Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Αλληλεγγύη στην ισοπέδωση


Το σύνθημα «η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας» αποτελεί μία από τις πιο γνωστές φράσεις στον ευρύτερο αριστερό και αντιεξουσιαστικό χώρο. Φυσικά, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτό και σίγουρα εκφράζει μία μεγάλη αλήθεια όταν μιλάμε για ανθρώπινους δεσμούς και κοινωνίες. Η αλληλεγγύη είναι και πρέπει να είναι το βασικό συνδετικό στοιχείο των ανθρώπων μέσα σε μία κοινωνία. Και αλλοίμονο σε όποιον νομίζει ότι μπορεί να επιβιώσει χωρίς μία στοιχειώδη κοινωνική αλληλεγγύη στον κύκλο που ζει.

Τα προβλήματα ξεκινάνε, όμως, όταν αυτή η αλληλεγγύη μετατρέπεται ξαφνικά σε επιτακτική πολιτική, ακόμα και δια της βίας, με οποιοδήποτε τίμημα, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους στόχους πέρα από την καθεαυτό φύση της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Μέσα από την εμμονή της «αγανάκτησης», η αλληλεγγύη μετατράπηκε σε αδιαπραγμάτευτο κανόνα που ή τον έχεις ή δεν τον έχεις. Ή είσαι αλληλέγγυος άνθρωπος και στηρίζεις κάθε μορφή απεργίας, κοινωνικής αντίστασης και των παρελκόμενων, ή είσαι «εαυτούλης» και εγωιστής. Ή ο εχθρός μας είναι κοινός, ή εσύ είσαι ο εχθρός. Ή είσαι μαζί μας, ή εναντίον μας. Δίπολα, τα οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία από δόγματα όπως ο χριστιανισμός, ο φασισμός και λοιπά ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Μέσα σε αυτό το δίπολο του παραλογισμού, δεν είναι πλέον λίγοι αυτοί που στηρίζουν την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και για χάρη κάποιας ιδεατής και ανύπαρκτης αλληλεγγύης βάζουν την πραγματικότητα της δημόσιας υγείας σε δεύτερη μοίρα. Ενδεχομένως να φαντασιώνονται και την ημέρα που όλη η Ελλάδα θα πνιγεί στο σκουπίδι σηματοδοτώντας το  μέγεθος της «αλληλεγγύης» τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ενώ γνωρίζουν την συμβολή του κακώς νοούμενου συνδικαλισμού στην οικονομική κρίση και την διαπλοκή, «κάνουν τη λογική τους πέτρα» και επιλέγουν να στηρίξουν τον σαπισμένο πατριωτισμό και την θεατρική «αλληλεγγύη» του κ. Φωτόπουλου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πάνω στη λύσσα τους να γκρεμιστεί οτιδήποτε προσπαθεί να εποικοδομηθεί στη χώρα, δηλώνουν αλληλέγγυοι σε οποιαδήποτε καταστροφική δύναμη καταφέρει την εν λόγω κατεδάφιση.

Όταν ξεκινούσαν οι πρώτες συγκεντρώσεις στην Πλατεία Συντάγματος από τους «αγανακτισμένους», είχα εκφράσει κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη σύσταση του μείγματος. Ενδεχομένως, συνεπαρμένος από την άγνωστη πορεία που θα είχε το εν λόγω κίνημα και την όποια ελπίδα μπορούσε να δημιουργήσει, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι σήμερα η «κοινωνική αλληλεγγύη» θα αποκτούσε τόσο σκληρό και μονόχνοτο πρόσωπο. Δεν φανταζόμουν πως ένα ιδεώδες μπορούσε να υπερισχύσει τόσο πολύ και, με κλειστά τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα, θα αποτελούσε δύναμη καταστροφής και όχι δημιουργίας.

