Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Οδηγός δημοτικών εκλογών 2010

Το παρόν κείμενο απευθύνεται σε εκείνους τους ψηφοφόρους που έχουν την κοινωνική ευαισθησία και την προσωπική βούληση να επιφέρουν θετικές αλλαγές, μέσω του ισχυρότερου όπλου που τους παρέχεται σε μία Δημοκρατία˙ αυτού των εκλογών. Απευθύνεται σε εκείνους που χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη, και αναλύουν πρόσωπα, γεγονότα και πολιτικές με βάση το κοινωνικό συμφέρον και κυρίως αυτό του τόπου τους.

Οι «παραδοσιακοί» κομματικοί παράγοντες, οι ισοπεδωτικοί, οι παθιασμένοι, οι μίζεροι, τα ρουσφέτια και γενικότερα όσοι προσβλέπουν στις εκλογές ως έναν τρόπο για να προωθήσουν τα ατομικά τους συμφέροντα, έχουν λάβει ήδη τις αποφάσεις τους και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κάνουν καμία επαφή με κανένα από τα αναφερόμενα σημεία. Το κρίμα στο λαιμό τους.

Ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι κόμματα
Αυτό φυσικά θα έπρεπε να ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές, αλλά δυστυχώς το εκλογικό σύστημα διακατέχεται ακόμα από αντιλήψεις άλλων εποχών όπου οι πολιτικοί για κάποιο λόγο πρέπει να εκφράζονται μόνο μέσω των κομμάτων. Οι τοπικές εκλογές είναι μία ευκαιρία να αναδειχτούν εκείνοι οι άνθρωποι που, ανεξάρτητα από την παράταξη που τους στηρίζει, έχουν την ικανότητα, τη γνώση και τον τρόπο να επιφέρουν τις θετικότερες αλλαγές στον τόπο τους.

Το ψωμοτύρι της «ψήφου διαμαρτυρίας» που διαχρονικά γυροφέρνει στη ρητορική των κομμάτων της εκάστοτε αντιπολίτευσης, είναι ένας φτηνός λαϊκίστικος τρόπος να αποσπάσουν ψήφους οι υποψήφιοί τους ανεξάρτητα από τις ικανότητες αυτών.

Στηρίζοντας ικανούς ανθρώπους με εκσυγχρονιστικές και θετικές ιδέες, οι ψηφοφόροι περνάνε το μήνυμα μίας πολιτικής ωριμότητας που θα μπορεί να διαμορφώσει και τις μελλοντικές υποψηφιότητες ή τακτικές των υποψηφίων ή/και κομμάτων.

Μακριά από πολιτικές ρητορικές που αναφέρονται στο «μνημόνιο»
Το μνημόνιο είναι μία συμφωνία οικονομικού χαρακτήρα μεταξύ της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, που αφορά μία σειρά από όρους ώστε το ελληνικό Κράτος να μπορεί να δανείζεται για τα επόμενα δύο χρόνια εκτός αγορών. Το κατά πόσον είναι απαραίτητο, ή αν οι όροι θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικοί, είναι ζητήματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την οργάνωση και διοίκηση των Δήμων και Περιφερειών για τα οποία λαμβάνουν χώρα και οι συγκεκριμένες εκλογές.

Υποψήφιος που χρησιμοποιεί την λαϊκή δυσαρέσκεια για τους όρους του μνημονίου, προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους, αναφερόμενος σε ένα θέμα πάνω στο οποίο δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Υπονοεί έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τον τόπο του, αλλά μία γενικευμένη ιδεολογία άνευ ουσιαστικής χρησιμότητας που στην τελική δεν αφορά κανένα.

Τιμωρούμε τους «κακούς» Δημάρχους και Νομάρχες
Οι υποψήφιοι που δεν έχουν εκλεγεί ξανά σε θέσεις ευθύνης δεν μπορούν να αποδείξουν τις ικανότητές και τους σκοπούς τους με απτά αποτελέσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα βιογραφικά τους, οι θεωρητικές θέσεις τους και οι ενδεχόμενες θητείες τους σε άλλα πόστα ευθύνης, είναι οι μοναδικοί τρόποι αξιολόγησης.

