Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009

Το αρμαντίλλο στη χώρα του ECDL

Ας υποθέσουμε ότι έχεις πάρει ένα πτυχίο και ένα μεταπτυχιακό αεροδιαστημικής από το Imperial College, ένα διδακτορικό από το Massachusetts Institute of Technology και έχεις δημοσιεύσει και καμιά εικοσαριά άρθρα πάνω στην μεγιστοποίηση του στρωτού οριακού στρώματος σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή οπισθέλκουσας κατά την επάνοδο διαστημικού σκάφους στην γήινη ατμόσφαιρα.

Τη νύχτα που παίρνεις το διδακτορικό και κάνεις ένα παρτάκι με τα κορυφαία μυαλά του κλάδου σου παγκοσμίως για να το γιορτάσεις, τυχαίνει και μπουκώνεις ένα ληγμένο panoramix* με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να αποφασίσεις να επιστρέψεις στην Ελλάδα και να δουλέψεις στο ελληνικό δημόσιο.

Φυσικά το ελληνικό δημόσιο δεν είναι οποιοσδήποτε οργανισμός. Το ελληνικό δημόσιο μετά από αίμα, ιδρώτα και αγώνες δεκαετιών, έχει καταφέρει να θέτει τις πιο αξιοκρατικές, και υψηλές προδιαγραφές παγκοσμίως για την αξιολόγηση του προσωπικού του. Και φυσικά οι υπάλληλοι ενός τέτοιου μεγαλοπρεπούς οργανισμού δεν μπορούν να είναι όποιοι και όποιοι! Πρέπει να έχουν χαρτιά, πτυχία, μόρια, βεβαιώσεις, σφραγίδες, υπογραφές, πιστοποιητικά, επικυρώσεις και ένα σωρό άλλα πειστήρια των ικανοτήτων τους.

Καταρχήν πρέπει να είναι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων μιας και αυτά είναι τα σπουδαιότερα και καλύτερα ιδρύματα όλου του γαλαξία. Επειδή όμως το δημόσιο είναι μεγαλόψυχο, και δεν θέλει να αφήνει ξεκρέμαστους τους «αμόρφωτους» πτυχιούχους που είχαν την ατυχία να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού σαν αυτές τις παράγκες που σπούδασες εσύ, έχει συστήσει μία ειδική Υπηρεσία που ονομάζεται ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Η Υπηρεσία αυτή αναλαμβάνει να κρίνει τη σημασία του πτυχίου σου, και εφόσον αυτό πληροί τις απαρχαιωμένες νοοτροπίες που είχε πριν περίπου έναν αιώνα ένας μπεκρούλιακας ακαδημαϊκός, ένας παπάς, και ένας εθνικιστής πολιτικός (απόγονοι των ένδοξων ΕΛ και οι τρεις) σου κάνει την τιμή να θεωρήσει το πτυχίο σου ισότιμο με τα απονεμόμενα από τα ελληνικά υπερφανταστικά πανεπιστήμια. Μάλιστα αν έχεις την όρεξη να δώσεις και κάποιες εξετάσεις παραπάνω, έχεις την απίστευτη τύχη να σου αντιστοιχήσουν το ποταπό κωλόχαρτό σου, με τον ένδοξο, λαμπρό πάπυρο ενός ελληνικού πανεπιστημίου.

Φυσικά στο ΔΟΑΤΑΠ δεν καταλαβαίνει κανείς γρι αγγλικά, οπότε εννοείται ότι όλα τα χαρτιά σου πρέπει να επικυρωθούν, να μεταφραστούν (με το αντίστοιχο κόστος πάντα) και να υποβληθούν μαζί με κάτι υπερτιμημένα παράβολα.

Παίρνει λοιπόν ο μέγας ειδήμων προφέσορας του ΔΟΑΤΑΠ το μεταφρασμένο πτυχίο στα χέρια του και διαβάζει: «Το Αυτοκρατορικόν Κολέγιον απονέμει στον τάδε φοιτητή πτυχίον αερο... χμμμ... αεροδδδ... αεροδιδδιδδ... χμμμ τί μαλακία είναι αυτό; Αεροδδδ.... πφφφ τέλος πάντων τί λέει παρακάτω... Μηχανικής.. Ααα μηχανικός είναι! ..που ολοκλήρωσε επιτυχώς κλπ κλπ». Άντε ο τυχερός! Θα λάβει ισοτιμία από το Ε ΜΟΥ ΠΟΥ!» Κατεχωρήθη, εσφραγίσθη, σε ακολουθεί για όλη σου τη ζωή. Για τα εξωτερικά και τους κουτοφράγκους μπορεί να έχεις σπουδάσει Αεροδιαστημική Μηχανική, αλλά εδώ στην Ελλαδάρα σε ονομάζουμε Μηχανολόγο Μηχανικό γιατί δεν ξέρουμε τί κάνει αυτό το πράγμα του σατανά η αεροδιαστημοτέτοια, και γιατί βαριόμαστε να μάθουμε.

Μετά από αυτή τη φοβερή τύχη, πρέπει φυσικά να βγάλεις και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Διότι δεν μπορεί το αίμα και ο ιδρώτας που έχυσαν τόσοι μηχανικοί προκειμένου σήμερα να έχουν δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος και να μπουκώνουν στις μίζες, να το επωφελείται ο οποιοσδήποτε! Φυσικά εσύ δεν έχεις το σούπερ μέγα γκράντε πτυχίο του Ε ΜΟΥ ΠΟΥ όπως κάθε αξιοσέβαστο μέλος του ΤΕΕ, αλλά αφού ο Αρχιερέας του ΔΟΑΤΑΠ σου έδωσε και σένα ένα ψιχουλάκι αναγνώρισης, οι υπόλοιποι μηχανικοί οφείλουν να σε θεωρούν κάτι σαν συνάδελφο. Και ξαναδώστου δικαιολογητικά, σφραγίδες, επικυρώσεις, μεταφράσεις κλπ κλπ (τα ίδια ακριβώς που έδωσες στο ΔΟΑΤΑΠ, αλλά φυσικά το ΤΕΕ δεν εμπιστεύεται το ΔΟΑΤΑΠ, οπότε τα ξαναζητάει) στο ΤΕΕ για να βγάλεις την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Και αφού έχεις μαζέψει αναγνωρίσεις, αντιστοιχίσεις, επικυρώσεις, κόντρα αναγνωρίσεις, άδειες, δηλώσεις, αιτήσεις, χαρτόσημα, κοιτάς με δέος την φρέσκια προκήρυξη του ΑΣΕΠ που ζητάει έναν Μηχανολόγο Μηχανικό για την παρακολούθηση μονάδας ηλιακού θερμοσίφωνα στο Τρεχαγύρευε του Νομού Θεσπρωτίας. Κοιτάς τα τυπικά προσόντα, και λέει «...πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ». Και νοιώθεις ωραίος! Νοιώθεις πολύ μεγάλος! Έχεις ήδη ξεχάσει το περιεχόμενο του διδακτορικού σου. Έχεις θάψει στο πατάρι τις δημοσιεύσεις σου και έχεις σταματήσει να μιλάς στους συνεργάτες σου στη NASA γιατί όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Έχεις το σωστό χαρτί για τη σωστή θέση! Χαμογελάς!

Διαβάζεις παρακάτω το νούμερο 2 τυπικό προσόν: «Γνώση Χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: (i) επεξεργασίας κειμένων, (ii) υπολογιστικών φύλλων και (iii) υπηρεσιών διαδικτύου».

