Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Μία άλλη βαλκανιοποίηση είναι εφικτή

Σύμφωνα με το μοντέλο Kübler-Ross, που συχνά αναφέρεται και ως «Τα πέντε στάδια του πένθους», βρισκόμαστε ακόμα κάπου ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο στάδιο. Την άρνηση και την οργή. Δεν γνωρίζω πότε θα επακολουθήσουν τα στάδια της διαπραγμάτευσης, της κατάθλιψης και της αποδοχής, αλλά το σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να ξεμπερδεύουμε με τα δύο πρώτα.

Σε μία προεκλογική δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 84% των Ελλήνων πιστεύει ότι «μας δανείζουν για να μας εκμεταλλεύονται». Προφανώς, το ίδιο 84% δεν μπήκε καν στον κόπο να αναρωτηθεί γιατί δανειζόμαστε με το χαμηλότερο επιτόκιο που υπάρχει στην αγορά ή γιατί οι «κακοί εκμεταλλευτές», δεν μας άφηναν να χρεοκοπήσουμε προκειμένου να κάνουν ακόμα αποδοτικότερη και επαχθέστερη εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα, ένα 82% επιθυμεί την παραμονή μας στο ευρώ. Με το ίδιο σκεπτικό, αμφιβάλλω αν η πλειοψηφία αυτού του ποσοστού γνωρίζει έστω και τα στοιχειώδη για τα υπέρ και τα κατά της συμμετοχής μας σε ένα τόσο ισχυρό νόμισμα.

Ακόμα και μετά τις εκλογές, η οργή φαίνεται πως παραμένει ακάθεκτη, προκειμένου να καταστρέψει και τους τελευταίους θύλακες κριτικής σκέψης και λογικής. Το σενάριο διαχείρισης των καταθέσεων από ένα χρεοκοπημένο κράτος, αυτό της δήμευσης καταθέσεων άνω των 20.000 ευρώ, ή η εξαγγελία ενός οικονομικού προγράμματος που έκατσε ένα 15χρονο και συνέταξε μέσα σε 5 λεπτά, φαντάζει για αρκετούς ως ένα υπέροχο μοντέλο ανάπτυξης. Κι όμως, δεν είναι ακριβώς η οικονομική ανοησία και οι κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ που τον καθιστούν δημοφιλή, αλλά ο τσαμπουκάς. Το κοινό σκεπτικό του ψηφοφόρου που δεν έχει κάτσει καν να σκεφτεί 1-2 πράγματα και ρίχνει την ψήφο του σε ένα κόμμα που τρέμει στην ιδέα ανάληψης ευθυνών, είναι η εκτόνωση του τσαμπουκά. Τσαμπουκά στους Ευρωπαίους, στους δανειστές, σε όσους προσπαθούν να «μας εκμεταλλευτούν».

Δεν μπορώ να ξέρω πότε ακριβώς έσκασε η φούσκα της κακής παιδείας στην Ελλάδα και δημιούργησε πολίτες είτε απαθείς, είτε ακραίους, είτε επιρρεπείς στην συνωμοσιολογία. Ξέρω όμως ότι όσο θυμάμαι τον εαυτό μου σε αυτή τη χώρα, πάντα ενοχλούμουν από πράγματα όπως οι αιώνιοι φοιτητές, οι 25άρηδες που μένουν ακόμα με τους δικούς τους, η έννοια του βύσματος, η φτηνή δικαιολογία, η ανάδειξη του «ιδιώτη» και όχι του πολίτη, η αποκλειστική προτεραιότητα στο «εγώ» αδιαφορώντας για το «εμείς», και εν τέλει το όνειρο για μία θέση στο Δημόσιο· ο εύκολος, ανέξοδος και ανεύθυνος δρόμος που θα αποφέρει τα μέγιστα οφέλη με την μικρότερη δυνατή προσωπική προσπάθεια. Η τάση που έχουμε ως κοινωνία να ψάχνουμε πάντα τον φταίχτη αλλού, εκτός από εμάς τους ίδιους. Να αναγνωρίζουμε μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις. Να εκτονώνουμε την οργή μας με πέτρες, γιαούρτια, μούντζες και όχι με διάλογο. Μια τέτοια κοινωνία, ακόμα και αν κατάφερνε να σταθεί όρθια οικονομικά, αναπόφευκτα θα κατέρρεε κοινωνικά. Επί της ουσίας, αυτό ακριβώς βιώνουμε αυτή την περίοδο.