Αντιθέτως, οι υφιστάμενοι Δήμαρχοι και Νομάρχες, έχουν να επιδείξουν τουλάχιστον μία τετραετία ουσιαστικής διακυβέρνησης όπου το έργο και το ήθος τους μπορούν να αξιολογηθούν εύκολα και ορθολογικά. Η πραγματική ψήφος διαμαρτυρίας, είναι αυτή που τιμωρεί μία κακή διακυβέρνηση επί της ουσίας, μη δίνοντας την ευκαιρία σε ένα ανίκανο πρόσωπο να επανεκλεγεί και μεταφέροντας σαφές μήνυμα στον επόμενο τοπικό άρχοντα για τα λάθη του παρελθόντος.

Περισσότεροι τεχνοκράτες, λιγότερα celebrities
Αν υπάρχει κάτι σαφές στην έως τώρα πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε αυτό είναι η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη οργάνωση, διαφάνεια και διαχείριση των δημοτικών και περιφερειακών πόρων, αλλά και των εκάστοτε διοικητικών διαδικασιών. Αυτό άλλωστε είναι και το στοίχημα του «Καλλικράτη».

Προωθώντας ανθρώπους με τεχνικές και διοικητικές γνώσεις σε θέσεις ευθύνης, αυξάνεται η πιθανότητα, η διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει με τους θετικότερους όρους. Αντιθέτως, προωθώντας ανθρώπους που έχουν να επιδείξουν μόνο καλές «κουμπαριές» στις αντίστοιχες θέσεις, αυξάνεται η πιθανότητα διαιώνισης της διαφθοράς, της διαπλοκής και γενικότερα όλων των δεινών που έχει επιδείξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση έως τώρα.

Η αποχή εντείνει τα προβλήματα
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η αποχή όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα, αλλά χειροτερεύει και την υπάρχουσα κατάσταση. Οι βασικότεροι έχουν αναπτυχθεί εδώ και εδώ. Θα μπορούσαν όμως να συμπτυχτούν στον εξής ένα: Για κάθε χαμένη ψήφο μέσω της αποχής κάποιου αγανακτισμένου από το πολιτικό σύστημα των πελατειακών σχέσεων, του λαϊκισμού, της ανικανότητας και της διαφθοράς, ισχυροποιείται η ψήφος του παραδοσιακού κομματόσκυλου που ψηφίζει με βάσει όλα αυτά, διαιωνίζοντας έτσι το ίδιο μοτίβο. Άρα η ευθύνη για την εκλογή ενός «κακού» δημάρχου ή περιφερειάρχη, δεν βαραίνει μόνο τους ψηφοφόρους του, αλλά και τους απέχοντες από την εκλογική διαδικασία. Δεν είναι ιδεολογικό το ζήτημα, αλλά καθαρά μαθηματικό.

Το ρεζουμέ
Ειδικά στις δημοτικές εκλογές, τα ποσοστά των ψήφων απεικονίζουν πιο άμεσα τις πραγματικές νοοτροπίες του κάθε τόπου. Εδώ λοιπόν, το κλισέ «έχουμε τους κυβερνώντες που μας αξίζουν» είναι πιο κυριολεκτικό από την αναλογική των βουλευτικών εκλογών. Αυτό, σαν σκέψη για να συνοδεύει τα παραπάνω και για να ξέρουμε ποιοι είναι οι πραγματικά υπεύθυνοι για μία σειρά από δεινά της χώρας.

Η Δημοκρατία, στην «αγνή» μορφή της, δεν πρόκειται να έρθει ποτέ στην Ελλάδα, αν δεν ενδυναμώνεται τακτικά με τη σωστή χρήση των λειτουργιών της. Το μοιρολόι για τα χάλια μας και τους ανίκανους πολιτικούς που εκλέγονται, δεν θα σταματήσει ποτέ αν δεν λειτουργήσουμε όντως δημοκρατικά αντί να σκεφτόμαστε με τους απαθείς ή ατομικιστικούς όρους του παρελθόντος.

18 σχόλια:

 1. Το κακό είναι ότι ελάχιστοι σοβαροί άνθρωποι ασχολούνται με τη πολιτική και την αυτοδιοίκηση. Συνήθως έχουν τις δουλείες τους. Επαγγελματίες πολιτικοί είναι οι περισσότεροι.
  Σαυτη τη περίπτωση τι κάνουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τα κριτήρια ψήφου που παραθέτεις είναι πολύ σεβαστά και έτσι θα έπρεπε να λειτουργούν σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Έλα όμως που το ρημάδι το Μνημόνιο έχει καθοριστικότατη επίδραση στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα προσλάβεις, θα σου πει,εργαζόμενους ανασφάλιστους με stage αλλιώς δεν έχει λεφτά. Και εσύ τι θα κάνεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Dyer

  Συμφωνώ. Γνώμη μου πάντως είναι ότι το μη χείρον βέλτιστον. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να ψηφίσω τον λιγότερο κακό, παρά να παραδώσω αμαχητί την ψήφο μου στη θείτσα που θα ψηφίσει τον κακό.

