Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Και τώρα; Τί θα κάνουμε χωρίς τους θεριακλήδες;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν είμαι ο κλασσικός υστερικός αντικαπνιστής. Υπήρξα καπνιστής για δεκαπέντε χρόνια και απλά συνειδητά αποφάσισα να το κόψω πριν δύο. Πιστεύω ότι το τσιγάρο μπορεί πολλές φορές να είναι απόλαυση, αγχολυτικό, απλό σκότωμα ώρας ή και μία καλή συνοδεία στον καφέ ή το ποτό. Γι’ αυτούς τους λόγους άλλωστε κάπνιζα. Από τότε που το έχω κόψει, απολαμβάνω τα αντίστοιχα θετικά όπως, η γεύση, τα καθαρά ρούχα, το καθαρό σπίτι και πάνω απ’ όλα τη φυσική κατάσταση. Από τότε, ούτε μετέχω σε αντικαπνιστικές εκστρατείες, ούτε επικρίνω ή υποτιμώ κανέναν καπνιστή. Δεν αποκλείω μάλιστα την πιθανότητα κάποια στιγμή στο μέλλον να το ξαναρχίσω για οποιονδήποτε λόγο.

Επίσης είμαι θερμός υποστηρικτής των προσωπικών επιλογών. Γι’ αυτό είμαι υπέρ της νομιμοποίησης των ναρκωτικών ουσιών αλλά και της ελευθερίας στη χρήση κράνους ή όχι κατά την οδήγηση μηχανής. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να θαυμάζουμε την διαδικασία της φυσικής επιλογής να λειτουργεί όπως κάνει εκατομμύρια χρόνια τώρα, και οι ηλίθιοι που δεν φοράνε κράνος να αυξάνουν καθημερινά τις πιθανότητες να μην αναπαράγουν το είδος τους. Ούτε βρίσκω κάτι μεμπτό στην επιλογή κάποιου να προτιμάει να ζει σε μία ευφορία εκτός πραγματικότητας και μία αυγουστιάτικη πανσέληνο να επιλέξει να αφήσει τούτο το μάταιο κόσμο καταναλώνοντας ένα σφηνοπότηρο LSD, 10 ecstasy και 20 γραμμούλες κόκας για την τελευταία απογείωση προς το διαγαλαξιακό υπερπέραν των δώδεκα διαστάσεων. Άλλωστε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι νόμιμο, ενώ πολλές ναρκωτικές ουσίες με μικρότερες επιδράσεις, είναι παράνομες. Οπότε ή τα απαγορεύεις όλα, ή τα νομιμοποιείς όλα. Προσωπικές επιλογές είπαμε. Σεβασμός!

Ωραία μέχρι εδώ. Δεν υπάρχει πιο άτοπο πράγμα όμως από κάποιον που προσπαθεί να συγκρίνει μία προσωπική απόλαυση με ένα κοινωνικό ζήτημα. Και το τσιγάρο, σε αντίθεση με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες έχει τη ιδιαιτερότητα ότι επηρεάζει άμεσα τον διπλανό. Μπορεί βέβαια η υπερκατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών ουσιών να επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικώς να γεμίζει την υπόλοιπη κοινωνία με κούκου άτομα , αλλά μόνο το κάπνισμα έχει αυτή την άμεση επίδραση στη δημόσια υγεία. Μάλιστα, το δικαίωμα στη δημόσια υγεία είναι κομμάτι της χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρα οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι θεμιτή θεσμικά.

Ο καπνιστής, που προφανώς έχει επιλέξει να αγνοήσει τις οποιεσδήποτε ιατρικές συμβουλές και πληροφορίες, έχει κάθε δικαίωμα να καπνίζει σε ανοιχτούς χώρους ή στον ιδιωτικό του χώρο. Όταν όμως καπνίζει σε δημόσιους χώρους, προσβάλει τους γύρω του με παθητικό κάπνισμα. Κάνει δηλαδή μία επιβολή σε κάθε κλειστό χώρο που βρίσκεται. Μέσα σε αυτό τον χώρο μπορεί να βρίσκονται ασθματικοί, καρδιακοί, άτομα με γενικότερα αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως άτομα που έχουν επιλέξει να μην καπνίζουν. Άρα εδώ υπάρχει μία σύγκρουση προσωπικών επιλογών στην οποία δεν χωράνε ημίμετρα. Εάν η δημόσια υγεία είναι θεσμικό ανθρώπινο δικαίωμα, τότε είναι ξεκάθαρο ποιανού η ανάγκη πρέπει να κάνει στην άκρη.

Ο λόγος που εκνευρίζομαι αφάνταστα όταν ακούω καπνιστές να ωρύονται και να μιλάνε για φασισμό, προσωπική αδυναμία τήρησης του νόμου και άλλα τέτοια κουραφέξαλα είναι γιατί κατά κανόνα ξεκινάνε από μία προσωπική απόλαυση και καταλήγουν να επιχειρηματολογούν με όρους άκρου ατομικισμού και προκλητικού σταρχιδισμού προς την υπόλοιπη κοινωνία. (Μέχρι τώρα είχα κατά νου την «λεωφορειολωρίδα» μαζί με το all-time-classic «για ένα λεπτάκι πετάχτηκα στο περίπτερο» ως ύψιστο σύμβολο του νεοελληνικού σταρχιδισμού. Νομίζω ότι οι αντιδράσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, εκτοπίζουν μακράν αυτό το σύμβολο και παίρνουν την πρώτη θέση). Όσο αναλυτική, όσο σύνθετη και αν είναι η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, δεν διαφέρει σε τίποτα από το επιχείρημα: «Θέλω να κυκλοφορώ στο δρόμο με ένα kalashnikov και να ρίχνω σφαίρες στον αέρα. Γιατί μου καταπιέζετε αυτή την ανάγκη; Ε; Γιατί;». Σαν εικόνα, δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα 10χρονο που συνεχίζει να θέλει πιπίλα, και όταν οι γονείς του αποφασίζουν να του την κόψουν, αυτό ωρύεται, βάζει τα κλάματα και φωνάζει πόσο τους μισεί.

Στην τελική, η αποδοχή ενός τέτοιου περιορισμού που περιλαμβάνει έναν βαθμό σεβασμού προς τον διπλανό, και γενικότερα προς την υπόλοιπη κοινωνία, δείχνει και μία ωριμότητα τόσο σε προσωπικό όσο σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Αν μη τι άλλο, απ’ όσο θυμάμαι, όταν ήμουν σε κάτι χώρες κουτοφράγκων, δεν πάθαμε και τίποτα επειδή αναγκαζόμασταν να βγούμε έξω για ένα τσιγάρο. Εκτός πια αν το γονίδιο ΕΛ είναι τόσο πολύ δεμένο με τη νικοτίνη που πιθανή καθυστέρηση 1-2 λεπτών στο άναμμα τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο και υστερία. Αν και, κρίνοντας από τους σταθμούς και τους συρμούς του Μετρό, όπου όλως περιέργως όλοι έχουν συμφωνήσει άτυπα να σέβονται την απαγόρευση καπνίσματος, δεν θυμάμαι να έχω δει κόσμο να παθαίνει υστερίες και απανωτά εγκεφαλικά.70 σχόλια:

 1. Σταύρος Γιαννακόπουλος31 Αυγούστου 2010 - 6:03 μ.μ.

  Σε παντρεύομαι. Δέχεσαι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "έχει κάθε δικαίωμα να καπνίζει σε ανοιχτούς χώρους ή στον ιδιωτικό του χώρο."
  Πολύ σωστά. Και πάμε παρακάτω:
  1. Είμαι στο σπίτι μου. Είναι ιδιωτικός χόρος. Καπνίζω όσο γουστάρω. Σωστό; Σωστό.
  2. Είμαι στο σπίτι μου μαζί με 2 φίλους. Είναι ιδιωτικός χόρος. Καπνίζω όσο γουστάρω. Σωστό; Σωστό. Και οι παθητικοί καπνιστές φίλοι μου; χμμμ.
  3. Είμαι στο σπίτι μου κάνω πάρτυ. Έχω και προσλάβει για το βράδ και 2 άτομα προσωπικό. Είναι ιδιωτικός χόρος. Καπνίζω όσο γουστάρω. Σωστό; Σωστό. Και οι παθητικοί καπνιστές φίλοι μου; Και το προσωπικό; χμμμ.
  4, Είμαι στο σπίτι μου. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και τα 2 παιδιά μου. Είναι ιδιωτικός χώρος. Καπνίζω όσο γουστάρω. Σωστό; Νομικά σωστό.
  5. Έχω γενέθλια και γουστάρω να τα γιορτάσω μόνος μου σε ένα μπαρ. Κλείνω (ρεζερβέ ελληνιστί) όλο το μπαρ για μένα (δικά μου τα λεφτά, τα σκορπάω όπως γουστάρω). Είναι ιδιωτικός χώρος (τον νοίκιασα για ένα βράδυ). Καπνίζω όσο γουστάρω.
  6. Έχω γενέθλια/γιορτή κάτι τέλος πάντων και κλείνω για το βράδυ ένα μπαρ για μένα και τους φίλους μου. Το μπαρ είναι νοικιασμένο από μένα για το βράδυ. Επιτρέπεται να μπουν μόνο όσους εγώ γουστάρω. Είναι ιδιωτικός χώρος. Καπνίζω όσο γουστάρω. Σωστά; χμμμμμ.
  7. Είμαστε μια παρέα 10 ατόμων που γουστάρουμε την μπιρίμπα. Κάνουμε ένα κλαμπ και μαζευόμαστε στα σπίτια μας. Είναι ιδιωτικοί χώροι. Καπνίζουμε όσο γουστάρουμε. Σωστά;
  8. Είμαστε μια παρέα 10 ατόμων που γουστάρουμε την μπιρίμπα. Κάνουμε ένα κλαμπ και μαζευόμαστε σε ένα διαμέρισμα που νοικιάσαμε γι' αυτό το σκοπό. Είναι ιδιωτικός χώρος. Καπνίζουμε όσο γουστάρουμε. Σωστά;
  9. Είμαστε μια παρέα 10 ατόμων που γουστάρουμε την μπιρίμπα. Κάνουμε ένα κλαμπ και μαζευόμαστε σε ένα μαγαζί που νοικιάσαμε γι' αυτό το σκοπό. Είναι ιδιωτικός χώρος. Καπνίζουμε όσο γουστάρουμε. Σωστά;
  Ερώτηση:
  Τί είναι ιδιωτικός και τί δημόσιος χώρος;
  Σε ποιες περιπτώσεις έχει δικαίωμα το κράτος (δηλαδή η κοινωνία) να επαίμβει και σε ποιες όχι;
  Προσωπική μου άποψη σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις έχουμε ιδιωτικό χώρο. Σε καμία πλην μίας περιτπώσης το κράτος δεν έχει δικαίωμα να μου απαγορέψει το κάπνισμα. Στην 4 που εμπλέκονται τα ανήλικα παιδιά μου, που αν και παιδιά μου δηλαδή κηδεμόνας τους δεν έχω κανένα απολύτως δικαίωμα να επιβαρύνω την υγεία τους. Και όμως είναι μια περίπτωση που ο νόμος δεν κάνει απολύτως τίποτα (έστω για τα μάτια του κόσμου). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με ενήλικους ανθρώπους που βρίσκονται οικειοθελώς στο χώρο που βρίσκομαι και εγώ. Χώρος που δεν είναι δημόσιος. Δεν ανήκει δηλαδή στο κράτος/κοινωνία/δήμο.
  Η περίπτωση 9 ανοίγει και το παράθυρο για κάπνισμα σε μπαρ και εστιατόρια. Και για να μην νομίσεις ότι είμαι κάποιος ελληναράς που ψάχνει παράθυρα στο νόμο είναι το παράθυρο εκείνο που επιτρέπει σε πολλές περιοχές και πόλεις της γερμανίας το κάπνισμα σε μπαρ και εστιατόρια παρά την απαγόρευση του νόμου.
  Προσωπική μου άποψη:
  Το κάπνισμα σε χώρους που κάποιος μπαίνει οικειθελώς και ταυτόχρονα δεν επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων πρέπει να είναι απόλυτα ελεύθερο. Με μια διαφορά: Από τη στιγμή που το κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία, δηλαδή τα δημόσια ταμεία, στα μέρη αυτά θα πρέπει να επιβάλλεται επιπλέον φόρος καπνού.
  xBerliner

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Σταύρος Γιαννακόπουλος

  Λυπάμαι, είμαι κατειλλημένος :p

  @ Ανώνυμος

  Δεν χρειάζονταν τόσα παραδείγματα. Το σπίτι σου είναι ιδιωτικός χώρος, και κάνεις ότι γουστάρεις. Βέβαια για λόγους ευγένειας θα μπορούσες να ρωτήσεις τους καλεσμένους σου αν έχουν πρόβλημα να καπνίσεις, αλλά επειδή κανείς δε θα σου έλεγε όχι, και πάλι δεν αλλάζει κάτι. Άλλωστε υπό τη δική τους ευθύνη έρχονται σπίτι σου.

