Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Απάντηση στον κ. Βαξεβάνη


Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες ένα άρθρο του κ. Βαξεβάνη με τίτλο «Το φάντασμα του Τσίπρα». Θα σταθώ σε δύο φράσεις-κλειδιά του κειμένου:

"Το χάος είναι εδώ. Τρία χρόνια τώρα. Με τα μνημόνια και τις πολιτικές που εφαρμόζουν. Μπροστά δεν υπάρχει τίποτα. Μόνο χάος. Σε λίγο θα βγάλουμε τα κονσερβοκούτια (αυτά που δεν έβγαλαν οι κομμουνιστές της ψυχροπολεμικής προπαγάνδας) και θα σφαζόμαστε μεταξύ μας για να μοιράσουμε τα λίγα που έχουν απομείνει. Τα μνημόνια ρίχνουν την χώρα στην ύφεση και στη συνέχεια η ύφεση χρησιμοποιείται για να παρθούν άλλα μέτρα. Γιατί το κάνουν αφού δεν βγάζει πουθενά; Δεν γίνεται αλλιώς θα πουν οι αυτοαποκαλούμενοι «ευρωπαϊστές»."

Όχι κύριε Βαξεβάνη. Το χάος είναι σε αυτή τη χώρα, εδώ και 30 χρόνια τώρα. Και αν θέλετε να εμβαθύνουμε σε πιο σύνθετα θέματα όπως οι νοοτροπίες, η κοινωνική συνοχή, η εσωστρέφεια και η ξενοφοβία, το χάος το έχουμε από σύστασης του ελληνικού Κράτους. Είναι τραγικό να θυμόμαστε πως έχουμε διεφθαρμένο Κράτος, χωρίς θεσμούς και με «λαμογιακό» σύστημα διοίκησης μόνο τα τελευταία τρία χρόνια. Το μνημόνιο είναι το σύμπτωμα αυτής της κατάστασης και όχι η αιτία. Εάν είχαμε σωστό Κράτος με σωστή δημόσια διοίκηση, διαφάνεια και νομιμότητα, δεν θα οδηγούμασταν στα τραγικά οικονομικά μεγέθη του 2009 και κατ’ επέκταση στο μνημόνιο. Η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία, απλά συνέχισε το ήδη υπάρχον σάπιο πολιτικό σύστημα.

Και λίγο πιο κάτω:

"Δεν θέλω να επιχειρηματολογήσω υπέρ του Τσίπρα, του Κουβέλη ή του Καμμένου. Απλώς θεωρώ κατάντια για την Δημοκρατία να γυρνάμε στην δεκαετία του 50,όταν ο φόβος μην μας πάρουν οι κομμουνιστές τις περιουσίες και τις γυναίκες μας, χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το παρακράτος και να γίνουν οι άνθρωποι υποχείρια. Αυτή η «Δημοκρατία» των εκβιασμών, δημιούργησε το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά και τους «εθνικούς» κλέφτες. Αυτές οι τεχνητές απειλές δημιούργησαν την Ελλάδα της υποτέλειας, της Ψωροκώσταινας και τελικώς της αναξιοπρέπειας."

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη της δεκαετίας του ’50 η αντικομμουνιστική προπαγάνδα ήταν  παρόμοια, ίσως και μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας. Κι όμως οι θεσμοί εκεί χτίστηκαν και λειτουργούν με πολύ πιο διαφανείς και ορθολογικούς τρόπους, με την διαφθορά να περιορίζεται σε σκάνδαλα που δεν διαχέονται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ούτε φέρνουν αυτές τις χώρες στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Το άρθρο του κ. Βαξεβάνη, εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζει πως εφόσον απέτυχε το διεφθαρμένο μοντέλο της μεταπολίτευσης, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αισιόδοξο νέο γιατί είναι κάτι διαφορετικό. Όμως, τα χάλια της μεταπολίτευσης δεν είναι επιχειρηματολογία για την έλλειψη σοβαρής οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται πως προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο Κράτος, ψάχνοντας καλύτερες λύσεις και όχι αυτές που εφαρμόστηκαν πριν δεκαετίες σε άλλες οικονομίες και απέτυχαν παταγωδώς. Με το ίδιο σκεπτικό, καλά έκανε και μπήκε η Χρυσή Αυγή στη Βουλή γιατί η προηγούμενη σύσταση ήταν διεφθαρμένη!

