Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009

Ο γάιδαρος που μας εμπνέει

Η χώρα που είναι πνιγμένη στον παραλογισμό και την προχειρότητα, δεν θα μπορούσε ποτέ να αναδείξει λογικές και οργανωμένες πρακτικές μεγάλου μεγέθους σε οποιοδήποτε επίπεδο. Από αυτόν τον κανόνα δεν ξεφεύγουν ούτε οι μαζικές αντιδράσεις εναντίον αυτού του φαινομένου (!).

Ο ακτιβισμός στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένη έννοια. Συνήθως οι πρακτικές που «καπηλεύονται» την έννοια του ακτιβισμού είναι είτε οι παραδοσιακές, παθιασμένες συγκρούσεις στους δρόμους, είτε απερίσκεπτες βίαιες δράσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα· δύο τακτικές που έχουν ξεμείνει στο ίδιο επίπεδο σχεδόν έναν αιώνα τώρα με το εξής σκεπτικό:

Όσον αφορά την πρώτη τεχνική: Έχουμε μία λαμπρή ιδέα ή κάποιο αίτημα. Προσπαθούμε να τα περάσουμε στην υπόλοιπη κοινωνία ή στην εκάστοτε εξουσία, αλλά τελικά δεν εισακουγόμαστε. Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι να βγούμε στους δρόμους και είτε ειρηνικά, είτε βίαια, να εκβιάσουμε την υπόλοιπη κοινωνία να δεχτεί τις προτάσεις μας.

Φυσικά στο τέλος μόνο ένα μικρό ποσοστό των ιδεών / αιτημάτων, όντως διεισδύει στην υπόλοιπη κοινωνία ή τα «αυτιά» της εξουσίας. Και επειδή, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει καταντήσει γραφικό, με αποτέλεσμα το κέντρο μίας ολόκληρης πόλης να παραλύει από 50-70 άτομα που απλά φωνάζουν, είναι φυσικό να έχει ατονήσει και ο συγκεκριμένος τρόπος πίεσης. Συν τοις άλλοις, σε περιπτώσεις που οι 50-70 έχουν κάθε δίκιο να φωνάζουν, όχι μόνο χάνουν το δίκιο τους, αλλά δίνουν και πάτημα στο σύστημα να υποβαθμίζει παρόμοια δίκαια αιτήματα.

Όσον αφορά τη δεύτερη τακτική: Έχουμε αγανακτήσει από μία κατάσταση ή κάποιο πρόσωπο, και καταφεύγουμε σε παράνομες βίαιες συμπεριφορές με το σκεπτικό είτε της αυτούσιας απονομής δικαιοσύνης, είτε κάποιου μεγάλου ταρακουνήματος προς τους υπόλοιπους.

Εάν κρίνουμε από τις έως τώρα δράσεις αυτού του είδους, τα αποτελέσματα είναι δέκα φορές πιο απογοητευτικά από την πρώτη τακτική. Διότι, παρόμοιες ενέργειες βαφτίζονται αυτόματα «τρομοκρατικές» και οποιαδήποτε απόπειρα κατανόησης της ενέργειας, περιστρέφεται γύρω από τη στάμπα της τρομοκρατίας. Στο 100% των περιπτώσεων, είτε το σύστημα, είτε η εξουσία, έχουν πλήρη έλεγχο για το πως θα διαδοθεί η συγκεκριμένη ιδεολογία πίσω από κάθε τέτοια ενέργεια. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση, χαμένος βγαίνει ο δράστης, τόσο απέναντι στο στόχο του, όσο και απέναντι στην αντίληψη της υπόλοιπης κοινωνίας.