  @ navarino-s

  Φυσικά και το μνημόνιο επηρεάζει την τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως η τοπική αρχή δεν έχει την ισχύ ή την αρμοδιότητα να επέμβει σε όρους του μνημονίου. Άρα οι δήθεν "επαναστάτες" υποψήφιοι που διατυμπανίζουν ότι θα ακυρώσουν το μνημόνιο, μάλλον απευθύνονται σε αμοιβάδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα σε όλους.

  Δε νομίζω ότι υπάρχει πολίτης που να πιστεύει ότι την επομένη των εκλογών ο "αντιμνημονιακός" υποψήφιος θα αλλάξει τίποτα ή δεν θα υπακούσει το μνημόνιο.

  Ας καταλάβουμε ότι ψηφίζουμε για τους ανθρώπους που θα ρυθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας από εδώ και πέρα.

  Θα είναι απολύτως υπεύθυνοι για τα σχολεία , τα νοσοκομεία , τα κέντρα υγείας και όλες τις υπηρεσίες.

  Και ξέρετε ποιο είναι για μένα το μεγαλύτερο "συν" του "Καλλικράτη"; Η αμεσότητα(κυρίως στην επαρχία)!

  Αν κάτι δεν πάει καλά στο σχολείο του παιδιού μου ή στο νοσοκομείο που επισκέφθηκα για κάποια ανάγκη μου, δεν θα σηκώνω ψηλά το κεφάλι να αναθεματίζω τους υπουργούς και τα υπουργεία.

  Οι υπεύθυνοι θα είναι πολύ πιο κοντά μου. Θα τους συναντώ στο δρόμο. Αυτός ο άμεσος έλεγχος στην εξουσία μόνο καλό μπορεί να κάνει , αν και εμείς σαν πολίτες σταθούμε στο ύψος μας και αντιληφθούμε το ρόλο μας σε μια δημοκρατία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ελληνάκι άλλη μια φορά μας προβληματίζει η ανάρτησή σου..

  Θα συνυπέγραφα όλα απ' το δεύτερο και κάτω, όμως το πρώτο είναι μάλλον ανεφάρμοστο, και επομένως αλλάζει την όλη κατάσταση:

  Ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι κόμματα ! Έλα όμως που ΟΛΑ τα πρόσωπα κάποιο ΚΟΜΜΑ τα 'στηρίζει' ! Γιατί, μην μου πεις τώρα για 'υπερκομματικούς' ή 'ανεξάρτητους'.
  Επομένως δεν μπορώ να διαλέξω κάποιο πρόσωπο, χωρίς η ψήφος μου να μπορεί να 'ερμηνευτεί' ώς κομματική ψήφος.

  Το άλλο, τώρα, του να επιλέξουμε τον καταλληλότερο, τον πιο τεχνοκράτη κλπ, αυτόν που θα κάνει τη δουλειά καλύτερα τέλος πάντων, βλέπεις εσύ κάποιον πχ, στην περιφέρεια Αττικής, απ' τους υποψηφίους που να έχει έστω και την παραμικρή γνώση γι αυτό που διεκδικεί;;
  Αλλά και εάν υποθέσω πως βλέπω έναν που να έχει τις γνώσεις. Εάν αυτός προτείνεται από κόμμα που δεν συμφωνώ μαζί του;; Είναι τόσο 'απολιτικ' η αυτοδιοικητική ψήφος;;...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σωστός αλλά πολύ φοβάμαι ότι απευθύνεσαι σε ελαχίστους.

  Πέραν τούτου όμως, προσωπικά σκέφτομαι σοβαρά τη λύση Κακλαμάνη: λύση άφθαρτη και διαχρονική. Ιδίως τώρα που ξεκαθάρισε ότι κατεβαίνει ως... ανεξάρτητος (ε;) είναι και ελκυστική, που διαφαίνεται ως η καλύτερη για να φύγει ο Κακλαμάνης. Κάπου μάλιστα πήρε τ'αφτί μου ότι προωθεί και το περιβαλλοντικό του έργο... Αχ-αχ-αχ! Αχαχούχαχα!