Το χαμόγελο παραμένει στο πρόσωπό σου, λόγω αμηχανίας ίσως, ενώ ταυτόχρονα ξεφυλλίζεις την προκήρυξη για να βρεις κάποια υποσημείωση. Κάτι, για παράδειγμά που να αναφέρει ότι «απόφοιτοι τμημάτων θετικών επιστημών δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι δεν είναι αρμαντίλλο, οπότε εξαιρούνται από την απαίτηση γνώσης Η/Υ» ή κάτι που να λέει ότι «οι κατέχοντες διδακτορικό στην αεροδιαστημική πολύ πιθανόν να γνωρίζουν Η/Υ οπότε ζητούμε προκαταβολικά συγνώμη για την προσβολή προς το πρόσωπό τους». Και όσο ψάχνεις και δεν βρίσκεις την υποσημείωση, το χαμόγελο αρχίζει και συρρικνώνεται. Μέχρι που φεύγει. Το έχεις το πτυχίο. Το έχεις το μεταπτυχιακό. Το έχεις και το διδακτορικό. Σύμφωνα με το ελληνικό δημόσιο όμως, δεν αποδεικνύεται πουθενά ότι γνωρίζεις πώς να κάνεις bold μία πρόταση στο Word, οπότε να πας στα τσακίδια. Δεν έχεις προσόντα.

Πρέπει λοιπόν να δώσεις εξετάσεις στο Word, το Excel, το ιντερνέ και τον κακό τους τον καιρό. Η απόλυτη κατάρρευση της στοιχειώδους λογικής. Διότι στην τελική, το ελληνικό δημόσιο δεν θα άντεχε ποτέ έναν έξυπνο ή μορφωμένο άνθρωπο. Θα χάλαγε την πιάτσα. Θα την έμπαινε στους παλιούς, στα βύσματα, στις πάγιες διεφθαρμένες διαδικασίες. Θα χάλαγε τα πάγια εργατικά κεκτημένα ξάπλας, τεμπελιάς και καφρίλας. Οπότε το ελληνικό δημόσιο οχυρώθηκε και βεβαιώνει ότι πριν εισέλθεις στις αγκάλες του έχεις ρίξει τον δείκτη νοημοσύνης σου τουλάχιστον κατά 50 μονάδες. Για να μάθεις να πουλάς μούρη βλάκα! Και κυρίως για να συνειδητοποιήσεις ότι στη χώρα των φαφλατάδων και του παραλογισμού, δεν μπορεί να έρχεται ο οποιοσδήποτε με τη στοιχειώδη λογική του για να ταράζει τα λιμνάζοντα νερά μας που με τόσο παραλογισμό καταφέραμε να ακινητοποιήσουμε.


*panoramix: Ονομασία χαπακίου τύπου LSD, διαδεδομένου ευρέως τη δεκαετία του ‘90

58 σχόλια:

 1. Πέρα από την πλάκα, δε θα ήταν μια καλή ιδέα να προωθηθεί ο άνωθεν συλλογισμός ως πρόταση προς υλοποίηση? Ακόμη και αν αποδείξουν την ανεπάρκεια τους, δεν αξίζει μια προσπάθεια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κοίτα,

  Αν κανείς έρθει όντας αεροναυπηγός απ' όξω, στην χώρα των ΕΛ ίνα εργασθεί, θα πρέπει να συμβαίνουν δύο τινά:

  ή

  1. Είναι ενωμένος και αποφασισμένος να στήσει μόνος του την Ellinaki Avionics (ή την Ρølse Avionics).

  ή

  2. Έχει βύσμα για την ΕΑΒ.


  Εάν τίποτε από τα παραπάνω δεν συμβαίνει, τότε θα πρέπει να κόψει τα Panoramix πάραυτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ νόμιζα ότι αυτός.ήταν ο Panoramix.

  Στα ακαδημαϊκά κτλ θέματα η κατάσταση είναι εντελώς παρανοϊκή. Εγώ δεν έχω γράψει ούτε ένα άρθρο ανάμεσα στα 800 (ορισμένα από τα οποία σκληροπυρηνικά αριστερά) που να υπερασπίζομαι έστω κατά το ελάχιστο αυτό το χάλι που επικρατεί.

  Το ποστ σου είναι πολύ χαρακτηριστικό της κατάστασης.

  Και δεν είναι μόνο αυτά:

  1) Γνωρίζω άτομα με επιστημονικό έργο παγκοσμίου κύρους (papers sτα καλύτερα επι.περιοδικά, ικανό αριθμό τόπ δημοσιεύσεων, ανακαλύψεις κύρους και άλλα) που έκαναν ντοκτορά σε Ελληνικά πανεπιστήμια και στα τμήματα ή εργαστήριά τους κάποιοι καθηγητές δεν τους άφηναν να πάρουν το ντοκτορά τους είτε επειδή δεν ήθελαν να τους χάσουν από τα εργαστήριά τους στα οποία εργαζόταν σαν δούλοι, είτε επειδή δεν ήθελαν πρόσθετο ανταγωνισμό! Τα πανεπιστήμια κρατούσαν το copyright και τα χρόνια (βλέπε ζωή) περνούσαν.

  Υπάρχουν τέτοια άτομα που έμειναν δέσμια για 15ετία ή και παραπάνω.

  2) Ξέρω περιπτώσεις ατόμων που έχουν μάστερ και ντοκτορά στην Οξφόρδη, Κέιμπριτζ κτλ και δεν υπάρχουν επειδή δεν έχουν αναγνωρισμένο πρώτο πτυχίο από ΔΟΑΤΑΠ. Εντάξει, τώρα αυτές οι περιπτώσεις -οι οποίες δεν είναι και λίγες πλέον- δείχνουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.

  3) Αυτό που λες για το δημόσιο είναι πολύ σωστό. Όντως κάποιος πρέπει να έχει κάλο για να πάει στο δημόσιο εφόσον έχει κάποιες προσόντα, γνώσεις ή δεξιότητες, όχι όσα λες αλλά πολύ λιγότερα. Μάλιστα, πιστεύω ότι κάποιος που μένει στην Ελλάδα υπο αυτές τις συνθήκες, ενώ μπορεί να πάει να μείνει ακόμη και στην Αφρική, είναι ανόητος.

  Συγκεκριμένα το ECDL δείχνει και το εμπορικό πνεύμα της ΝΔ που θεώρησε σωστό να παίξει ένα τόσο φτηνό παιχνίδι στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων υποψηφίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ελληνακι,

  το ΑΣΕΠ δεν ειναι σχεδιασμενο για τετοιες εξαιρετικες περιπτωσεις. Μαζευεις καποια τυπικα ψιλολοιδια απ' εδω, καποια απ' εκει και κοιτας να φτιαξεις ενα στοιχειωδες προφιλ γραφιά.

  Με τις σπουδες που αναφερεις ειτε μενεις εξω, είτε πας στελεχος στον ιδιωτικο τομεα, (δεν χρειαζεται απαραιτητα να ειναι αεροναυπηγικη), ειτε κανεις αιτηση στο open-gov!

  Τωρα μολις διαβαζα οτι το ιδιο προβλημα υπαρχει και στο δημοσιο τομεα αλλων χωρών, οπως Καναδας. Οι νεοι και με σπουδες, λογω γραφειοκρατιας, αποθαρρυνονται, ενω το επιθυμούν.

  ΤΟ ΔΟΑΤΑΠ ειναι χρησιμο για να αποκλειει τα μαιμου πτυχια που ερχονται κυριως απο πρωην ανατολικες χωρες ή απο αλλου. Μαιμουδιαρικα πανεπιστημια υπαρχουν και Αγγλια και Αμερικη.
  Το οτι δεν αναγνωριζει διδακτορικα που αποκτηθηκαν στην αλλοδαπη, εφ' οσον το πρωτο πτυχιο ηταν σε ιδ. πανεπιστημιο της ελλαδας (π.χ. Deree) αυτο ειναι μεν παραλογο, απο την αλλη ομως θα εδινε νομιμοποιηση στα κολλεγια αυτα, αναγνωριζοντας τα έμμεσα. Παντως γνωριζω ατομο με πτυχιο Deree που κατεχει πανεπιστημιακη εδρα. Δεν γνωριζω πώς το καταφερε.

