Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Κάτω τα ξερά σου από τα βλαστοκύτταρά μου!


Πολλές φορές, ψάχνουμε τρόπους να περιγράψουμε τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, με όρους ιδεολογικούς ή προσεγγιστικούς. Εγώ προσωπικά, προτιμώ τους πρακτικούς. Αυτούς δηλαδή που μιλάνε με γεγονότα και πράξεις, που φαίνονται στην καθημερινότητα και όχι μόνο στα δοκίμια. Ένα καλό τέτοιο παράδειγμα είναι η κατάσταση με τις τράπεζες βλαστοκυττάρων.

Ως γνωστόν, πολλοί γονείς, έναντι κάποιου κόστους, επιλέγουν να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα του νεογέννητού τους σε κάποια ιδιωτική τράπεζα, ώστε αν κάποια στιγμή υπάρξει η ανάγκη να τα χρησιμοποιήσει το παιδί τους ή η οικογένειά τους να είναι διαθέσιμα ΜΟΝΟ για αυτούς. Ταυτόχρονα υπάρχει η ελληνική τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος της Ακαδημίας Αθηνών η οποία κάνει την ίδια δουλειά δωρεάν. Η διαφορά είναι ότι η τράπεζα της Ακαδημίας Αθηνών είναι δημόσια, πράγμα που σημαίνει ότι οι μονάδες αίματος είναι διαθέσιμες για οποιονδήποτε τις χρειαστεί και εκτός της οικογένειας που έκανε τη δωρεά.

Πρόσφατα ανακάλυψα τα εξής στοιχεία:
- Στην Ελλάδα λειτουργούν οι περισσότερες ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, το 20% όλων των τραπεζών του κόσμου βρίσκεται εδώ!
- Υπολογίζεται ότι οι μονάδες που φυλάσσονται συνολικά στις ιδιωτικές τράπεζες ξεπερνούν τις 20.000 ενώ στην δημόσια τράπεζα ο αριθμός αυτός φτάνει μετά βίας τις 2.000.
- Υπολογίζεται επίσης ότι αν η δημόσια τράπεζα έφτανε σε ένα σταθερό αποθεματικό περίπου 10.000 μονάδων, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας θα είχε εγγυημένο μόσχευμα βλαστοκυττάρων σε περίπτωση ανάγκης.
- Στην Γαλλία και την Ιταλία, η λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών απαγορεύεται, καθώς θεωρείται ανήθικη και αντιδεοντολογική η φύλαξη ομφαλοπλακουντιακού αίματος μόνο για προσωπική χρήση και όχι για πανανθρώπινη.

Όπως, λοιπόν είχα γράψει και παλιότερα, εάν δεν δω δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητα της νεοελληνικής ζωής, και κυρίως στα μικρά και κατά πολλούς ανούσια πράγματα, δεν πείθομαι από κανέναν «επαναστάτη» για την υποβόσκουσα αλληλεγγύη των Ελλήνων που απλά καταπιέζεται από το «σύστημα». Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της προσωπικής ευθύνης με συγκεκριμένες πράξεις, και όχι της βολικής αποποίησης ευθυνών στο όνομα ενός αόριστου συστήματος.


15 σχόλια:

 1. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο, ούτως ή άλλως αυτές οι πράξεις όσο ασήμαντες κι αν φαίνονται αργά η γρήγορα μετουσιώνονται σε πολιτικές επιλογές. Με αυτή τη νοοτροπία εξαφανίστηκε και το δημόσιο σχολείο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μάλιστα. Λοιπόν, ύστερα απο 18 συναπτά έτη υπό αιμοκάθαρση (φέτος μπήκα αισίως στο 19ο), ομολογώ πως αυτά που αναφέρεις δεν με εκπλήσσουν καθόλου: το έχω δεί αμέτρητες φορές το έργο, απο τη δική μου σκοπιά. Πάει μια δεκαετία τώρα που το έχω πάρει απόφαση πως αυτή η χώρα δε σώζεται με τίποτα, ακριβώς επειδή οι άνθρωποι αυτής της χώρας δεν πρόκειται να αλλάξουν μυαλά με τίποτα. Ο ωχαδελφισμός και ο παρτακισμός έχουν περάσει πλέον στο DNA του Έλληνα. Και όσον αφορά την περίφημη αλληλεγγύη των Ελλήνων, δεν είναι πλέον τίποτε άλλο παρά ένας ακόμα αστικός μύθος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αν η αριστερα καταλαβαινε οτι θα ηταν γι΄αυτην κερδος να υπηρχε ενα σωστο αστικο κρατος , τοτε σε τετοια θεματα "μικρα και ανουσια" θα επρεπε να επεμβαινει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό είναι κάτι που το έμαθα πριν περίπου 2 χρόνια, στο πρώτο παιδί του κουμπάρου μου. Μου είπε ότι θα πήγαινε τα βλαστοκύτταρα, στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Όταν τον ρώτησα πόσο θα πλήρωνε, μου είπε όλα όσα γράφεις στο άρθρο σου (ότι είναι δωρεάν και έχουν πρόσβαση όλοι). Από τότε ενημερώνω κάθε γνωστό μου ζευγάρι που περιμένει παιδί. Δυστυχώς κάποιοι ακόμα το επιλέγουν για οικονομικούς και όχι κοινωνικούς λόγους, αλλά έχει γίνει ήδη μια καλή αρχή. Προσωπικά ανήκοντας στον ιατρικό χώρο και γνωρίζοντας κάποια πράγματα, δε βρίσκω ΚΑΝΕΝΑ λόγο να πάει κάποιος σε ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων. Οι εταιρίες αυτές έπαιξαν (όπως και πολλοί άλλοι) με την ελπίδα, τον φόβο και την άγνοια των ανθρώπων, για να θησαυρίσουν. Όπως έχω πει σε πολλές συζητήσεις την αλλαγή νοοτροπίας, θα την πετύχουμε ατομικά, μέσα στην οικογένεια που θα δημιουργήσουμε ή πείθοντας κάποιους ανοικτόμυαλους ανθρώπους. Δυστυχώς σε ένα τεράστιο τμήμα της κοινωνίας μας, η αλληλεγγύη και η κοινωνική ευθύνη είναι άγνωστα και "άπιαστα" στοιχεία. Η μόνη μας ελπίδα είναι αυτές οι γενιές ανθρώπων να πεθάνουν (ξέρω ακούγεται ωμό, αλλά έτσι είναι) και να αντικατασταθούν από μια πλειοψηφία υγιώς σκεπτόμενων πολιτών. Και για να χρησιμοποιήσω την προσφιλή μέθοδο του "συνθήματος-πλακάτ-πανό διαμαρτυρίας" ... ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΒΛΑΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Νομίζω πως οι "καταθέσεις" των νεοελλήνων σε ιδιωτικές "τράπεζες" οφείλονται σε έλλειψη ενημέρωσης ή παραπληροφόρηση. Κανένας ιδιωτικός φορέας δε θα αναφέρει ότι σε περίπτωση γενετικής ασθένειας τα ίδια βλαστοκύτταρα είναι άχρηστα (γιατί και αυτά είναι άρρωστα). Επίσης, όταν ο γυναικολόγος πάρει προμήθεια 500-600€ θα προτείνει ιδιωτική τράπεζα.
  Δείτε το παρακάτω ντοκυμαντέρ του Εξάντα http://goo.gl/kQhxe
  και ενημερωθείτε.
  Βέβαια σε καμμιά περίπτωση δεν αλλάζει το κεντρικό νόημα του άρθρου που υποστηρίζει ό,τι έλεγε και ο Σόλωνας 2500 χρόνια πριν:
  "ὑμέων δ΄ εἷς μέν ἓκαστος ἀλώπεκος ἲχνεσι βαίνει, σύμπασιν δ΄ ὑμῖν χαῡνος ἒνεστι νόος" "Κι ενώ ο καθένας από σας ξεχωριστά βαδίζει στα ίχνη της αλεπούς, όλοι μαζί έχετε νου νωθρό."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εμείς δώρίσαμε το βλαστοκύταρρα του μωρού μας στην Εθνική Τράπεζα. Το μόνο κακό είναι ότι είναι λίγο ανοργάνωτα ως προς την παραλαβή και την συντήρηση. Δηλαδή σου στέλνουν το κιτ συλλογής και μετά πρέπει να το στείλεις με courier και να βάλεις παγοκύστες με αμφίβολα αποτελέσματα πολλές φορές.Ιδίως όταν είσαι επαρχία. Να σκεφτείς ότι ούτε με τα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει η σχετική συνενόηση και πρόβλεψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Από εμπειρία γνωστών μου η κατάθεση στην τράπεζα της ακαδημίας είναι πρακτικά αδύνατη για λόγους είτε ανοργανωσιάς είτε γραφειοκρατικούς/τυπικούς είτε γιατί κάποιες φορές δεν πληρείς καν τις προδιαγραφές που τίθενται για να την αποδεκτούν. Δεν είναι πάντα άσπρο-μαύρο, αγαπητό ελληνάκι, και επειδή έχω διαβάσει ΟΛΑ σου τα άρθρα (κ το pdf σου φυσικά) νομίζω ότι εδώ ίσως να μην είναι έτσι ακριβώς όπως λες τα πράγματα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ strategic80

