Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Κωλοδάχτυλα

 • «Ήθελα να εξασφαλίσω ένα σίγουρο μέλλον για τα παιδιά μου», ήταν η απολογητική φράση της υπαλλήλου του ΙΚΑ που είχε στήσει το νταραβέρι με τα επιδόματα μαϊμού. Υπό αυτή τη συνθήκη, αρκετοί ενδεχομένως να νιώσουν και μία περίεργη αίσθηση συμπόνιας. Εάν όμως η φράση ολοκληρωνόταν σε πιο ειλικρινές πλαίσιο, θα έπρεπε να συμπληρωθεί με το σκέλος : «… γι’ αυτό αποφάσισα να κλέψω από το μέλλον των δικών σας παιδιών». Αυτό, το δεύτερο σκέλος είναι που κάνει τη διαφορά. Όχι μόνο την εννοιολογική, αλλά και την συνειδησιακή που έχουμε ως πολίτες.
 • Δεν έμαθα για τις απολογίες των υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης που κατηγορούνται ότι ζητούσαν μίζες για να εγκριθούν αναπτυξιακά κονδύλια, αλλά υποθέτω ότι μέσα στο μυαλό τους κάτι παρόμοιο θα σκέφτονταν. Πάντα, χωρίς το δεύτερο σκέλος. Πάντα προτάσσοντας ένα κωλοδάχτυλο σε όλους εμάς.
 • Είδα και το γιαούρτωμα που δέχτηκε ο κ. Μποζίκης, Δήμαρχος Ζακύνθου· του νησιού των «τυφλών». Επειδή ξεσκέπασε μία διαχρονική απάτη ντόπιων ξενοδόχων, οι οποίοι δήλωναν ψεύτικα εμβαδά, προκειμένου να μην πληρώνουν τα σωστά δημοτικά τέλη. Δεν με εξέπληξε το γιαούρτωμα. Με εξέπληξε η στάση όλων των άλλων παρόντων που κοιτούσαν απαθείς τον Δήμαρχο να φυγαδεύεται από την πίσω πόρτα.
 • Έμαθα και για τους πρώτους γιατρούς που πιάστηκαν να υπερ-συνταγογραφούν, παρόλο που γνώριζαν ότι παρακολουθούνται πλέον ηλεκτρονικά. “What’s the catch?”. Το "catch" είναι το γεγονός ότι η τιμωρία που τους επιβλήθηκε ήταν να μην έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης για έναν μήνα. Δηλαδή, το αρχιλαμόγιο – γιατρός στην Αμαλιάδα που είχε κάνει 5.000 συνταγογραφήσεις μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, τιμωρείται με παύση συνταγογράφησης για έναν μήνα. Εγώ στη θέση του, θα έκανα κωλοδάχτυλο σε ολόκληρο το σύστημα υγείας, και από τον επόμενο μήνα θα έκανα 10.000 παράνομες συνταγογραφήσεις. Και ας με τιμωρούν μήνα πάρα μήνα. Ποιος είναι ο μάγκας;
 • Είδα και την σπαρακτική ιστορία του διευθυντή χειρούργου στο Ασκληπιό Βούλας που μετά την παύση της εργασίας του, μετά από συνεχείς καταγγελίες για «φακελάκια», επέστρεψε στη θέση του μετά από δύο χρόνια, ύστερα από συνεχείς αναβολές της υπόθεσής του από το πειθαρχικό του Υπουργείου Υγείας. Ο ίδιος δε, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επέστρεψε παρά τη θέλησή του. Ναι. Έτσι ακριβώς το είπε. Σε σένα, σε μένα και σε όλο το πανελλήνιο που τον άκουγε. Όσο θάρρος του έλειπε για να δηλώσει παραίτηση, το πήρε σε θράσος και έκανε αυτήν ακριβώς τη δήλωση.

Μέσα σε μία εβδομάδα, μας έσκασαν στη μούρη περί τα 50 κωλοδάχτυλα. Τα καταγεγραμμένα. Διότι όπως φαίνεται, όλα αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου που χάνεται μέσα σε έναν βόθρο, αδιευκρίνιστου βάθους. Κωλοδάχτυλα από αυτούς που μένουν στη διπλανή πόρτα, από δαιδαλώδεις πειθαρχικούς μηχανισμούς που απλά δεν λειτουργούν είτε από ανικανότητα, είτε από σκοπιμότητα, και από συναδέλφους ή Υπουργούς που «δεν γνώριζαν».