  Με τον ίδιο τρόπο, νομικά και βιολογικά, έχεις ευθύνη για τα παιδιά σου μέχρι να ενηλικιωθούν.

  Επίσης στο σπίτι σου μπορείς να οργανώσεις καί ένα όργιο, να κάνεις μπάφους και να είσαι γυμνός. Αυτό δεν νομιμοποιεί αυτόματα τις ίδιες πράξεις σε άλλους χώρους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. μία ένσταση μόνο στο παράδειγμα για το κράνος ως μοτοσυκλετιστής . το να επιλέξει κάποιος την οδήγηση χωρίς μέσα προστασίας είναι δικαίωμα του το να επιβαρύνει όμως το κοινωνικό σύνολο με τις συνέπειες ένος τραυματισμού που δεν θα είχε συμβεί εάν φόραγε κράνος δεν είναι επιλογή του δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνουν έξοδα νοσηλείας και αποκατάστασης ή ακόμα και μια αναπηρική σύνταξη κανένας ασφαλισμένος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν υπηρξα ποτε καπνιστρια, αλλα εκνευριζομαι φοβερα με ατομα στην Ελλαδα που καπνιζουν και δεν ρωτουν καν αν πειραζει τους αλλους το τσιγαρο, ουτε και τους ενδιαφερει οταν υπαρχουν μικρα παιδια γυρω τους και υποκρινονται οτι με το να κρατουν το τσιγαρο λιγο μακρια απο το προσωπο του αλλου οτι ολα ειναι ενταξει.....
  Μιλαμε για ''εξυπνους'' και ''εξυπνες'' που περνιουνται εκτος των αλλων και ...για μοντερνοι, εφ οσον καπνιζουν ;(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ ανώνυμος

  φοβερή η επιχειρηματολογία σου, πραγματικά με κόλλησες στον τοίχο!!!

  Κάθησα και σκέφτηκα κι εγώ μερικές υποθετικές καταστάσεις σε δημόσιους χώρους δισκέδασης στις οποίες όλως τυχαίως διασκεδάζουμε δίπλα δίπλα. Λοιπόοοοοον...

  1) Σάλιο: φυσικό προϊόν του ανθρώπινου σώματος. Είμαι με κάτι φίλους σε ένα μπάρ και κάποιος "ανώνυμος" με έχει φλομώσει με τα τσιγάρα του. Έχοντας μαζέψει αρκετό σάλιο από τια πολλά ποτά αποφασίζω να το ξεφορτωθώ στα μούτρα σου. Σε δημόσιο χώρο είμαστε σύμφωνα με την επιχειρηματολογία σου, ακίνδυνο σάλιο σου χαρίζω... δε νομίζω να έχεις πρόβλημα;

  2) Να το χοντρύνω λίγο...
  Ίδια κατάσταση, πολλές μπύρες άρα....... και πολλά ούρα. Δεν προλαβαίνω όμως να πάω τουαλέτα γιατί το μαγαζί είναι πίτα από "ανώνυμους" που καπνίζουν ακατάπαυστα. Ανακουφίζομαι κι εγώ λοιπόν επί τόπου δίπλα σου.

  3) Θες να το "χοντρύνω" κι άλλο; άσε γιατί θα φάμε λογοκρισία ( δικαίως).

  Κάποτε οι άνθρωποι έκαναν τις φυσικές τους ανάγκες όπου έβρισκαν, μέχρι που διαπίστωσαν ότι αυτό εκτός πό βρώμικο και σιχαμερό προκαλούσε και πρόωρους θανάτους από μολύνσεις και λοιμώδεις νόσους. Έτσι έβαλαν κάτω τις γκλάβες τους και επινόησαν το αποχετευτικό σύστημα, που εσύ απολαμβάνεις σήμερα.
  Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το κάπνισμα σήμερα.Μετά από κάτι εκατομμύρια θανάτους οι άνθρωποι κατάλαβαν, ότι όποιος θέλει να το "απολάυσει" καλό θα είναι να το κάνει χωρίς να διακυβεύεται η υγεία των υπολοίπων.
  Δες το σαν δείγμα εξέλιξης βρε αδερφέ.

  Όπως βλέπεις , ηλίθια επιχειρήματα μπορεί να βρεί ο καθένας, δεν είναι και δύσκολο. Το δύσκολο είναι να απαρνηθείς τον εγωισμό και τη βόλεψή σου για χάρη του διπλανού σου. Μπορείς λοιπόν να καπνίζεις όσο θες στη σπηλιά σου μες τους υπόλοιπους Νεάντερταλ μέχρι να εξαφανιστείς από τη φυσική επιλογή.

  Υ.Γ. Οι επιχειρήσεις και τα κέντρα διασκέδασης υπόκεινται σε πολύ διαφορετικούς κανόνες λειτουργίας και δεν αποτελούν ιδιωτικό άσυλο ακόμα κι αν τους νοικιάζεις. Μην μπερδεύουμε τις έννοιες.

  Υ.Γ.2. Ελληνάκι συγγνώμη για το επίπεδο της συνομιλίας αλλά δε φταίω εγώ που αφήνουν τα 12χρονά μόνα με το πληκτρολόγιο.

  Υ.Γ.3. Και για να το διακωμωδήσουμε λίγο "Το κατούρημα σε χώρους που κάποιος μπαίνει οικειθελώς και ταυτόχρονα δεν επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων πρέπει να είναι απόλυτα ελεύθερο. Με μια διαφορά: Από τη στιγμή που το κατούρημα επιβαρύνει την υγεία, δηλαδή τα δημόσια ταμεία, στα μέρη αυτά θα πρέπει να επιβάλλεται επιπλέον φόρος ούρησης" ...Συ είπας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. γιατί ρε ελληνάκι, τι πρόβλημα θα είχες αν κάναμε όργια, πίναμε φούντες και κυκλοφορούσαμε και γυμνοί όπου γουστάραμε; και τι είσαι δηλαδή εσύ που θα το απαγόρευες;

  Μήπως είσαι η πλειοψηφία; Ή μήπως το κράτος αποφασίζει τάχα με δημοκρατία για τις απαγορεύσεις;

  Να ξέρεις, κι εγώ καπνίζω, λέω να το κόψω και να πίνω τίποτα περιστασιακά αλλά πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα απαλλαγούμε από τον βρωμοκαρκίνο (ελπίζω και από αλκοόλ, πρέζες και όλες αυτές τις σιχαμερές ντόπες) με τη βοήθεια αυτής της απαγόρευσης. Όμως, να ξέρεις ότι θα πέσει πολύ ξύλο με τους ελεγκτές. Σήμερα συνάντησα πολλούς διαφορετικούς που μου το τόνισαν. Και ξέρεις ε; με τις οικονομικές σας μαλακίες έχει πεινάσει κόσμος και δεν αστειεύεται...

  δεξιούλης μετανεοφιλελεύθερος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. "Με τον ίδιο τρόπο, νομικά και βιολογικά, έχεις ευθύνη για τα παιδιά σου μέχρι να ενηλικιωθούν."
  Πολύ σωστά λες έχω ευθύνη και όχι δικαίωμα. Δεν ξέρω αν έχεις παιδιά, αλλά αν είχες θα είχες ήδη καταλάβει ότι όσο δικαιώματα έχεις πάνω στα παιδιά ως κηδεμόνας εκπορεύονται από τις υποχρεώσεις που έχεις απέναντί τους (να μπορείς δηλαδή να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου).
  Δεν έχω κανένα δικαίωμα να υποβάλλω τα παιδιά μου σε σωματική βία, σε ψυχολογική βία, σε προσυλητισμό (σε κάθε θρησκεία), σε επικύνδινες καταστασεις για τη σωματική και ψυχολογική του υγεία. Έχω π.χ. το δικαίωμα να βάλω το 5χρονο παιδί τρικάβαλο μου πάνω σε παπάκι; Έχω δικαίωμα να το βάλω χωρίς καρεκλάκι μέσα στο αυτοκίνητό μου. Μπορεί εγώ να έχω το δικαίωμα να μπω χωρίς ζώνη, αλλά έχω δικαίωμα να παίζω με τη ζωή ενός άλλο ανθρώπου;
  Με την ίδια λογική δεν έχω κανένα δικαίωμα να επιβαρω την υγεία του με τον καπνό μου.

  " Επίσης στο σπίτι σου μπορείς να οργανώσεις καί ένα όργιο, να κάνεις μπάφους και να είσαι γυμνός. Αυτό δεν νομιμοποιεί αυτόματα τις ίδιες πράξεις σε άλλους χώρους."
  Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι χώροι;
  Ο δρόμος; Είναι.
  Η δημόσια υπηρεσία; Είναι.
  Το μπαρ; Είναι;
  Παράδειγμα ρεαλιστικό (απάντηση και στον πιο κάτω που αποκαλεί 12χρονο, μακάρι να είμου): Υπάρχει κλαμπ στο Βερολίνο στα οποία μπαίνεις (φυσικά οικειοθελώς) γυμνός ή σχεδόν γυμνός. Και η κατάσταση ξεφεύγει ακόμα περισσότερο: Ατομικές ή ομαδικές σεξουαλικές πράξεις επιτρέπονται (εφόσον όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνούν εννοείται).
  Η σεξουαλική πράξη δεν νομιμοποιείται σε κάθε χώρο, αλλά νομιποιείται σε χώρο που σύμφωνα με τα λεγόμενά σου είναι δημόσιος.

  "Κάθησα και σκέφτηκα κι εγώ μερικές υποθετικές καταστάσεις σε δημόσιους χώρους δισκέδασης στις οποίες όλως τυχαίως διασκεδάζουμε δίπλα δίπλα."