  Εναλλακτικά, Φασούλας για Πειραιά: ο άνθρωπος που καταγγέλνει με σθένος τα συμφέροντα που δεν άφησαν τον ίδιον να κάνει το παραμικρό όσο ήταν δήμαρχος. Όχι παίζουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. καλώς ή κακώς χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτα.
  Άρα το μνημόνιο είναι δεδομένο.

  Από την άλλη έχουμε τους ΟΤΑ φυτώρια σκανδάλων, διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

  Τα πρόσωπα, ειδικά στους δήμους της Αττικής και ιδιαίτερα με τον Καλλικράτη, άγνωστα

  Άρα ? Τι ψηφίζουμε ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ politikosxoliasmos

  Αυτά όμως δεν τα λένε οι περισσότεροι υποψήφιοι. Προτειμούν να αναλώνονται σε λαϊκίστικές ρητορικές που στην ουσία αγγίζει μόνο την θείτσα του πρωινάδικου.

  @ Θανάσης Ξ.

  Και γιατί πρέπει να σε αφορά πώς θα ερμηνευτεί η ψήφος σου; Ούτως ή άλλως, η ερμηνεία της είναι προγεγραμμένη. Τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Γι' αυτό (για να απαντήσω και το τελευταίο ερώτημα), ποσώς θα πρέπει να σε ενδιαφέρει ποιος στηρίζει ποιον.

  Δεν έχω ψάξει ενδελεχώς τους υποψήφιους για την Περιφέρεια Αττικής. Αν κρίνω όμως από την υποψηφιότητα Καμίνη, υποθέτω πως όλο και κάποιο αξιόλογο όνομα θα παίζει. (Και πάλι, χωρίς να με απασχολεί η κομματική του στήριξη).

  @ Hades

  Είμεθα ελιτίστικο βλογ, και απευθυνόμεθα μόνο σε αφρόκρεμες :p

  Μου κάνετε και χούμορ με Κακλαμάνηδες και Φασούληδες. Ορίστε μας!

  @ ser

  Από τόσους συνδυασμούς με τόσα ονόματα, με μία ωρίτσα έρευνα νομίζω πως μπορεί κάποιος να βγάλει κάποια συμπεράσματα για τα γούστα του.

  Προσωπικά, την υποψηφιότητα Καμίνη την βλέπω θετική για την Αθήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλησπέρα, μπορώ να αναδημοσιεύσω σαν μπούσουλα για τις εκλογές στις περιοχές μας; Σκεφτόμουν να γράψω κάτι αντίστοιχο, αλλά με πρόλαβες και με καλύπτεις σχεδόν απόλυτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συμφωνώ και επαυξάνω στα περί αποχής, συμφωνώ στην ανάγκη να ψηφίσουμε ικανούς ανθρώπους με γνώση κι όχι την κάθε τραγουδιάρα ή τον κάθε επαγγελματία πανελίστα, συμφωνώ στην τιμωρία των κακών δημάρχων (στους μικρούς δήμους είναι ευκολότερο γιατί ξέρουμε τα πράγματα από πρώτο χέρι), αλλά διαφωνώ απόλυτα ότι ιδίως στις Περιφερειακές μπορούμε να αφήσουμε έξω από το σκεπτικό μας το τι συνολικά υποστηρίζει το κάθε κόμμα ή την στάση μας απέναντι στο μνημόνιο Στις 7/10 ανέβασα ενα αρθράκι στο firiki2010.wordpress.com που τελειώνει έτσι
  "...Μετά από όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι στις 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε για Δημάρχους και ταυτόχρονα στις Περιφερειακές -ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας- για να ενισχύσουμε εκείνους του πολιτικούς φορείς που προτείνουν λύση πιο κοντά στα δικά μας “πιστεύω” .

  Το μνημόνιο – όπως είπαμε - ο,τι και να ψηφίσουμε στις 8 Νοεμβρίου, θα συνεχίσει να είναι εδώ. Κι αν νομίζουμε ότι το να γίνουμε μια κανονική Ευρωπαική χώρα (χωρίς δηλαδή μηχανισμούς στήριξης αλλά και χωρίς τις χαζοχαρούμενες ιδεοληψίες που μας οδήγησαν στην αγκαλιά τους) είναι θέμα ΜΟΝΟ της ψήφου μας στο Α ή στο Β κόμμα (στις 8 Νοεμβρίου ή σε 2-3 χρόνια ) ή ευθύνη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ της οποιαδήποτε κυβέρνησης, και όχι και δικιά μας, ΑΤΥΧΗΣΑΜΕ . Και δεν θα είναι η πρώτη φορά".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Συμφωνώ απολύτως. Γι' αυτό ψηφίζουμε Φίλιππο Καμπούρη στον Πειραιά και Ηλία Ψινάκη στην Αθήνα. Όσο για την περιφέρεια Μακεδονίας, εκεί έχουμε πολλές εναλλακτικές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ asopossos

  Ελεύθερα! Έχουμε και κοτζάμ δισκλέημερ!