  Στην ΕΑΒ οι προσληψεις γινονται μεσω ΑΣΕΠ ή μεσω προκηρυξης;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Την καλησπέρα μου και ας μην ξεχνάμε και την πτυχιακή εργασία του Τσάκωνα στο μάθε παιδί μου γράμματα που μετά από μερικές σφραγίδες κατέληξε ποδαράκι σε γραφομηχανή ενός δημοσίου υπαλλήλου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το "ιντερνέ" ήταν ΟΛΑ τα λεφτά!

  Πριν 1 χρόνο περίπου "κάποιος" ονόματι Κριμιζής (επιστημονικός διευθυντής της NASA) απάντησε στην ερώτηση "τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που τελειώνει τώρα το σχολείο?"

  -Να φύγει από την Ελλάδα!

  Άσε την Ελλάδα και φτιάξε την ζωή σου εκτός αυτής

  Κι εδώ που τα λέμε σιγά τη ζωή ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κάτι ήθελα να σου γράψω αλλά τα είπες όλα στον επίλογό σου.

  Ο panoramix στην χώρα των θαυμάτων:D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Επειδή εμπίπτει στις αρμοδιότητές μου στο βρωμοϋπουργείο που εργάζομαι, η γνώση Η/Υ αποδεικνύεται και όταν έχεις σε προπτυχιακό επίπεδο 4 μαθήματα που εμπίπτουν στην κατηγορία της πληροφορικής (κάπως έτσι διατυπώνεται από τον νόμο). Μήπως θα ήσαντε (sic) αυτή η περίπτωση;

  Ser,
  συμφωνώ κι εγώ. Να φύγουμε για να γλιτώσουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Kαι γι αυτούς τους λόγους (συν το ότι εδώ πάνω πληρώνεσαι σε λεφτά κι όχι σε @@)δεν έχω σκοπό να επιστρέψω στην μπανανία...

  Εκτός κι αν με εξειδίκευση προσωπικά σε έναν ιδιαίτερο κλάδο της βιολ. να θέλω να το γυρίσω σε κανά ιδιαιτεράκι βιολογίας λυκείου (φίλοι, συνάδελφοί μου που επέστρεψαν με ντοκτορά κτλ όξω το κάνουν ήδη),κανά ασεπ μπας και κάτσει και καμιά άσχετη παπαριά που θα σε κάνει να μισείς την ύπαρξή σου για τα επόμενα χρόνια.

  Είμαι κυνικά σίγουρος ότι η δομή,ο τρόπος λειτουργίας,η έλλειψη πόρων και η νοοτροπία του ιδιωτικού και κυρίως του δημόσιου τομέα είναι τέτοια, που δεν μπορεί να απορροφήσει και να επενδύσει σε ανθρώπους με προσόντα και περγαμηνές από πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά ΚΑΙ της Ελλάδας.Το brain drain προς τα έξω αλλά και το brain kill όσων κάθονται "μέσα" τα λέει όλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ Zed

  Πώς και πού ακριβώς να προωθηθεί;;

  @ pølsemannen

  Με έβαλες σε σκέψεις τώρα (για τα panoramix...)

  @ Greek Rider

  Το ECDL ήταν η τέλεια μπίζνα. Πολιτικοί και φροντιστήρια τα βρήκαν μια χαρά.

  @ cynical

  Η ΕΑΒ προσλαμβάνει μέσω ΑΣΕΠ πλέον.

  Όσον αφορά το ΔΟΑΤΑΠ συμφωνώ ότι έχει λόγο ύπαρξης για τη διασφάλιση από πτυχία μαϊμού. Όταν όμως αντιστοιχεί πτυχίο του ΜΙΤ με το ΕΜΠ, έχει θέμα. Πόσο μάλλον όταν αυτή η αντιστοιχία μεταφέρεται στη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ.

  Όπως και να το κάνουμε, ένας απόφοιτος του ΜΙΤ έχει φτύσει πολύ περισσότερο αίμα και έχει περισσότερες γνώσεις από έναν απόφοιτο του τμήματος μηχανολόγων και αεροναυπηγών μηχανικών του πανεπιστήμιου Πατρών. Και ο ΔΟΑΤΑΠ οφείλει να το αναγνωρίσει αναλόγως.

  @ Jim Slip

  Merci.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ Iptamenos Ollandos

  Καλησπέρες! Ας μην ξεχνάμε γενικά πού καταλήγουν εκατοντάδες αξιόλογες πτυχιακές επειδή δεν υπήρχαν οι σωστές... γνωριμίες.

  @ ser

  Μα γιατί; Έχει παραλίες και καφετέριες!

  @ tiktos

  Θα φροντίσω να μην έχω επίλογο την επόμενη φορά να γράψεις κάτι κι εσύ ;)

  @ ioazon

  Ω ναι. Αλλά όταν ας πούμε στο μάθημα της Αντοχής Υλικών ΙΙΙ, φτιάχνεις προγράμματα σε visual basic για να λύσεις διαφορική εξίσωση δευτέρου βαθμού, το μάθημα αυτό δεν εμπίπτει μεν στην κατηγορία πληροφορικής, αλλά εμπεριέχει πιο πληροφορική και από τη Microsoft.

  Επιστρέφουμε όμως στην αρχή έτσι. Άντε τώρα εσύ, να αποδείξεις στον ΑΣΕΠ ότι δεν είσαι αρμαντίλλο.

  @ BioLogos

  Ενδιαφέρων όρος το "brain drain" :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Eφυγε στα καπάκια για αναδημοσίευση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Δεν καταλαβαίνω το νόημα της επισήμανσης ενος προβλήματος, όταν η επίλυση του βρίσκεται στην ίδια του την ανάλυση. Αν το χρέος μας τελειώνει στην αναφορά του, το δέχομαι. Θυμίζει, όμως, μια σχετική αποποίηση ευθυνών από μέρους μας η απλή αναφορά και κριτική απέναντι στα κακώς κείμενα, τη στιγμή που δε λαμβάνονται δράσεις για την αλλαγή της κατάστασης.

  Θα ήταν ωραία τακτική να σηκωθούμε να φύγουμε όλοι. Το θέμα, έτσι, αντιμετωπίζεται στη ρίζα του ("εγώ" μας).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @Zed

  Δοκίμασε να αλλάξεις τη σημαία,τον εθνικό ύμνο, τους κατοίκους, την γεωγραφική θέση, την ιστορία, βασικά τα πάντα στην Ελλάδα και όταν αποκτήσεις ένα εντελώς διαφορετικό κράτος με διαφορετικούς πολίτες, τότε ίσως μπορεί να γίνει κάτι.
  Ίσως.
  Αυτό που εσύ λες επισήμανση για κάποιον άλλον είναι η ζωή του όλη και όσο και να το φιλοσοφήσουμε για τον επόμενο χ, όπου χ μονάδα μέτρησης του χρόνου, λύση/λύσεις δεν θα υπάρξουν παρά μόνο νοητικός αυνανισμός και ρομαντικές επιδιώξεις για αλλαγή τραβηγμένη από τα μαλλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Δε το βρίσκεις λίγο μηδενιστικό αυτό ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Φίλε Ζεντ προφανώς είναι η προσωπική μου άποψη.Δεν είμαι κανένας παντογνώστης, που κατέχει την απόλυτη αλήθεια, αλλά όσον αφορά το θέμα αυτό δεν βλέπω φως στο τουνελ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Το δέχομαι και το καταλαβαίνω. Θα μπορούσα να πω ότι, ενδεχομένως, να μην υπάρχει λύση στην υπάρχουσα κατάσταση, παρά μόνο η αλλαγή της, και να μηδενίσω κι εγώ ο ίδιος τις υπάρχουσες δομές ως πυλώνα κοινωνικής σύνθεσης. Διαβάζω καθημερινά σκέψεις και αναλύσεις τόσο εύστοχες, με πρώτο παράδειγμα το παρόν blog, που απορώ που με δεδομένο τον εν λόγω μηδενισμό δεν υπάρχει η παραμικρή αντίσταση στην κατρακύλα με κάποιο τρόπο (ίσως και διαφορετικό από αυτόν που ανέφερα παραπάνω ως μια επιλογή). Τέλος πάντων, δεν είναι αυτό το θέμα του post, σταματάω την κατάχρηση του χώρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Να 'σαι καλά ρε ελληνάκι... με έκανες και γέλασα ξημερώματα! Όντας ένας άνθρωπος που δεν σκέφτηκε ποτέ να φύγει από αυτή τη χώρα, αλλά να παλέψει για να ζήσει καθαρός μέσα στη λάσπη, είχα πάντα την απορία "τι είναι αυτό που κάνει τόσο αξιόλογους και με τόσα προσόντα ανθρώπους, να επιστρέφουν στην Ελλάδα". Τα χρήματα δεν είναι σίγουρα... οπότε τι?
  Η νοσταλγία για τη χώρα (πολύ Καζαντζίδης μου ακούγεται αυτό), η οικογένεια, ο ήλιος, η θάλλασσα, το ελαιόλαδο...τι?
  Λέγε ρε... τι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Μου θύμισες κάποτε που έτρεχα στο μεταφραστικό του ΥΠΕΞ για το πτυχίο του αδελφού μου από το Imperial και γελούσα μια μέρα με τη μετάφραση του "Αυτοκρατορικού Κολλεγίου του Λονδίνου".