  Τα παραδείγματα που έφερα δεν ήταν από δημόσιους χώρους στους οποίους μπορεί να διασκεδάζουμε δίπλα-δίπλα. Ήταν από χώρους στους οποίους η είσοδος επιτρέπεται μόνον σε άτομα που είναι "μέλη" του χώρου. Με λίγα λόγια ιδιωτικά κλαμπ (λέσχες για να μην μπλεχτούμε με τα ορθάδικα). Συμφωνείς ή διαφωνείς ότι σε μια ιδιωτική λέσχη το δικαίωμα του κράτους να επέμβει είναι περιορισμένο και ότι το δικαίωμα των ενήλικων μελών του που έχουν πλήρη γνώση, ευθύνη των πράξεών τους και των συνεπειών αυτών υπερισχύει αυτού του κράτους;
  xBerliner

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το θέμα είναι πολύ περισσότερο μπλεγμένο από τις επιλογές του καθενός.
  Εγώ ας πούμε δεν είμαι απλός καπνιστής, συχνά-πυκνά είμαι μανιώδης καπνιστής. Δεν είναι κάτι που μου αρέσει, ούτε κάτι που με κάνει να αισθάνομαι κεγαμό. Τουναντίον. Πριν κάτι μήνες μάλιστα έκανα την πρώτη μου σοβαρή απόπειρα να το κόψω. Το αποτέλεσμα, 9 κιλά συν, τα οποία δεν έχω χάσει ακόμη κιόλας.
  Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι ως καπνιστής είμαι εθισμένος σε ουσίες (μην ξεχνάμε ότι οι εις -ίνη ουσίες είναι ναρκωτικές). Και το κάπνισμα δεν κόβεται με έναν παντελώς ηλίθιο νόμο. Αυτό που μπορεί να μου κόψει -και που θα το προτιμήσω αναμφίβολα- είναι το να βγαίνω έξω. Το τσιγάρο όμως δεν κόβεται έτσι εύκολα.
  Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ένας καπνιστής απλά καπνίζει. Δεν είναι έτσι. Μακάρι να είχα καταφέρει κι εγώ να πω το κόβω και τέρμα, τελείωσε. Δεν το'χω καταφέρει όμως.

  Πέραν αυτών, επειδή έχουμε και την κλασική απέναντι υστερία, θα προσθέσω ότι απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν θυμάμαι κανένα σκυλάδικο μόνο με καπνιστές, κανένα κλαμπ, κανένα μπαράκι κ.ο.κ. Και φυσικά δεν θυμάμαι κανέναν μη καπνιστή να διαμαρτύρεται εκεί μέσα. Έξω και μύστερα μπορεί. Εκεί μέσα ποτέ και κανέναν. Επίσης, δεν θυμάμαι ποτέ κανέναν να διαμαρτυρήθηκε σε κάποιο παρεϊστικο πάρτυ επειδή κάποιοι άλλοι κάπνιζαν. Και φυσικά -ως έχω ξανατονίσει και αποτελεί πάγια θέση μου- δεν θυμάμαι ποτέ κανέναν να διαμαρτυρήθηκε για το 100 φορές χειρότερο νέφος που αναπνέουμε, για το 100 φορές χειρότερο νερό που πίνουμε, για τα 1000 φορές χειρότερα φαγητά που τρώμε. Τουναντίον παρατηρώ ότι από τα μεγάλα αστικά κέντρα ουδείς τολμάει να απομακρυνθεί. Θέλω να πω ότι το κάπνισμα είναι σε μεγάλο βαθμό σαν την παροιμία με τον γάιδαρο και το σαμάρι. Το βαράμε επειδή είναι απείρως ευκολότερο και φυσικά παντελώς ανούσιο.

  Βεβαίως υπάρχει και ο κλασικός αφορισμός, ότι από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή.
  Συμφωνώ και επαυξάνω. Γι'αυτό κι έκανε καλά κι ο Λουδοβίκος Ιστ' ο Παπακωνσταντίνου και πήδηξε μισθωτούς και συνταξιούχους, διότι κατ' αντιστοιχίαν από κάπου έπρεπε ν'αρχίσει κι αυτός...
  Από τα ανούσια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. "Και για να το διακωμωδήσουμε λίγο "Το κατούρημα σε χώρους που κάποιος μπαίνει οικειθελώς και ταυτόχρονα δεν επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων πρέπει να είναι απόλυτα ελεύθερο. Με μια διαφορά: Από τη στιγμή που το κατούρημα επιβαρύνει την υγεία, δηλαδή τα δημόσια ταμεία, στα μέρη αυτά θα πρέπει να επιβάλλεται επιπλέον φόρος ούρησης" ...Συ είπας."
  Επειδή το διάβασα τώρα δεν αντέχω να μην απαντήσω γιατί δείχνει καθαρά το πως κάποιοι διαστρβλώνουν αυτά που διαβάζουν για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.
  Αν σε έναν χώρο είχε απέξω μια νταμπέλα που σου έλεγε ότι το κατούρημα μέσα στο μαγαζί επιτρέπεται παντού και ότι τα σκάγια μπορεί να πάρουν τον οποιοδήποτε παρώντα μέσα σε αυτό και ότι απαγορεύεται η είσοδος σε ανήλικους δεν βλέπω για πιο λόγο αυτό θα έπρεπε να απαγορευτεί.
  xBerliner

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Το όλο θέμα νομίζω ότι έχει πάρει τη διάσταση που έχει πάρει λόγω της τρόμπας που λέγεται τηλεόραση. Στην ουσία τίποτα δε γίνεται για την πρόληψη κατά του καπνίσματος, αλλά έρχονται οι μπαμπούλες να μας πουν πόσα θα σκάσουμε αν καπνίζουμε σε κλειστο δημόσιο χώρο.
  Εγώ αν και καπνίστρια, δε νιώθω να με αγγίζει καθόλου αυτό γιατί έτσι κι αλλιώς δεν καπνίζω σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Και το μόνο που θυμάμαι να με πείραξε στην Αγγλία που δε μπορούσα να καπνίσω στην πάμπ, είναι που είχαν διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες για να μπαινοβγαίνουν οι καπνιστές, και με είχε θερίσει το ρεύμα..
  Και κάτι που έχουν παραλείψει να διευκρινήσουν από την αντικαπνιστική καμπάνια, είναι τα υπόστεγα.. Έξω, ούτε καν κάτω από υπόστεγο στάσης δε μπορείς να καπνίσεις.

  Και κάτι άλλο σημερινό και φρέσκο. Είμαι στο λεωφορείο, πιάνει ένας κάγκουρας γυρνώντας από τον καφέ του την κουβέντα με έναν ελληνάρα, κάνοντας κριτική για την ανεργία στοχευμένη στους μετανάστες, πετώντας τις απίστευτες κοτσάνες, κι εγώ ανοίγω παράθυρο ενώ υπάρχει κλιματισμός, γιατί δίπλα μου έκατσε άλλος ελληνάρας με ιδρώτα από το σ/κ..
  Ο οδηγός με το τσιγάρο στο στόμα, μου λέει να κλείσω το παράθυρο γιατί έχει κλιματισμό..

  Δε χρειάζεται να συνεχίσω νομίζω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου Ελληνάκι, και ιδίως με την ζυγοσταθμισμένη φρασεολογία. Μέγας καπνιστής, εδώ, ότι είναι νόμιμο το καπνίζω, αλλά είμαι εκπαιδευμένος καλά στην Αμερική, την δεκαετία που το θέμα του τσιγάρου είχε πάρει διαστάσεις μεταξύ Μακαρθισμού, Ποτοαπαγόρευσης και δίκης μαγισσών του Σάλεμ. Είμαι ο πρώτος που θα υπερασπιστώ τους μη καπνίζοντες και θα γελοιοποιήσω τα επιχειρήματα των καπνιζόντων. Το ίδιο μου το σπίτι το έκανα σμόκε-φρή όταν γεννήθηκε ο γιός μου (εκτός από το υπόγειο, εννοείται, όπου περιέργως μετακόμισε το γραφείο μου).

  Στην αρχή της απαγόρευσης σε υπερατλαντικές πτήσεις είχα εξηγήσει σε αεροσυνοδό ότι ξέρω πως στο κυβερνείο επιτρέπεται αν καπνίζει ένας από τους πιλότους. Επέστρεψε και θλιμμένα μου είπε: «Δεν καπνίζει κανένας επάνω. Θέλετε μια τσίχλα νικοτίνης;»

  Τέλος, σχετικά με το παράδειγμα για κράνος μοτοσικλετιστών: όλα τα λεφτά!! Με την άδειά σου θα το λέω όπου λάχει (με κόπυράϊτ δικό σου, φυσικά).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ο Έλληνας που δεν σηκώνει πολλά-πολλά και είναι έτοιμος να σηκώσει επανάσταση για το "δικαίωμά του" στο κάπνισμα, όταν επισκέπτεται χώρες του εξωτερικού, ήσυχα κι ωραία δεν ανάβει τσιγάρο εκεί που δεν επιτρέπεται ή βγαίνει υπάκουα να απολαύσει το τσιγάρο του στο δρόμο. Ελπίζω αυτή τη φορά να ισχύσει η καθολική απαγόρευση (τα προηγούμενα μέτρα γεμάτα "ναι μεν αλλά" ήταν για γέλια) και να υπάρξει αυστηρή επιτήρηση και τιμωρία, γιατί αλλιώς θα έχουμε πάλι μία από τα ίδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Και τι συμπέρασμα βγάζουμε από τον 2-χρονο Ινδονήσιο καπνιστή της φωτό ωρέ θολοκουλτουριαραίοι;

  Εεεεεε;;;;

  Γη ο πλανήτης των ΕΛ-λήνων ρε μαδαφούκα.

  Από κει και πέρα, δεδομένου του ότι ο καπνός του τσιγάρου βλάπτει όλους τους πέριξ του καπνιστή, τίθεται θέμα αγωγής. Εάν δεν υπάρχει αυτή, χαιρετίσματα.

  Φυσικά στα έτσι του του κράτους η υγεία των καπνιστών. Λεφτά θέλει είτε από την φορολόγηση του καπνού, είτε από το πρόστιμα.

  Άλλωστε, μερικοί επιπλέον πρόωροι θάνατοι δεν θα έβλαπταν κιόλας, πιθανόν να μειωνόταν η ανεργία και να εξυγιαίνονταν τα ασφαλιστικά ταμεία.

  Ζήτω το Έθνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ Ανώνυμος 6:29μμ

  Ναι εννοείται αυτό. Απλά ακόμα και αυτό το επίπεδο σκέψης, δηλαδή του έμμεσου κόστους στην κοινωνία, δεν είναι κατανοητό σε πολλούς, οπότε το ξεκίνησα από το άλφα.

  @ Elva

  Σύνδρομα ανωριμότητα. Όση αξία είχε το τσιγάρο στα 17 (και καλά μαγκιά), ίδια φαίνεται να έχει και στους ενήλικες. Απλά μου κάνει εντύπωση πως στο εξωτερικό οι Έλληνες είναι μανούλες και δεν καπνίζουν, και με το που πατάνε στο Ελ. Βενιζέλος, σκάνε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο.

  @ Ανώνυμος 7:24μμ

  Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με δημόσιες παρτούζες, φούντες και τσιτσίδια. Απλά επειδή έχουμε κάποιες ηθικές συμβάσεις ως κοινωνία (και καλά), δεν τα κάνουμε

  Ευκαιρία ο κόσμος με τα οικονομικά προβλήματα να κόψει το τσιγάρο και να αποταμιεύει 100-300 ευρώ μηνιαίως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. @ Ανώνυμος 7:41μμ

  ΣΚέψου ότι η σωματική βία στα παιδιά ποινικοποιήθηκε επισήμως στο ελληνικό κράτος πρόσφατα. Αν μιλούσες για κάτι τέτοιο πριν κάποια χρόνια, θα σε κοίταγαν όλοι σαν χαζοί.

  Το συγκεκριμένο μπαρ όμως είναι ιδιωτικός χώρος όπου ο ιδιοκτήτης έχει θέσει κάποιους κανόνες, οπότε όποιος μπαίνει σε αυτό το χώρο τους γνωρίζει και τους αποδέχεται.

  Θεωρητικά ο νόμος της απαγόρευσης θα μπορούσε να έχει επιλογή για τον ιδιοκτήτη να έχει το μπαρ του καπνιζόντων ή όχι (όπως περίπου προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος). Επειδή όμως κανένας μαγαζάτορας δεν είναι βλάκας, όλοι επέλεξαν να κάνουν το μαγαζί τους "καπνιζόντων". Έτσι όμως δεν κάνουμε τίποτα.

