Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Στο βασίλειο των τυφλών...

Παρατηρώντας όλη αυτή την αναμπουμπούλα που έχει προκύψει με την απαγόρευση του καπνίσματος στα μαγαζιά και στους κλειστούς δημόσιους χώρους, προσπαθώ να θυμηθώ κάτι παρόμοιο στα χρονικά της ζωής μου εν Ελλάδι και δεν βρίσκω κάτι. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι ποτέ ΤΟΣΟΙ πολλοί άνθρωποι, δεν κατάφεραν μέσα σε ΤΟΣΟ λίγο χρόνο, να μας φλομώσουν με ΤΟΣΕΣ πολλές μαλακίες. Και φυσικά η αναφορά πάει σε ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ και μία μερίδα «θιγμένων» καπνιστών.

Για να εξηγούμαι: Δεν εξετάζω την ουσία του αντικαπνιστικού νόμου. Δηλαδή, αν και το έχω κάνει ήδη, δεν μπαίνω στη διαδικασία να εξετάσω αν ο νόμος είναι δίκαιος, δημοκρατικός, φασιστικός, λογικός, ζημιογόνος, κλπ ή όχι. Ούτε μπαίνω στη διαδικασία να εξετάσω τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Αυτά συζητήθηκαν εκτενώς πριν την εφαρμογή του νόμου, από όλες τις πλευρές και φαντάζομαι ότι λίγο πολύ, τα ξέρουμε όλοι. Ο καθένας έχει το μυαλό του να σκεφτεί, να αποφασίσει, να καταλήξει και φυσικά κάθε δικαίωμα να συνεχίσει να έχει την άποψή του. Όλα καλά μέχρι εδώ.

Αυτό που εξετάζω είναι η γενικότερη κοινωνική συμπεριφορά απέναντι σε ένα ζήτημα (που τυχαίνει να είναι ο αντικαπνιστικός νόμος), και που αποδεικνύει περίτρανα όχι μόνο τον λόγο που δεν είμαστε σοβαρή και αναπτυγμένη χώρα, αλλά και τον λόγο που ίσως τελικά δεν θα γίνουμε ποτέ. Γιατί, αν μη τι άλλο, αυτό που χαρακτηρίζει μία αναπτυγμένη χώρα είναι – το λέει και το όνομα – η ανάπτυξη. Έχεις δηλαδή μία κατάσταση που έχει «σκουριάσει» ή έχει ξεπεραστεί ή έχει ελαττώματα, και τελικά βρίσκεις τον τρόπο να δημιουργήσεις μία καλύτερη κατάσταση προς αντικατάσταση της παλιάς, με καλύτερες προδιαγραφές. Αυτό παρεμπιπτόντως, στην ανθρώπινη συνείδηση, ονομάζεται «ωριμότητα». Οι κοινωνίες που έχουν την ωριμότητα και την εξυπνάδα να υπερβαίνουν τις «σκουριασμένες» καταστάσεις, αναγκαστικά θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και πολιτισμό.

Στην Ελλάδα τί συμβαίνει; Έχουμε πήξει στις σκουριασμένες καταστάσεις, οι οποίες παραμένουν σκουριασμένες, επειδή ακόμα προσπαθούμε να κατανοήσουμε ποιο είναι το στοιχειώδες υπόβαθρο της ανάπτυξης. Και σα να μην έφτανε η ασυνεννοησία μας, έχουμε και αυτή την ευρύτερη συμπεριφορά κακομαθημένου που κουβαλάμε από το σπίτι μας στην υπόλοιπη κοινωνία. Λες και η υπόλοιπη κοινωνία, μας χρωστάει τα χατίρια που έκανε ο μπαμπάς και η μαμά για την εγωκεντρική αρχοντιά μας. Λες και ολόκληρη η κοινωνία και το Κράτος οφείλουν να σκύψουν πάνω από τα δικά μας προβλήματα και να τα λύσουν αυτοί, αντί για εμάς. Εμείς μην τυχόν και κουνήσουμε κανένα δαχτυλάκι. Δεν κάνει. Θα κόψει ο αφρός της φραπεδιάς!

Τί συνέβη ακριβώς με τον αντικαπνιστικό νόμο; Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε (με καθυστέρηση κάποιων ετών), να θέσει έναν κανονισμό στους χώρους που συναθροίζονται άνθρωποι, μετά από κάποιες εισηγήσεις, σκεπτικά, επιστημονικές μελέτες, κλπ κλπ. Επαναλαμβάνω, δεν με αφορά τόσο το σκεπτικό ή το περιεχόμενο όσο η καθεαυτό εφαρμογή του.