Αυτού του είδους οι δράσεις, θα μπορούσαν να ονομαστούν και «δράσεις της κλανιάς». Διότι είναι στιγμιαίες, δυσαρεστούν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και στην τελική, τον ανεμιστήρα τον χειρίζεται ο στόχος… Δυστυχώς για τους παθιασμένους, απηυδισμένους ακτιβιστές που βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και κάνουν απερίσκεπτες κινήσεις, η αντίδραση στις δράσεις τους είναι πολύ καλύτερα δομημένη και κοινά αποδεκτή, είτε μέσω συγκεκριμένων ενεργειών, είτε μέσω της απάθειας. Για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν παλιώσει, έχουν τη χροιά παλαιότερων νοοτροπιών και δεν λαμβάνουν υπόψη την κοινωνική εξέλιξη μέσω της τεχνολογίας, των μέσων άσκησης εξουσίας, και της ευρύτερης νοοτροπίας.

Ο σωστός ακτιβισμός, χρειάζεται πλέον να είναι έξυπνος ακτιβισμός. Πρέπει να χτυπάει στη ρίζα του προβλήματος και όχι στο περίβλημα. Πρέπει να αφυπνίζει συνειδήσεις και όχι να τις βυθίζει σε μεγαλύτερη απάθεια ή καχυποψία. Πρέπει να απορρίπτει τακτικές που υποτίθεται ότι κατακρίνει ο ίδιος, όπως η βία ή η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να προάγει θετικά στοιχεία τα οποία κανείς δεν μπορεί να κατακρίνει. Πρέπει να δρα με τέτοιον τρόπο ώστε οι αλλαγές που προτείνει να εμπνέουν όχι μόνο την υπόλοιπη κοινωνία, αλλά και την εκάστοτε εξουσία. Πρέπει να εκμεταλλεύεται τις νέες τεχνολογίες στο έπακρο. Ο σωστός ακτιβισμός πρέπει να είναι σύμμαχος της κοινωνικής εξέλιξης, και όχι αντίπαλος. Χρειάζονται έξυπνες αντιδράσεις και όχι επαναστάτες της ντουντούκας.

Ανάμεσα στον παραλογισμό και την προχειρότητα του ευρύτερου εγχώριου «ακτιβισμού», ευτυχώς υπάρχουν και ορισμένες ελπιδοφόρες δράσεις που φαίνεται πως έχουν πιάσει το νόημα της προηγούμενης παραγράφου. Κινούνται στα πλαίσια του νόμου, προκαλούν θετικές αντιδράσεις, εκμεταλλεύονται το διαδίκτυο και είναι απλά έξυπνες. Λαμπρό παράδειγμα μίας τέτοιας δράσης, είναι οι Streetpanthers.


Η θέα ενός παρανόμως σταθμευμένου οχήματος που εμποδίζει την ελεύθερη μετακίνησή μας ή αυτή ενός ΑΜΕΑ, ενεργοποιεί δύο μέρη του εγκεφάλου μας. Η πρώτη αντίδραση έρχεται από το βαθύτερο εγκέφαλο του «ερπετού» και μας ωθεί να βρούμε έναν λοστό και να κάνουμε το αυτοκίνητο σμπαράλια. Ευτυχώς, όμως χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, βελτίωσαν τον εγκέφαλο και του δημιούργησαν τον εξωτερικό φλοιό, ο οποίος κάνει μία πιο σύνθετη σκέψη, όπως να παρακούσουμε το «ερπετό» και να κολλήσουμε έναν γαϊδαράκο στο παρμπρίζ του παρανομούντα. Αυτό θα έχει πιο σύνθετα αποτελέσματα, που δεν αφορούν το παρόν, από τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό ενδέχεται να έχει και επιτυχία στα αποτελέσματα της δράσης μας.

Άλλες δύο ομάδες που κινούνται σε παρόμοια πλαίσια ακτιβισμού, είναι οι Cleanjunkies και οι Guerilla Gardeners, για τους οποίους μπορείτε να βρείτε πολλές περισσότερες πληροφορίες στις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους.