Κατανοώ τον ενθουσιασμό των ανθρώπων που βλέπουν μία νέα και αριστερόστροφη σελίδα στην ελληνική πολιτική, αλλά καλό θα ήταν να δούμε και λίγο σε βάθος για τι είδους «αριστερόστροφη» μιλάμε. Εάν ο κ. Βαξεβάνης, επιθυμεί να επιστρέψουμε στην δεκαετία του ’50 για να διορθώσουμε το λάθος της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας (η οποία φυσικά και είναι κατακριτέα), θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν και άνθρωποι στην Ελλάδα που ζούνε πλέον στο 2012 και αγωνιούν περισσότερο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον των ερχόμενων γενεών, αναζητώντας άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις. Και δεδομένου ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τις 2-3 τελευταίες ημέρες έχουν κατακλύσει τα κανάλια διαδίδοντας το «χαρμόσυνο μήνυμα της επανάστασης» αδυνατούν να απαντήσουν ευθέως στην απλή ερώτηση «Πώς θα μειώσετε το έλλειμμα;» ή «Χωρίς τα πακέτα στήριξης, πώς θα πληρώσετε μισθούς, ομόλογα που λήγουν και γενικώς τις κρατικές υποχρεώσεις;», εγώ προσωπικά θα ανησυχούσα πολύ περισσότερο για τη συγκεκριμένη αλαζονική, επίδειξη οικονομικής ανικανότητας και ασχετοσύνης, παρά για τον τιμημένο κομμουνισμό που διαβλήθηκε πριν μισό αιώνα.
21 σχόλια:

 1. Προσυπογραφω το αρθρο σου.

  Αλλα, η αλήθεια ειναι πως με τον ενα ή με τον αλλο τροπο οι αριθμοί εντός Ευρωπης, δε βγαίνουν.

  Οπως είναι λογικό η μασα τελείωσε και πήρε μαζι της και τον δικομματισμό. Θεωρώ πως το αντίθετο θα ήταν παράλογο.

  Τωρα γιατί οι φιλελεύθεροι δεν έχουν τη δυναμική που πρέπει, θεωρώ οτι είναι ενα θέμα που πρέπει να ψάξουν καταρχήν οι ίδιοι.
  Γιατί δηλαδή πρέπει οπωσδήποτε να είναι τοσο ελιτιστες και αντιλαϊκοί, ενω έχουν προοδευτική νοοτροπία ; ή
  Γιατί έχουν για αρχηγό του έναν 70χρονο παλιοκομματικο που οταν μιλα νομίζεις ότι θα του βγει η μασέλα ;

  Απο την άλλη, τα βλαμμένα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει Δραχμη και ονειρεύονται επιστροφή στα 80's και διορισμούς στο δημόσιο, σαν τους γονιούς τους, αντίθετα έχουν φάει αμάσητη οι περισσότεροι τη καραμέλα του Ευρω .

  Οπως και να έχει, εγω (και πολλης κόσμος) πιο πολύ φοβάμαι να μην αποκτήσει κυβερνητικό έρεισμα ο Σαμαρας ή ο Βενιζελος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σωστά όλα αυτά, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει ρεαλιστική και αποδεκτή λύση έτσι και αλλοιώς. Η λύση της Μέρκελ δεν είναι λύση. Είναι αναβολή του προβλήματος που θα επανεμφανιστεί πολύ χειρότερο λίγο αργότερα. Ας πιέσουμε για μία διαφορετική λύση λοιπόν τώρα που πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις στρέφονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας. Μπορεί τα πράγματα να γίνουν πολύ χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα αλλά αν αυτό είναι το τίμημα, so be it. Δεν είναι λύση το ξέρω, αλλά είναι ελπίδα.
  Όσο για την κλασική ελληνική κουλτούρα, σίγουρα ο Συριζα δεν αντιπροσωπεύει την στροφή στον πολιτισμό αλλά υπάρχει κάποιος άλλος που το κάνει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κάποια πράγματα που λέει (και) ο Τσίπρας, όπως τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας είναι σωστά, αλλά από εκεί και μετά είναι όλα χτισμένα με wishful thinking

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και το ακόλουθο άρθρο έχει ενδιαφέρον με την περίπτωση του Ισημερινού.

  http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%B9%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-65-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BA-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AD%CE%BD

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μέχρι ενός σημείου δεν έχει άδικο. Βέβαια, σε ένα άρθρο δε θα έβαζε τα πάντα ο Βαξεβάνης. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι ο Βαξεβάνης συμμερίζεται και κατανοεί την επιθυμία της πλειοψηφίας, ενώ εσύ δεν είδα να την προσεγγίζεις καν. Ο Βαξεβάνης εμμέσως και σχετικώς εκφράζει αυτή την πλειοψηφία -αν κι όχι κριτικά θα πω, ενώ εσύ μάλλον τη μειοψηφία (και -φιλικά εντελώς- μου έκανε εντύπωση που δεν έκανες μία σχετική ανάρτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά άνθρωποι είμαστε).