  (αν έκατσε ο αδελφός μου στην Ελλάδα; Όχι βέβαια.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Σωστές οι επισημάνσεις αλλά όποιος πάει να σπουδάσει στο εξωτερικό και αποκτά:
  ένα πτυχίο και ένα μεταπτυχιακό αεροδιαστημικής από το Imperial College, ένα διδακτορικό από το Massachusetts Institute of Technology και έχει δημοσιεύσει και καμιά εικοσαριά άρθρα,
  έχει από την αρχή ξεγράψει ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα γιατί βέβαια η χώρα αυτή είναι λίγο πίσω στην αεροδιαστημική!
  Όποτε ή αδικα έφαγε τον χρόνο του ή τον έφαγε το Panoramix!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Αγαπητέ ellinaki
  Το΄φερε η μοίρα εσύ ή όποιος άλλος να σπουδάσει στο εξωτερικό.
  Πρώτον,είδαν τα μάτια σου άλλους κόσμους άλλα μέρη άλλες κουλτούρες και αυτό δέ μπορεί παρά να είναι μόνο καλό.
  Απέκτησες γνώσεις που εάν έμενες εδώ θα τις κοιτούσες με το τηλεσκόπιο.
  Και τις απέκτησες πρώτα για τον εαυτό σου και κατά συνέπεια να ζήσεις από αυτές.
  Μέχρι εδώ όλα καλά.
  Από δω και πέρα λαμβάνει χώρα το "αξιοκρατικό"ελληνικό δημόσιο για το οποίο το μεγαλύτερο πτυχίο και διδακτορικό είναι το visma.
  Γι'αυτό η ελλάδα τρώει τα παιδιά της ή τα διώχνει μακρυά.
  Δεν είναι δυνατόν κάποιος πτυχιούχος vismatos με κάποιο πόστο να ανεχθεί αννθρώπους σαν εσάς,χαλάτε την σούπα του συστήματος,τσάμπα τρίφτηκε η γλώσσα του τόσα χρόνια;
  Όπως έιπε κάποιος από τους σχολιαστές,τη στιγμή που επιστρέφεις στην ελλάδα με τέτοιους τίτλους σπουδών είναι σαν να υπογράφεις ο ίδιος την καταδίκη σου.Δυστυχώς.


  panoramix από τα καλύτερα που έχω ακούσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Και για να σας δώκω και λίγο από την ελληνική πραγματικότητα: είμαι σε ένα μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον κλάδο των πολιτικών επιστημών.
  Για να κάνει κανείς αίτηση απαιτούσε γνώση αγγλικών (Proficiency). Το υλικό είναι κατά 95% στα αγγλικά και είναι κυρίως επιστημονικά άρθρα. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου διαμαρτύρονται και λένε "μα καλά, δεν έχει βιβλία στα ελληνικά να μας δώσουν;" Άντε να ξεριζώσεις την βρωμονοοτροπία από μέσα τους. Θα προτιμούσαν να διαβάζουν την ατεκμηρίωτη αντιεπιστημονική @@ριά του καθενός, παρά να ανοίξουν λίγο ένα παραθυράκι στην επιστήμη και να ξεστραβωθούν ελαφρώς (ίσως μάλιστα να είναι και η τελευταία τους ευκαιρία για ξεστράβωμα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. :-) Πολύ ωραίο άρθρο. Μια απορία μου δημιουργείται: αφού είναι τόσο καλή και αδιάβλητη η ιστορία με το ΑΣΕΠ, γιατί δεν αναθέτουν σ' αυτό την πρόσληψη υπαλλήλων ο Μπόμπολας, ο Λαμπράκης, κι ο Τεγόπουλος που τόσο πολύ το υποστηρίζουν;

  @Greek Rider, για να ακριβολογούμε την ιστορία με το ECDL την επέβαλε το ΠΑΣΟΚ προ 2004. Απλά και τη ΝΔ τη βόλεψε ...

  @ioazon, μα με τόση εκπληκτική ελληνική βιβλιογραφία, Λιακόπουλο, Άδωνη, Βελόπουλο, τι τα θέλετε τα Αγγλικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ευτυχως με ΔΙΚΑΤΣΑ, ΔΟΑΤΑΠ και τα μυαλα στο μιξερ δεν χρειαστηκε να μπλεξω ποτεςςς, τα εχω ακουσει ομως απο φιλους.