Ο κανονισμός γίνεται Νόμος του Κράτους. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι ως κοινωνία συμφωνήσαμε, παρά τις όποιες διαφωνίες, να συμβιβαστούμε προς μία κοινή αναπτυξιακή κατεύθυνση. Και πάνω που λες «άιντε, ξεσκούριασε μία απειροελάχιστη κατάσταση», το νηπιαγωγείο ξεσηκώθηκε! Οι θεριακλήδες άρχισαν τους τσαμπουκάδες του στυλ «δεν πα να χτυπιέσαι, εγώ θα καπνίζω στα μούτρα σου κι ας φάω δέκα πρόστιμα». Οι και καλά ορθολογιστές/ διανοούμενοι καπνιστές συνέχισαν τα κατεβατά προσπαθώντας με πάθος να αποδείξουν τα ίδια ανούσια σημεία, τροφοδοτώντας διάφορες οργανώσεις που άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια με «τσιτάτα» κείμενα για τα «δικαιώματα του καπνιστή» στους σταθμούς του μετρό (που παρεμπιπτόντως σέβονται παρά την «φασιστική» απαγόρευση καπνίσματος στους χώρους του). Και οι ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ τί σκαρφίστηκαν; Να φορτώσουν την πτώση του τζίρου τους στην απαγόρευση του καπνίσματος! Επίσης έχουν σκαρφιστεί τα τραπέζια που είναι κοντά στα παράθυρα να έχουν τασάκι, όπως επίσης και αυτά που βρίσκονται κάτω από κλειστές τέντες. Γιατί είναι πονηροί. Σου λέει, αν έρθει ο μπάτσος, θα του πω ότι είναι «ανοιχτός» ο χώρος ή θα τον αρχίσω στα «έλα μωρέ πώς κάνεις έτσι; Αφού αερίζεται» και θα τη βγάλω καθαρή. Χώρια βέβαια το γεγονός ότι όντως οι απανταχού Δημοτικές Αστυνομίες κάνουν τα στραβά μάτια για ψηφοθηρικούς λόγους. Μην τυχόν και ασκήσει κανείς την αυτοκριτική του! Όχι βέβαια! Θα συνεχίσει να κοροϊδεύει την υπόλοιπη κοινωνία και το Κράτος για την πάρτη του, επειδή είπαμε… όλοι του χρωστάνε τα πάντα.

Και ενώ κάποιες οργανώσεις και κάποιοι καπνιστές αφηνιάζουν που δεν μπορούν με καμία Παναγία να «κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι», οι ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ επισήμως συνεχίζουν το παραμύθι με τον τζίρο. Όχι μόνον επειδή έχουν μάθει ότι με την κλάψα κερδίζουν στο τέλος, αλλά επειδή είναι αρκετά κουτοπόνηροι Ελληναράδες ώστε να διανοηθούν ότι η υπόλοιπη κοινωνία και το Υπουργείο Υγείας θα χάψει την παπάτζα τους.

Στο βασίλειο των τυφλών ο μονόφθαλμος είναι βασιλιάς. Έτσι και οι ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ, γνωρίζουν πως στο τέλος υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα να ανοίξουν και πάλι τα παραθυράκια στο νόμο. Όχι επειδή έχουν δίκιο, αλλά επειδή η υπόλοιπη κοινωνία και το Κράτος είναι όντως τυφλοί. Η οχλοκρατία θα τους ενδυναμώσει, οι Δήμοι θα φοβούνται τα ψηφαλάκια τους και γενικώς η ανούσια αναμπουμπούλα για ένα απλό ζήτημα θα εξελιχθεί όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις˙ θα μας πάρουν τα αυτιά χωρίς λόγο και αιτία, μέχρι που, προκειμένου να σκάσουν, κάποιος Υπουργός θα υποχωρήσει και θα ανοίξει τα «παραθυράκια».