  Η διαδικασία της Ακαδημίας είναι απλή.

  - Σου στέλνουν το κιτ συσκευασίας με τις φόρμες που συμπληρώνεις.
  - Αμέσως μετά τη συλλογή ομφαλοπλακουντιακού αίματος το αποθηκεύεις στο κιτ.
  - Καλείς courrier, του δίνεις το κιτ και τις φόρμες, και τέλος. Δεν ξανασχολείσαι.
  - Εάν η μονάδα είναι επαρκής σε βλαστοκύτταρα, αποθηκεύεται στην τράπεζα. Αν όχι, απορρίπτεται (και πολύ καλά κάνει).

  Δεν βρίσκω κάτι μεμπτό, γραφειοκρατικό ή δύσκολο σε αυτό. Ίσως μάλιστα να είναι και η μοναδική δημόσια υπηρεσία που δεν σου ζητάει παράβολο ή δικαιολογητικό για κάτι ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. δεν επιμένω καθότι μου έχουν μεταφέρει τα παραπάνω σχόλια και δεν έχω προσωπικά εμπλακεί. εφόσον είναι θέμα νοοτροπίας και μόνο (αν κ δυσκολεύομαι να πιστέψω οτι υπάρχει κάποια δημόσια υπηρεσία που δεν εμφανίζει τα .. συνήθη συμπτώματα) τότε +1000 ΚΑΙ για αυτό το post σου ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ strategic

  ΟΚ... επειδή είναι 2η φορά που συμβαίνει αυτό, μπορείς να πεις σε όποιον θέλει να σχολιάσει, να έρθει αυτοπροσώπως. Δεν δαγκώνω! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. δεν είναι όλοι "σόσιαλ μίντια&μπλογκς" friendly like u & me ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ giorgos

  σε παρακαλώ τώρα, η ελληνική αριστερά δέν ασχολείται με τέτοιες μικροβελτιώσεις. Εχει όραμα και στόχο να μας πάει στον παράδεισο... one way ticket..

  (Πάντως μην είμαστε τόσο αυστηροί. Περισσότερο είναι θέμα παιδείας και εμπιστοσύνη στο κράτος)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ και για κανέναν λόγο "ταλαιπωρία" την συγκεκριμένη μέρα, πηγαίνοντας μια υπέροχη βόλτα μέχρι τα κτήρια της Ακαδημίας. Είσαι τόσο χαρουμενος που και τον Σίσυφο να σου πούνε να κάνεις, θα τον κάνεις διπλοβάρδια εθελοντική. Μόνο που αντιλαμβάνεσαι το τί είναι να χαρίζεις μια ελπίδα σε κάποιο παιδί πέραν από το δικό σου, φτάνει (γιατί έχω την εντύπωση πως είναι κολπάκι πως τα βλαστοκύτταρα "κάνουν" για τον ίδιο τον δότη. Δεν επεκτείνομαι, δεν είναι η ειδικότητά μου, άλλωστε).