  Περι "γνωσεων word" κτλ δεν ξερω τι παιζει, γενικως οι εχοντες παρα-πληροφορικο master η ντοκ συνηθως ειναι οκ. Περι μηχανικων θα σε γελασω, οπως και περι σοβαροτητας αυτου που ειπα τωρανες...  Η ιστορια της ημερας. Εχω εναν κολλητο που ειναι αυτο που λεμε "αφρος" στον χωρο του. Τωρα ειναι στην Οξφορδη και ετοιμαζεται για ποστ ντοκ στο Χαρβαρντ. Δεν νομιζω να θελει να επιστρεψει, και αν το θελησει δεν νομιζω να μπορει
  Ιστορια της ημερας 2. Σε καποια φαση το σκεφτηκα το ντοκ και εγω, αλλα εντος FIR Αθηνων. Ειχαμε τις απαραιτητες "ακρες" (οχι βυσμα ρε) και ξεκινησε διαλογος. Ο καθηγητης με αποστομωσε. Το μισο μου ντοκ θα ηταν να .... του φυλάω το εργατήριο! Ακομα περιμένει να του τηλεφωνήσω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Πολυ ενδιαφερον το θεμα σου ellinaki και με πολλες παραμετρους.
  Πρωτα συμφωνω για το χαλι πολλων μεσα στα υπουργεια, που ουτε πως να κανουν ...bold σε ενα κειμενο ξερουν, ουτε θελουν να μαθουν γιατι η πλειοψηφια των υπαλληλων εκει δειχνουν να βαριουνται που ζουν! Πιστευω οτι θα επρεπε να γινουν ανακαταταξεις μεχρι και απολυσεις στο δημοσιο, ωστε να φυγει κοσμος, που ουτε προσφερει τιποτα, αλλα ουτε εχει τις απαραιτητες γνωσεις!
  Γνωριζω βεβαια το κοστος αυτων που λεω και ακουγεται μαλλον 'ουτοπικο'
  για την Ελλαδα, οπου ολοι εχουν κακομαθει να...βολευονται απο κονε,
  κλπ. Ομως κατι αλλο που ειναι εφικτο, περα απο τη δικαιολογημενη γκρινια, ειναι οτι καποια πραγματα που ειναι στο χερι μας ισως μπορουμε απο τη μερια μας να τα προοωθησουμε, ωστε καποτε να αλλαξουν. Π.χ μιλαω για αυτο που εθιξε ο @zed οταν μιλησε πολυ σωστα για αλλαγη νοοτροπιας, που αν καταλαβαινω καλα, εξαρταται απο ολους μας, ενω ο @bioLogos υποστηριζει οτι κατι τετοιο δεν ειναι εφικτο. θα διαφωνησω και θα ρωτησω πως θελουμε, τοτε, να αλλαξουμε τα πραγματα, αν δεν συγκρουστουμε με καποιες συντηρητικες νοοτροπιες και πρακτικες; Π.χ Καποιος που ειναι διευθυντης σε ενα σχολειο, γιατι να μη προσπαθησει να βαλει φρενο στην εθνικιστικη προπαγανδα και να προωθησει ζητηματα ειρηνης και δικαιωματων, κλπ. στα παιδια; Γιατι να επιμενει π.χ σωνει και καλα για τον...'Ελληνα' μαθητη, που να κρατα τη σημαια στη παρελαση, (που φυσικα δεν ειναι απαραιτητη) και οχι αυτον, που ασχετα απο εθνικοτητα ειναι πραγματικα ο καλυτερος;
  Με αυτη τη λογικη και διαθεση νομιζω οτι μπορουμε να καταφερουμε καποιες αλλαγες, εστω μικρες, προς το καλυτερο. Δεν δεχομαι τη λογικη του τιποτα δεν αλλαζει! Τιποτα δεν αλλαζει ΑΝ εμεις φυσικα ΔΕΝ κανουμε καμμια προσπαθεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. @Elva
  Δε διαφωνώ αλλά σκέψου ότι η Ελλάδα είναι μια καταχρεωμένη χώρα, στην έρευνα και την τριτοβάθμια τα κονδύλια δεν φτάνουν ούτε για ζήτω και ο τρόπος που λειτουργεί το δημόσιο είναι βγαλμένος από το μυαλό του Κάφκα.Ας υποθέσουμε ότι συζητάμε και συζητάμε, έχοντας εντοπίσει τα προβλήματα και προτείνουμε μια λύση ως πολίτες, σε ερωτώ...Ποιός θα μας ακούσει?Η δύναμη αδράνειας είναι τόσο ισχυρή και παρόλο που μας παραμυθιάζουν ότι ο πολίτης έχει δύναμη και όπλο του την ψήφο, αυτά είναι παραμυθάρες για να νομίζουμε ότι συμμετέχουμε και ότι κάτι τρέχει στα γύφτικα.
  Μακάρι να έχω άδικο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Μη μασάς με τα δημόσια.

  Θα στήσουμε χωρίς ECDL την ELLINARAS AVIONICS που θα ποντάρει στο diversification(TM)

  Θα φτιάξουμε το smart των μικρών ιδιωτικών αεροπλάνων!

  Ένα ντηζαϊνάτο 2θέσιο (άντε και 4θέσιο) τύπου Cesna σε πολλά παρδαλά χρώματα (ΚΑΙ ση μπηζάκη).

  Θα πείσουμε τους τζιπόβιους μαυρολεφτάδες ότι το να έχουν ένα ELLINARAS (ση μπηζάκη) παρκαρισμένο στην αερολέσχη Αράχοβας είναι τρε τρε σικ(και αν δεν έχει αερολέσχη, θα την φτιάξουμε).

  Με κάθε ELLINARAS θα προσφέρουμε δωρεάν το βασικό πακέτο μαθημάτων πτήσης, για τους ιδιοκτήτες ή τα δουλικά.

  Μιλάμε βλέπω το μέλλον λαμπρόν.

  Αλλά στάσου!

  Παραγωγική μονάδα στην ΕΛ-λάδα; ΠΛΛΛάκα με κάνεις; Θα μας κλείσουν τα κομματόσκυλα αμέσως.

  Θα πάμε να την στήσουμε στο Ängelholm δίπλα στο τσαρδί του Koeniggsegg που φτιάχνει με τα χεράκια του υπεραυτοκίνητα από το 1994
  (400 τελική 0-100 σε 3" wiki και σαητ) και είναι και επίδοξος σωτήρας της SAAB. Αμ' πως.

  Δυστυχώς, εκτός από την βλακεία και η αρρωστημένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι αήττητη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Σήκω φύγε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Ειλικρινά δεν βλέπω τι μπορεί να περιμένει ένας μη κοπρίτης νέος από το Ρωμέικο Δοβλέτι. Ελπίζω μόνο μέχρι να φτάσει η ώρα των παιδιών μου για πανεπιστήμιο(ασυζητητί της Εσπερίας) να μην έχουν βάλει οι Κουτόφραγκοι κάνα ΔΙΚΑΤΣΑ και, ότι τραβάνε σήμερα οι πτυχιούχοι εξωτερικού στο εσωτερικό, το τραβάνε μεθαύριο οι απόφοιτοι λυκείου προσπαθώντας να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. @BioLogos

  Ειμαι στη κατηγορια αυτων που διαλεξαν να φυγουν απο Ελλαδα. Αν εμενα, δε θα μπορουσα να ζησω με τις συνθηκες που υπηρχαν (και υπαρχουν ακομη) σε πολλoυς τομεις.
  Παντως δεν δικαιολογειται να μενουμε πισω σαν χωρα και να μη τολμαμε να σπασουμε καποια
  'καλουπια', επειδη φοβομαστε οτι δεν θα μας...ακουσει κανεις! Αντιθετα απο εσενα, εγω πιστευω οτι ο πολίτης πραγματικα
  'έχει δύναμη και όπλο του την ψήφο', αλλα δυστυχως να μη πουμε τι κανει συνηθως με το οπλο αυτο, που το χρησιμοποιει ΜΟΝΟ για προσωπικο βολεμα!Η νοοτροπια ειναι λαθος και οχι το μεσον. Γιατι δλδ στη Σουηδια οταν η κυβερνηση εκανε ανακαταταξεις δημ. υπαλληλων δε διαμαρτυρηθηκε ο κοσμος; Επειδη εχουν εμπιστοσυνη οτι καποιες θεσεις ειναι πλεοναζουσες .Ετσι πολλοι υπαλληλοι τοποθετηθηκαν αλλου ακομη και σε διαφορετικα μερη της χωρας απο αυτα που εργαζονταν. Αναλογο σκηνικο ουτε να το φανταστω δε μπορω στην Ελλαδα! Θα γινει πολεμος αν κουνησεις κανενα απο τη θεση του, κι ας βριζει εκει τη τυχη του, κλπ καθε μερα...
  Που θα βρουν τα χρηματα λες; Αν εχουν τα κοτσια ας φορολογησουν τη Εκκλησια, αγαπητε μου, τους μεγαλοβιομηχανους τους εφοπλιστες κλπ. Σαν πολιτης το μονο που με ενδιαφερει ειναι επιτελους να δω να γινεται...ΚΑΤΙ, εστω και μια μικρη προοδο, στη χωρα αυτη, απο το μεγαλο ΤΙΠΟΤΑ που βλεπω, χρονια τωρα.... Συμφωνεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. @Elva

  Θα ήμουν τρελός αν δεν συμφωνούσα αφού λες κάτι το οποίο σε άλλες χώρες είναι αυτονόητο και πηγάζει από την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος , τον σεβασμό των πολιτών από το κράτος (σκανδιναβικές χώρες) και την εντελώς διαφορετική νοοτροπία όπως λες.Δεν είμαστε όμως Σουηδία ή Γερμανία και δεν βλέπω πώς και αν θα αλλάξει αυτό στην Ελλάδα, ειδάλλως θα είχα μαζέψει τα μπογαλάκια μου και θα ζούσα στην Ελλάδα, που είναι και η οικογένειά μου.