Ο ακτιβισμός είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στην εξέλιξη μίας κοινωνίας. Μεταδίδει βελτιωμένες ιδέες, έρχεται σε πλήρη αντίδραση προς τον συντηρητισμό και γενικώς ταρακουνάει τα λιμνάζοντα ύδατα. Ο ακτιβισμός, όμως οφείλει να συμπλέει χρονικά και με τις εκάστοτε κοινωνικές εξελίξεις, διαφορετικά κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί. Ο «πιθηκάνθρωπος» που απειλεί με φωνές και βία για να εκφράσει το πάθος του και την απόγνωσή του δεν έχει πλέον την ίδια ισχύ με μία ιδέα που δημιουργεί, αντί να καταστρέφει, νέα πεδία αντίληψης.

19 σχόλια:

 1. Άσχετο...διάβαζα το άρθρο και είχα ένα τρελό deja vu, σαν να είχα ξαναδιαβάσει το άρθρο στο παρελθόν.

  Γαμημένο οπτικό νεύρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο φίλε μου ελληνακι πολύ ωραίο άρθρο δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια για τους ανάπηρους νεοέλληνες κανείς δεν σέβεται τίποτα παρά μονό κοιτάνε την πάρτη τους και ζουν σε βάρος των άλλων με εκτίμηση billtaxi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχω κολλήσει καμιά χιλιάδα γαϊδάρους και τώρα μου έχουν μείνει 5-6 αλλά δεν ξέρω αν θα παραγγείλω άλλους. Με προβλημάτισε ιδιαίτερα η περίπτωση ενός αυτοκινήτου, που είδα για δεύτερη φορά στο ίδιο σημείο με το προηγούμενο αυτοκόλλητο ακόμα κολλημένο στο "δοξαπατρί". Κολλάω και δεύτερο και λίγο αργότερα βλέπω τον τύπο να κύκλοφοράει με δύο γαιδάρους στο ύψος τόυ προσώπου του!!!

  Σκέφτομαι πολύ σοβαρά την περίπτωση της αποζημίωσης στο ειρηνοδικείο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. εκτός των οργανωμένων ακτιβιστών υπάρχουν και μεμονωμένοι που λειτουργούν χωρίς να φαίνονται αλλά πράγματι πολύ πολύ δραστικά. Ο αριθμός τους μάλιστα αυξάνεται μέρα με την μέρα με γεωμετρική πρόοδο και το καλύτερο απ' όλα είναι πως κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι και που θα τους βρει. Απλως κυκλοφορούν ανάμεσά μας και θεωρώ πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αφού δεν υπάρχει μέθοδος καταπολέμησής του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ελληνάκι καλησπέρα. Από τη μια συμφωνώ και σε αυτό το πλαίσιο παλαιότερα είχα προτείνει κάτι σχετικό: "Να ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα που θα ψήφιζα..."

  Από την άλλη όμως, για κάποιο λόγο που δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει αρκετά, οι "αρχές" ενοχλούνται ιδιαίτερα από κινήματα τύπου αντιπαγκοσμιοποίησης και τις μαζικές πορείες σε όλο τον κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πολύ σωστά ελληνάκι. Αρκετά πιά με τους διαμαρτυρόμενους της ντουντούκας (που μετά ιακανοποιημάνοι απ τον "ακτιβισμό" τους το ρίχνουβ στο φραπέ και το shopping).
  Σήμερα, βγαίνοντας από το μετρό, άκουσα ένα παιδάκι να κάνει παρατήρηση στον πατέρα του που πέταξε ένα χαρτί κάτω. Όποιος δάσκαλος του το έμαθε αυτό, είναι ο μεγαλύτερος ακτιβιστής του κόσμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ελληνάκι

  το θέμα δεν είναι μόνο ο χαρακτηρισμός του ακτιβισμού αλλά η διάχυσή του στην κοινωνία ώστε να αποκτήσει μαζικότητα άρα να φέρει κάποτε (?) και αποτέλεσμα