  @ firiki2010

  Ανέκαθεν, τόσο οι τοπικές εκλογές όσο και οι ευρωεκλογές χρησιμοποιούνταν ως ψήφοι διαμαρτυρίας. Γνώμη μου είναι ότι αυτό πλέον δεν δουλεύει, αλλά και ότι δεν θα έπρεπε να δουλεύει.

  Καταρχάς, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με τα πολιτικά δρώμενα, καμία κυβέρνηση δεν λάμβανε ποτέ κάποιο μήνυμα. Δεδομένου ότι η αλαζονία πάει παρέα με την εξουσία, εκτός από κάτι τσιτάτα επικοινωνιακά στα τηλεοπτικά κανάλια του στυλ "ο λαός πέρασε ένα μήνυμα, εμείς οφείλουμε να τον ακούσουμε", επί της ουσίας ουδέποτε κανένα κυβερνόν κόμμα δεν λάμβανε κάποιο μήνυμα.

  Ο λόγος που δεν πρέπει οι τοπικές εκλογές και οι ευρωεκλογές να αποτελούν απλά εκλογές "διαμαρτυρίας", είναι ότι έτσι υποβαθμίζεται ο ρόλος τους. Και ας πούμε ότι για τις Ευρωεκλογές οι περισσότεροι Έλληνες ποσώς ενδιαφέρονται (άσχετα άμα επί του πρακτέου οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τελικά επηρεάζουν πιο άμεσα τη ζωή τους από όσο νομίζουν). Οι τοπικές όμως, ειδικά μετά τον Καλλικράτη έχουν πλέον πολύ μεγάλη σημασία, ίσως και μεγαλύτερη από τις βουλευτικές.

  Δε νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να πειραματιζόμαστε τόσο άνετα για θεσμούς που έχουν άμεση επιρροή στη ζωή μας.

  Όσον αφορά το μνημόνιο, εγώ προσωπικά το βλέπω ως μονόδρομο. Εάν όμως υπάρχει ισχυρή λαϊκή απαίτηση να βγούμε από τους όρους του, θα προτιμούσα να το έβλεπα σε μορφή δημοψηφίσματος (ειδικά για το μνημόνιο), παρά να χρησιμοποιείται με λαϊκίστικο τρόπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επί της ουσίας, δηλαδή όσον αφορά τις δομές και της λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν βλέπω καμία σχέση μεταξύ αυτών και του μνημονίου.

  Είναι σαν ένας υποψήφιος πρόεδρος του 15μελούς ενός σχολείου να φωνάζει ότι το σχολείο πρέπει να καταργηθεί για να αποσπάσει ψήφους. Τί θα γίνει αν εκλεγεί; Θα γκρεμίσει το σχολείο του με βαριοπούλες ή θα εκδόσει ΠΔ για την εξαίρεση από την εκπαίδευση στους μαθητές του σχολείου του;

  @ Konstantinos Kantakouzinos

  Εγώ πάντα ζήλευα τους περήφανους Μακεδόνες μας. Για τις επιλογές που έχουν διαθέσιμες, αλλά κυρίως για το άντρακλα που μπορούν να ψηφίσουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ellinaki
  Δεν νομίζω ότι απ΄ το σχόλιο μου ή απο την ανάρτηση στο firiki2010 στην οποία παρέπεμψα προκύπτει κάποια τοποθέτηση μου για ψήφο διαμαρτυρίας. Απλώς λέω ότι η ψήφος μας στις Περιφερειακές δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και αυτή η πολιτική ψήφος δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπ΄ όψη της και την ύπαρξη του μνημονίου (είτε είμαστε "υπερ" είτε "κατά")
  Σχετικά με το μνημόνιο sorry που θα παραπέμψω πάλι στο firiki2010 έγραψα ςτις 9/9 ένα αρθράκι "Μνημονιακός ή αντιμνημονιακός? Εξαρτάται..."
  Τέλος τέτοια θέματα ΔΕΝ αντιμετωπίζονται με δημοψηφίσματα. Για πολλούς λόγους (που δεν είναι του ποαρόντος) αλλά κυρίως γιατί σε ένα δημοψήφισμα θα πρέπει να υπάρχουν δυο επιλογές "μνημόνιο ή....." τι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ firiki2010

  Διάβασα το άρθρο σου στις 9/9 και εν μέρει συμφωνώ. Το κομμάτι που διαφωνώ είναι που θεωρείς δεδομένο ότι όλοι είμαστε εναντίον του μνημονίου. Μιλώντας για τον εαυτό μου, αλλά και από άλλο κόσμο που ξέρω, υπάρχουν πολλοί που το στηρίζουν αλλά και που το θεωρούν μονόδρομο.