  Ωστόσο, αν επιλέξεις να δεις το ΣΥΡΙΖΑ ως αντικαπιταλιστική δύναμη, μάλλον ζεις αλλού, γιατί εν τέλει σε αυτό το ζήτημα το ΚΚΕ έχει δίκιο στην κριτική του, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλά μια αριστερή σοσιαλδημοκρατική δύναμη με βαθιές κινηματικές ρίζες (αυτό που φοβούνται όλοι οι φιλελεύθεροι).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το 17% με 35% αποχή δεν θα το έλεγα και πλειοψηφία, και φυσικά με την καμία δεν θα ονόμαζα σοσιαλδημοκρατικό τον ΣΥΡΙΖΑ.

   Υπήρξε μετεκλογική ανάρτηση, αλλά μάλλον σου ξέφυγε ;)

   Διαγραφή
  2. Υπεκφυγές, υπεκφυγές, υπεκφυγές...

   Φαίνονται οι κλίσεις και οι παρεκ-λίσεις όσο κι αν θάβονται κάτω από ωραία λόγια.

   Διαγραφή
 6. To είχα διαβάσει το κείμενο κι επειδή είναι χαρακτηριστικό μιας "ελαφριάς" (επιεικώς) άποψης:"Τι ωραία! Να κάτι διαφορετικό!" σκεφτόμουν να γράψω κάτι. Με πρόλαβες γράφοντας (ακόμα) ένα εξαιρετικό κείμενο.
  Το αν και πόσο αριστερή στροφή έχουμε θέλει πολλή ανάλυση.

  Αγαπητέ Δείμο, που τον είδες τον σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ;;;; Με ΚΟΕ,Ρόζα, Κόκκινο,Λαφαζάνη, Θεωνά κλπ είναι τεχνικώς αδύνατο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη της δεκαετίας του ’50 η αντικομμουνιστική προπαγάνδα ήταν παρόμοια, ίσως και μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας. Κι όμως οι θεσμοί εκεί χτίστηκαν και λειτουργούν με πολύ πιο διαφανείς και ορθολογικούς τρόπους, με την διαφθορά να περιορίζεται σε σκάνδαλα που δεν διαχέονται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ούτε φέρνουν αυτές τις χώρες στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

  Έχεις συγκεκριμένα παραδείγματα; Όταν λες «θεσμοί» εννοείς το κυκλοφοριακό, τα τρένα, κλπ; Ή εννοείς την δικαιοσύνη; Γιατί αν είναι έτσι, τότε γνωρίζω παραδείγματα που βγάζουν μάτια στις ΗΠΑ και στην Ιταλία (γνωρίζω γι αυτές γιατί με αυτές ασχολήθηκα, φαντάζομαι ότι υπάρχουν κι αλλού).

  Ας πούμε, ότι το πρόβλημα είναι ο διαχωρισμός εξουσιών στην χώρα μας - που δεν υπάρχει - αλλά προς αυτήν την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει είδη δηλώσει πως θα καταργήσει την βουλευτική ασυλία. Μετά μένει να «απελευθερώσει» επιτέλους τον άρειο πάγο... Αλλά από το ΠΑΣΟΚ/ΝΔ δεν υπάρχει περίπτωση να δεις κάτι τέτοιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο διαχωρισμός εξουσιών είναι ένα από τα προβλήματα. Από εκεί και πέρα, αναφέρομαι στην ευρύτερη λειτουργία του Κράτους. Στον τρόπο που ο δημόσιος λειτουργός αντιλαμβάνεται την ευθύνη του λειτουργήματός του και που ο πολίτης αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του.

   Δεν υποστήριξα πουθενά το σύστημα ΠΑΣΟΚ/ΝΔ. Λέω απλά ότι το σκεπτικό "από το κακό, καλύτερα το χειρότερο επειδή είναι διαφορετικό", δεν είναι προοδευτικός τρόπος σκέψης.