  Πχ πολύ θα ήθελα να ξέρω που μπορώ να βρώ "γάιδαρους" αυτοκόλλητα αλλά δεν ξέρω. Αποτέλεσμα ο ακτιβισμός αυτής της μορφής (που δεν είναι νόμιμος επί τη ευκαιρία) να είναι περίκλειστος σε μιά μικρή ομάδα

  Παραδείγματα παρόμοια όσα θέλετε- πχ οι εκπρόσωποι των ΔΥ στα ΔΣ των οργανισμών δεν πρέπει να αμοίβονται
  Αντε πες μου εσύ πως να γίνεις ακτιβιστής γι' αυτό

  Πρέπει να δημιουργηθεί μιά οργάνωση -πες το όπως θέλεις- με σκοπό την όσο μεγαλύτερης έντασης διαμαρτυρία σε καθεστωτικές πρακτικές και αντιλήψεις που κατατρύχουν αυτή τη χώρα

  Πριν 3.5 ώρες επέστρεψα και γιά αλλη μιά φορά με έπιασα να αναρωτιέμαι "γιατί"¨?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ BioLogos

  Είδες άτιμα παιχνίδια που παίζει το άτιμο ώρες ώρες;

  @ bill

  Να΄σαι καλά. Τουλάχιστον κάποιοι ελάχιστοι τους ταρακουνάνε όπως μπορούν.

  @ Αγησίας

  Εγώ θα σου πρότεινα, εκτός από μήνυση για ηθική βλάβη, να κάνεις και μήνυση για εγκεφαλική βλάβη στο ειρηνοδικείο. Δηλαδή, ο τύπος δεν υπάρχει. Αλλά ευτυχώς, ανάμεσα στα μουσχάρ' υπάρχουν και κάποια που παίρνουν στροφές στο τέλος.

  @ Κλείτωρ

  Σύμφωνω και επαυξάνω! Προσωπικά είμαι μεγάλος οπαδός της προσωπικής αυτοδιάθεσης. Θεωρώ ότι είναι και πιο αποτελεσματική μακροχρόνια.

  @ Greek Rider

  Στην Ελλάδα έχω την αίσθηση ότι οι "αρχές" δεν δίνουν δεκάρα για τέτοια κινήματα γιατί πλέον είναι σαν τις θεατρικές ομάδες. Έχουμε πήξει, με αποτέλεσμα να χάνεται το νόημα.

  Για παράδειγμα, όταν στη Γαλλία γίνεται παν-Γαλλική απεργία, όχι μόνο παραλύει το σύμπαν, αλλά κατεβαίνουν και εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους. Αυτό όντως τρομάζει τις αρχές. Οι 100-200 γραφικοί του ΠΑ.ΜΕ. με τους 20 πιτσιρικάδες του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους 5-10 μπαχαλάκηδες, δεν τρομάζουν κανέναν πλέον.

  @ apogonos

  Ακριβώς όπως το είπες. Η παιδεία είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος ακτιβισμού και διάδωσής του.

  @ ser

  Αν δεν κάνω λάθος, η τελευταία φορά που έγινε απόπειρα να μαζικοποιηθεί ένα τέτοιο είδους ακτιβισμού, δεν είχε καλή συνέχεια. Αναφέρομαι στο ΚΚΕ. :)

  Είμαι λίγο επιφυλακτικός σε μαζικές συσπειρώσεις. Στο τέλος τείνουν να αλληλοτρώγονται.

  Κουράγιο για την επιστροφή. Σε λίγες μερούλες θα ξαναποκτήσεις την ανοσία στον ελληναρισμό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. να αναφέρουμε και τα δίκτυα ανταλλαγής πραγμάτων για μια ακόμα ευκαιρία επαναχρησιμοποίησής τους. Οπως το http://www.xariseto.gr/portal.php