  @ Hades

  Υποθέτω πως το πρώτο στάδιο του σκεπτικού της τσιγαρο-απαγόρευσης, είναι να σταματήσει το παθητικό κάπνισμα. Τώρα, αν σε δεύτερο στάδιο ελατωθεί και το ενεργητικό, είναι άλλο θέμα. Πάντως από τα πρώτα στοιχεία των χωρών που εφάρμοσαν καθολική απαγόρευση, φαίνεται πως μειώνεται γενικά το κάπνισμα.

  Σχετικά με το "βάρεμα" του καπνίσματος, ψιλοσυμφωνώ. Αν μη τι άλλο ας βαρέσουμε κάτι από όλα αυτά. Ο λόγος που κανείς δεν παραπονιέται για το κάπνισμα είναι ακριβώς επειδή δεν έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου ότι έχει δικαίωμα να το πράττει. Πιστεύω πως αν τελικά ισχύσει στην πράξη η απαγόρευση, σιγα σιγα θα βλέπουμε και τέτοια παράπονα πιο συχνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @ ephee

  Δεν ξέρω τί γίνεται στη διάσταση της τηλεόρασης, αλλά φαντάζομαι τα χειρότερα. Μακάρι όλοι οι καπνιστές να αποκτήσουν τη δική σου αντίληψη, γιατί στην τελική αυτό είναι το ζητούμενο. Κι εγώ όταν ήμουν καπνιστής δεν είχα πρόβλημα να μην καπνίζω εκεί που δεν με παίρνει ή αν μου το ζητούσε κάποιος.

  @ thinks

  Α ελεύθερα! Χαίρομαι και για τα δικά σου μυαλά :)

  @ Αταίριαστος

  Σωστά. Υπάρχει και το 1142 πλέον. Εύκολο τετραψήφιο νούμερο για καταγγελίες. Βέβαια όπως λες η πράξη ίσως απέχει από τη θεωρία. Δεδομένου μάλιστα ότι κατά κανόνα θα επεμβαίνει η δημοτική αστυνομία, δεν ξέρω πως ένας 20άρης δημοτικός μπάτσος θα πείθει κάποιον μπαρο-θαμώνα να πληρώσει πρόστιμο. Είδωμεν.

  @ pølsemannen

  Ορθώς λαλείται και επευφημώ!

  Ζντω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Δεν με κατάλαβες: μαζί σου είμαι. Προσωπικά δεν είμαι κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος. Είμαι όμως σφόδρα κατά της απαγόρευσής του με εσφαλμένο τρόπο. Δηλαδή λες να μπορούσα να το έχω κόψει και απλώς να το απέφευγα; Αμέτρητες φορές έχω αναθεματίσει την ώρα που το ξεκίνησα το ρημάδι. Ο τρόπος όμως είναι λάθος.
  Δηλαδή συγγνώμη, αν ένα κατάστημα είχε το δικαίωμα να επιλέξει αν θα είναι αμιγώς καπνιστών ή μη, που θα ήταν το πρόβλημα;
  Πέραν τούτου -επειδή και τέτοια επιχειρηματολογία έχω δει-, δεν μου έχει τύχει ποτέ να δω κάποιον να καπνίζει σε νοσοκομείο πχ.
  Και συν τοις άλλοις, όπως κάποιος φεύγει από ένα μαγαζί επειδή δεν του αρέσει ο κόσμος ή η μουσική, έτσι μπορεί να φύγει και επειδή καπνίζει ο κόσμος. Η δυνατότητα επιλογών υπάρχει εκατέροθεν δηλαδή.

  To πρόβλημα είναι ότι ουδείς σκέφτεται το λίαν προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών είναι εθισμένοι ακριβώς όπως και οι ναρκομανείς. Είναι κοινωνικό το πρόβλημα, όχι απλώς θέμα ενός νόμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Οι καπνιστές που θέλουν να καπνίσουν ενώ είναι σε ένα μπαρ μπορούν να βγουν έξω. Οι μη καπνιστές που δε θέλουν να υποστούν τον καπνό των άλλων πρέπει να κυκλοφορούν με φιάλες οξυγόνου; Και μην πείτε να πάνε σε άλλο μπαρ γιατί απλά δεν υπάρχει (εκτός από τα starbucks)

  Και πλάκα πλάκα τον τελευταίο χρόνο που έχει απαγορευτεί στο γραφείο και οι καπνιστές βγαίνουν έξω, οι περισσότεροι παραδέχονται ότι καπνίζουν πολύ λιγότερο και 2 είναι στη διαδικασία να το κόψουν. Δεν ξέρω αν αυτό αντιτίθεται στο δικαίωμά τους να αυτοκτονίσουν όπως θέλουν αλλά ίσως αποφάσισαν να ζήσουν περισσότερο τελικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ελληνάκι χίλια συγγνώμη για το άσχετο με την ανάρτηση, αλλά το χω απορία: είσαι αεκτσής?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Για την ληστρική τιμή του καφέ ποτέ δεν ξέσπασε καμία διαμάχη, ποτέ δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα, ποτέ δεν έγινε καμία συζήτηση.

  Αλλά το φέσι δε βλάπτει την υγεία, άσε που σε προστατεύει από τον καυτό μεσογειακό ήλιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. @ Hades

  Κι εγώ την πρώτη φορά που το είχα κόψει, στην αρχή μου είχε φανεί βουνό. Τελικά το ξαναξεκίνησα μετά από 8 μήνες. Την τελευταία φορά όμως (πριν 2 χρόνια), εκτός από την διαβολοβδομάδα (την πρώτη κοψίματος), δεν είχα κανένα πρόβλημα. Και σίγουρα στις πρώτες μέρες δεν βοηθούσε να βγαίνω έξω και να περιτριγυρίζομαι από καπνιστές.

  @ Μαριάννα

  Τα αυτονόητα, δεν είναι για πολλούς και τόσο αυτονόητα.

  @ Ανώνυμος 1:16

  Μπα, καμία σχέση. Ψιλοβάζελος και καλά.

  @ ηλιογράφος

  Διαμάχη για το εθνικό μας καμάρι; Και 10 ευρώ να πάει, η κατανάλωση δε θα πέσει ούτε γραμμάριο. Καλό μήνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Πάντως... για τα παιδιά τώρα - Νομικά στην Κύπρο απαγορεύεται να καπνίζεις στο ίδιο αυτοκίνητο με παιδιά κατω των 16 (αποκλείεται να τηρείται ή να εφαρμόζεται ο νόμος, αλλά λέμε τώρα, στην Αγγλία θεωρείται πλεον child abuse να καπνίζεις στην παρουσία παιδιών.... ναι, όποιος θέλει να καπνίζει αλλά να μην το επιβάλλει και στους άλλους "...σε αυτό τον χώρο μπορεί να βρίσκονται ασθματικοί, καρδιακοί, άτομα με γενικότερα αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως άτομα που έχουν επιλέξει να μην καπνίζουν..." Είναι θέμα σεβασμού και κρίμα που πρέπει να γίνονται νομοθεσίες για να επιβληθεί κάτι τόσο στοιχειώδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Σωστα!

  Ετσι ακριβως, χρειαζεται να ψηφιστει καποια νομοθεσια για τα αυτονοητα; Οταν π.χ υπαρχουν μωρα, παιδια γυρω και ατομα με αναπνευστικα κλπ προβληματα ειναι λογικο να καπνιζει κανεις σε κλειστο χωρο;!!

  Πρεπει να μενουμε δλδ στη ..Κυπρο στην Αγγλια κ.ο.κ (που oπως λες κι εσυ και εκει δεν σεβονται παντα τους νομους) για να απαγορευονται εστω και τυπικα καποια πραγματα; Ολες οι χωρες θα επρεπε να εχουν την ευαισθησια να προνοουν για καποια πραγματα εστω και τυπικα...

  Αλλα οσον αφορα καποιους πολιτες τι μπορει να περιμενει κανεις απο καποιους κομπλεξικους επειδη (επιτρεψτε μου να επιμεινω) δυστυχως μια μεγαλη κατηγορια ατομων συνεχιζουν να καπνιζουν ΜΟΝΟ λογω μοδας και μιμητισμου απο τα ΜΜΕ και εκει ειναι η βλακεια της ολης υποθεσης..
  Πιστευω οτι οποιος ειναι συνειδητοποιημενος καπνιστης για τους δικους του λογους ξερει που να καπνισει και που να μη καπνισει...

  Ισως να ειναι και η μονη φορα που δεν με ενδιαφερει οσους φορους και να επιβαλλουν πανω στα τσιγαρα! Πολυ καλα θα κανουν, αν και οπως λεει ο ..συμπατριωτης pølse οι προοωροι θανατοι απο τσιγαρο ειναι και ενας λογος ....εξυγιανσης των ταμειων, που ειναι παντα μειον, αφου οι ανθρωποι στην Ελλαδα, οπως μας ειπαν οπαδοι της τροικας ''ζουνε και πολυ''! ;(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Ούννος ο Βελανιδοφάγος1 Σεπτεμβρίου 2010 - 3:33 μ.μ.

  Καίτοι κανιστής, συμφωνώ απολύτως με την απαγόρευση.

  ΑΝ ζούσαμε σε κράτος, θα έπρεπε τα πολύ μικρά καταστήματα να μπορούν να επιλέξουν, αν θα επιτρέπουν το κάπνισμα ή όχι και τα μεγαλύτερα να έχουν το δικαίωμα δημιουργίας ξεχωριστών χώρων για καπνιστές και μη.
  Επειδή όμως το αυτοαποκαλούμενο ελληνικό "κράτος" (δεν ξέρω καν αν είναι κρατοειδές, καθ΄όλα μη κρατοειδές μου μοιάζει ώρες ώρες) δεν είναι σε θέση επιβλέψει και διασφαλίσει την τήρηση τέτοιων ρυθμίσεων (σήμερα χρονιάζει η τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια), δεν παραμένει παρά η καθολική απαγόρευση σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Είμαι υπέρ της απαγόρευσης σε δημοσίους χώρων και υπέρ της ελευθερίας χρήσεως σε ιδιωτικούς. Είμαι επίσης υπέρ της νομιμοποίησης κάθε ναρκωτικής ουσίας είτε είναι -ίνη είτε ψυχοδηλωτικά. Τα αν θα καπνίζει κάποιος εμπρός σε παιδιά ή καλεσμένους (σε ιδιωτικό χώρο) είναι καθαρώς θέμα παιδείας και επιπέδου συνειδητότητας.

  Όπως είμαι και υπέρ της ελευθερίας χρήσης κράνους και ζωνών ασφαλείας. Ο καθένας έχει δικαίωμα να διακινδυνεύει τη ζωή του. Κάποιος είπε ότι δεν είναι σωστό διότι θα επωμιστούμε το βάρος της περίθαλψής τους. Σωστό κι αυτό. Αλλά όπως είπε και το ελληνάκι προτιμώ να έχω 10% πιθαντότηες να μην ξαναδώ έναν ηλίθιο παρά 90% να τον πληρώσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Και κάτι άλλο. Πιστεύετε ότι πραγματικά ο νόμος θα εφαρμοστεί και ότι ο νεοέλληνας θα σταματήσει το κάπνισμα; Δε νομίζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Η σωστότερη άποψη που διάβασα σε ολόκληρη την μπλογκόσφαιρα τις τελευταίες μέρες. Δεν είναι τυχαίο που την έγραψε κάποιος ο οποίος ανήκει και στους δύο "κόσμους".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Τώρα κακώς κάνω που κάθομαι και γράφω σχόλιο σε ένα τέτοιο ποστ γιατί προσπαθώ να το κόψω και όσο γράφω σκέφτομαι το τσιγάρο!...