   Διαγραφή
 8. Σε ένα κείμενο δεν μπορείς με λίγα λόγια να περιγράψεις την ζωή σου και ότι έχεις βιώσει από αυτήν.
  Έζησα την χούντα , έζησα την ΝΔ , έζησα το ΠΑΣΟΚ , έζησα οικουμενική , έζησα ΝΔ , έζησα ΠΑΣΟΚ , έζησα ΝΔ , έζησα ΠΑΣΟΚ , έζησα κάτι σαν οικουμενική , φώς δεν είδα.
  Ας ζήσω και μια κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ ή θα δω φως ή μια από τα ίδια και τελικά είναι ο μόνος που κάτι λέει , αν δεν μας κάνει πάμε να βρούμε κάτι άλλο , τι έχω να χάσω πλέον ;
  Άτομα που προέρχονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μου κάνουν κι ας έχουν αλλάξει μάσκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εγώ θα πω το εξής: Οι θέσεις του Βαρουφάκη, καθώς και το σπρώξιμο που έχει δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστά πράγματα. Αξίζει λοιπόν να διαβάσει κανείς το χτεσινό του άρθρο στο Protagon (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=15079) για να καταλάβει οτι, όταν φτάνουμε στο σημείο άνθρωποι σαν τον Βαρουφάκη να λένε τέτοια πράγματα για τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τότε είτε όντως κάτι είναι πολύ λάθος, είτε κάποιοι απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο. Απο εκεί και πέρα, το μόνο που έχω να πω είναι πως μπλοφάρεις όταν σε παίρνει. Και έχω την εντύπωση πως εμάς δεν μας παίρνει να μπλοφάρουμε. Απο την άλλη, όταν κρατάς πάνω σου το καλό χαρτί, δεν έχεις λόγο να μπλοφάρεις. Γι΄ αυτό και θεωρώ πως όταν οι Γερμανοί λένε πως καταγγελία του Μνημονίου ισούται με κλείσιμο της κάνουλας και έξοδο απο το Ευρώ, δεν μπλοφάρουν. Κατά τα άλλα, άσε τους Στρατούληδες να ζούν με το όνειρο των 165 δισ. των καταθέσεων που θα τις χρησιμοποιήσουν για την Ανάπτυξη. Ίσως θα έπρεπε κάποιος να τους ψιθυρίσει στο αυτί οτι τα λεφτά αυτά είναι αέρας απο τις στιγμή που οι τράπεζες χρωστάνε τα διπλάσια. Δε βαριέσαι όμως, θα κάνουμε αυτό που είπε ο Γλέζος (θα "επιτάξουμε" όλες τις καταθέσεις άνω των 20 χιλιάδων ευρώ, γιατί ως γνωστόν άμα έχεις 20 χιλιάρικα στην τράπεζα είσαι Ωνάσης) και θα μετατρέψουμε τον αέρα σε Ήλιο. Λύση στο πρόβλημα μπορεί να μη δώσουμε, αλλά τουλάχιστον όταν ρουφάς Ήλιο έχεις αστεία φωνή και γελάνε οι άλλοι μαζί σου περισσότερο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ξεκόλλα!

  Σταμάτα να μπερδέυεις τα διαχρονικά προβλήματα της Ελλάδας με την βαθιά προβληματική και μη-λειτουργική νομισματική ένωση της Ευρωζώνης.

  "Εάν είχαμε σωστό Κράτος με σωστή δημόσια διοίκηση, διαφάνεια και νομιμότητα, δεν θα οδηγούμασταν στα τραγικά οικονομικά μεγέθη του 2009 και κατ’ επέκταση στο μνημόνιο."

  Είσαι τελείως λάθος.

  Οι μισές χώρες της Ευρωζώνης κινδυνεύουν με πτώχευση και σχεδόν όλες είναι σε ύφεση επειδή από τότε που βραχυκύκλωσε ο μηχανισμός ανακύκλωσης πλεονασμάτων της Ευρωζώνης (το τραπεζικό σύστημα), το 2008, η Ευρωζώνη προσπαθεί ματαίως να τον αναστήσει παρόλο που ο ιδιωτικός τομέας είτε δεν επιθυμεί να δανειστεί είτε δεν είναι αξιόχρεος.

  Σε περιόδους απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα είναι αυτοκτονία να απομοχλεύει παραλληλα και ο κρατικος τομέας, ειδικά όταν η εξωτερική ζήτηση (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα κλπ) είναι αναιμική.