Κάπως έτσι ανεχόμαστε να παραβιάζονται οι λεωφορειολωρίδες, οι ποδηλατόδρομοι και οι ράμπες για τα ΑΜΕΑ. Κάπως έτσι τα διπλοπαρκαρίσματα δημιουργούν μποτιλιαρίσματα, τα αυθαίρετα ξεπετάγονται μέσα στα δάση, η φοροδιαφυγή μεσουρανεί, τα φακελάκια στα νοσοκομεία πηγαινοέρχονται, οι πολιτικοί και οι παπάδες κάνουν μπίζνες, οι φασίστες ξυλοκοπούν όποιον γουστάρουν, οι πολίτες ψηφίζουν με βάση το ρουσφέτι, και γενικώς ο καθένας κοιτάει την πάρτη του εις βάρος των υπολοίπων. Για όλα αυτά υπάρχουν νόμοι, και μάλιστα αυστηροί σε πολλές περιπτώσεις. Στην πράξη όμως, ο καθένας προσωπικά, έχουμε επιλέξει να μην τους τηρούμε επειδή μέσα στο κούφιο το κεφάλι μας έχουμε αποφασίσει και έχουμε κρίνει πως εμείς έχουμε δίκιο ενώ όλοι οι άλλοι είναι μαλάκες.

Γι’ αυτό και τελικά δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κάτι θετικό σε αυτή τη χώρα. Γιατί όποτε δημιουργείται μία μικρή πιθαμή ανάπτυξης, πέφτουν πάνω της να τη φάνε ένα σωρό «θιγμένοι» και κακομαθημένοι μονόφθαλμοι. Και στο τέλος, όντως τα καταφέρνουν και την τρώνε.


29 σχόλια:

 1. Exactly φίλε μου. Οχλοκρατία είναι το πολίτευμα μας! Φωνάζουν οι κακομαθημένοι Ελληναράδες και οι πολιτικοί σπεύδουν να αποκαταστήσουν την αδικία που υφίστανται οι πολλοί. Ακόμα κι αν αυτοί οι πολλοί θέλουν να σκοτώνουν για χόμπι (βλέπε κυνήγι) ή για καπρίτσιο (βλέπε παθητικό κάπνισμα). Μόνο που δυστυχώς στο κάπνισμα φαίνεται να συσπειρώνονται και άτομα της διανόησης (Ζατέλη, Μικρούτσικος και Κραουνάκης για το κάπνισμα), πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει λυτρωμός. Περαστικά μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι! Δεν είναι το θέμα του καπνίσματος αυτό καθαυτό: είναι η νοοτροπία της συλλογικής μαλακίας του Ελληνόχλου. Όσο για το κάπνισμα, μάλλον έχεις δίκιο: θα ανοιχτεί παράθυρο. Εγώ σαν καπνιστής συμφωνώ με τον νόμο και θα απογοητευτώ με τα παράθυρα που πρόκειται ν' ανοίξουν. Και λέω πρόκειται γιατί και σ' αυτό έχεις δίκιο: Στα πλοία της ΑΝΕΚ Ανκόνα Πάτρα επιτρεπόταν το κάπνισμα στα μισά σαλόνια και καφέ μπαρ μέχρι Ιούνιο του 2009 οπότε και απαγορεύτηκε. Δύο μήνες αργότερα βρήκανε το παράθυρο και αφήσανε για καπνίζοντας το καφέ μπαρ της ντίσκο στον πάνω-πάνω όροφο. Παλιά η ντίσκο ήταν άδεια. Ξαφνικά όλο το καράβι συνωστιζόταν στη ντίσκο. Τώρα τον Σεπτέμβριο το απαγορέψανε πάλι ακόμα και στην ντίσκο. Θα σου πώ τον Ιανουάριο που θα ξαναπάμε σε ποιό μέρος του πλοίου θα έχουν σκαρφιστεί να επιτρέψουν το κάπνισμα, για τους φορτηγατζήδες και για κάτι σαν ελόγου μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μμμ... Συμφωνώ με το γενικό πνεύμα το κειμένου, ωστόσο τελευταία αισθάνομαι, ως καπνιστής, ένα μικρό διωγμό. Ειδικά εφόσον δεν υπάρχουν καπνιστήρια (με όλες τις προδιαγραφές βεβαίως) στο χώρο εργασίας μας. Και το συνδέω, για να μπω στο ζουμί, με αυτό που γράφεις: «Ο κανονισμός γίνεται Νόμος του Κράτους. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι ως κοινωνία συμφωνήσαμε». Πότε και με ποια διαβούλευση; Αποφάσισαν και διάταξαν. Πώς συνδέεται μια αυταρχική απαγόρευση με την «αναπτυξιακή κατεύθυνση» που τόσο ωραία περιγράφεις προγουμένως;