  Κάποτε σε μεγάλη εταιρεία που απαγορευόταν αυστηρώς το κάπνισμα (πριν 10 χρόνια), θυμάμαι που τις πρώτες μέρες ζορίστηκα, μετά κάπνιζα 4-5 τσιγάρα το πολύ, και μετά 2-3 το πολύ.

  Εκεί σταθεροποιήθηκα, στα 2-3 όλη τη μέρα στη δουλειά και χωρίς μεγάλο ζόρι.

  Μάλλον δεν χρειαζόμουν και περισσότερα για να το απολαμβάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. οχι ατυπα στο Μετρό

  και στα αεροπλάνα

  διότι ο ΜΑΛΑΚΑΣ καταλαβαίνει μόνο την επιβολή

  γι'αυτό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. @ milaz

  Ακόμα πιο κρίμα η υστερία που ακολούθησε μετά την εξαγγελία του μέτρου...

  @ Elva

  Δυστυχώς ισχύει το κλισέ ότι ο Έλληνας μόνο με βούρδουλα καταλαβαίνει. Για την ακρίβεια μόνο με βούρδουλα εκπολιτίζεται.

  @ Ούννος ο βελανιδοφάγος

  Και αν ζούσαμε σε πολιτισμένο κράτος που απαρτιζόταν από υπεύθυνους πολίτες θα μπορούσε να υπάρχει το ελεύθερο όποιος ιδιοκτήτης θέλει να κάνει το μαγαζί του καπνιζόντων. Επειδή όμως όλοι κοιτάνε το κέρδος και ξέρουν ότι η πλειοψηφία καπνίζει και οι υπόλοιποι απλά την ανέχεται, θα επέλεγαν να κάνουν όλα τα μαγαζια καπνιζόντων. Μηδέν εις το πηλίκο δηλαδή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. @ Panos Konstantinidis

  Ήδη ακούω κάτι γραφικά του στυλ "ας έρθει κανείς να μου κόψει πρόστιμο κι εγώ θα του κόψω τον κώλο" κλπ. Επίσης βλέπω ήδη παρακάλια από ιδιοκτήτες και συγνώμες για να μην τους γράψουν, οπότε ρεαλιστικά μιλώντας δεν του δίνω και πολλές ελπίδες. Εκτός αν τα ελεγκτικά κλιμάκια έχουν αυστηρές εντολές για την τήρηση του μέτρου, πράγμα που αμφιβάλλω.

  @ Vangelis

  Χαίρομαι που συμφωνείς. Αλλά ως γνωστόν, το μέτρο λείπει από την κοινωνία μας...

  @ Greek Rider

  Εμένα αυτό με χαλάει περισσότερο. Ότι όσοι έχουμε ζήσει στο εξωτερικό όπου ίσχυε η απαγόρευση, την έχουμε δει να λειτουργεί μια χαρά, χωρίς κανένας να παθαίνει κανένα στερητικό σύνδρομο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σταδιακά ελαττωνόταν και το κάπνισμα χωρίς καμια φοβερή καταπίεση.

  Όταν πας να το εξηγήσεις στον Ελληναρά αρχίζει τα γραφικά για φασισμούς και καταπίεση.

  @ ser

  Όπως έγραψα και στην Elva πιο πάνω, όσο κλισέ και αν ακούγεται τελικά ο Ελληναράς μόνο με βούρδουλα καταλαβαίνει. Ακόμα και τα στοιχειώδη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Δεν απαγορεύεται το κάπνισμα. Απλά οι καπνιστές δεν θα φυσάμε τον καπνό στα μούτρα των άλλων.
  Δίκαιο το βλέπω.
  Είμαι αμετανόητος καπνιστής, αλλά θα προσπαθήσω να προσαρμοστώ,αφού δεν μπορώ και δεν θέλω να το κόψω!
  Συμφωνώ σε όλα με το ελληνάκι εκτός από το δικαίωμα επιλογής στο κράνος και στη ζώνη.Εκεί συμφωνώ με τον δεύτερο ανώνυμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Νομίζω ότι αρκετοί καπνιστές έχουν παρεξηγήσει τα μέτρα.
  Ο νομοθέτης δεν προσπαθεί να τους κόψει το κάπνισμα με το ζόρι, αλλά να προστατεύσει τον μη καπνιστή.

  Θεωρητικά τα εμπόδια που βάζει ο νόμος στους καπνιστές μπορεί να είναι η αφετηρία για κάθε εχέφρων άνθρωπο να το κόψει το ρημάδι.
  Άλλο αν στην Ελλάδα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ουσιαστικά τέτοια νομοθεσία λόγο νοοτροπίας, σε χώρες όμως που εφαρμόστηκε σωστά, είχαν εκπληκτικά αποτελέσματα.
  Δυστυχώς ο αντίλογος και οι αμετροέπειες που γράφονται για το θέμα είναι μερικές φορές πραγματικά τρομαχτικές.
  http://stavrochoros.pblogs.gr/2010/09/me-stoho-ton-peitharhhmeno-anthrwpo-.html

  Είναι πραγματικά λυπηρό κάποιοι για να δικαιολογήσουν την εξάρτησή του από το κάπνισμα, ενστερνίζονται παραφιλολογίες και «έρευνες» της κακιάς ώρας που ούτε οι ίδιες οι καπνοβιομηχανίες δεν πιστεύουν πια, αφού οι ίδιες πληρώνουν δις σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με ομάδες καρκινοπαθών ή με κυβερνήσεις κρατών-πολιτειών, δεχόμενες ότι το προϊόν τους σκοτώνει.


  Όσο αφορά το κράνος, δεν είναι μόνο το κόστος νοσηλείας το πρόβλημα, θα μπορούσε να έχει ιδιωτική ασφάλιση, αλλά το που θα στουκάρει αν του μπει ένα μυγάκι στο μάτι χωρίς κράνος με 200χιλ.?
  Αν κάποιος θέλει να αυτοκτονήσει, γιατί να πάρει μαζί του κάποιον που δεν έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει μόνιμα τον μάταιο τούτο κόσμο?
  Το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητο και την οδήγησή του σύμφωνα με κάποιους κανόνες ασφαλείας όσο αφορά την ταχύτητα, επιτρεπτή ποσότητα αλκοόλ για τον οδηγό, χρήση των ζωνών ασφαλείας, κλπ.
  Ας μην ξεχνάμε ότι σε ένα ατύχημα εκτός από αυτόν που προσπαθεί να …σκοτωθεί, εμπλέκεται και ο άλλος από το αντίθετο ρεύμα που πάει εκδρομή με την οικογένεια του..

  Ελληνάκι ελπίζω κάποτε η Ελληνική πολιτεία να σταματήσει τον παραλογισμό της απαγόρευσης των ναρκωτικών.
  Ειδικά για ναρκωτικά όπως η ηρωίνη, οι εξαρτημένοι ασθενείς θα έπρεπε να παίρνουν την δόση τους στα κρατικά νοσοκομεία κάτω από σωστές συνθήκες υγιεινής και με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, και όχι στα παγκάκια με χιλιομεταχειρισμένες σύριγγες, κλέβοντας γνωστούς και αγνώστους για να εξασφαλίσουν την δόση τους, με μοναδικούς κερδισμένους τους έμπορους πρέζας.
  Χρόνια τα λέμε, αλλά δυστυχώς δεν ακούει κανείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Εμείς οι Ελληναράδες μαθαίνουμε. Μας παίρνει αιώνες βέβαια τέτοιοι στόκοι που είμαστε…. Εσείς τα Ελληνάκια… δε ξέρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. @ GATOPONTIKAS

  Είναι τόσο απλό και πραγματικά δεν ξέρω γιατί έχει προκαλέσει τόσο ντόρο.

  @ Ντίνος

  Το είχα διαβάσει αυτό το άρθρο και είχα φρίξει επίσης. Γι' αυτό παρομοιάζω και τον ωρυόμενο καπνιστή με παιδί. Γιατί θα σκαρφιστεί οτιδήποτε για να υποστηρίξει οτι πιο παράλογο του κατέβει, ενώ στην τελική το ζήτημα είναι πολύ απλό και ξεκάθαρο.

  @ Ανώνυμος 3:42πμ

  Εμείς τα ελληνάκια (με μικρό "ε" γιατί είμαστε και μετριόφρωνες) τα ξέρουμε ήδη :p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. μια ιδεα.....αντι να απαγορευσουν το καπνισμα, δεν μπορουσαν να υποχρεωσουν τους ιδιοκτητες μαγαζιων ,και αντιστοιχα να υπαρχει σαν βασικη προδιαγραφη σε κτιρια δημοσια, να τοποθετησουν ενα πολυ καλο συστημα εξαερισμου???? αν υπαρχει πολυ καλος εξαερισμος ο καπνος του διπλανου σε ενοχλει μονο αν τον φυσαει στα μουτρα σου, τοτε δε μιλαμε για καπνιστη μιλαμε για καφρο. Επισης γιατι να μην υπαρχουν μαγαζια μονο για καπνιστες και αλλα που να απαγορευεται το καπνισμα δια ροπαλου. Να ξερουν ολοι που να πανε. Τωρα πολυ ευκολα θα πει καποιος οτι ολα τα μαγαζια θα ειναι καπνιζοντων. Αν οι περισσοτεροι ιδιοκτητες επιλεξουν να επιτρεψουν το καπνισμα θα ειναι μαλλον γιατι οι καπνιστες ειναι η συντριπτικη πλειοψηφια, αλλα τουλαχιστον οι μη καπνιστες θα ειναι ενημερωμενοι. Αν αυτο ειναι δικαιο εχει να κανει με τη δυναμη της πλειοψηφιας εναντια στη μειοψηφια και αν πρεπει παντα η πλειοψηφια να επιβαλλει τη θεληση της. (αλλα αυτο νομιζω ειναι αλλη συζητηση).


  Υ.Γ.:ειμαι μη καπνιστης (οχι αντικαπνιστης).δεν εχω καπνισει ποτε στη ζωη μου αλλα ειμαι και κατα των απαγορευσεων.Πιστευω πως παντα πρεπει να βρισκονται αλλοι τροποι προωθησης του δημοσιου συμφεροντος χωρις να κατφευγουμε στην ευκολη και φυγοπονη απαγορευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. @ Ανώνυμος 2:31

  Σε θεωρητικό επίπεδο, αυτά που λες θα μπορούσαν να γίνουν, όμως:

  α) Τα μαγαζιά που μαζεύουν κόσμο είναι υποχρεωμένα ούτως ή άλλως να έχουν "επαρκή" εξαερισμό. Το "επαρκής" είναι σε εισαγωγικά γιατί έτσι ακριβώς το αναφέρει ο νόμος. Αυτό σημαίνει απλά γενικότητα. Αν ο νόμος όριζε συγκεκριμένες τιμές φρέσκου αέρα ανά κυβικό μέτρο, οι οποίες φυσικά θα ήταν υψηλές, οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών θα ξεσηκώνονταν γιατί θα ήταν σα να τους επιβάλλεται να αγοράσουν νέο εξαερισμό. Και θα είχαν και ψιλοδίκιο εδώ που τα λέμε...