  Τα κράτη ειναι αυτά που είναι, άλλα καλύτερα και άλλα χειρότερα. Το πρόβλημα όμως είναι το ευρώ και η Ευρωζώνη, και η απουσία ενός μηχανισμού αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωζώνης.

  Είτε η Ευρωζώνη θα ολοκληρωθεί σα νομισματική ένωση, είτε νομοτελειακά θα διαλυθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η κοινή λογική των φιλελεύθερων σταθερά επιμένει πως είναι στραβός ο γιαλός και όχι οτι στραβά αρμενίζουν. Σας είχα γράψει δύο πράγματα πριν τις εκλογές (πολύτιμα κάτά τη γνώμη μου για κέθε σκεπτόμενο άνθρωπο - και σαν τέτοιο σας αντιμετωπίζω - αν θέλει να βοηθήσει την χώρα του).

  Το πρώτο οτι η κοινή λογική δεν είναι δυνατόν να κινήσει ένα τόσο σύνθετο πλέγμα όπως η ανθρώπινη κοινωνία (το αντικρούσατε αλλά η κάλπη δυστυχώς με επιβεβαίωσε).

  Το δεύτερο πως αν δεν κατανοήσετε το γιατί και το πως των συναθρώπων σας που ψήφισαν ΣΥΡΖΑ απλά θα νουθετείτε συνεχώς στον αέρα.

  Μπορείτε να συνεχίσετε να διεκδικείτε την προνομιακή αντίληψη της πραγματικότητας για τον ευατό σας αλλά η μοίρα σας θα είναι ένας λίγο θλιμμένος, λίγο τσακισμένος υπό το βάρος του δίκιου του αναχωρητισμός. (λεγε με Σ. Μάνο?) Αν θέλετε κάτι τέτοιο το έχετε ήδη κατακτήσει. Αν σας ενδειαφέρει η χώρα σας τολμήστε να αμφισβητήσετε λίγο τον ευατό σας. Έχετε όλα τα εχέγγυα να φανείτε χρήσιμος, η επιλογή είναι δικιά σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συνεχίζετε και μου απαντάτε σαν έναν υποστηρικτή του Μάνου, και όχι επί του περιεχομένου της κάθε ανάρτησης. Το έχω δηλώσει επανειλημμένως. Δεν είμαι υποστηρικτής κανενός. Ανάλογα τις συνθήκες προσπαθώ να κάνω τις σωστότερες επιλογές.

   Κατανοώ απόλυτα γιατί κάποιοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατανοώ και γιατί ψήφισαν Καμμένο και Χρυσή Αυγή. Ένα χρόνο τώρα τα γράφω.

   Διαγραφή
  2. Σαν έναν άνθρωπο που υπερτιμά την αξία της κοινής λογικής σας απαντάω (ας ξεχάσουμε τον κ. Μάνο).

   Σε σχέση τωρα με το περιεχόμενο της ανάρτησης (ας συμφωνήσουμε πως δεν μπορώ να σχολιάσω τα γραφόμενα σας ενός χρόνου αλλά αυτής της ανάρτησης και μόνο) και πάλι αυτό προσπαθώ να σας πώ. Πως η λογική περιγραφή του οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστα κάτι νεο είναι μάλλον κάτι άσχετο με το άρθρο του κ. Βαξεβάνη. Εστιάστε περισσότερο στους ψηφοφορους του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις εκλογές έχω συζητήσει με τουλάχιστον 20 από αυτούς. Ανθολογώ προς διευκόλυνση σας το σκεπτικό μερικών και προς τα εκεί πρέπει να βρείτε μια απάντηση:

   1. Να κάνουμε ένα reboot στη χώρα και βλέπουμε.

   2. Το μηνμόνιο θα μας καταστρέψει έτσι κι αλλιώς

   3. Ο πατέρας και ο αδελφός μου είναι άνεργοι, τί να ψηφίσω?

   4. Ο Τσίπρας αν κυβερνησει φυσικα και δεν θα κανει τις βλακειες που λεει. Θα φροντισει ομως αμεσα και οσο μπορει και για τους αδικημενους απο το μηνμονιο.

   5. Εσυ (εγω δηλαδη) αποκλειεται να καταλαβεις αυτους που δεν εχουν στον ηλιο μοιρα και γι αυτο σε εκνευριζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εισαι βολεμενος

   6. Κανενα κακο δεν ερχετε. Η χωρα εχει δει και χειροτερα.

   7. Εγω πειναω. Ας ριξουμε μια ζαρια και αν αποτυχει σας πεινασουμε ολοι μαζι.