  Συχώρα με (ή πείσε με) αλλά δεν μπορώ να βάλω στο ίδιο τσουβάλι τα ελληναράδικα που αναφέρεις στο τέλος με το συγκεκριμένο μέτρο. Από το ένα άκρο περάσαμε στο άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. A,ellinaki ολα κι ολα, «τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών» όπως μας ελεγαν στο κατηχητικο (και καλα καναμε και δε προσεχαμε, απο το ενα αυτι εμπαιναν απο το αλλο εβγαιναν!!):) Ομως απ ο τι φαινεται καποιοι αλλοι ...συμπατριωτες (μπλιαξ!) το προσεξαν το ρητο και το εμπεδωσαν, εφ ορου ζωης! :((

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Ό,τι δε σε σκοτώνει...

  Κοίτα, όσον αφορά τους νόμους. Δεν είπε κανείς ότι όλοι οι νόμοι είναι δίκαιοι. Γι' αυτό άλλωστε με το πέρασμα του χρόνου τροποποιούνται ή καταργούνται, για να κάνουν τόπο σε άλλους νόμους που με τη σειρά τους θα κάνουν το ίδιο. Η Πολιτεία του Πλάτωνα είναι ουτοποία και όσο ο άνθρωπος παραμένει... άνθρωπος, οι ανάγκες συνεχώς θα αλλάζουν.

  Οι νόμοι όμως είναι μία κοινωνική σύμβαση βάσει της οποίας προάγεται η σωστή συμβίωση. Διαφορετικά, από υποκειμενικής άποψης όλοι έχουμε τα επιχειρήματά μας εναντίον κάποιου νόμου. Αν τα εφαρμόζαμε στην πράξη όμως, δεν θα πηγαίναμε πουθενά ως κοινωνία. Για την ακρίβεια θα ήμασταν... Ελλάδα :)

  Ο συγκεκριμένος νόμος έχει "αναπτυξιακή κατεύθυνση" γιατί είναι ένα βήμα πιο κοντά στην χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την οποία έχει υπογράψει και η χώρα μας. Η υγεία είναι ρητώς ανθρώπινο δικαίωμα, όπως και η ελεύθερη πρόσβαση των ΑΜΕΑ στις διαβάσεις (εξ' ου και οι συγκρίσεις).

  Τη δεκαετία του 70, στα αθηναϊκά λεωφορεία υπήρχε πινακίδα που έγραφε "μην πτύετε", μιας και το φαινόμενο ήταν προφανώς ιδιαίτερα διαδεδομένο μέσα στα λεωφορεία. Με την απαγόρευση του φτυσίματος (που σήμερα θεωρούμε αυτονόητη), κάποιων η ελευθερία περιορίστηκε, αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι τα λεωφορεί σήμερα παρουσιάζουν μία πιο πολιτισμένη εικόνα ;)

  @ Elva

  Πολλά στραβά έχουν εμπεδωθεί στον μέσο ελληνικό εγκέφαλο και δεν ξέρω πόσο εύκολα μπορούν να βγουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Παρότι συμφωνώ μαζί σας (και ως προς το σκέλος που θίγει το ελληνάκι, αλλά και ως προς την ουσία του αντικαπνιστικού νόμου), αναρωτιέμαι μήπως, λέω μήπως, όλη αυτή η "κινητικότητα" εκατέρωθεν για το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου, είναι ενδεικτική της τρικυμίας εν κρανίω που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν έχω πρόβλημα με τον νόμο, με ενοχλεί μόνο η συμπεριφορά μερικών προς τους καπνιστές (λες κι είναι απόβλητα). Αυτό το είχα βιώσει έντονα στο εξωτερικό (και τότε δεν κάπνιζα, αλλά το έβλεπα προς φίλους μου και ήταν απαίσιο).

  Πέρα από αυτό συμφωνώ 100% στο ότι η μείωση του τζίρου είναι η πιο ηλίθια καραμέλα που έχω ακούσει.

  1ον ο έλληνας είχε 10 δάνεια στην πλάτη του και παρόλα αυτά θα πήγαινε για καφέ και ποτό (κι ας τα πλήρωνε υπερβολικά πολύ), τώρα που δεν μπορεί να καπνίζει θα σταματήσει να βγαίνει; Έχουμε μάθει στην καλοπέραση (και στην αντίθεση στα πάντα απλά για να λέμε ένα όχι και να νομίζουμε πως κάνουμε την επανάστασή μας).