  Βέβαια υπάρχει και η λύση του κούριερ, αλλά ξαναλέω πως η βόλτα αυτή είναι αναζωογοννητική. Ξελαμπικάρεις, ένεκα της ημέρας. ;)

  Μην δίνεται επίσης τα λεφτά σας (αν έχετε ακόμη) στα νοσοκομεία και στις "εταιρίες" φύλαξης βλαστοκυττάρων και μλκίες. Ακαδημία Αθηνών, κύριοι._

  (σορρυ για το παραλύρημα, αλλά εσύ μου το θύμισες. Χα!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @niko viko
  τελικα το πιο σωστο συμπερασμα που εχουμε βγαλει σαν λαος χωρις να κανουμε λαθος , ειναι οτι ολα τα κομματα ειναι το ιδιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καλημέρα, ανοίγω πάλι τον χορό των σχολίων με 1 χρόνο καθυστέρηση, για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα!
  Όπως ήδη ειπώθηκε, έχει γυριστεί ένα πολύ σοβαρό ντοκυμαντέρ του ΕΞΑΝΤΑ με τίτλο "Το πολύτιμο κύτταρο".
  Αναζητήστε το, εξηγεί πολύ καλά το "παιχνίδι" που παίζουν οι ιδιωτικές τράπεζες, εις βάρος των μέλλοντων γονέων τζογάροντας πάνω στους φόβους και την στάση ευθύνης που καλούνται να επιδείξουν.
  Ένας γονιός όταν νομίζει ότι κάνει το καλύτερο για το παιδί του, θα κάνει τα ΠΑΝΤΑ και θα βάλει βαθιά το χέρι για τον σκοπό αυτό.
  Είναι όμως πραγματικά έτσι; Κάνει το καλύτερο;
  ΌΧΙ! Όπως είπε και ο Gh0st τα βλαστοκύτταρα διακρίνονται σε αιμοποιητικά, που χρησιμοποιούνται σε αιματολογικές γενετικές ασθένειες, και σε μή αιμοποιητικά.
  Τα αιμοποιητικά που φυλάσσει δωρεάν η Ακαδημία, αν φέρει ο δότης μια γενετική ασθένεια, επειδή ακριβώς έχουν τον ίδιο γενετικό κώδικα με τον δότη, του είναι άχρηστα.
  Τα μη αιμοποιητικά που προέρχονται από τον πλακούντα, και προορίζονται για αναπλάσεις ιστών, αποκαταστάσεις τραυμάτων κλπ και έχουν έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, αν θες τα δίνεις για προσωπική φύλαξη στην Τράπεζα της Ακαδημίας. Κόστος 1000 + ΦΠΑ το 2010 που κάναμε εμείς.

  Εμείς το 2010 λοιπόν δωρίσαμε τα αιμοποιητικά, και πληρώσαμε να κρατήσουμε και του πλακούντα.
  Η διαδικασία ήταν όντως πολύ απλή, ωστόσο επειδή δεν εμπιστευόμουν courrier να τα πάει (υπάρχουν όμως όπως έμαθα ειδικές υπηρεσίες που παίρνουν βιολογικό υλικό) τα πήρα από το μαιευτήριο και τα πήγα εγώ ο ίδιος.
  Όταν πήγα εκεί έπαθα πλάκα από το πόσο οργανωμένο ήταν το κέντρο φύλαξης, πόσο καθαρά και ήσυχα ήταν τα πάντα. Σαν να μπαίνεις σε εργαστήριο της NASA.
  Η διαδικασία ήταν πήγα, τα άφησα, έλεγξε αν τα χαρτιά ήταν σωστά και έφυγα. Μετά από ένα μήνα περίπου μας ειδοποίησαν ότι όλα τα δείγματα ήταν εντάξει, πήγαμε πληρώσαμε και μας έστειλαν τα συμβόλαια για την φύλαξη του μέρους που κρατήσαμε για ιδιωτική φύλαξη.

  Στην Ελλάδα, το 2010 φυλάσσονταν δημόσια 10.000 μονάδες.
  Ιδιωτικά φυλάσσονταν 200.000 μονάδες.
  Αν φυλάσσονταν δημόσια 100.000 μονάδες, θα μπορούσε να καλυφθεί ανά πάσα στιγμή το 100% του πληθυσμού,δεν θα υπήρχε θέμα συμβατότητας!

  Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως, εφόσον πρόκειται για δωρεάν φύλαξη, είναι γιατί δεν υποχρεώνουν όσους δεν επιθυμούν να φυλάξουν, να κάνουν την δωρεά. Είναι ένα κομμάτι ιστού, που απλά πετιέται! Και όμως, είναι τόσο πολύτιμο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...