   Ο μονος τροπος να απαντησει κανεις στα παραπανω ειναι να πεισει τον κοσμο ΚΑΙ για τα τρια απο τα παρακατω:

   α. Υπαρχει τεκμηριωμενος εναλλακτικός δρομος να σωθουμε απο το να τσαμπουκαλευτει ως κ. Τσιπρας στους Ευρωπαιους (με το συνειδητο ρισκο να λαβει τα γνωστα)
   ΚΑΙ
   β. Ο δρομος αυτος θα ανακουφισει τεκμηριωμενα και γρηγορα το ενα εκατομμυριο ανεργους και το αλλο ενα φυτοζωουντες
   ΚΑΙ
   γ. Ο δρομος αυτος εκφραζεται απο καποιον που ειναι δυνατο να εκλεγει

   Θα ηθελα παρα πολυ να μπορουσα να απαντησω στα παραπανω 3 αλλα δυστυχως δεν μπορω. Και γι αυτο ακριβως την αρχικη εκπληξη και ανησυχια μου για τη δυναμικη του ΣΥΡΙΖΑ την εχει αντικαταστησει η προβοκατορικη προτροπη "ας τον εκλεξουμε λοιπον" με την ελπιδα, παραλληλα, πως η οχι και τοσο μικρη μειοψηφια των σκεπτομενων ανθρωπων σε ενα, δυο, τρια χρονια θα εχει δουλεψει προς τη σωστη κατευθυνση παρατωντας την ελιτιστικη και αυτιστικη οπτικη της και προσπαθωντας να συννενοηθει. Γιατι και αυτη τωρα εχει τοσες "συνιστωσες" οσες και ο ΣΥΡΙΖΑ, μολυσμενη απο το ιδιο μικροβιο του να διεκδικει ο καθενας για τον εαυτο του προνομιακη αντιληψη για την πραγματικοτητα. Στον φοβο οτι μεχρι τοτε ολα θα εχουν καταστραφει δεν μπορω παρα να ανατρεξω στην μνημη εξηνταχρονων και εβδομηνταχρονων σκεπτομενων συμπολιτων μου που με διαβεβαιωνουν πως "η Ελλαδα εχει αντεξει σε πολυ χειροτερα".

   Διαγραφή
  3. Καταρχάς, προτιμώ να αντιμετωπίζω τον κόσμο ως ξεχωριστές οντότητες. Όχι ως "κόσμο" γενικώς και αορίστως. Άρα για τον καθένα από τους 7 που αναφέρετε, θα έδινα 7 διαφορετικές απαντήσεις.

   Κατ' εμέ, έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα επικοινωνίας. Ως κοινωνία και ως άτομα γενικότερα. Η συντριπτική πλειοψηφία, ψηφίζει χωρίς να γνωρίζει καν το περιεχόμενο του μνημονίου. Σε πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis, το 84% θεωρεί ότι η Ευρώπη μάς δανείζει για να μας εκμεταλεύεται. Ουδείς αναρωτήθηκε με τι επιτόκιο δανειζόμαστε από το πακέτο στήριξης και με τι άλλες χώρες. Ουδείς δεν έκανε την απλή σκέψη ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας, θα εξαγοραζόμασταν για ένα κομμάτι χωμί ή θα δανειζόμασταν με 5 φορές επαχθέστερους όρους.

   Εμένα αυτό προσωπικά με ενοχλεί. Δεν είναι το μνημόνιο το θέμα μου (που έκαναν σημαία όλοι οι λαϊκιστές, μημονιακοί και αντιμνημονιακοί). Με χαλάει ως μέλος αυτής της κοινωνίας να βλέπω μη-σκεπτόμενους ψηφοφόρους για χάρη συναισθηματισμού. Ιστορικά, έχουμε δει τέτοιες συχοσυνθέσεις σε τι αποτελέσματα οδηγούν. Δεν το λέω ως ελιτιστής αλλά ως μέρος του χαρακτήρα μου.