  Η φορολόγηση της εκκλησίας είναι το τελευταίο που με απασχολεί αν και άθεος καθώς θα προτιμούσα να έβλεπα περισσότερες επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας, υψηλότερη χρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων, μείωση των δαπανών και περικοπές στον δημόσιο τομέα (φορείς επί των φορέων,υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι κτλ),κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης και περικοπές στον τομέα αυτό.Επιμένω πάντως ότι παρόλο που η χώρα διαθέτει πολλούς αποφοίτους ανώτερων και ανώτατων ιδρυμάτων με τεχνολογική κατεύθυνση κτλ αυτό το ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορεί να διατεθεί σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας καθώς δεν υπάρχουν.Οπότε αυτοί είτε φεύγουν από τη χώρα είτε απασχολούνται σε κάτι άσχετο, που στο σύνολο συντηρεί την κατάσταση και δεν οδηγεί σε αύξηση των εισοδημάτων, των επενδύσεων και την καλύτερη διανομή του πλούτου ανάμεσα σε περισσότερους.Οικονομολόγος δεν είμαι, γι αυτό συγχώρεσέ με αν πετάω καμιά κοτσάνα με το χαζό μου κεφάλι, απλά προσπαθώ να εντοπίσω 2-3 πράματα, που φταίνε, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει η βούληση και πολιτική πρωτοβουλία και η διάθεση εκ μέρους των πολιτών για να αλλάξουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Σου το έγραψα και στο Facebook, αλλά επειδή θέλω να σε ξεμπροστιάσω και εδώ, το αναποστάρω:

  Και νομίζεις βρε ελληνάκι ότι αρκεί να ξέρεις να κάνεις bold; Κακομοίρη... Κοίτα τι ξέρω να κάνω εγώ: †! Ξέρεις να το κάνεις εσύ;;; Άντε να σου μάθω. Κρατάς πατημένο το Atl και πληκτρολογείς μετά στη σειρά 0, 1, 3 και 4!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Είμαι από αυτούς που γυρίσανε στην Ελλάδα μετά από 13 έτη στο εξωτερικό, λόγω οικογένειας (για τον στωικό που αναρωτιέται).

  Ένα θα πω, το ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση που έχει επινοήσει ποτέ η Μπανανία. Θα έπρεπε να χαιρόμαστε όλοι που υπάρχει διότι μπορείς να ξεχωρίσεις τους τεμπέληδες από τους επιμελείς (ως επί τω πλείστω). Για σκεφτήτε λίγο, ποιοί θέλουνε αναγνώριση μέσω ΔΟΑΤΑΠ; Μα φυσικά αυτοί που έχουνε σκοπό να μπούνε ή να κάνουνε business με το δημόσιο, δηλαδή οι τεμπέληδες (ως επί τω πλείστω πάλι, το ξεκαθαρίζω για να αποφύγω αρνητικά σχόλια). Οι έξυπνοι και εναργείς δε θα απευθυνθούνε στο ΔΟΑΤΑΠ διότι γνωρίζουνε ότι μπορούνε να τα καταφέρουνε και χωρίς το δημόσιο. Με λίγα λόγια το ΔΟΑΤΑΠ είναι ο αμυντικός μηχανισμός των εύστροφων για να μην τους φάει το σύστημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. @ Zed

  Υπάρχουν διαφόρων ειδών μηδενισμοί. Ανάμεσά τους υπάρχει και ο εποικοδομητικός. Αυτός όμως προδιαθέτει υπεύθυνους ακροατές. Δηλαδή, εάν για παράδειγμα, από τον δικό μου μηδενισμό, ιδρώνει το αυτί αυτουνού που έχει τη δύναμη να επιφέρει αλλαγές, τότε αυτός ο μηδενισμός πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

  Αν όμως έχεις έναν ακροατή με κλειστά αυτιά, είτε μηδενίζεις, είτε αναλύεις, είτε εποικοδομείς, πάλι στο βρόντο θα πάνε οι απόψεις σου.

  Και δυστυχώς ή ευτυχώς, οι δομές ενός κράτους ορίζονται και επιβάλλονται από τους εκάστοτε κυβερνητικούς οργανισμούς. Σε επίπεδο πολίτη, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και λειτουργεί όσο πιο συλλογικά μπορεί.

  @ BioLogos

  Ωω! Ευχαριστούμε δια την αναδημοσίευσην.

  @ στωικός

  Ανάλογα πότε επιστρέφει. Αν επιστρέφει νέος (όπως ο υποφαινόμενος πχ), το κάνει εν αγνοία της ελληνικής λασπουριάς. Αν επιστρέφει μετά από επαγγελματική σταδιοδρομία στο εξωτερικό και σε μία μέση ηλικία, τί να σου πω;;; Για να αγοράσει ένα κτηματάκι και να καλλιεργεί ντομάτες ίσως;;;

  @ apos

  Έχουν πλάκα οι "επίσημες" μεταφράσεις. Έχουν δει τα ματάκια μου...

  @ αθεόφοβος

  Ποτέ μην υποτιμάς τη δύναμη ενός panoramix. Άσε που υπάρχει και ένας βασικός κανόνας όταν μένεις για πολύ καιρό μακριά από το σπίτι σου σε ένα μέρος. Τείνεις να αναπολείς μόνο τις ευχάριστες στιγμές και συνειδητά ξεχνάς τα στραβά.

  @ tiktos

  Το πτυχίο vysma είναι το καλύτερο όλων. Ούτε επικυρώσεις θέλει, ούτε αναγνωρίσεις, ούτε τίποτα. Άπαξ και το αποκτήσεις, πηδείς και δέρνεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. @ ioazon

  Το έχω ξανακούσει αυτό από γκρινιάρηδες φοιτητές. Είναι και αυτό ένα δείγμα της στρεβλής εικόνας που έχουμε για τις επιστήμες γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

  @ apogonos

  Ή για να το πάμε και ένα επίπεδο πιο κάτω. Τα παιδιά μεγάλων Ελλήνων πολιτικών σε τί πανεπιστήμια σπουδάζουν; Ελληνικά ή ξένα; (Έχετε μία προσπάθεια)

  @ zaphod

  Κακώς δεν του τηλεφωνείς. Θα ήσουν ένα τέλειο υπόδειγμα ποστ ντοκ φοιτητή στην αισθητική του εργαστηρίου. Αυτός ξέρεις πόσα εργαστήρια φύλαξε, πόσες γλάστρες πότισε και πόσους καφέδες πήγαινε στους δικούς του καθηγητές μέχρι να γίνει αυτός που είναι; Ξέρεισποιοσειναυτόσρε;;;;

  @ Elva

  Συμφωνώ μαζί σου. Από εκεί και πέρα όμως ο κρατικός μηχανισμός είναι τόσο δυσκίνητος και συντηρητικός που δεν αφήνει εύκολα νέες, βελτιωτικές ή ανατρεπτικές ιδέες να δυεισδύσουν. Πάρε για παράδειγμα την περίπτωση της Στέλλας Πρωτονοταρίου, ή της Μαργαρίτας Καραβασίλη, και θα δεις ότι ακόμα και άνθρωποι που βρίσκονται σε κάποια θέση ισχύος, είναι περιτριγυρισμένοι από λάσπη.

  Αυτό φυσικά, όπως είπες κι εσύ, δεν σημαίνει κατάθεση των όπλων. Ίσα ίσα που εμπνέει για περισσότερη προσπάθεια. Όμως, ειδικά στην Ελλάδα, που όλα είναι τόσο καλά οχυρωμένα, μόνο τον δικό σου μικρόκοσμο μπορείς να επηρεάσεις. Κάτι είναι και αυτό.

  @ pølsemannen

  Αυτός ο Κονινγκ-τέτοιος να'ουμ, δε θέλει κανα συνεταιράκι; Έτσι να βγάλουμε το aerosmart να γουστάρουμε να'ουμ.