  β)Όπως προαναφέρθηκε, ο προηγούμενος κανονισμός, άφηνε στην ευχέρεια του κάθε μαγαζάτορα να ορίσει το μαγαζί του ως χώρο καπνιζόντων ή μη. Τα αποτελέσματα ήταν εμφανέστατα... Δεδομένου ότι δεν έχουμε ούτε οργανωμένο κράτος, ούτε κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη, η μειοψηφία των μη καπνιστών θα αναγκαζόταν και πάλι να ανεχτεί την κερδοφόρα (για τα μαγαζιά) πλειοψηφίαων καπνιστών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. @ Hades
  Eγραψες "Πέραν αυτών, επειδή έχουμε και την κλασική απέναντι υστερία, θα προσθέσω ότι απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν θυμάμαι κανένα σκυλάδικο μόνο με καπνιστές, κανένα κλαμπ, κανένα μπαράκι κ.ο.κ. Και φυσικά δεν θυμάμαι κανέναν μη καπνιστή να διαμαρτύρεται εκεί μέσα. Έξω και μύστερα μπορεί. Εκεί μέσα ποτέ και κανέναν. Επίσης, δεν θυμάμαι ποτέ κανέναν να διαμαρτυρήθηκε σε κάποιο παρεϊστικο πάρτυ επειδή κάποιοι άλλοι κάπνιζαν. Και φυσικά -ως έχω ξανατονίσει και αποτελεί πάγια θέση μου- δεν θυμάμαι ποτέ κανέναν να διαμαρτυρήθηκε για το 100 φορές χειρότερο νέφος που αναπνέουμε, για το 100 φορές χειρότερο νερό που πίνουμε, για τα 1000 φορές χειρότερα φαγητά που τρώμε. Τουναντίον παρατηρώ ότι από τα μεγάλα αστικά κέντρα ουδείς τολμάει να απομακρυνθεί. Θέλω να πω ότι το κάπνισμα είναι σε μεγάλο βαθμό σαν την παροιμία με τον γάιδαρο και το σαμάρι. Το βαράμε επειδή είναι απείρως ευκολότερο και φυσικά παντελώς ανούσιο."

  Δεν ειναι ανουσιο. Δεν ειναι καθολου ανουσιο, εχουν γινει μελετες και εχει αποδειχθει οτι το καπνισμα ειναι πιο ρυπογονο και επιβλαβες και απο τα καυσαερια που παραγει ενα αυτοκινητο diesel.
  Οσο για ολα αυτα που ανεφερες οτι δεν φωναζει κανεις, κανεις τεραστιο λαθος. Πολλοι φωναζουν για το νεφος, για το νερο (που δεν το πινουν και αγοραζουν εμφιαλωμενα) πολλοι εχουν πει για το φαγητο. Για το νεφος ειδικα εχουν αρχισει ολοι και κανουν και κινησεις για να το μειωσουν. Οι περισσοτεροι πλεον αλλαζουν τις λαμπες στα σπιτια τους, παιρνουν πιο οικολογικα αυτοκινητα και αν δεν το κανουν επιτιδες το κανουν αναγκαστικα οι εταιριες. Αρα ολοι κατι κανουν γι αυτα. Τοσα χρονια ομως δεν εγινε τπτ για το τσιγαρο και το αλκοολ. Το τσιγαρο εμενα με επηρρεαζει αμεσα αν καπνιζει ο αλλος διπλα μου και αμα λαχει του ζηταω και να το σβησει. Αυτος ο νομος ειναι το μονο θετικο που εχει κανει αυτη η κυβερνηση ας το αποδεχτουμε και επιτελους εσεις οι καπνιστες να σεβαστειτε και κανεναν αλλον περαν του εαυτουλη σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. "Εμένα αυτό με χαλάει περισσότερο. Ότι όσοι έχουμε ζήσει στο εξωτερικό όπου ίσχυε η απαγόρευση, την έχουμε δει να λειτουργεί μια χαρά, χωρίς κανένας να παθαίνει κανένα στερητικό σύνδρομο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σταδιακά ελαττωνόταν και το κάπνισμα χωρίς καμια φοβερή καταπίεση."

  Και εγώ στο εξωτερικό ζω και μάλιστα σε χώρα που απαγορεύεται το κάπνισμα (Γερμανία).
  Η απαγόρευση βέβαια δεν είναι και τόσο απαγόρευση. Αρχικά ήρθε ο νόμος και μετά βρέθηκαν τα παράθυρα στο νόμο. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που ο καθένας γράφει το νόμο, εδώ συμορφώνονται στο νόμο αλλά ψάχνουν και τα παράθυρα.
  Και ένα από αυτά τα παράθυρα είναι αυτό που ανέφερα σε παραπάνω σχόλια:
  Μια κλειστή λέσχη δεν είναι δημόσιος χώρος. Είναι ιδιωτικός. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν όλα τα εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κτλ. και μέσα σε πολύ λίγους μηνες μεταμορφώθηκαν σε κλειστά κλαμπ καπνιζόντων (Raucherclub). Και επειδή είναι κλειστά κλαμπ ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρις δεν έχει ισχύ.
  Ύστερα από αυτά η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έχει ως εξής:
  1. Τα περισσότερα εστιατόρια είναι μη καπνιζόντων.
  2. τα περισσότερα μπαρ, καφετέριες, κτλ είναι καπνιζόντων.
  3. Υπάρχουν καφέ τα οποία απαγορεύουν το κάπνισμα νωρίς (π.χ. 6 το απόγευμα σε καφετέρια, σημ: τα γερμανάκια πάνε για ύπνο πολύ νωρίς, στις 7:00, ή 10 το βράδυ σε μπαρ) και επιτρέπουν το κάπνισμα αργά.
  Για μένα που είμαι γονιός (και δεν καπνίζω στο σπίτι) είναι πολύ βολικό:
  Όταν βγίνω χωρίς το παιδί πηγαίνω φυσικά σε καπνιζόντων.
  Όταν βγαίνω νωρίς με το παιδί, πηγαίνω σε μη καπνιζόντων.
  Για φαγητό προτιμώ τα εστιατόρια μη καπνιζόντων (αν και καπνιστής με ενοχλεί το ο καπνός όταν τρώω).
  Αυτό ως παράδειγμα μιας χώρας στην οποία υπάρχουν νόμοι τους οποίους οι πολίτες σέβονται αλλά παρόλαυτά η απαγόρευση του καπνίσματος περιορίστηκε από το δικαίωμα το καθενός να κάνει ότι γουστάρει σε ιδιωτικό χώρος (από τη στιγμή που αυτό επιτρέπει ο ιδιοκτήτης του χώρου).
  Δεν είναι συνεπώς μόνο οι ελληναράδες που αντιτίθενται στην απαγόρευση του καπνίσματος σε ιδιωτικούς χώρους [*].
  [*] Επιμένω ότι ένα μπαρ είναι ιδιωτικός χώρος και όχι δημόσιος σε αντίθεση με μια δημόσια υπηρεσία που είναι δημόσιος χώρος και όχι ιδιωτικός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Μμμ! Άναψε η κουβέντα! Κάτσε ν' ανάψω κι εγώ ένα... Λοιπόν:

  (1) Σε κλειστό χώρο δε συζητάω την απαγόρευση. Οι μη καπνιστές πρέπει να προστατευθούν. Σε ανοιχτό χώρο πρέπει επίσης να προσέχουμε τον καπνό μας. Είναι και ζήτημα πολιτισμού.

  (2) Είναι δεδομένη η υποκρισία του κράτους. Οι ναρκωτικές / εξαρτησιογόνες ουσίες ή θα είναι όλες νόμιμες ή όλες παράνομες. Ας απαγορεύσει την πώληση τσιγάρων, εφόσον νοιάζεται και για μας τους καπνιστές.

  (3) Δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύεται η λειτουργία καπνιστηρίων σε κλειστούς χώρους. Πριν την απαγόρευση υπήρχαν αυστηρές προδιαγραφές για καπνιστήρια π.χ. δασκάλων στα σχολεία. Το κράτος επιτρέπει την πώληση και υπερφορολογεί κατ' επανάληψιν ένα προϊόν και μου απαγορεύει να το χρησιμοποιώ σε ειδικό χώρο μέσα σε κτίριο που του ανήκει (δημόσιο).

  (4) Θα μας φάει το αγιάζι δίπλα σε σόμπες. Ευτυχώς που τρυπήσαμε το όζον και οι θερμοκρασίες δεν πάνε πολύ χαμηλά πια...

  (5) Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει σήμανση, όπως αυτή στα πακέτα, σε όλα τα γαριδάκια, αναψυκτικά κτλ.; Μήπως θα έπρεπε να απαγορεύεται η είσοδος σε ανηλίκους στα fast food; Αυτά δεν είναι child abuse, που λέει και ο/η milaz;

  Μπορεί να μην είσαι θεριακλής, ελληνάκι, αλλά διαβάζοντας το άρθρο και τις απαντήσεις σου στα σχόλια, σε κόβω για... μερακλή! Χε χε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. @ Ανώνυμος 6:26μμ

  Το βασικό πρόβλημα το ανέφερες και μόνος σου. Στην Ελλάδα εκτός από την ανομία, υπάρχει και μία γενικότερη κοινωνική απαξίωση προς άτομα με διαφορετικές ανάγκες, οπότε ένας νόμος με παραθυράκια, όσο δίκαια και αν είναι αυτά, είναι σίγουρο ότι θα καταστρατηγηθεί. Έτσι ακριβώς συνέβη με την προηγούμενη απαγόρευση.

  @ Ο,τι δε σε σκοτώνει

  Χα! Δεν με έχουν αποκαλέσει ξανά μερακλή, οπότε θα το εκλάβω ως κοπλιμάν :p

  Το αγιάζι είναι ότι πρέπει πάντως για smirting ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Ημουν αντικαπνιστρια, και εδω και μερικα χρονια το ακριβως αντιθετο. Καταλαβαίνω όμως και τους μεν και τους δε. Αλλα θέλω να δικαιολογήσω τα σχόλια περί φασισμού ή ρατσισμού που μπορεί να ακούγονται με ενα δυο απλά παραδείγματα: Λένε για 8.000 θανάτους το χρόνο από το τσιγάρο. Οι θάνατοι από αλκοολικους που οδηγούν και σκοτώνουν παντελώς αθώους? Η το γεγονός οτι δυο συγγενεις μου πανω απο 50 χρόνια καπνιστες και πότες πέθαναν από καρκίνο στο συκώτι και όχι από το κάπνισμα? Ας είμαστε λίγο ρεαλιστες. Το να απαγορευεται για το κέρδος, γιατί οι έλληνες δεν μπορούν να συμμορφωθούν, για το σεβασμό προς τον διπλανό μας το δέχομαι. Αλλά για τίποτα άλλο. Τέλος, διαφωνώ και με των δυο πλευρών κάθετες απόψεις.
  Υ.Γ είναι τυχαίο ότι σε μεγάλα μαγαζιά(i.e clubs)το κάπνισμα θα απαγορευτεί του χρόνου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. > Οι θάνατοι από αλκοολικους που οδηγούν και σκοτώνουν παντελώς αθώους?

  Το να οδηγείς μεθυσμένος είναι παράνομο. Το να επιτρέπεις το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους είναι το ίδιο σαν να οδηγείς μεθυσμένος αν δεν το έχεις καταλάβει.