   Διαγραφή
  4. Χωρίς να θέλω να απαντήσω για λογαρισμό του οικοδεσπότη αυτού του χώρου ας μου επιτραπεί να σημειώσω για τον Ιμπραημ Πέρα.
   "...... η κοινή λογική δεν είναι δυνατόν να κινήσει ένα τόσο σύνθετο πλέγμα όπως η ανθρώπινη κοινωνία (το αντικρούσατε αλλά η κάλπη δυστυχώς με επιβεβαίωσε)."
   Συμφωνώ και έτσι οδηγήθηκα λοιπόν στα παλαιώτερα σχόλια σας που το ελληνάκι δεν "μπόρεσε να καταλάβει" κατα τα λεγόμενα σας. Και διαβάζω:
   "Οι δημόσιοι υπάλληλοι (20% του πληθυσμού με τις οικογένειες τους)ΛΟΓΙΚΟ είναι να φρίττουν με την πρόταση Μάνου και να ποντάρουν τα ρέστα τους στην ισχνή πιθανότητα της μηνομονιακής επαναδιπαργαμάτευσης (είτε μέσω τσιπροκαμμένων τσαμπουκάδων είτε μέσω του λεβέντη του σαμαρά).
   Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με τον βασικό μισθό ΛΟΓΙΚΟ είναι να φρίττουν με την ιδέα ελαστικοποίησης εργασίας και να ποντάρουν τα ρέστα τους στην ισχνή πιθανότητα της μηνομονιακής επαναδιπαργαμάτευσης (είτε μέσω τσιπροκαμμένων τσαμπουκάδων είτε μέσω του λεβέντη του σαμαρά)." (Τα κεφαλαία δικά μου χαριν τονισμού)

   Ομολογώ ότι η αρχική συμφωνία μετατρέπεται σε έκπληξη. Είναι ότι πιο λαϊκιστικό έχω διαβάσει.

   Εξηγούμε:

   Αν παραδεχτώ ότι 1+1=3 τότε όποιες πράξεις κάνω μετά απο αυτή την λάθος παραδοχή είναι λάθος. Επιπλέον αν στην αποκάλυψη του λάθους ότι 1+1=2 και όχι 3, εγώ ανταπαντήσω ότι κοίτα να δείς ας παραβλέψουμε το μικρό αυτό λάθος, γιατί ότι έγινε έγινε , η δουλεία που έπεσε ήταν αρκετή για να την ματαιώσουμε τώρα, και επιπλέον πέραν τούτου όλα τα υπόλοιπα είναι σωστά.Και συνεχίσω λέγοντας ας προσπαθήσουμε να ζήσουμε σε δύο σύμπαντα όπου στο ένα το 1+1=2 και στο άλλο 1+1=3. Tότε μπορώ πράγματι να ισχυρίζομαι σε όποιον με ρωτά πόσο κάνει 1+1 ότι η απάντηση είναι σχετική ανάλογα με το πιό σύμπαν ασπάζεσαι.
   Είναι αυτό που σας οδηγεί με βεβαιότητα να συμπεράνετε πως " η λογική Μάνου είναι απλά μια ψυχαναγκαστική εμμονή και μια μηχανιστική αντίληψη της πολιτικής και της κοινωνίας. Καλή για όταν θα γίνουμε Γερμανία , άχρηστη μέχρι τότε" (και δεν ισχυρίζομαι εδώ ότι η Γερμανία είναι σώνει και καλά το σύμπαν όπου 1+1=2 ούτε γράφω ότι γράφω για να υποστιρίξω τον Μάνο...άλλο είναι το θέμα....το πως ορίζεις την λογική)

   O απόλυτος παραλογισμός . Γιατί όμως;

   ΓΙΑΤΙ......ΛΟΓΙΚΗ δεν μπορεί να είναι η αντανακλαστική αντίδραση( λογική κατ' άλλα, στα πλάισια του στρεβλού σύμπαντος όπου 1+1=3)προς διατήρηση του παραλογισμού αγαπητέ. Αυτό δεν λέγεται ΛΟΓΙΚΗ λέγεται ΕΠΙΒΙΩΣΗ και υπάγεται στους νόμους της βιολογίας, η ιστορία της οποίας έχει να επιδείξει αρκετούς εξαφανισμούς ειδών που δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν όταν το περιβάλλον το απαιτούσε)

   Αναχωριτισμός και ταυτόχρονα ναρκισσισμός είναι η υιοθέτηση ακριβώς αυτής της θέσης και όχι το αντίθετό της.!!!!!! Ας σοβαρευτούμε με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε.

   Προκειμένου ένα στρεβλό μικρο-σύμπαν υποσύνολο του οργανισμού να επιβιώσει ας καταρεύσουμε ως οργανισμός. Με πρώτο θύμα αυτό το ίδιο το μικρο-σύμπαν.