  Και πάλι όμως, δεν μπορώ να συνδέσω την πολιτική ψήφο με την μνημονιακή ή αντι-μνημονιακή θέση ενός ψηφοφόρου. Μπορεί κάποιος ή κάποιοι Περιφερειάρχες να χρησιμοποιούν την "αντι-μνημονιακή" πιπίλα για επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά ακόμα και σε θέση ισχύος, δεν μπορούν να καταργήσουν το μνημόνιο. Για τον απλό λόγο ότι η μη τήρηση των συμφωνιών από πλευρά της Ελλάδας θα σήμαινε αυτόματα διακοπή εισροής χρημάτων αλλά και μία σειρά από πιο σύνθετες συνέπειες. Και δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση για τουλάχιστον 2 χρόνια, οποιαδήποτε νευρική κίνηση θα ήταν αυτοκτονία.

  Δεν ξέρω λοιπόν πόσο εύκολο θα είναι για έναν Περιφερειάρχη να κάνει "αντάρτικο" σε λεπτά οικονομικά ΕΘΝΙΚΑ ζητήματα σε μία περίοδο τόσο εύθραυστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ελληνάκι
  Δεν έγραψα ότι όλοι είμαστε κατά του μνμονίου, έγραψα ότι θέλουμε κάποια στιγμή να απαλλαγούμε από αυτό και υπ΄ αυτή την έννοια όλοι είμαστε αντιμνημονιακοί.Θυμήσου τον Παπανδρέου τέλη Απριλίου : “Θα μπορούσα να συνυπογράψω το σλόγκαν (έξω το ΔΝΤ) και να βάλω απο κάτω “‘Εξω και η Ευρωπακή Ενωση” Απλώς δεν θα φύγουν με πέτρες και δεν θα φύγουν με βία . Θα φύγουν όταν εμείς θα έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία, όταν εμείς έχουμε δείξει αξιοπιστία”
  Εχουμε όμως όλοι διαφορετικές απόψεις (ενίοτε πολύ διαφορετικές) για το που είναι η πόρτα εξόδου και πως θα φτάσουμε σ΄αυτή.
  Εχω γράψει σχετικά δεκάδες άρθρα και μεταξύ αυτών το "ΣΗΜΕΡΑ μονόδρομος" στις 30/4.
  Οπότε....
  Προφανώς και σήμερα δεν είμαι υπέρ της μη τήρησης των συμφωνιών και υπέρ της άποψης ν΄ αλείψουμε τον κ Τόμσεν με πίσσα και πούπουλα. Κάποια πράγματα όμως χρειάζεται να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά, σε κάποια ίσως και να αλλάξουμε ρότα.
  Αλλο όμως να ψηφίζουμε κάποιον απλώς ΛΟΓΩ της "αντιμνημονιακής" του στάσης (ποιας απ΄όλες?) και άλλο όταν στις 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε να βάζουμε στη ζυγαριά και την όποια στάση μας απέναντι στο μνημόνιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. TA KOMMATA EXOYN POLITIKH KAI OXI TA PROSOPA KAI H PSIFOS EINAI POLITIKI PRAXI...................... KALINIXTA

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ firiki2010

  Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε. Δεν βρίσκω όμως με ποιον τρόπο μπορεί μία "μνημονιακή" ή "αντι-μνημονιακή" ψήφος να αναλυθεί ή καλύτερα να ποσοτικοποιηθεί ως προς τη λαϊκή βούληση. Ο καθένας κατακρίνει ή επευφημεί την κυβέρνηση για διαφορετικούς λόγους.

  Από την άλλη πάλι, βρίσκω τραγικό κάποιος να βάζει την προσωπική του αντίληψη πιο πάνω και από το καλό του τόπου του, και να ψηφίσει "μνημονιακά" ή "κομματικά" εν γνώση του.

  @ Ανώνυμος

  Nighty night!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. http://asopossos.wordpress.com/2010/11/02/ekloges2010/

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...