  2ον πάνω από τον μισό χρόνο στην ελλάδα μπορείς να κάτσεις έξω και να καπνίζεις, τι φωνάζουν όλοι; Στη παρέα μου πάντως δεν παρατήρησα μείωση στις εξόδους λόγο των μέτρων κατά του καπνίσματος. Μείωση γιατί το ποτό και το ταξί μπορεί να κοστίσουν ένα ημερομίσθιο ναι. Για το κάπνισμα όχι.

  Είναι τραγικό που σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκονται παραθυράκια κι ο κόσμος χαίρεται κιόλας γιατί νομίζει πως κατάφερε κάτι (ενώ στα σημαντικά μούγκα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αχ, ρε Ελληνάκι, με τις μεταφυσικές ανησυχίες σου....

  Σήμερα το πρωί, πηγαίνοντας τα παιδιά μου στο σχολείο, είδα καθηγητή, δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο για το νέο δημοτικό συμβούλιο σε μηχανή χωρίς καθρέφτες, με αποκριάτικο κράνος, αλλού να πηγαίνει και αλλού να κοιτάει. Με τέτοιους ανθρώπους να έχουν διδάξει εμάς και να συνεχίζουν να διδάσκουν τα παιδιά μας, άδικα πάνε τα λόγια σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Να με συγχωράτε καπνιστές ή μη , αλλά αν ο τύπος που καπνίζει μες το σπίτι μπροστά στα παιδιά του , ή ο τύπος που βγαίνει για καφέ και φυσάει και ξεφυσάει τον καπνό βλέποντας τους άλλους γύρω του να δυσανασχετούν δεν καταλαβαίνει από μόνος του ότι η χαρά που του προκαλεί ένα τσιγάρο είναι πολύ μικρότερη από τη ζημιά που κάνει στους γύρω του , τότε κανένας νόμος δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

  "Άμα δεν σου κόβει" που λέμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Το παράδειγμα με τα λεωφορεία είναι όλα τα λεφτά. Χα χα! Αν και κάποιοι εξακολουθούν να φτύνουν έξω από αυτά...

  Ανάμεσα στα άλλα κρατώ την καφρίλα με τη μείωση του τζίρου και τη μούγκα στα σημαντικά (@ Ιοκάστη). Και, για άλλη μια φορά, εκτιμώ ιδιαιτέρως τους σχολιαστές των αναρτήσεών σου. Γουστάρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Και κάτι άλλο που περιγράφει το τραγικό επίπεδο των ελλήνων """"επιχειρηματιών"""": Κάποιοι "καφετεριάρχες" έχουν αρχίσει να μειώνουν τα μεροκάματα σε εξευτελιστικά επίπεδα με αφορμή τη μείωση της δουλειάς λόγω απαγόρευσης καπνίσματος κλπ κλπ.

  Το ότι η δουλεία τους έχει πέσει , λόγω του ότι ο καφές έχει φτάσει να στοιχίζει σαμπάνια , ούτε λόγος!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. "Απαγορεύεται το πτύειν"
  Είχε ταμπέλες και στο ΙΚΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ ESKARINA

  Μα εννοείται ότι περί αυτού πρόκειται. Το τονίζω και στην ανάρτηση. Τα αίτια είναι κοινά. Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι απλά άλλη μία πρόφαση για να βγει στην επιφάνεια η ίδια συμπεριφορά που βγαίνει για τα πάντα.

  @ Ιοκάστη

  Έτσι ακριβώς είναι.

  @ Αγησίας

  Που ξέρεις; Μπορεί να διαβάζει κανένας δάσκαλος ή κανένας παράγοντας γενικά... χεχε

  @ politikosxoliasmos

  Εγώ το έχω πει ότι είμαι υπέρ της έκδοσης άδειας για να γίνει κάποιος γονιός...

  @ ser

  Τις έχουν βγάλει από το ΙΚΑ άραγε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Πολιτικός ερασιτεχνισμός: σε λίγο καιρό θα το έχουν κόψει ούτως ή άλλως οι περισσότεροι ένεκα οικονομικής λιτότητος (η υγεία έρχεται πάντα τελευταία άλλωστε).