   Η λογική (ως αίτημα και όχι ως βεβαιότητα) είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για επικοινωνία,σύγκλιση,ομόνοια, πρόοδο ...σχηματισμό εύρυθμης κοινωνίας εν τέλει. Και το ελληνάκι,σε γενικές γραμμές, κρατάει καλά στον συγκεκριμένο τομέα. Η προσπάθεια ορισμού της Λογικής μαζί με άλλες μεγάλες έννοιες όπως δημοκρατία, ελευθερία, δικαιωσύνη κ.τ.λ. (που και αυτές πρέπει να αιτούνται διαρκώς) περιγράφει πολιτισμό. Και η προσπάθεια μας σε αυτό το σημείο είναι ισχνή με την άποψή σας να συμβάλει στην επιπλέον αποδυνάμωση της. Επειδή η κοινή λογική δεν κεινεί και πολύ κόσμό δεν πρέπει να επικαλείται; ότι πιό σκοταδιστικό μπορεί να ειπωθεί. O λαϊκισμός στο αποκορύφωμα του. Μέρες που είναι.

   Η ύστατη ασφάλεια μας απέναντι στην κατώτερη φύση μας είναι η απέχθειά μας σε αυτήν. Tο είπε κάποτε ο μεγάλος φυσικός Maxwell.Και είναι πολύς καιρός τώρα που η κατανόηση προς αυτή την κατώτερη φύση μας (δείτε πόσες αναλύσεις γίνονται καθημερινά για τα χάλια μας) μετασχηματίζεται σε κραταιά "λογική" ....και οι ασφάλειες κάηκαν....τίναξαν τα πέταλα. Kalo kouragio .... αδέλφια.
   (Συγνώμη για το όποια ορθογραφικά)

   Διαγραφή
  5. Συμφωνω 100% με την περιγραφη. Εκεινο που προσπαθω (ματαια μαλλον) να σας πω ειναι πως ειτε οφειλετε να κανετε κατι κι εσεις για αυτο το σοβαρο προβλημα επικοινωνιας ειτε να αναλωνεστε στο να το περιγραφετε.

   Επισης προσπαθω να σας πω πως την οποια ενοχληση και το "χαλασμα" κι εγω νοιωθω ή θα το καταπιουμε χαριν της προσπαθειας συνθεσης (ειναι δυνατη πιστευω, κανεις ελληνας δεν ειναι μαλακας) η θα διαλεξουμε αυτον τον μελαγχολικο αναχωρητισμο που θα τον τσακιζει αφορητα το δικιο του, οπως σας περιεγραψα σε προηγουμενη απαντηση μου.

   Διαγραφή
  6. Και μια απαντηση στον αγαπητο Νικο. Στο αποσπασμα απο κειμενο μου κανετε το εξης λαθος: Χρησιμοποιω την λεξη "λογικο" με την εννοια του "ψυχαναλιτικα αναποφευκτου" αρα επιστημονικα λογικου. Δεν λαικιζω λοιπον (νομιζω) αλλα προσπαθω να διευρυνω λιγο τον ορισμο της λογικης ως περιγραφικο εργαλειο.

   Διαγραφή
 12. Έχω την εντύπωση ότι ο Βαξεβάνης και οι συνάδελφοί του στα κρατικά ΜΜΕ δημιούργησαν το κρατικό 'Τηλεάστυ” του Τσίπρα για λόγους εκδίκησης, ανασφάλειας, ιδεολογικής σύγχισης και ταύτισης αλλά και κοινών συμφερόντων. Η ιδανική φάρμα των ζώων είναι ένα βήμα από την πραγμάτωσή της, το φάντασμα του μαρμαρωμένου βασιλιά γίνεται Τσίπρας ηγέτης κραταιός κυβερνήτης και άστρο υπέρλαμπρο της νέας πολιτικής της επαναστατημένης Ευρώπης που ξεκίνησε από τα αποκαΐδια της Αθήνας στο όνομα του μακαρίτη Γρηγορόπουλου. Περιμένω με ενδιαφέρον τα άρθρα του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη για την πορεία της επανάστασης σε σχέση με τις συμβάσεις των φουκαράδων της ΕΡΤ-ΝΕΤ σαν τον Βαξεβάνη, τον γίγαντα Αρβανίτη και τους άλλους κρατικοδίαιτους κολοσσούς της δημοσιογραφίας και της πολιτικής τέχνης.
  Πολιτικά με καλύπτουν οι απόψεις του κ. Ράμφου που περιέγραψε εχθές το πρωί στο “ΜEGA”. Ο αλάνθαστος λαός έκανε το καθήκον του, τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας των άξιων νικητών. Καλημέρα σας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...