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Προς Αγησια και Ελληνακι : για χιλιοστη φορα, εντελως φιλικα, σταματηστε να μιλατε για πραγματα που δεν ξερετε..αποζημιωση στο ειρηνοδικειο..(και γιατι οχι στο Μονομελες ή στο Πολυμελες Πρωτοδικειο ;). Και επισης μηνυση για ηθικη βλαβη there is not such thing ! Ακομη και ο ιδιος να ησουν ΑΜΕΑ δυσκολα θα μπορουσες να θεμελιωσεις αγωγη απο αδικοπραξια για ηθικη βλαβη.Κατα τα αλλα συμφωνω με τα πιο πολλα : κινηση του "Ειμαι γαιδαρος" ειναι ευθυβολη καιβρισκει στοχο ειρηνικα ! (εχει τυχει να ειμαι μπροστα σε συμβαν επειδη ποδηλατης του εφραζε τον δρομο αυτοκινητο,του εσπασε τους υαλοκαθαριστηρες...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ Tyler Durden

  Καλό!

  @ Homer Simpson

  Αγαπητέ Homer. Για χιλιοστή φορά κόψε την υπεροψία και το ελληναριστικό ύφος που συνηθίζεις να φοράς ανά καιρούς. Δεν σε τιμάει.

  Σύμφωνα με την απόφαση 966/2009 του Ειρηνοδικίου Αθηνών, ιδιοκτήτης τζιπ κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 600 ευρώ σε κάθε έναν από τους δύο πεζούς που είχαν υπερπηδήσει το τζιπ του ενώ ήταν παράνομα σταθμευμένο, λόγω ηθικής βλάβης.

  Περισσότερες λεπτομέρειες και απόσπασμα της απόφασης εδώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλησπέρα !
  Θα χαρώ να σας δω στο blog μου: www.epikairos-politis.blogspot.com

  Χρειαζόμαστε όλοι μας την ενεργή αλληλουποστήριξη. Όσοι θέλετε να βοηθήσετε την προσπάθειά μου, ας δηλωθείτε ως αναγνώστες.
  Ευχαριστώ !

  Όσο για το θέμα παράνομου παρκαρίσματος, με πρόλαβες ellinaki και η απόφαση είναι πρόσφατη και βγήκε στις ειδήσεις.
  Επίσης ψάξτε να δείτε ο καθένας στο δήμο του τι θεωρούν ως μίνιμουμ πλάτος πεζοδρομίου και θα πάθετε...κρίση.Δεν υπάρχες στάνταρ κατά δήλωση του "ειδικού" στα πολεοδομικά του δήμου μου !
  Ότι τους καπνίσει δηλαδή !??
  Αυτό θα πει "πολιτισμός" χωρίς διασφάλιση των αυτονόητων. Μ' άλλα λόγια, βούτηρο στο ψωμί των δημάρχων που θυμίζουν περισσότερο "δικτάτορες" τετραετίας.