  Όπως και να'χει, σε κάθε περίπτωση πάντα κάποια μερίδα θα φωνάζει. Δικαίως ή αδίκως αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Τι έλεγες;
  http://news247.gr/ellada/evgalan_tasakia_sta_trapezia_kai_apeiloyn_me_antidraseis_gia_prostima.580139.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Παρατηρηση
  Το ιδιο το υπουργειο δυναμιτισε το νομο αφήνοντας απεξω για καποια "περιοδο προσαρμογης" τα σκυλάδικα και τα καζινα (αν θυμαμαι καλα). Εμ βεεεεεβαια. Τα 5 χιλιαρικα-πρωτο τραπεζι πιστα δικαιουνται να παρανομουν, ενω ο 80χρονος μπαρμπας στο καφενειο δεν μπορει.

  Η δε ιδεα να ανατεθει στην δημοτικη αστυνομια και στο λιμενικο η τήρηση του νομου ειναι παντελως ξεκουδουνη. Εχει συμβει αραγες λιμενικος να γράφει μπατσο επειδη καπνιζει μεσα σε μαγαζι;


  Αν και μανιωδεις καπνιστης ειμαι υπερ του νομου. Αλλα ακομα πιο υπερ ειμαι της προσωπικης ελευθεριας. Θα μου φαινοταν πιο λογικο να μπορει να κανει καποιος το μαγαζι του κλειστο καπνιστικο club( βλ τεκες) ΑΛΛΑ με την προσθηκη πως θα τρωει τετοιο φορολογικο καπελο (αρα και οι πελατες) που θα το σκεφτεται πριν το κανει. Αντε γιατι σε λίγο (και να το δεις) καθε φορα που θα πινεις καφε θα υπογράφεις την κατάσταση με την λιστα μελών!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ Hades

  Καλά. Και με τη βενζίνη το ίδιο νομίζαμε, και με εξαίρεση τον πρώτο μήνα των μεγάλων αυξήσεων, οι Ελληναράδες ξαναμπήκαν στο ΙΧ και κόβουν βόλτες στα μαγαζιά.

  Όταν κοπεί το κάπνισμα στην Ελλάδα αισθητά, θα γίνει και διαχωρισμός Κράτους - εκκλησίας.... (ΤΟΣΟ πιθανό το έχω)

  @ Ανωνυμος

  Δεν αμφέβαλα...

  @ Zaphod

  Όπως ξεκαθάρισα και στην ανάρτηση, δεν με απασχολεί τόσο ο καθεαυτό νόμος, όσο η αντίδραση του κακομαθημένου μαγαζάτορα και του κακομαθημένου θεριακλή.

  Αν ψάχνουμε τα ψεγάδια σε κάθε νόμο (που όλοι έχουν) και κολλάμε σε αυτά ως αιτία για τη δική μας ανευθυνότητα, δεν πάμε πουθενά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Η αλήθεια είναι ότι η πώληση βενζίνης έχει πέσει σε σχέση με προηγούμενους μήνες. Ίσως να μην έχει πέσει όσο θα μπορούσε, αλλά έχει πέσει.

  Για το κάπνισμα πάλι, ποτέ μην λες ποτέ: εδώ αρχίζω να ετοιμάζομαι ψυχολογικά για τη δεύτερη απόπειρα εγώ, στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας θα κολήσουμε; Θα τα ρυθμίσει όλα το ΣΕΚΣ με την θριαμβευτική επικράτησή του εις τα εκλογάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Hades (και όσοι καπνιστές σκέφτονται ή επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα) το ακόλουθο e-book είναι δωρεάν και ένα πολύ δυνατό βοήθημα για να επιτύχετε το στόχο σας:

  http://www.whyquit.com/ffn.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Απλά θέλει λίγο επιμονή και λίγο χρήση βούρδουλα στην αρχή ... Στο κάτω κάτω για καλό θα'ναι ... Είναι σα τα παιδάκια που βουτούν το χέρι μέσα στο βάζο με το γλυκό .."Όχι Γιωργάκη, δεν κάνει" .Η μαμά ξέρει καλύτερα , πως ο Γιωργάκης αν τρώει πολλά γλυκά θα παχύνει πολύ και θα βγάλει τερηδόνα. Και αν πιάσει το Γιωργάκη ξανά με το χέρι μέσα στο βάζο , ε , ας του ρίξει και μια ψιλή στο χεράκι (ψιλή λέμε ε?)...
  Μετά ο Γιωργάκης δε θα ξαναβάλει ποτέ το χέρι από μόνος του.. Θα περιμένει τη μαμά να του δώσει γλυκό .. (και ναι , βλέπω τα μεσημέρια "Νταντά αμέσου δράσεως" στο Σκάι και ξέρω τις σωστές τεχνικές επιβολής πειθαρχίας στα παιδιά..).
  Σαν όλα τα άλλα (καλά και άσχημα) απλά πρέπει να το συνηθίσουμε..Θα γκρινιάξουν , θα "επιχειρηματολογήσουν" , θα μαλώσουν , θα τσαμπουκαλευτούν... Αν υπάρχει επιμονή από τις ελεγκτικές αρχές , απλά θα το "χωνέψουμε"..
  Και για να φρίξετε με την επιχειρηματολογία μερίδας θεριακλήδων , τσεκάρετε αυτή την αφίσα :
  http://scepticusbatsicus.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @ Hades

  Το ΣΕΚΣ είναι η μόνη λύση για όλα

  @ aoua

  Έχουμε τη χάρη, έχουμε και την πληροφόρηση :)

  @ scepticusbatsicus

  Το φυσιολογικό και θεμιτό θα ήταν να μη χρειάζεται βούρδουλας. Αυτά όμως συμβαίνουν μόνο σε κοινωνίες που έχουν μία στοιχειώδη συλλογική συνείδηση.

  Εδώ, με τη στάση των δημοτικών αστυνομιών, κοντεύει να καταργηθεί ΚΑΙ ο βούρδουλας. Παρεπιπτόντως θα ήθελα τη γνώμη σου για αυτό. Πλημελής άσκηση καθηκόντων δε λέγεται;

  Υ.Γ. Ωραία τα αφισάκια. Ό,τι να'ναι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Άμα βάλουν τον καφέ 1.5 ευρώ θα σου πω εγώ πως ξαναγεμίζουν τα καρεκλάκια.. Που καλομάθανε, να δίνεις 4 και 5 ευρώ για φραπεδιά.
  (Αλήθεια πόσο πάει μια φράπα στο Μοναστηράκι π.χ;; έχει κάτω απο 3;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. 1Είμαι καπνιστής
  2 Θεωρώ την λογική της απαγόρευσης του καπνίσματος σε εντελώς λάθος βάση ή τέλος πάnτων σε βάση που αν προωθήσουμε την λογική της λιγο πιοπέρα θα πάρουμε επικίνδυνα μονοπάτια. Κάποια πραγματάκια έχω γράψει στο "Υπευθυνότητα ,ελευθερία και κάπνισμα" 1/9 στο firiki2010.wordpress.com
  3 Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται. ΟΛΟΙ. Ακόμα κι αυτοί που κάποιοι θεωρούν αυτονόητη την παραβίαση τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @ Prophet Estarian

  Φήμες λένε (γιατί κι εγώ από φήμες τα ακούω), ότι πάει γύρω στο 3,5άρι +.

  Αυτά λέω κι εγώ. Ας βάλουν και καμιά λογική τιμή να δεις πότε θα επιστρέψουν. Προφανώς το σκεπτικό τους είναι ότι ο Έλληνας προτιμάει να λοιμοκτονήσει, να μη βγει να χαζέψει γκομενάκια (αρσενικά και θυλικά) στα μπαρ και τις καφετέριες, αντί να μην καπνίζει κάθε πέντε λεπτά. Ρε ουστ!

  @ firiki2010

  Χαίρομαι για τη στάση σου. Αυτό προσπαθώ να αναδείξω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο σύμφωνος .
  Τα έχω πει και εγώ στο ιστολόγιό μου.
  http://michgar.blogspot.com/2010/10/blog-post_13.html
  Επίσης έχω βαρεθεί να γραφω Post σε διάφορα Blog για το θέμα και να ακούω political correct και ντεμεκ φιλελεύθερες παπαριές επί του θέματος.
  Οι περισσότεροι έχουν βαλθεί να παραμείνουμε χώρα της Βόρεια Αφρικής.
  Την καλημέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. @ aldebaran

  Καλησπέρες. Μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε. Και επειδή εγώ προσωπικά θα μπορούσα ενίοτε να αυτοχαρακτηριστώ φιλελεύθερος, μου κάνει εντύπωση για το αντίστροφο πάθος ορισμένων ομοϊδεατών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. http://892fm.blogspot.com/2010/10/blog-post_8835.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...