Αν οι ανησυχίες μου για το ηθικό πλαίσιο και την φασίζουσα δυναμική που δημιούργησε το κίνημα των «αγανακτισμένων» επιβεβαιώνονται σήμερα, οι ανησυχίες μου για το μετά είναι ακόμα εντονότερες. Άνθρωποι, που πάνω στην οργή ή την απόγνωσή τους, στηρίζουν αβάσιμες και επικίνδυνες πολιτικές υποσχέσεις τύπου Ανδρέα Παπανδρέου της δεκαετίας του ’70, προφανώς δεν έχουν μάθει τίποτα. Όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκαν την πρόσκαιρη (έστω και επίπλαστη) ευημερία προκειμένου να αναπτυχθούν πολιτικά, και πνευματικά, αλλά υπενθυμίζουν πως ακόμα και όταν κάποια στιγμή επιστρέψει η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα είναι ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πολλά θέματα, με πρώτο και καλύτερο αυτό της Παιδείας. Προς το παρόν, ας παρακολουθήσουμε μουδιασμένοι την άνοδο φασιστικών, μαοϊστικών, συντηρητικών, λαϊκίστικων κομμάτων, και τον Πάνο Καμμένο να λαμβάνει 10% και ενώ προ εκλογών έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το κόμμα του δεν το αφορά η Παιδεία και ο Πολιτισμός.


26 σχόλια:

 1. Εντελώς ισοπεδωτικός (δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, δεν το κρίνω αυτό). Από τη μια, μου ξενίζει η ιδέα ότι φταίει το 84% (και μόνο λίγοι μπορούν να κατέχουν την αλήθεια, μου ακούγεται εντελώς ελιτίστικο, αν και δεν έχω στοιχείο να επιχειρηματολογήσω για το αντίθετο). Σίγουρα εμπειρικά θα πω ότι μέρος του λαού δε γνωρίζει τα υπέρ και τα κατά του νομίσματος επειδή ακριβώς κανείς δεν έκανε έναν εποικοδομικό διάλογο για το ζήτημα της ευρωζώνης. Και σήμερα ο πολίτης βιώνει μόνο τα αρνητικά.

  Από την άλλη, δε δανειζόμαστε φτηνότερα. Δυνητικά (όχι όμως στην πραγματικότητα) δανειζόμαστε φτηνότερα από τις αγορές αν ήμασταν ελεύθεροι. Ωστόσο, το ότι δεν είμαστε ελεύθεροι μας υποχρεώνει να δανειζόμαστε με μεγαλύτερο επιτόκιο από ότι δανείζονται οι τράπεζες που μας δανείζουν αφήνοντας τεράστιο κέρδος. Ουσιαστικά ο δανεισμός μας λειτουργέι αποκλειστικά και μόνο προς όφελος των ευρωπαϊκών τραπεζών προκειμένου να καλύψουν τη χασούρα του PSI και της κρίσης του 2008. Άρα, ας εξετάσουμε ξανά τι μας συμφέρει και τι όχι, ποιος κερδίζει και ποιος όχι. Στο κάτω κάτω δεν έχω πειστεί ακόμα ότι κερδίσαμε κάτι, πέρα από την υποχρέωση να μαζέψουμε λίγο τα οικονομικά μας και να περιστείλουμε ορισμένε δαπάνες ή να αναζητήσουμε τρόπους να πιάσουμε απατεώνες και κυκλώματα. Αλλά τρόπο να αποφύγουμε τη χορήγηση 200 δις σε τράπεζες δε βρήκαμε, την επιδότηση των τραπεζών μας την επέβαλαν (άλλο ένα αρνητικό) χωρίς να τις υποχρεώσουμε να δανείσουν μεσοαστούς και άλλους.
  Ο ψηφοφόρος στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ επειδή πεινάει ή φοβάται την πείνα. Αν δεν το βλέπεις αυτό, τότε δεν άκουσες τον πόνο των Ελλήνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ας ξεκινήσω από την τελευταία σου πρόταση. Με κατατάσεις στους μη-Έλληνες ή σε αυτούς που δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση και δεν φοβούνται για τον μέλλον τους; Ελπίζω να μην είναι θετική η απάντησή σου.