  .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το ελληναριιστικο υφος να το απευθυνεις στο ευατο σου και τους φιλους .(Βρηκαμε τωρα οποιος δεν συμφωνει μαζι μας ειναι φασιστας και Ελληναρας..αλλα επιθετα εχειε μαθει?).Ειδικα η υπεροψια ειναι σημα κατατεθεν και καποιος επιτελους πρεπει να στο πει: νομιζεις οτι κατχεις την απολυτη αληθεια , και ολοι οι υπολοιποι ειμαστε τιποτα ζωα που πιστεουμε (-ουν) σε ενα Θεο.Απλα για πρσγματα που δεν ξερεις ,να λες ,ναι δεν ειμαι σιγουρος.Εγω το κανω συχνα στην δουλεια μου.Μηνυση για ηθικη βλαβη,δεν υπαρχει καλε μου ανθρωπε,πως να στο δωσω να το καταλαβεις ; Ειδικα,η φρασεολογια ειναι εντελως λαθος,σαν να λεω εγω σε ενα γιατρο για την καρδια μου που χτυπαει δεξια ! Η αποφαση δεν συμπεριλαμβανεται σε καμια βαση νομικων δεδομενων που εψαξα,και αν θες την γνωμη μου ειναι εντελως αλλου για αλλου (πρεπει να προσεξουμε τι θεωρουμε το ηθικο απο το νομιμο-α ρε Βουλγαρακη !). Οσο για τα σχολια απο εκει που με παρεπεπψες ηταν τραγικα , μιλουσαν για δεδικασμενο (?-ασχετο).Ποια ηθικη βλαβη παθαινει ο πεζος που του κοβει ενα τζιπ τον δρομο του ; Να ειμαστε σοβαροι.Ενδεχομενως,θα ειχε εννομο συμφερον, ενας ΑΜΕΑ αν καταλαμβανοταν θεση παρκινγκ για ΑΜΕΑ.Και παλι το πληρες κειμενο της αποφασης δεν το εχω,αλλα μου φαινεται η αποφαση εντελως "γεια σου" ισα-ισα για να κανει καμαι στηλη στην Ελευθεροτυπια.Αν θες ρωτα και κανεναν που ξερει και σταματηστε να ανακυκλωνετε στην μπλογκοσφαιρα κοακοχωνεμενες γνωμες με κακη ορολογια (ακομα και o e-lawyer χαρακτηριζει τις αποφασεις "τελικες"-ας μην αρχισω με αυτο...).Νομιζω στα links σου εχεις τον xasodiki.Διαφωνω με πολλα απο οσα λεει,αλλα απο οτι εχω παρατηρησει εχει γνωσεις.Ρωτα αυτον,ελεος.Και για τελευταια φορα : μαθετε να ακουτε εδω στα blogs.Σαν εναν αλλο μλογκερ πολυ γνωστο που δεν αρεσαν οι αποψεις μου και αρνειται να δημοσιευεσει ή να απαντησει.Αν θες λατρευτικα σχολια απο κατω του τυπου "μπραβο,εχεις δικιο,τα ξερεις ολα,εισαι θεος", τελικα μαθαμε σε ποιον Θεο πιστευεις.Στο ευατο σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ Epikairos Politis

  Καλησπέρα και καλώς ήρθες!

  @ Homer Simpson

  ΟΚ. Αναδιατυπώνω σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτεις:

  α) Δεν υπάρχει η φράση "μήνυση για ηθική βλάβη". Ζητώ ταπεινά συγνώμη για την παραποιημένη χρήση της εν λόγω φράσης, παρόλο που τη χρησιμοποίησα με καθαρά χιουμοριστικό τόνο προς τον Αγησία.

  β) Δεν με αφορούν τα σχόλια στο blog του e-lawyer. Με αφορά η απόφαση, και στην έστειλα σε σύνδεσμο για να σε διευκολύνω.

  γ) Η απόφαση είναι η 966/2009 και λυπάμαι που δεν μπορείς να τη βρεις στα αρχεία που ψάχνεις.

  δ) Δεν μπορώ να γνωρίζω το σκεπτικό του δικαστηρίου που αποφασίζει για ηθική βλάβη του πεζού, και ουδέποτε εξέφρασα εγώ προσωπικά άποψη για το εν λόγω σκεπτικό, δεδομένου ότι ουδέποτε το ανέλυσα.

  ε) Όταν προσάπτω σε κάποιον ελληναρίστικο ύφος εννοώ κυρίως την ισοπέδωση, τη γενίκευση, την υπεροψία και το εξυπνακίστικο ύφος. Αν ξαναδιαβάσεις προσεκτικά και αντικειμενικά το σχόλιό σου θα βρεις όλα αυτά τα στοιχεία μαζί. Δηλαδή ειλικρινά τώρα...

  στ) Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε πολλά σχόλιά σου, να σου ζητάω να μην γενικεύεις και να μην απευθύνεσαι σε ΕΜΑΣ. Το κυρίως άρθρο το γράφω ΕΓΩ, και τα εκάστοτε σχόλια διάφοροι ΑΛΛΟΙ. Άλλο ΕΓΩ, άλλο ΕΣΥ, και άλλο ο ΚΑΘΕΝΑΣ ξεχωριστά. Δεν απευθύνεσαι σε αγέλη.

