Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2009

Στρουμφοκολλήματα

Στην Ελλάδα, ένα πολιτικό κόμμα έχει δυο βασικές κατηγορίες υποστηρικτών: α) Τους οπαδούς - δηλαδή τα κομματόσκυλα και τους «κατά παράδοση» ψηφοφόρους, και β) τους περιστασιακούς - δηλαδή αυτούς που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ψηφίζουν το συγκεκριμένο κόμμα βάσει της κρίσης τους κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Δυστυχώς, η αναλογία των δύο κατηγοριών είναι συντριπτικά υπέρ της πρώτης σε όλα τα κόμματα. Αυτό είναι σημαντικό μέρος της νεοελληνικής νοοτροπίας και κάτι που δείχνει να μην αλλάζει εύκολα, λαμβάνοντας υπόψη και την άνοδο της εκλογικής αποχής τα τελευταία χρόνια. Οπότε, διατηρώντας μία αίσθηση ρεαλισμού, ας πούμε πως αυτό είναι κάτι κατανοητό.

Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι η αντίληψη ορισμένων ανθρώπων που βρίσκονται σχεδόν στο κέντρο αυτού του φάσματος, και συγκεκριμένα άνθρωποι που ενώ είναι λογικοί, ευφυείς και εγγράμματοι, έχουν την τάση να ρέπουν προς την αντίληψη του οπαδού. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τους υποστηρικτές του κόμματος που ανέδειξε την χειρότερη κυβέρνηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Παρακολουθώ ορισμένες δηλώσεις, απόψεις και σχολιασμούς από, κατά τ’ άλλα σκεπτόμενους Νεοδημοκράτες, οι οποίοι αποδεχόμενοι την ανικανότητα της απερχόμενης κυβέρνησης, μιλούν για νέα συσπείρωση, με νέες ιδέες και νέες νοοτροπίες. Και αναρωτιέμαι:

Α) Είσαι Νεοδημοκράτης και φυσικά δικαίωμά σου είναι και καλά κάνεις. Πώς μπορείς να συνεχίζεις να δηλώνεις περήφανος νεοδημοκράτης, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική για την κυβέρνηση που ανέδειξε το κόμμα σου; Και δεν μιλάμε για κριτική απέναντι σε συγκεκριμένες πολιτικές ή πρόσωπα, αλλά για το συνολικό κυβερνητικό «έργο». Δηλώνεις δηλαδή, εκ των υστέρων, ότι κατά την προσέλευσή σου στην κάλπη των εθνικών εκλογών, είχες πλήρη επίγνωση για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής που ανέδειξε το κόμμα σου, αλλά ταυτόχρονα το ψήφισες και πάλι. Γιατί;

Β) Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδοχή της νέα ηγεσίας της ΝΔ, δεν είναι τα ίδια που μετείχαν στην πιο ανίκανη κυβέρνηση όλων των εποχών, την οποία κατακρίνεις εσύ ο ίδιος; Άρα για ποια ανανέωση και ανασυγκρότηση μιλάς, όταν αλλάζει απλά το περιτύλιγμα του ίδιου σάπιου πακέτου;

Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι άξιες προβληματισμού. Γιατί δεν αφορούν τους γνωστούς γραφικούς, βολεψάκηδες, ρουσφετολόγους πολίτες που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία όπως περιγράφτηκε πιο πάνω, αλλά σοβαρούς, μορφωμένους ανθρώπους με κριτική σκέψη που αναφέρονται στην πολιτική με όρους ποδοσφαίρου. Δηλαδή, ενώ καταρρέουν ολόκληροι θεσμοί, χάρη στην κακή «απόδοση» της «ομάδας», εκείνοι εμμένουν στην υποστήριξή της, με μία ματαιόδοξη ευλάβεια.

Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής δεν είναι κάτι καινούργιο. Όμως σε περιόδους πολιτικής αναδιάρθρωσης, καθώς και αναγκαιότητας οικονομικής και κοινωνικής συλλογικής προσπάθειας, οι πιο «σοβαροί» οφείλουν να συμπεριφέρονται ανάλογα. Είναι κουραστικό πλέον να ακούγονται φωνές για προκαταβολικά σκληρή αντιπολιτευτική πολιτική σε κάθε κυβερνητική απόφαση, ή για το πως «η δική μας άσκηση εξουσίας είναι καλύτερη από τη δική σας». Αυτό το «εμείς χάσαμε και εσείς κερδίσατε» δεν αρμόζει σε σοβαρούς ανθρώπους που διατείνονται την ενασχόλησή τους με τα κοινά. Τέτοιου είδους απόψεις, θυμίζουν τις αντιλήψεις εθνικιστών. Αυτών δηλαδή που θεωρούν τους εαυτούς τους πιο Έλληνες από τους υπόλοιπους Έλληνες.