Δεν με αφορά πλέον η επίμαχη φράση του Πάγκαλου. Αλήθεια. Όλες οι αναλύσεις γύρω από τον κυνισμό της, την επιτηδειότητά της, το ενδεχόμενο ορθόν της, ή τον ενδεχόμενο δόλο της, εξαντλήθηκαν εδώ και ενάμιση χρόνο. Αν βγήκε έστω και ένα συμπέρασμα, δεν με αφορά και εν τέλει δεν θα έπρεπε να αφορά κανέναν. Αναλωθήκαμε στις αναλύσεις και αγνοήσαμε τα κωλοδάχτυλα. Μαζί με τις αναλύσεις αυτής της φράσης, εξαντληθήκαμε και εμείς. Ως κάτοικοι μίας χαοτικής χώρας που όπου και να «σκάψεις» ζέχνει σαπίλα και κάθε υγιής προσπάθεια βαλτώνει μέσα στον ίδιο βούρκο πριν προλάβει καν να φανεί. Η ιστορική παρεξήγηση που παίζει σε αυτόν τον τόπο εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, αποτυπώνεται ακριβώς στη φράση της υπαλλήλου του ΙΚΑ. Έχουμε συναίσθηση μόνον του «εγώ». Όχι του «εμείς», και κυρίως ούτε των υποχρεώσεων που απορρέουν από το «εγώ», ώστε «εμείς» εν μέσω μίας τυπικής κοινωνικής αλληλεγγύης να αλληλοϋποστηριζόμαστε και να διασφαλίζουμε μία αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τα παιδιά «όλων».

Και μη με ρωτάς γιατί κανείς δεν γιαουρτώνει και κανείς δεν διοργανώνει πορείες διαμαρτυρίας για όλους αυτούς τους από πάνω ή για τα δεκαπλάσια παρόμοια περιστατικά που σταδιακά θα αποκαλυφθούν. Όλα θέμα πολιτικής ανοησίας ήταν ανέκαθεν και αν μη τι άλλο, σε αυτή τη χώρα τα πρόβατα που ψάχνουν απεγνωσμένα ιδεολογικούς ταγούς, περισσεύουν.


11 σχόλια:

 1. E, καιρός ήταν πια να καταλάβεις ότι όλοι αυτοί δεν δρούσαν και δεν δρουν εν κενώ και παραβύστω, αλλά αποτελούν μέρος ενός πολιτικού κυκλώματος, που τους τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι γίνεται και τι κάνουν. Γνωρίζει τις ταρίφες που ισχύουν για συγκεκριμένες Υπηρεσιακές ενέργειες, άδειες, εγκρίσεις, γνωρίζει τα περιθώρια απάτης εις βάρος των άλλων και εις βάρος του Δημοσίου, γνωρίζει τα κενά του συστήματος, όπως γνωρίζει και τι εξυπηρετεί το θολό νομικό πλαίσιο ή οι υπερβολική γραφειοκρατία. Οι Διοικήσεις των Υπηρεσιών και τα ανώτερα πολιτικά ή Υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων γνωρίζουν, συντηρούν και προστατεύουν τους ανθρώπους αυτούς, που μερικές φορές είναι υπεράνω Κομμάτων, γιατί πολύ συχνά μοιράζονται με όλους αυτούς τα λάφυρα. Δεν φαντάζομαι να νομίζεις ότι οι πολιτικοί, που φεύγουν πλούσιοι από Υπουργεία και υψηλές θέσεις αναλαμβάνουν προσωπικά τα ποικίλα αλισβερίσια. Το κάνουν μέσω του κυκλώματός τους σε όλη την κλίμακα της Ιεραρχίας και γι' αυτό η κλίμακα παραμένει στο απυρόβλητο και ατιμώρητη.
  Οι Υπηρεσίες είναι μικρόκοσμοι και λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουν ποιός είναι και τι κάνει ο κάθε υπάλληλος ή πώς ζει. Θα ήταν αστείο να λέγαμε πως δεν το γνωρίζει η εκάστοτε Διοίκηση ή οι πολιτικοί επί κεφαλής ενός τομέα.
  Άρα, δεν είναι στο "εγώ" οι θρασείς αυτοί, αλλά στο "εμείς" - μόνο που το "εμείς" τους δεν συμπεριλαμβάνει κι εμάς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "όλοι αυτοί δεν δρούσαν [...] αποτελούν μέρος ενός πολιτικού κυκλώματος"

   Από που προκύπτει αυτό;

   "μόνο που το "εμείς" τους δεν συμπεριλαμβάνει κι εμάς!"

   Και όμως...και εμάς συμπεριλαμβάνει. Καιρός είναι πια να το καταλάβεις.

   Διαγραφή
 2. Θα ήθελα να δω τον τελικό απολογισμό όλων των περιπτώσεων διαπλοκής πάντως και να δούμε αν ευθύνεται τελικά για την κρίση και πόσες φορές η πολιτική των φόρων και των περικοπών θα τον ξεπεράσουν.