  ζ) Όλοι ΕΜΕΙΣ που μπαίνουμε στα blogs περιλαμβάνουμε και σένα. Οπότε προσπαθώ να καταλάβω ακριβώς που βρίσκεται ο διαχωρισμός της θέσης σου.

  Και για να λήγουμε το θέμα με τα απωθημένα σου, στο παρόν ιστολόγιο εκφράζω τις απόψεις μου και όχι τα αξιώματά μου. Οπότε εννοείται πως όταν εκφράζω απόψεις, αυτές αφορούν τη γνώμη τη δική μου και όχι του υπόλοιπου κόσμου ή κάποιας ανώτερης, αντικειμενικής, αλήθειας. Εφόσον εσύ επιθυμείς να τις εκλαμβάνεις ως δογματικές ή απόλυτες, δεν μπορώ να κάνω εγώ κάτι για αυτό, αν και ψιλιάζομαι πως απλά μιλάς με αυτό τον τρόπο από αντίδραση για κάτι άλλο. Εσύ ξέρεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αν και το σου 'πα- μου πες με κουραζει (αλλα πως να μην απαντησω σε καποιον που σε λεει Ελληναρα-την αλλη φορα επειδη παλι διαφωνησα με κατι μου ειπες πως πινω φρεντοτσινο στην παραλια-θα γελουσα αν δεν ψηνομουν και δεν ετρεχα σαν τον Βεγγο), θα σου πω μια και καλη γιατι αντιδρω οπως και την αλλη φορα (να κανουμε μηνυση στο Μουσειο Ακροπολης γιατι "λογοκρινανε" τον Γαβρα...ημαρτον!): μου την δινει η ευκολη χρηση του "θα παω στα δικαστηρια", "ελατε να κανουμε αγωγη ..για ηθικη βλαβη..για διαταραξη της προσωπικοτητας μας..ο,τι ναναι!", ή το κλασσικο "θα σου κανω μηνυση" (αν δεν ειναι αυτο χαρακτηριστικο Ελληναρα που εχεις φαγωθει,τοτε ποιο ειναι ;). Και αν θελεις να εισαι ευσυνειδητος,και πεις οτι αυτα τα πραγματα δεν γινονται,θα παει σε εναν αλλο που θα κανει μια ψευτοαγωγη-ψευτομηνυση και οταν απορριφθει ως απαραδεκτη/νομω αβασιμη/whatever ,θα φταινε οι κακοι δικαστες που τα παιρνουν,και θα παμε στα ευρωπαικα δικαστηρια...κανω λαθη συνεχεια,αλλα γαμωτο 5 πραγματα τα ξερω, γιαυτο η αποφαση του Ειρηνοδικειου με ξενιζει και θα ηθελα να δω το πληρες κειμενο γαι να δω την νομικη της σκεωψη-φαντασου καθε φορα καθενας που μας κλεινει το δρομο θα λεγαμε "βοηθεια,υφισταμαι ηθικη βλαβη θα σου κανω μηνυση/αγωγη,αρπα την αλητη" και ουσιαστικα μια απλη τροχαια παραβαση περισσοτερο διοικητικης υφης θα ποινικοποιουνταν, ασε η αποζημιωση ως φοβητρο...
  Και σταματα να βλέπεις φαντασματα...πως τελειωνεις το κειμενο ; Εγω δεν ξερω τιποτα ! Α..γιατι θα το ακουσω και αυτο..δεν εχω τζιπ (συνεπως δεν κλεινω κανενα),ουτε καν αυτοκινητο...καληνυχτα και καλη τυχη !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Συμφωνω με το ποστιον, ιδιως με την παραμετρο πως διαδήλωση 70 ατόμων δεν ειναι διαδήλωση, είναι τζάμπα κλείσιμο δρόμων.

  Ισως, σε τέτοιες περιπτώσεις μια μάζωξη σε πεζοδρόμιο ή έστω σε...καφετέρια να ήταν καλύτερη!
  !