Ξέρεις ποια είναι πραγματική αλληλεγγύη; Αυτή που στοχεύει σε πραγματικά αδύναμους ανθρώπους ή κοινωνικές τάξεις και αφήνει απ’ έξω ότι τους διαβάλλει. Αυτή που μπορεί να διαχωρίσει τον εργατικό και τίμιο δημόσιο υπάλληλο που δεν τα βγάζει πέρα, από το συνδικαλιστικό λαμόγιο που τόσα χρόνια ζούσε εις βάρος του Κράτους χωρίς να έχει εργαστεί ούτε μία ώρα. Αυτή που δεν ανέχεται φράσεις όπως: «θα χυθεί αίμα», «θα τον λιώσω» και «δεν θα πεθάνουμε μόνοι μας, θα πάρουμε και άλλους μαζί μας», ανάμεσα στους κόλπους της. Αυτή που βοηθάει ανθρώπους σε διάφορες περιπτώσεις μέσα στην καθημερινότητα χωρίς να διαφημίζεται με μεγάλα κόκκινα γράμματα και μαυροκόκκινα λάβαρα. Εν τέλει αυτή που λειτουργεί για το κοινό καλό και όχι για μεμονωμένα συμφέροντα, πόσο μάλλον αυτών των συμφερόντων που έχουν πλήξει διαχρονικά την κοινωνία μας.

Θα σταθώ αλληλέγγυος (θα κατέβω και στους δρόμους, πρώτη γραμμή) δίπλα στο συνδικάτο ή την κοινωνική ομάδα που πρώτα θα εξορίσει από τους κόλπους της τα δικά της λαμόγια και μετά θα διεκδικήσει ότι έχει να διεκδικήσει. Οι τσαρλατάνοι που στο όνομα της αλληλεγγύης φοράνε δέκα μάσκες ελπίζοντας πως θα τη βγάλουν καθαρή, επειδή θέτουν σε μένα και στην υπόλοιπη κοινωνία ολοκληρωτικά και εκβιαστικά διλήμματα, δεν με αφορούν˙ είτε είναι πολιτικοί, είτε πολίτες, είτε ένθερμοι «επαναστάτες».


10 σχόλια:

 1. Για ποια αλληλεγγύη μιλάμε? Αλληλεγγύη είναι να σε πνίγω στα σκουπίδια και όχι μόνο να αδιαφορώ, αλλά να σπεύδω να κάψω το ιδιωτικό απορριμματοφόρο αδιαφορώντας για τη ζωή του εργάτη που εργάζεται σ’ αυτό? Αλληλεγγύη είναι να σταματώ τη λειτουργία των δημόσιων ΜΜΜ και να αδιαφορώ πώς ο κοσμάκης θα πάει στη δουλειά του? Αλληλεγγύη είναι να καταλαμβάνω ανέξοδα τις δημόσιες υπηρεσίες και να αδιαφορώ αν υπάρχουν πολίτες που περιμένων να εξυπηρετηθούν? κλπ κλπ. Αν όλα αυτά είναι αλληλεγγύη, μπράβο μας!!!! Να ξαναγράψουμε το λεξικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πριν 40 χρόνια ο Παπαδόπουλος είχε πει ότι η Ελλάδα έπρεπε να μπει στον γύψο για να στρώσει. Σήμερα ο Παπανδρέου λέει ότι πρέπει να γίνουμε αλληλέγγυοι με το ζόρι. Τι το περίεργο βλέπεις; Κάποια διαφορά, ίσως;

  Ναι-ναι-ναι, ωραίο πράμα η αλληλεγγύη! Αλλά δεν την έχει ο Ρωμιός βρε αδερφέ! Λύση: να μάθει να είναι αλληλέγγυος και να πει κι ένα τραγούδι, αλλά όχι μόνος του: όλοι με μια φωνή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αλληλεγγύη σε ποιους ? Στους Βαλασοπουλους και στους Φωτοπουλους? Οχι, ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αλληλεγγυηθείτε όσο προλαβαίνετε, εσείς, της πράσινης ανάπτυξης.
  Βασικά, τον συνδικαλισμό τον έχω χ3σμ3νο, αλλά η αΓΑΠήσου κυβέρνηση έχει ακόμα περισσότερο χ3σμ3νη τη δημόσια υγεία, μη χ3σω.

  ΥΓ. Μπορείς πάντα να προσληφθείς (αμισθί) στον Άδωνη. Τέτοιον σύμμαχο από την πλευρά της πράσινης ανάπτυξης, ούτε στον ύπνο του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γεια σου ρε Ελληνακι.Πες τα ρε γιγαντα της σκεψης!!Καμμια αλληλεγγυη,σε κανεναν,οσο υπαρχουν κομματα και συνδικαλιστες!Μονο αν βγει στους δρομους ο στρατος-που βγαινει ηδη-θα γινουμε αλληλεγγυοι.Αλλα και τοτε,οχι πολυ.Ισα-ισα που θα την ακουμπισουμε.Την αλληλεγγυη μας,εννοω.Μεχρι τοτε,παμε να προστατεψουμε τα σκουπιδιαρικα του Μπομπολα,μην τα καψει κανεις κλεφτοκοτας!!!Και προσωπικα,ειμαι αλληλεγγυος,μονο με τον Παγκαλο.Γιατι μαζι θα τα φαμε.Τα γιαουρτια!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πετάμε κι έναν "Φωτόπουλο" άμα λάχει, μπας και τσιμπήσουμε κάναν αναποφάσιστο κεντροαριστερούλη.