  @ prophet estarian

  Ουυυυστ αποδω απολιτικ μοντελοπνίχτη!

  @ Αγησίας

  Δεδομένου ότι η ΕΕ μας τις βρέχει ετησίως, τόσο για το ΔΟΑΤΑΠ όσο και για τα κλειστά επαγγέλματα, ενδεχομένως και τα δύο να έχουν καταργηθεί κατά την ενηλικίωση των παιδιών σου.

  @ Batcic

  Μεγάλη ιστορία το † ασυζητητί!!!

  @ Panos Konstantinidis

  Είναι και αυτό μία προχώ άποψη. Δυστυχώς δεν την είχα σκεφτεί στην ώρα μου. Αναγνωρίστε και αναγνωρίστε μας έλεγαν για τα πτυχία μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Και απολιτίκ και μοντελοπνίχτης;
  Μακάρι αδερφέ αλλά που!!
  :p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Αγαπητό ελληνάκι,
  έχεις δίκιο και κακώς άφησες την αλλοδαπή. Εδώ που ήρθες προκοπή δε θα δεις. Άσε που θα αρχίσεις κανονικότατα τα ναρκωτικά και δεν θα ειναι από χαρά, αλλά από το κακό που σε βρήκε.
  Τώρα είσαι στην αρχή και γι' αυτό απορείς, αλλά μετά από λίγο θα αναρωτιέσαι πώς επιβίωσες τόσα χρόνια χωρίς ECDL (σε αυτή τη φάση τα ναρκωτικά δεν κάνουν πλέον τίποτα).
  Α..., και να ξέρεις ότι, όπως και όλα τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, ούτε το ECDL κρατάει για πάντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Το άρθρο είναι γραμμένο με πολύ γούστο, όμως θα διαφωνήσω στο περιεχόμενο: αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Δηλ. ένα άτομο με μεταπτυχιακό αεροδιαστημικής από το Imperial College, ένα διδακτορικό από το Massachusetts Institute of Technology και 20 δημοσιεύσεις πάνω στην μεγιστοποίηση του στρωτού οριακού στρώματος σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή οπισθέλκουσας κατά την επάνοδο διαστημικού σκάφους στην γήινη ατμόσφαιρα δεν παίρνει σοβαρές αποφάσεις παίρνοντας panoramix, ειδάλλως με όλα αυτά που έκανε ακόμα δεν έμαθε να σκέφτεται, συνεπώς τζάμπα πήγαν τα πτυχία στις θετικές επιστήμες και συνεπώς καλά να πάθει (διότι το βασικότερο που μαθαίνεις στις θετικές επιστήμες δεν είναι οι γνώσεις, αλλά ο τρόπος σκέψης). Από την άλλη, όποιοι παίρνουν σοβαρές αποφάσεις με panoramix, σίγουρα δεν έχουν μεταπτυχιακό αεροδιαστημικής [...] ατμόσφαιρα.

  Η κατάσταση στην Ελλάδα αυτή είναι και όποιος επιστήμονας έρχεται οφείλει να ξέρει τι θα βρει, αν έχει μάθει έστω το 1/10 του επιστημονικού τρόπου σκέψης. Και ευθύνη του καθενός είναι να εκμεταλλευθεί όπου βρίσκεται με ό,τι του βρίσκεται τους κόπους του. Αν περιμένεις από τους καθηγητές ή τους πολιτικούς να σου δώσουν αυτά που πιστεύεις πως αξίζεις, θα πρέπει να περιμένεις ίσως (αν αρχίζει να αλλάζει από τώρα η υποδομή) γύρω στα 80 χρόνια, οπότε και δεν θα ζεις.

  Συμπέρασμα: όποιος αποφασίσει να μείνει στην Ελλάδα, έχει και κάποιους άλλους λόγους, που δεν έχουν σχέση με την επιστήμη του (π.χ. ήλιος, γονείς, φίλοι). Προφανώς αυτά μετράν περισσότερο, κι έτσι το κέρδος βγαίνει πάλι για το άτομο. Κανένας πραγματικός επιστήμονας δεν δικαιούται να πει «δεν ήξερα». Ας διάβαζε εφημερίδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. @cynical

  >Μαιμουδιαρικα πανεπιστημια υπαρχουν
  >και Αγγλια και Αμερικη.

  Όπως; Για δώσε μας μερικά παραδείγματα από πανεπιστήμια μαϊμού που υπάρχουνε στη Μ.Β.; Για να μη λέμε ό,τι να 'ναι μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. @ Katerina

  Μακάρι να ήμουν στην αρχή για να είχα φύγει ήδη. Κάπου στη "μέση" είμαι, αλλά όσο και να θες την ησυχία σου, ο ελληνικός παραλογισμός πάντα θα βρει τρόπο να σου σκάσει στη μούρη!

  @ P=NP

  Αν είσαι νέος και το βλέπεις πιο χαλαρά το πράγμα, δεν χρειάζεσαι ούτε ναρκωτικά για να επιδιώξεις μία αξιοπρεπή δουλειά ή ζωή στην Ελλάδα. Μάλιστα, αν είσαι και λογικός, όσο μένεις Ελλάδα και περνάν τα χρόνια, τόσο περισσότερο σου φαίνεται ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν κάποια πράγματα. Έλα όμως που συμβαίνουν!

  Οπότε μήπως πρόκειται τελικά για αφέλεια παρά για κακή πληροφόρηση; Μάλλον...

  @ Panos Konstantinidis

  Πάντως δεν έχω ακούσει ποτέ στην Ελλάδα να μιλάνε για ελληνικά πανεπιστήμια μαϊμού. Ενδεχομένως επειδή πολλοί δεν έχουν υπόψη ορισμένες σχολές που όχι μόνο δεν μαθαίνεις τίποτα, αλλά τρως και 4-5 χρόνια μαθαίνοντας την τέχνη του φραπέ, του τάβλι, του γλυψίματος και της αντιγραφής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. @ellinaki

  Εχουν περασει απο τοτες 5 χρόνια.... Λες να περιμενει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Οι γόνοι των πολιτικών φυσικά και σπουδάζουν στα "καλύτερα" πανεπιστήμια. Δε νομίζω μάλιστα να περιμένουν καν στην ουρά για ΔΟΑΤΑΠ. Αυτά είναι για το λαό και για όσους δε διάβασαν εφημερίδες να καταλάβουν πως είναι η Ελλάδα (κατά πως λέει ο P=NP).
  Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω η λογική του "αυτή είναι η Ελλάδα, κι αν δε σας αρέσει να φύγετε" όπως και τα ερωτήματα του τύπου "τι θέλει ένας που σπούδασε αεροδιαστημική στο δημόσιο;".
  Δηλαδή επειδή υπάρχει αυτό το χάλι θα πρέπει να το διαιωνίζουμε; Ή μήπως το δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει μόνο απόφοιτους του ΕΜουΠου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Και να το κάνουμε λίγο χειρότερο; Κάποιοι που έχουμε ξεσκιστέι σε υπολογιστές από τα 16 μας (δηλαδή κλέισαμε τα 16 ηλεκτρονικά μας έτη, προ-δικτύου εποχής, με προγραμματισμό τότε σε pascal και MS-DOS) τι κάνουμε όταν δεν έχουμε ένα χαρτί που να πιστοποιεί ότι αγγίξαμε την αριστη γνώση; Απαντώ: πολύ απλά δεν θα περάσουμε στο ελληνικό δημόσιο, γιατί όλα μετριούνται (η γνώση) με ένα χαρτί.