  > Η το γεγονός οτι δυο συγγενεις μου πανω απο 50 χρόνια καπνιστες και πότες πέθαναν από καρκίνο στο συκώτι και όχι από το κάπνισμα

  Αυτοί, όχι οι διπλανοί τους. Φαντάζεσαι κάθε φορά που πίνανε και από μια γουλιά να σου βάζανε κι εσένα μία στο στόμα; Έτσι γίνεται και με το τσιγάρο. Κανείς δεν απαγόρευσε σε κανέναν να καπνίζει. Η απαγόρευση ισχύει μόνο για δημόσιους χώρους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. ό,τι δε σε σκωτώνει

  > (5) Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει σήμανση, όπως αυτή στα πακέτα, σε όλα τα γαριδάκια, αναψυκτικά κτλ.; Μήπως θα έπρεπε να απαγορεύεται η είσοδος σε ανηλίκους στα fast food; Αυτά δεν είναι child abuse, που λέει και ο/η milaz;

  Γιατί; Αν το να φας γαριδάκια κάνει κακό, τότε με το να τα φας κάνεις κακό μόνο στον εαυτό σου. Γιατί θα έπρεπε να απαγορευτεί; Ο καθένας θα πρέπει να είναι 100% ελεύθερος για το τι βάζει στο σώμα του. Όχι όμως στο σώμα του άλλου. Το να τρως γαριδάκια θα έπρεπε να ήτανε παράνομο αν, και μόνο αν, τρώγοντας ένα καταπίεζες και τον διπλανό σου να φάει χωρίς τη θέλησή του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. @ Panos Konstantinidis

  Συμφωνώ απολύτως. Αναφερόμουν και σε άλλα πράγματα που βλάπτουν την υγεία των παιδιών. Eννοείται ότι τα περί απαγόρευσης εισόδου σε fast food ήταν ρητορική υπερβολή, λίγο ειρωνική βεβαίως. Άλλωστε πιστεύω ότι γενικά καλό είναι να αποφεύγουμε τις απαγορεύσεις, ιδιαίτερα τις τσαπατσούλικες όπως αυτή που συζητάμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Παραθετω σχόλιο που είχα παραθέσει σε μία κουβέντα επί του θέματος με κάποιους ψιλοακραίους φίλους φιλελεύθερουσ. Ίσως να έχει κάποιο ενδιαφέρον και για αυτή τη συζήτηση..

  "To σενάριο λειτουργίας smoke free μαγαζιών παράλληλα με αυτά για καπνιστές και η απόδοση στον μη καπνιστή της ελευθερίας επιλογής μεταξύ των δύο, θα ήταν σίγουρα το ιδανικά συνεπές σενάριο ως προς τα φιλελεύθερα ιδεώδη.

  Αλλά ας είμαστε σοβαροί, ποιός επιχειρηματίας θα ανοίξει μπουζουκτσίδικο για μη καπνιστές, ενώ λειτουργεί δίπλα το smoke friendly μαγαζί? Είναι απλά τεράστιο το handicap για να το επιλέξει. Ας γίνουμε λίγο πιο πραγματιστές, ας σκεφτόμαστε με όρους της πραγματικής κοινωνίας, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα..

  Όταν μου λες «άμα δε γουστάρεις να φας τον καπνό του άλλου, σήκω πήγαινε στα starbucks όπου το κάπνισμα απαγορεύεται», δε λαμβάνεις υπόψιν σου ότι εγώ όταν πάω για καφέ δε βγαίνω μόνος μου αλλά με τον κολλητό μου, ο οποίος μπορεί να γουστάρει εκείνη τη σερβιτόρα με τον ωραίο κώλο που δουλεύει στο Κολωνάκι, και ΌΧΙ στα starbucks. Άρα θα με βάλεις τώρα να πλακώνομαι με τον κολλητό μου επειδή δεν θέλω καπνό στα πνευμόνια μου?
  Ή αν στην παρέα που βγαίνουμε να γιορτάσουμε το πτυχίο και γουστάρουν όλοι Ζήνα(smoke friendly) και όχι Ρουβά(smoke free), εγώ θα πω «όχι, δεν πάω επειδή η Ζήνα είναι «επιλογή against my better judgement»?

  Τα πλέγματα επιθυμιών και σχέσεων σε μία κοινωνία είναι πολύ περίπλοκα.. αναγκαστικά σε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων θα καταλήξεις στον περιορισμό της επιλογής κάποιου, και αυτός καλύτερα είναι να είναι αυτός ο οποίος κάνει κακό στους άλλους με την επιλογή του.

  Μου λες δηλ. ότι είναι φασιστικό να απαιτώ εγώ να μην καπνίζει ο άλλος για να "μπορώ να απολαμβάνω τον fredoccino μου όπου μου γουστάρει" και δεν είναι φασιστικό εσύ να μου επιβάλλεις αυξημένη πιθανότητα για εκδήλωση καρκίνου για να μπορείς εσύ να απολαμβάνεις το τσιγάρο σου όπου σου γουστάρει?
  Το ξανάπαμε.. όπως εγώ μπορώ να πάω στα starbucks, έτσι και εσύ μπορείς να πας στο αμάξι σου για να καπνίσεις.

  Αλλά ναι, ξέχασα.. εκεί δεν μπορεί να χαζεύεις τον ωραίο κώλο της σερβιτόρας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Παραθετω σχόλιο που είχα παραθέσει σε μία κουβέντα επί του θέματος με κάποιους ψιλοακραίους φίλους φιλελεύθερουσ. Ίσως να έχει κάποιο ενδιαφέρον και για αυτή τη συζήτηση..

  "To σενάριο λειτουργίας smoke free μαγαζιών παράλληλα με αυτά για καπνιστές και η απόδοση στον μη καπνιστή της ελευθερίας επιλογής μεταξύ των δύο, θα ήταν σίγουρα το ιδανικά συνεπές σενάριο ως προς τα φιλελεύθερα ιδεώδη.

  Αλλά ας είμαστε σοβαροί, ποιός επιχειρηματίας θα ανοίξει μπουζουκτσίδικο για μη καπνιστές, ενώ λειτουργεί δίπλα το smoke friendly μαγαζί? Είναι απλά τεράστιο το handicap για να το επιλέξει. Ας γίνουμε λίγο πιο πραγματιστές, ας σκεφτόμαστε με όρους της πραγματικής κοινωνίας, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα..

  Όταν μου λες «άμα δε γουστάρεις να φας τον καπνό του άλλου, σήκω πήγαινε στα starbucks όπου το κάπνισμα απαγορεύεται», δε λαμβάνεις υπόψιν σου ότι εγώ όταν πάω για καφέ δε βγαίνω μόνος μου αλλά με τον κολλητό μου, ο οποίος μπορεί να γουστάρει εκείνη τη σερβιτόρα με τον ωραίο κώλο που δουλεύει στο Κολωνάκι, και ΌΧΙ στα starbucks. Άρα θα με βάλεις τώρα να πλακώνομαι με τον κολλητό μου επειδή δεν θέλω καπνό στα πνευμόνια μου?
  Ή αν στην παρέα που βγαίνουμε να γιορτάσουμε το πτυχίο και γουστάρουν όλοι Ζήνα(smoke friendly) και όχι Ρουβά(smoke free), εγώ θα πω «όχι, δεν πάω επειδή η Ζήνα είναι «επιλογή against my better judgement»?

  Τα πλέγματα επιθυμιών και σχέσεων σε μία κοινωνία είναι πολύ περίπλοκα.. αναγκαστικά σε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων θα καταλήξεις στον περιορισμό της επιλογής κάποιου, και αυτός καλύτερα είναι να είναι αυτός ο οποίος κάνει κακό στους άλλους με την επιλογή του.

  Μου λες δηλ. ότι είναι φασιστικό να απαιτώ εγώ να μην καπνίζει ο άλλος για να "μπορώ να απολαμβάνω τον fredoccino μου όπου μου γουστάρει" και δεν είναι φασιστικό εσύ να μου επιβάλλεις αυξημένη πιθανότητα για εκδήλωση καρκίνου για να μπορείς εσύ να απολαμβάνεις το τσιγάρο σου όπου σου γουστάρει?
  Το ξανάπαμε.. όπως εγώ μπορώ να πάω στα starbucks, έτσι και εσύ μπορείς να πας στο αμάξι σου για να καπνίσεις.

  Αλλά ναι, ξέχασα.. εκεί δεν μπορεί να χαζεύεις τον ωραίο κώλο της σερβιτόρας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Παραθετω σχόλιο που είχα παραθέσει σε μία κουβέντα επί του θέματος με κάποιους ψιλοακραίους φίλους φιλελεύθερουσ. Ίσως να έχει κάποιο ενδιαφέρον και για αυτή τη συζήτηση..

  "To σενάριο λειτουργίας smoke free μαγαζιών παράλληλα με αυτά για καπνιστές και η απόδοση στον μη καπνιστή της ελευθερίας επιλογής μεταξύ των δύο, θα ήταν σίγουρα το ιδανικά συνεπές σενάριο ως προς τα φιλελεύθερα ιδεώδη.

  Αλλά ας είμαστε σοβαροί, ποιός επιχειρηματίας θα ανοίξει μπουζουκτσίδικο για μη καπνιστές, ενώ λειτουργεί δίπλα το smoke friendly μαγαζί? Είναι απλά τεράστιο το handicap για να το επιλέξει. Ας γίνουμε λίγο πιο πραγματιστές, ας σκεφτόμαστε με όρους της πραγματικής κοινωνίας, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα..

  Όταν μου λες «άμα δε γουστάρεις να φας τον καπνό του άλλου, σήκω πήγαινε στα starbucks όπου το κάπνισμα απαγορεύεται», δε λαμβάνεις υπόψιν σου ότι εγώ όταν πάω για καφέ δε βγαίνω μόνος μου αλλά με τον κολλητό μου, ο οποίος μπορεί να γουστάρει εκείνη τη σερβιτόρα με τον ωραίο κώλο που δουλεύει στο Κολωνάκι, και ΌΧΙ στα starbucks. Άρα θα με βάλεις τώρα να πλακώνομαι με τον κολλητό μου επειδή δεν θέλω καπνό στα πνευμόνια μου?
  Ή αν στην παρέα που βγαίνουμε να γιορτάσουμε το πτυχίο και γουστάρουν όλοι Ζήνα(smoke friendly) και όχι Ρουβά(smoke free), εγώ θα πω «όχι, δεν πάω επειδή η Ζήνα είναι «επιλογή against my better judgement»?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Τα πλέγματα επιθυμιών και σχέσεων σε μία κοινωνία είναι πολύ περίπλοκα.. αναγκαστικά σε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων θα καταλήξεις στον περιορισμό της επιλογής κάποιου, και αυτός καλύτερα είναι να είναι αυτός ο οποίος κάνει κακό στους άλλους με την επιλογή του.

  Μου λες δηλ. ότι είναι φασιστικό να απαιτώ εγώ να μην καπνίζει ο άλλος για να "μπορώ να απολαμβάνω τον fredoccino μου όπου μου γουστάρει" και δεν είναι φασιστικό εσύ να μου επιβάλλεις αυξημένη πιθανότητα για εκδήλωση καρκίνου για να μπορείς εσύ να απολαμβάνεις το τσιγάρο σου όπου σου γουστάρει?
  Το ξανάπαμε.. όπως εγώ μπορώ να πάω στα starbucks, έτσι και εσύ μπορείς να πας στο αμάξι σου για να καπνίσεις.

  Αλλά ναι, ξέχασα.. εκεί δεν μπορεί να χαζεύεις τον ωραίο κώλο της σερβιτόρας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Μερικοί ας πάνε άλλη μία φορά στο γυμνάσιο μπάς και μάθουν να συνενοούνται. Δημόσιος χώρος είναι οπουδήποτε έχει νόμιμο δικαίωμα ένας ελεύθερος πολίτης να παρευρεθεί είτε είναι μαγαζί είτε εφορία είτε λεωφορείο ή ταξί.