  Χωρίς φυσικά να υπερασπιστώ τις απάτες (κάθε άλλο) θα αναρωτηθώ γιατί τόσα χρόνια δεν έκαναν κάτι οι κυβερνήσεις (που τώρα μας καλούν να πληρώσουμε τις δικές τους αβλεψίες, αν όχι λαθροχειρίες);

  Πάντως ενόψει εκλογών -και χωρίς την ύποπτη αντιαριστερή προπαγάνδα- τα ΜΜΕ χρησιμοποίησαν εντέχνως την προβολή των εξαπατήσεων αυτών προκειμένου να αποδειχθεί (από τον ίδιο τον αναγνώστη/θεατή/ακροατή) ότι αυτά φταίνε και πως τα μνημόνια και τα μέτρα είναι αναγκαία.
  Όσο όμως δε γίνονται συγκριτικοί απολογισμοί του κόστους όλων αυτών, τόσο δε θα πείθομαι για την αναγκαιότητα των μέτρων και θα τα χαρακτηρίζω νεοφιλελεύθερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Δείμος

  Γιατί πρέπει να είναι ένας ο παράγοντας της οικονομικής κρίσης, και όχι, ας πούμε καμιά 100στή με διαφορετική βαρύτητα ο καθένας; Σε κάθε περίπτωση η διαφθορά και το μαύρο χρήμα, είναι σίγουρα από τους βασικούς, ειδικά άμα τους βάλουμε σε βάθος 20ετίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δε διαφωνώ σε τούτο. Απλά ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ είναι πολύ παραπλανητικός. Δέχομαι τα διαρθρωτικά και διαχρονικά προβλήματα της οικονομίας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν είναι θέμα εγώ και εμείς. Δεν είναι ηθικό θέμα. Αλλά ζήτημα θεσμών και ελέγχων. Αν το σύστημα σε πιάνει και σε τιμωρεί, σου "διδάσκει" την τήρηση των νόμων. Δρώντας εγωιστικά θα προτιμήσεις να τηρήσεις τους κανόνες έστω και με κόστος, γιατί διαφορετικά το κόστος για σένα και τα παιδιά σου θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Οι άνθρωποι στη Δύση δεν είναι άγγελοι που σκέφτονται το εμείς. Το εγώ σκέφτονται και εκεί. Απλά εκεί το εγώ τους οδηγεί σε άλλες πράξεις γιατί το σύστημα δουλεύει διαφορετικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Διαβάζοντας το θυμό και την αγανάκτησή σου σκέφτηκα ότι δεν υπάρχουν λέξεις που να εκφράζουν τη συμπαράσταση μου και το να σου γράψω ότι συμφωνώ είναι λίγο και σίγουρα δεν το χρειάζεσαι. Το σχόλιο όμως του “Δείμου του Πολίτη” μας δείχνει φανερά, απροκάλυπτα και με την ειλικρίνεια του ακαταλόγιστου, πως φθάσαμε ως εδώ και γιατί το παραπέρα θα στοιχίσει σε όλους και κυρίως στη δημοκρατία. Δεν μπορώ να καταλάβω πως το οποιοδήποτε έγκλημα είναι προϊόν της κρίσης και του καπιταλισμού και ο εγκληματίας θύμα τους δευτερεύον και αμελητέο, κάτι σαν τον Ιούδα που πρόδωσε το δάσκαλό του γιατί έτσι ήταν γραμμένο. Με την ίδια λογική θύμα της παραπαιδείας είναι και ο καθηγητής του δημοσίου που κάνει ιδιαίτερα στους μαθητές του γιατί το κωλοκράτος δεν τον πληρώνει καλά και ο εφοριακός γιατί δεν φροντίζει να τον ελέγξει οδηγώντας τον στο 40-40-20...και...και...και...
  Κρίση της ηθικής, της λογικής, της πολιτικής των λειψοφεγγαριών, της μοναξιάς ή άλλοθι και δικαιολογία για την συμμετοχή στο πάρτυ των βρυκολάκων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @Δείμος,

  μάλιστα... δηλαδή υπάρχει περίπτωση να μη φταίει (και) η διαπλοκή ή/και η διαφθορά. Όλα αυτά δηλαδή είναι ένα παραμύθι που μας πουλάνε τα ΜΜΕ για να δικαιολογήσουν το μνημόνιο. Κάτι μάθαμε και σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σωστός είσαι. Τελικά όλα εκεί καταλήγουν: στο ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει "εμεις" σαν κοινωνιά αλλά μόνο "εμείς" σαν οικογενεια, σαν κολλητοί, το πολύ σαν κόμμα. Είναι τραγικό

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...