19 σχόλια:

 1. Ο λύκος τρίχα αλλάζει,
  γνώμη δεν αλλάζει.
  Θα σου εξέφραζα την διαφωνία μου ως προς την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής αλλά σκέφτηκα όπως οι ομάδες αλλάζουν προπονητές σε μια νύχτα έτσι και οι πολιτικές ομάδες πράττουν αναλόγως μετά από ανεπιτυχεί αποτελέσματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν αναφέρεσαι σε απλούς ψηφοφόρους, τότε ευθύνεται η πόρωση ακι η παράδοση (μαζί με την τηλεοπτική χειραγώγηση). Αν αναφέρεσαι σε στελέχη, τότε πολύ απλά είναι τα ατομικά συμφέροντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και εγώ την ίδια απορία έχω. Ειδικά όταν μιλάω με ανθρώπους που και μορφωμένοι είναι και στα υπόλοιπα θέματα δεν είναι ηλίθιοι. Στην πολιτική όμως είναι σαν να μιλάς σε τοίχο.
  Βλέπουν το τρένο να έρχεται να τους πατήσει αλλά υποστηρίζουν πως με κάποιο μαγικό τρόπο θα περάσει από πάνω τους χωρίς να τους αγγίξει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μα δεν υπάρχει καμία λογική σ'αυτό, τι ψάχνετε να βρείτε; Αυτοί οι ψηφοφόροι είναι της άποψης "η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία"(οπότε εμείς θα πεθάνουμε πρώτοι) σε συνδυασμό με το "σιγά μην ψηφίσω τους αντιπάλους ΜΑΣ" (γιατί στο μυαλό τους όλοι μαζί το έχουν το κόμμα)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα συμφωνήσω με την ιοκάστη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Διαχωριστικές γραμμές στην πολιτική, περιχαράκωση στις ποδοσφαιρικές ομάδες, στράτευση στη θρησκεία. Τι τους εμποδίζει να ζήσουν έξω από μαντριά και χωρίς αγελαία νοοτροπία; Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς ότι το μαντρί εξυπηρετεί μόνο τους διαχειριστές του και όχι τους μαντρισμένους; Άραγε φοβούνται τον κακό λύκο, ή μήπως ελπίζουν με την καλή διαγωγή να εξελιχθούν κι αυτοί στην ιεραρχία του μαντριού;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ tiktos

  Η διαφορά είναι ότι μία ποδοσφαιρική ομάδα έχει στόχο έναν ή πολλούς τίτλους, ενώ ένα πολιτικό κόμμα, θεωρητικά πρέπει να έχει στόχο την βελτίωση της χώρας στους ανάλογους τομείς.

  @ ο δείμος του πολίτη, iocaste, zaphod

  Αναφέρομαι σε επιφανείς, μορφωμένους και σκεπτόμενους ανθρώπους, που ανά καιρούς εκφράζουν σοβαρές απόψεις. Δεν αναφέρομαι στις μάζες που ακολουθούν καθαρά κανόνες ποδοσφαιροποίησης. Για το τελευταίο, έχει γράψει ενδελεχώς ο Batcic, εδώ.

  @ Ptomas

  Ίσως τελικά όταν καυχιόμαστε για το πόσο πιο πολιτικά ευσυνείδητοι είμαστε σε σχέση με άλλους λαούς, να ενοούμε πόσο πιο οπαδοί είμαστε σε διάφορα θέματα (συμπεριλαμβανομένου και της πολιτικής), σε σχέση με άλλους λαούς.

  @ Αγησίας

  Παίζουν διαφόρων ειδών φοβίες τελικά απ' ότι φαίνεται. Μόνο φόβοι και ανασφάλειες κλείνουν τον κόσμο σε μαντριά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το τραγικό είναι πως κι εγώ για αυτούς μιλάω!! Είναι αδιανόητο αλλά πολλά άτομα που είναι εξαιρετικά έχουν ένα αδύναμο σημείο (πολιτική, θρησκεία, αθλητικά, κάτι τέλος πάντων), για το οποίο φοράνε τις καλύτερες παρωπίδες του και πετάνε την λογική τους από το παράθυρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ελληνάκι σχετικά με το "επιφανείς, μορφωμένοι και σκεπτόμενοι ανθρώποι" απαντώ ότι δε μπορεί... κάποιο λάκο εχει η φάβα.
  Διότι επιφανείς και μορφωμένοι μπορεί να είναι...αλλά για το σκεπτόμενοι έχω σοβαρές αμφιβολίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Κάθε κόμμα έχει έναν πυρήνα οπαδών. Όπως το ποδόσφαιρο, που λέει και ο tiktos.
  Γιατί σου κάνει αυτό εντύπωση με τη ΝΔ; Αντίστοιχα δεν υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρώπων που ψηφίζει πάντα το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον ΛΑΟΣ;
  Τα κίνητρα διαφέρουν, αλλά το ίδιο ακριβώς συμβαίνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ Βρομιστεράκι

  Ναι. Προσπαθώ να είμαι επιεικής και να εφαρμόσω τα μέσα κοινωνικά στάνταρντζ. Και πάλι δε μου βγαίνει...