  Θέλεις κάτι χειρότερο; Πώς είναι δυνατόν να κάνεις διδακτορικό ή εταπτυχιακό ειδίκευσης στην αλλοδαπή και να απαιτείται για το δημόσιο πτυχίο ξένης γλώσσας; Κι αν μιλάμε για ΠΕ τότε μάλλον απαιτείται profiency επίπεδο (λες και θα πάμε να διδάξουμε ή θα επικοινωνούμε μόνο στα αγγλικά κλπ). Αυτό ουσιαστικά πληθωρισμός πτυχίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. α σόρι τώρα πρόσεξα τον αστερίσκο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Πολύ ακριβές ποστ.

  Τέσσερις παρατηρήσεις:

  1. Όντως η αντιστοίχιση γίνεται σε σχέση με τα εδώ τμήματα, εντούτοις η Αεροναυπηγική και Αεροδιαστημική σωστά υπάγεται στους Μηχανολόγους Μηχανικούς. Σε πολλά πολυτεχνεία ευρωπαϊκά και μη, δεν υπάρχει ξεχωριστό τμήμα Αεροναυπηγικής, αλλά είναι ενσωματωμένο στους Μηχανολόγους. Αυτό δηλαδή δεν μου φαίνεται λάθος.

  2. Έχοντας τελειώσει στην Ελλάδα ηλεκτρολόγος μηχανικός και κάνοντας διδακτορικό σε πολύ γνωστό ευρωπαϊκό πολυτεχνείο, θα πω ότι μου φαίνεται ανέφικτη η αξιολόγηση ιδρυμάτων ανάλογα με τη φήμη/ποιότητα/σοβαρότητά τους με γενικά κριτήρια στο δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό (μακάρι να'ταν έτσι και στα πανεπιστήμια), φυσικά άλλο κύρος έχει το ΜΙΤ ή το Carnegie Mellon ή το TUM από την Πάτρα ή την Ξάνθη, τυχαία παραδείγματα.

  3. Η πιστοποίηση γνώσεων πληροφορικής είναι μεγάλο ρεζιλίκι. Πριν λίγα χρόνια, πιθανώς και ακόμη, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών δεν μπορούσαν να προσληφθούν ως καθηγητές πληροφορικής σε σχολεία χωρίς ECDL! Σκέφτομαι τώρα και τα μαθήματα στο δίπλωμά μου, κατά τίτλο δύο πληροφορικές, βαριά τρίτη, μουμπλέ, άραγε ξέρω να χρησιμοποιώ powerpoint;

  4. Αυτή η ειρωνία με το γιατί θέλουν να γυρίσουν πίσω οι επιστήμονες είναι λάθος. Κατ'αρχάς ο άνθρωπος δεν ζήτησε να του φτιάσουνε (sic) θέση για το συντελεστή οπισθέλκουσας! Πέραν αυτού, για όποιους λόγους κι αν θέλει να γυρίσει κάποιος (προσωπικούς/οικογενειακούς, νοσταλγία, θέληση να προσφέρει, not our business), ισχυριζόμαστε με τα σωστά μας ότι όχι απλά πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες (για όλους), αλλά πρέπει το κράτος να συνεχίσει να προβάλλει παράλογες αξιώσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. @ apogonos

  Έλα ντε... Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανένα, αυτή η λογική θυμίζει κάτι ελληναρίστικα κλισέ που αντιδρώντας σε οτιδήποτε διαφορετικό ή νέο, πετάνε ένα "αν δε σου αρέσει να σηκωθείς να φύγεις", λες και η χώρα είναι μόνο δική τους...

  @ ο δείμος του πολίτη

  Ποιο MS-DOS; Εδώ έτσι και δείξεις σε νέο άνθρωπο σήμερα το command prompt των windows, νομίζουν ότι βλέπουν παλαιολιθικό εργαλείο.

  @ J95

  Τσκ τσκ... άλλη φορά τον αστερίσκο θα τον κάνω μεγάλο και bold... Χμμμ... αν και τώρα που το σκέφτομαι δεν έχω πιστοποίηση για κάτι τέτοιο, οπότε να ανοίξετε τα στραβά σας να βλέπετε προσεκτικότερα :)

  @ butterfly

  1. Ναι, αλλά στην περίπτωση που υπάρχουν ξεχωριστά (που δεν είναι τόσο λίγες όσες νομίζεις), γιατί να υπαχθούν οπωσδήποτε σε κάποιο "ελληνικό" καλούπι. Αφού τελείωσες Αεροναυπηγός, ας παραμείνεις Αεροναυπηγός.

  2. Αν το ελληνικό δημόσιο είχε όρεξη, διάθεση, και τον τρόπο να αξιολογεί εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα το έκανε. Αλλά αν γινόταν κάτι τέτοιο ενδεχομένως να είχαμε καταλήψεις, απεργίες κλπ κλπ...

  3. Οου γιες!

  4. Σωστά το θέτεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. ellinaki
  και εις ανώτερα! 50 σχόλια

  το πιό σημαντικό ερώτημα - τι είναι αυτό που φέρνει τους ανθρώπους πίσω?
  Ο ομηρικός νόστος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Δεν ήξερα ότι το ότι σιχαίνομαι το φαγητό τους το λέγανε ομηρικό νόστο ser :P
  Θα το έχω υπόψιν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Ουπς!
  Με συνέλαβε (internet-ικώς) ο πατήρ μου! Άμα είναι techie η οικογένεια....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Καλά ο Μηχανικάρας (κατά το Ελληνάρας) των PhD και πολλαπλών ανακοινώσεων πόσα χαπάκια πήρε και θέλει να διοριστεί στο ΕΛληνικό Δημόσιο σαν συντηρητής θερμοσίφωνα; Και εν τέλει ο τόσο φοοοοβερός Επιστήμων είναι καλύτερος στην συντήρηση θερμοσιφώνων από τον απόφοιτο μηχανολογίας ΤΕΙ; Ξέρει ποιός θα είναι ο μισθός του στο δημόσιο; Αντίστοιχος της εργασίας που καλείται να εκτελέσει.
  Και ένα βήμα παραπέρα. Ξέρεις πόσοι βυσματίες συμπολίτες μας μετά την επιτυχημένη αποφοίτηση από το Paparas College of Fufutistan παράρτημα Κυψέλης με ολιγοετή φοίτηση στο ίδρυμα του εξωτερικού γύρισαν πήραν αμέσως την αναγνώριση για τα 25 μεταπτυχιακά που δεν έκαναν διορίστηκαν επιτυχώς μέσω ΑΣΕΠ και κάποιου βυσματακίου που διαθέτουν πήραν απόσπαση για την ειδική μιζο-θέση που ονειρευόταν απο μικροί. Και βέβαια αφήνοντας την δουλειά για την οποία τους προσέλαβαν στα θύματα που δεν διαθέτουν δόντι.
  Συμπέρασμα στο ΕΛλαδιστάν ΟΙ "ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ" ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ" ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΣΠΟΥΔΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. @ ο δημόσιος υπάλληλος

  Ενδιαφέρον το ιστολόγιό σου. Υποθέτω αν ποτέ γινόμουν κι εγώ δημόσιος υπάλληλος, θα έγραφα παρόμοια πράγματα.

  @ ser

  Επόμενη σαμπάνια στα 100!

  @ zaphod

  Είσθε προβοκάτορας κύριε. Άντε μαθεύτηκε ο ιερός συνδυασμός του Alt και των ιερών ψηφίων και πάμε και γεμίζουμε ξένα ιστολόγια με σταυρουδάκια;;;

  @ Ptomas

  Όλα σχετικά είναι. Αν ο συγκεκριμένος τρώει συνέχεια απόρριψη επειδή είναι overqualified, θα πρέπει κάπως να χωρέσει και αυτός στο σύστημα.

  Βέβαια, είπαμε... ΟΚ θέλει πολλά χάπια, πολύ παραλογισμό κλπ κλπ, αλλά πως ακριβώς το σύστημα περιμένει να στελεχωθεί με ορεξάτο κόσμο; Αποθαρρύνοντάς τον εξαρχής;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Εμ, απο τα +τετοια+ που κάναμε †αυτα† ειναι καλύτερα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...