλτρα της συντηρησης και της καχυποψιας στην Ελλαδα χανεται πολλες φορες η ουσια!

  @noctua

  Tωρα μιλησες ορθα,(αν και
  ..καθημενη, μαλλον!) :)
  Η υποκρισια δεν αντεχεται απ οπου κι αν προερχεται, γι αυτο θελει επαγρυπνιση για να μη μας κοροιδευουν!
  Εγω ομως ειμαι πιο απογοητευμένη απο τον κοσμο και τους ψηφοφορους αυτης της χωρας που ψαχνοντας για το δεντρο χανουν τελικα το δασος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξαν δεξιοί και αριστεροί.
  Το ζήτημα ήταν ποιός θα έχει το γκουβέρνο, την κουτάλα να ταίσει τους δικούς του

  Ετσι με την πάροδο του χρόνου, το κάθε (από) κομμα έφτιαξε το μαγαζάκι του, την δεξαμενή προνομιακής άντλησης ψηφων

  και τελικά το "καφενείο" είναι και ευφημισμός
  περισσότερο γιά παράγκα μου φέρνει
  άσε που συνειρμικά δείχνει προς καραγκιόζη μερια....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. γειά σου ellinaki
  (χαίρομαι που βλέπω ότι αυξάνεται η κίνηση)

  ...μετά από μερικές μέρες απουσίας που μου έδωσαν την ευκαιρία να διαπιστώσω γιά άλλη μιά φορά από κοντά το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα

  προσδεθείτε - επίκεινται αναταράξεις κατά διαστήματα ισχυρότατες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Και πού θα πάμε χωρίς δωδεκαβάλβιδα εξακινητήρια δίπολα, ωρέ ελληνάκι μας; ε;
  (εκτός αν παραδοθούμε στο φρέσκο μοντελάκια τούρμπο (με θορυβώδη εξάτμιση και χωρίς υαλοκαθαριστήρες) θρησκευτικό δίπολο που αναδύεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...