  @ apos

  Όπως προαναφέρθηκε, δεν αναφέρομαι στους κλασσικούς γραφικούς οπαδούς/ κομματόσκυλα ή κατά παράδοση ψηφοφόρους. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένη μερίδα, που υποτίθεται ότι είναι πιο δημοκρατική και πιο σκεπτόμενη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. χαχα! πολύ εύστοχο! θα έλεγα πως ούτε το περιτιλιγμα αλλάζει, αλλά ο τρόπος πακεταρίσματος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Όπως οι ποδοσφαιρόφιλοι πιστεύουν ότι στο μέλλον η ομάδα θα πάιξει καλύτερα έτσι και αυτοί πιστεύουν ότι το κομμα την άλλη φορά θα είναι καλύτερο.
  Με μια ελπίδα ζεί ο άνθρωπος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. σκεφτείτε 2 μαθητές δημοτικού που μαλώνουν

  Είσαι χαζός λεει ο ενας
  Εσύ εισαι πιό χαζός λέει ο άλλος

  Τα ίδια δεν έγιναν και με το Πασοκ, το 1989 και το 2000 ?

  Τι ψάχνεις... Ο Ελληνας νομιζε ότι είναι όλα παιχνιδάκι

  Τώρα που the game is over ισως συνέλθει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ellinaki
  Η μορφωση, μόρφωση αλλα και το κόλλημα, κόλλημα!

  Και τι να σημαίνει το ΄να έχει κάποιος ένα πτυχίο παραπάνω; Του δίνει κάποια παραπάνω πολιτική ευαισθησία ή εξυπνάδα;

  Το ποσοστο της ΔΑΠ στα πανεπιστημια αρκει να μας πεισει για το αντιθετο :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Έλα βρε Ζάφωνδ το είπε και ο Φρανκ Ζάππας αυτό στο περίπου...
  "If you want to get laid, go to college. If you want an education, go to the library"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @βρομιστερακι

  Πετυχεσαο Φρανκ!!!

  Σωστή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Συμδψνώ με το πνεύμα, διαφωνώ με κάποιες λεπτομέρειες όμως. Πχ, το να ψηφίσεις ένα κόμμα δεν συνεπάγεται μόνο το να είσαι εντεταγμένος ή περιαστιακός, αλλά και το να να μην βγει ο άλλος. Πχ, έτσι έγινε το 2004 όπου κόσμος και κοσμάκης ψήφισε Καραμανλή προκειμένου να φύγει το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ. Ομοίως τώρα απογοητευμένοι νεοδημοκράτες ψήφισαν νουδού προκειμένου να μην ξαναέρθει το ΠΑΣΟΚ. Πρακτικά υπό άλλες συνθήκες μάλλον θα ψήφιζαν αρκετοί εξ αυτών κάτι άλλο, απλά οι "συνθήκες" δεν το ευνόησαν.
  Αναφορικά με τα πρόσωπα που διεκδικούν το χρίσμα τώρα, καλώς ή κακώς είναι μετρημένα κουκιά, υπό την έννοια ότι όταν το ίδιο το κόμμα βγάζει αυτούς τους συγκεκριμένους, όσοι πιστοί προσέλθουν θα πρέπει να επιλέξουν μέσα από αυτούς. Και πάει λέγοντας.
  Βέβαια -θα μου πεις- πρακτικά τι νόημα έχουν όλα αυτά όταν ακόμη και σήμερα υπάρχει κόσμος που ψηφίζει κάτι μόνο και μόνο από οικογενειακή παράδοση; Σωστό...

  Υπό αυτήν την έννοια ίσως ο διαχωρισμός των ψηφοφόρων να ήταν προτιμέτερος αν γινόταν κάπως έτσι:
  -σε αυτούς που έχουν διοριστεί στο δημόσιο και σε αυτούς που δεν πρόλαβαν ακόμη
  και πάει λέγοντας... :):)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ Tyler Durden

  Η αλήθεια ειναι πως ο συγκεκριμένος τρόπος πακεταρίσματος είναι πλέον ξεπερασμένος. Βλέπω το εργοστάσιο να μετακομίζει σε άλλους χώρους...

  @ αθεόφοβος

  Τίποτα καλύτερο δεν έχουν να κάνουν; Καμιά δουλειά; Καμιά προσπάθεια να φτιάξουν το δικό τους κοινωνικό περίγυρο; Τί λέω τώρα και γω...

  @ ser

  Να δεις γλέντια όταν γίνει το σχίσμα... Θα γελάσει το πικραμένο χειλάκι του Καρατζαφύρερ.

  @ zaphod

  Το ποσοστά της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια, είναι από τις πιο ανησυχητικές προβλέψεις για το μέλλον.

  @ Hades

  Σύμφωνοι. Πες λοιπόν ότι πας και ψηφίζεις ΝΔ για να μη βγει το ΠΑΣΟΚ. Τελικά όμως δεν πιάνει ούτε αυτό. Λίγη τσίπα δεν έχεις πάνω σου, που βγαίνεις μετά την ήττα και μιλάς για ανασύνταξη και εκτίμηση της ήττας, αντί να δεις τα χάλια που παρέδωσες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...