  Το σχόλιο με το κράνος ευστοχότατο, να συμπληρώσω μόνο πως αν κάποιος οδγηγός σκοτώσει σε δυστύχημα μοτοσυκλετιστή λόγω του οτι ο δεύτερος δε φορούσε κράνος, τότε διώκεται νομικά για φόνο εξ'αμελείας ( το ίδιο ισχύει και για τη ζώνη ασφαλείας). Δηλαδή εκτός του αυτονόητου ηθικόυ υπάρχουν και νομικές επιπτώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. ellinaki
  μετα τα "θρησκευτικά" νέο χιτ- το κάπνισμα

  καλύτερα να πούμε η δημόσια συμπεριφορά

  όπως λέει ένας φίλος
  "αν ανάψεις τσιγάρο δίπλα μου η όσφρησή μου προκαλείται-that's nature, αν όμως τον βγάλω και αρχίσω να τον παίζω δίπλα σου μην κοιτάς-no offense"

  λοιπόν καιρός να σοβαρευτούμε
  ένα τσιγάρο λιγότερο ποτέ δεν έβλαψε κανέναν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. πέστα Χρυσόστομε! πέστα!!!!!!! την πρώτη μέρα τής εφαρμογής του νόμου έγραψα κάτι στο fb για κάποιον που βροντοφώναζε, ας έρθει κάποιος να μου ζητήσει να σβήσω το τσιγάρο να δεις τη θα τον κάνω πέσανε να με φάνε μέχρι και να Ναζί..... με είπαν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. @ emi

  Δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που αποδεικνύει 100% ότι ένας καπνιστής ή ότι γενικότερα ο καπνός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καρκίνο του πνεύμονα ή σε ΧΑΠ. Υπάρχουν όμως πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι ο ενεργητικός ή παθητικός καπνιστής αυξάνει τις πιθανότητές του να προσβληθεί με κάποια τέτοια ασθένεια. Άρα λογικό είναι, μία από τις μέριμνες του κράτους να είναι η μείωση της κατανάλωσης καπνού τόσο ενεργητικά όσο και παθητικά.

  Για την υποκρισία με το αλκοόλ συμφωνούμε.

  @ Giannis Afouras

  Την ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποιώ κι εγώ, αλλά αρκετές φορές φαίνεται πως δεν γίνεται κατανοητή.

  @ Ανώνυμος 10:21

  Μην θεωρείς ότι τα αυτονόητα, ή αυτά που φαίνονται ευρέως αποδεκτά, τελικά είναι. Ούτε για κάποια μειοψηφία, ούτε για την πλειοψηφία.

  @ ser

  Μα περί της δημόσιας συμπεριφοράς γίνεται ο λόγος. Απλά, τελικά φαίνεται πως οι "θεριακλήδες" έχουν θέμα με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ακόμα και λογικά άτομα.

  @ lotsiosphoto

  Ενδεχομένως, ο καπνός τελικά να πειράζει κέντρα του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη στιχειώδη λογική. Τί να πω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. εξαίρετο ποστ

  να προσθέσω μόνο τούτο, το εξοντωτικά, θα έλεγα, απλό:

  ας χαρίσουμε στους καπνιστές όλα τους τα επιχειρήματα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, και τους φασισμούς [!] που επικαλούνται, και τις ελεύθερες [sic] επιλογές τους, και την αμφισβήτηση των επιπτώσεων του τσιγάρου στην υγεία, τη δική τους, πόσο μάλλον των παθητικών καπνιστών --χάρισμά τους λοιπόν όλα, ας δούμε όμως τούτο:

  το τσιγάρο γι' αυτούς είναι απόλαυση, αναντίρρητα, κανένας δεν θα τους το αμφισβητήσει αυτό [ιδιαίτερα αν υπήρξε ο ίδιος, όπως η πάρτη μου, γερό φουγάρο κάποτε], ΟΜΩΣ, όσο είναι απόλαυση για κείνους ο καπνός ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι απόλαυση για άλλους ο ΜΗ καπνός

  τίποτ' άλλο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. @ Γιάννης Χάρης

  Τα απλά επιχειρήματα δεν λαμβάνονται και τόσο σοβαρά υπόψη για κάποιον λόγο. Μια χαρά σωστό πάντως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Καπνίζω σα φουγάρο και δεν έχω κανένα πρόβλημα με την απαγόρευση.
  Θα καπνίζω έξω. Στα παπάρια μου.
  Γνωρίζεις και κόσμο έτσι.
  Και στη δουλειά έξω καπνίζω.(εδώ και χρόνια μάλιστα)
  Και όταν έρχεται στο σπίτι μου το βαφτιστήρι μου, έξω καπνίζω
  Και όταν πάω σπίτι του, έξω καπνίζω
  Και καμία ελευθερία μου δεν έχει μειωθεί ούτε καταπατηθεί, ούτε τα δικαιώματά μου ως πολίτη παραβιάστηκαν.
  Σιγά τα ωά..
  Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο στάρι είμαστε.
  Αλλά ξέρω εγώ τι καίει το 80% των διαμαρτυρόμενων θεριακλήδων συμπολιτών μου :
  "ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΠΝΙΖΩ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ"

  (να μην ξαναπάς)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. Τα περασμένα Χριστούγεννα τα πέρασα στο non smoking Λονδίνο. Αρχικά, ως καπνίστρια, είχα σπαστεί κυρίως επειδή δεν μπορούσα να καπνίσω στο σπίτι που με φιλοξενούσαν. Τελικά, κάπνιζα το πολύ 5 τσιγάρα την ημέρα, καθόλου άσχημα δηλαδή. Στα μαγαζιά, κατέληξα να μην βγαίνω καν έξω για τσιγάρο, γιατί περνούσα πολύ καλά για να παρατάω τους φίλους μου κάθε τρεις και λίγο (έκανε και ψόφο). Η μόνη περίπτωση που ταλαιπωρήθηκα ήταν στο αεροδρόμιο: είχαμε τραγική καθυστέρηση και μείναμε κλεισμένοι ώρες σε non smoking περιβάλλον, χωρίς δυνατότητα να βγούμε έξω, αφού είχαμε περάσει τον έλεγχο. Αλλά κι αυτό τελικά δεν ήταν τόσο τραγικό.
  Η αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσα να εφαρμόζαμε τον βερολινέζικο τρόπο αλλά σε αυτό το σημείο, οι έλληνες καπνιστές βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας. Είχαμε την ευκαιρία μας και την χάσαμε, οπότε να την κόψουμε την γκρίνια σιγά-σιγά λέω. Μακάρι να πιάσει η ολική απαγόρευση.
  ΥΓ: για το κράνος διαφωνώ: ok, δεν πάει να στουκάρει, σκασίλα μου κιόλας. Αλλά γιατί θα πρέπει κάποιος να κουβαλάει στη συνείδησή του το γεγονός ότι ένας βλακέντιος δίχως κράνος βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. @ Prophet Estarian

  Γι' αυτό μάλλον τα μπουζούκια θα έχουν μεγαλύτερη περίοδο χάριτος. Ίσως πιστεύουν ότι σε ένα χρόνο, το ντέρτι θα φύγει σιγά σιγά από τον εγκέφαλο των Ελληναράδων.

  @ the backpacker

  Στην ουσία, οι περισσότεροι αντιδρώντες, απλά δεν είχαν την εμπειρία του non-smoking εξωτερικού για να καταλάβουν ότι τελικά δουλεύει το πράγμα.

  Δεν ξέρω για το κράνος, πόσο περισότερο θα βάραινε η συνείδηση ενός οδηγού όπως τον αναφέρεις. Τα συνειδησιακά θέματα είναι και κάπως προσωπικά και πολλές φορές δεν υπάρχει χρησή τομή ηθική ή νομική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Ωραία ανάρτηση και ενδιαφέρουσα κουβέντα. από όλα τα σχόλια κρατώ εκείνο του Γιάννη Χάρη: όσο είναι απόλαυση για τον καπνιστή το τσιγάρο, άλλο τόσο είναι για τον μη καπνιστή ο καθαρός αέρας (και επιπλέον είναι και ζωτική του ανάγκη, προσθέτω εγώ - ποιο λοιπόν πρέπει να επικρατήσει;).

  Αυτό που δεν έχουν καταλάβει πλείστοι όσοι καπνιστές, είναι ότι αυτή η αίσθηση ότι "έχουν δικαίωμα να καπνίζουν όπου θέλουν" είναι απόρροια κοινωνικής σύμβασης. Μέχρι σήμερα, το κάπνισμα ήταν στυλ, ήταν μαγκιά, ήταν εκ των ων ουκ άνευ για να το παίξεις μοντέρνος κι απελευθερωμένος, και πάνω απ΄ όλα ήταν ΔΕΔΟΜΕΝΟ. Σε όλα τα σπίτια και τους χώρους αναμονής έβλεπες τασάκια και ήταν σημάδι ευγένειας η προσφορά τσιγάρου.

  Όταν αλλάξει επιτυχώς αυτή η σύμβαση και το κάπνισμα, μέσα από τα κατάλληλα μηνύματα, γίνει απευκταίο και αποφευκταίο, όταν τα τασάκια θα έχουν εξαφανιστεί και θα έχουμε εξοικειωθεί με την ιδέα του "καπνίζω μόνον έξω και ποτέ μπροστά σε άλλους", τότε όλοι αυτοί οι τα οικολογικά τους αντίστοιχα θα απορούν με το πώς μπορούσαν βρε παιδί μου τόσον καιρό να ξεφυσάνε αναίσχυντα τον καπνό στα μούτρα των άλλων.

  Θέμα συνήθειας και marketing.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. @ Αορατη Μελάνη

  "Αυτό που δεν έχουν καταλάβει πλείστοι όσοι καπνιστές, είναι ότι αυτή η αίσθηση ότι "έχουν δικαίωμα να καπνίζουν όπου θέλουν" είναι απόρροια κοινωνικής σύμβασης"

  Your 2 cents :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Το τσιγάρο καλό είναι να απαγορευτεί από παντού, εκτός από Bars & Clubs.
  Στα Bars / Clubs φυσικά για να πιεις και να καπνίσεις ακούγοντας μουσική.

  Σε όποιον δεν αρέσει το τσιγάρο και ενοχλείται, απλά δεν πάει σε αυτά τα μέρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. @ Nikos

  Αυτό που περιγράφεις είναι το κλασσικό επιχείρημα "εδώ έτσι είναι τα πράγματα, σε όποιον δεν αρέσει να φύγει". Δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση η συνέχιση του αποκλεισμού των μειονοτήτων για κάτι υφιστάμενα βλαβερό.

  Είναι σαν κάποιος να λέει "Ο Άγιος Παντελεήμονας έχει πολλούς φασίστες, οπότε οι μετανάστες ας μην πηγαίνουν εκεί".

  Η απαγόρευση του καπνίσματος, σκοπό έχει να καταστήσει εξαίρεση τους καπνιστές, και όχι τους μη-καπνιστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. Διαβαζω τις γνωμες που λεγονται και γενικα δεν θα ηθελα να παρω θεση. Θα ηθελα να θιξω ενα παρεμφερες ζητημα και εαν ο ελληνακης νομιζει οτι ειναι ασχετο ας το διαγραψει (γενικως δεν μπαινω να γραψω οτι μου κατεβει οπου μου κατεβει παντως :) )

  Αποφασισα να κοψω το τσιγαρο οταν καποιος καλος φιλος (γιατρος) αρχισε να μου διηγειται καποιες παρενεργειες (φυσικα αυτα με τους καρκινους και τις φωτογραφιες μαυρων πνευμονων δεν λενε και κατι σε οποιονδηποτε καπνιστη)

  Το πιο ακραιο ηταν το εξης : Η ουσια που δημιουγειται στα δοντια οταν δεν τα πλενουμε για 1-2 βδομαδες καλειται κοινως ''μάκκα'' . Το κάπνισμα δημιουργει αυτη την ουσια σε καθε σημειο στο εσωτερικο καθε αγγειου του σωματος. Επισης ακομα και αν το κοψεις η ουσια αυτη αρχιζει να διαλυεται σταδιακα και εξαφανιζεται μονο μετα απο 1 χρονο. Πολυ αηδιαστικο να νιωθεις τη μακκα σε ολο σου το σωμα θα ελεγα.

  Καλες τζουρες παιδια !

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...