  Ατιμούλικο!!

  Τι να την κάνεις, βρε, την κοινωνική αλληλεγγύη άμα έχεις τον Μπόμπολα; Πες τα βρε ελληνάκι, για να μη τρελαίνεται κι η κυρά Meropi που τα ΜΜΜ την εμποδίζουν να πάει στη δουλειά της και να υπηρετήσει το καλό αφεντικό της (δε θέλω "ου", όλα τα αφεντικά, από τη στιγμή που μας δίνουν ένα ξεροκόματο, είναι καλά και πρέπει να τους γλείφουμε τις πατούσες).

  Κάτω οι αναρχοάπλυτοι! Κάτω οι αριστεροί σεχταριστές! Κάτω οι εργαζόμενοι. Ζήτω το μΠΑτΣΟΚ! Ζήτω η αλληλεγγύη του Μπόμπολα και του Αλαφούζου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια!
  Δε ζηλεύω τη σκέψη σου, γιατί μοιάζει με τη δική μου, αλλά ζηλεύω το ζωντανό γραπτό σου λόγο! Αυτό το χάρισμα που δεν έχω.
  :)

  Συνέχισε την προσπάθεια. Λίγα πράγματα έμειναν να διαβάζω με ενθουσιασμό στο διαδίκτυο πια!...

  (Υ.Γ: Ελπίζω να μη σε φέρνει σε δύσκολη θέση ο θαυμασμός και η ταύτιση ενός μέλους ελληνικού κόμματος σήμερα! :D )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ελληνάκι, κάνεις ένα σφάλμα λογικής αποδίδοντας αποκλειστικά στον αριστερό και αναρχικό χώρο την "εκδήλωση αλληλεγγύης" όταν υπάρχουν και άλλα συμφέροντα που δεν έχουν καμία απολύτως ανάγκη να υποδυθούν τα αιτήματά τους με ιδεολογικό ένδυμα. Αν ο Φωτόπουλος και ο κάθε Φωτόπουλος λαϊκίζει το κάνει για να έχει την έγκριση από τη μάζα, οι εκπρόσωποι πολιτικών σχηματισμών το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αναζητήσουν τα κατάλληλα ερείσματα για να ενισχύσουν τον αντιπολιτευτικό λόγο τους. Και δεν το κάνει αυτό *αποκλειστικά* η αριστερά όπως το παρουσιάζεις, πχ οι δεξιοί μια χαρά μαχητική αντιπολίτευση έκαναν υιοθετώντας τον εξωφρενικό Λυμπερόπουλο.

  Οπότε η στοχοποίησή σου, τύπου #ftaiei_o_syriza, εκτός από άστοχη είναι και ανυπόστατη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δηλαδή για να καταλάβω, επειδή υπάρχει ο Μπόμπολας, πρέπει να βρωμίσουμε και να μας φάνε τα ποντίκια;

  Παιδιά,βλέπω λογικά χάσματα στη επιχειρηματολογία σας, αν θεωρήσω ότι αυτό είναι επιχειρηματολογία. Μήπως ο εχθρός σας είναι άλλος και απλά ο Μπόμπολας είναι δικαιολογία;
  Γιατί σας βλέπω, γυαλίζει το ματάκι σας τώρα τελευταία... Και επειδή σας ξέρω, φοβάμαι πως το μνημόνιο είναι απλώς η αφορμή... Να ετοιμαζόμαστε για τον τρίτο γύρο;
  ρε που μπλέξαμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ JustAnotherGoneOff

  Δεν στοχοποίησα κανέναν χώρο. Στην εισαγωγή μόνο αναφέρθηκα στον αριστερό χώρο όσον αφορά το συγκεκριμένο σύνθημα. Το υπόλοιπο κείμενο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο χώρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...