  :)


  Α, το να κολλάς αυτοκόλλητο σε ξενη περιουσία συνιστά (αν θες το πιστευεις) φθορα ξένης περιουσίας, άρα τυπικώς είναι παράνομο, άσχετα αν δεν διαφωνώ με αυτές τις κινήσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ Homer Simpson

  Δεν διαφωνώ στο παράλογο του να τρέχουμε στα δικαστήρια για ψύλλου πήδημα. Άλλωστε, είχα γράψει παλιότερα και σχετικό άρθρο.

  Για το θέμα της παράνομης στάθμευσης όμως, ιδίως αυτή που παρεμποδίζει την απερίσκεπτη μετακίνηση πεζών και ΑΜΕΑ, είναι σημαντικό να υπάρχει εναλλακτική καταγγελίας πέρα από την τροχαία που δεν υφίσταται ούτως ή άλλως.

  Βέβαια, στην πραγματικότητα δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί που να ασχολούνται με αυτό το θέμα και να κινούνται δικαστικά. Όμως ακόμα και η ύπαρξη μίας τέτοιας απόφασης είναι θετικό σημάδι.

  Γενικά, (για να αναφερθώ και στο θέμα της Ακρόπολης), θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γινόμαστε "ψείρες" με τέτοια θέματα. Γιατί χάρη σε τέτοια "μικροθέματα", διατηρούνται καταστάσεις που δεν τιμάνε ούτε τη δημοκρατία, ούτε την υγειή συνοχή της κοινωνίας μας.

  @ Zaphod

  Λογικό να συνιστά φθορά ξένης περιουσίας. Βασίζεσαι όμως στο γεγονός ότι ο Ελληναράς "παρκαδόρος" δεν θα μπει σε τέτοιο τριπάκι, δεδομένου ότι και αυτός ούτως ή άλλως παράνομος είναι. Άλλωστε αν δεν υπάρχει και μία δόση ενδεχόμενης παρανομίας, δεν θα ήταν ακτιβισμός ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Και συνεχιζω τα νομικα μου για να δειξω τις τεραστιες (...) γνωσεις μου..οχι το να κολλας αυτοκολλητο σε ξενη περιουσια δεν συνιστα φθορα ξενης ιδιοκτησιας.Εξαλλου,και συμφωνα με το σχετικο άρθρο (381 ΠΚ): οποιος με προθεση ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ή ΒΛΑΠΤΕΙ ξενο (ολικο ή εν μερει) πραγμα λη με αλλον τροπο ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΝΕΦΙΚΤΗ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ τιμωρειται...
  Δηλαδη μπορει να γινει ειτε με καταστροφη (φθορα της υλης του πραγματος), ειτε με βλαβη (ανακοπη της λειτουγικης ικανοτητας του πραγματος ειτε με οποιονδηποτε αλλο τροπο αχρηστευση.Εδω με τον κολλας απλα ενα αυτοκολλητο εχουμε επεμβαση επι της υλης του πραγματος,σε καμια περιπτωση ομως δεν το φθειρεις-καταστρεφεις-καθιστας ανεφικτη την λειτουργικη του ικανοτητα (του παρμπριζ ?)..οποτε να μην ξαναπω για πραγματα που δεν γνωριζετε...οκ,τα εχω πει.Στο τελος θα ξεχασω και αυτα που ξερω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Μπορώ να αρχίσω να κολλάω τα αυτοκόλλητα στους ανθρώπους αντί για τα αυτοκίνητα;;

  Για να πω την αλήθεια έχω αρχίσει να φοβάμαι λιγάκι αυτούς που οδηγούν κι έχω φτάσει σε σημείο να προτιμώ τους παρκαρισμένους κι ας πρέπει να σκαρφαλώσω στα δέντρα για να περάσω... (τρακάρανε 2 σε μια ευθεία σήμερα κοντά στο σπίτι μου και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πως τα κατάφεραν)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...