   Πάμε στην προηγούμενη παράγραφο. Πες μου ποια χώρα δανείζεται με 4% επιτόκιο και από ποια Τράπεζα ή οργανισμό. Πες μου επίσης, γιατί είναι πια ΤΟΣΟ δύσκολο για τον μέσο Έλληνα να καταλάβει ότι από το πακέτο στήριξης έχουν όφελος ΚΑΙ οι δανειστές, ΚΑΙ η χώρα; Γιατί δηλαδή είναι αδιανόητο στην κοσμοθεωρία μας, από μία συμφωνία να επωφελούνται και τα δύο μέρη και όχι μόνον τα Νεφελίμ;

   Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν "ο ψηφοφόρος στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ επειδή πεινάει ή φοβάται την πείνα" γιατί μίλησα με πολύ κόσμο που μου αιτιολόγησε την ψήφο του αλλιώς π.χ ήθελαν να ανατρέψουν το δικομματισμό αλλά δεν ψήφισαν μικρό κόμμα από φόβο μήπως δε μπει στη βουλή.
   Επίσης, πώς μας εκμεταλλεύονται ακριβώς όταν μας δανείζουν με 3% ενώ κανείς άλλος δε μας δανείζει ή αν μας δάνειζε θα ζητούσε επιτόκιο πάνω από 17%; Πώς μας εκμεταλλεύεται η Ιταλία όταν προ 6μήνου η ίδια δανειζοταν με 4,8%; Γιατί μας εκμεταλλεύεται ακόμη και η Γερμανία όταν η πιθανότητά μας να χρεοκοπήσουμε κάποια στιγμή εφθανε στο 90% και άρα θα έχαναν τα δισεκατομμύρια τους;

   Διαγραφή
  3. Ελληνάκι, μακριά από εμένα οι χαρακτηρισμοί. Ποτέ δε χαρακτηρίζω το συνομιλητή μου. Μόνο ιδέες κι θέσεις κρίνω. Απλά εννοώ ότι έχω την αίσθηση (ίσως βέβαια να σφάλλω) πως δεν εξέλαβες το μήνυμα των εκλογών, την καταδίκη της λιτότητας (συνολικά το μήνυμα) και την επικρότηση της πρότασης (αν δούμε μόνο το ΣΥΡΙΖΑ) αριστερής κυβέρνησης κατά ένα 17%.
   Πες μου εσύ γιατί οι τράπεζα που δανείζει με 4% την Ελλάδα δανείζεται νωρίτερα με 1%; Δεν είναι μία δανειοδότηση που εξυπηρετεί τους δανειστές (πριν και τώρα) ώστε να κερδίζουν τα προηγούμενα δάνεια και την ίδια στιγμή να κερδίζουν από τη διαφορά επιτοκίου; Δε γίνεται αυτό μόνο και μόνο για να καλύψουν χασούρες από τη μείωση κατανάλωσης και καταθέσεων; Γιατί να μη δανείζουν με 1% ή με 1,5%, αφού πάλι δανεικά λεφτά δίνουν;
   Προς το παρόν προσωπικά δεν κατάλαβα τι κερδίζει η χώρα που δε θα κέρδιζε με άλλο πρόγραμμα που να μη στηρίζεται στην οριζόντια λιτότητα. Μόνο κέρδη βλέπω προς το παρόν για τραπεζίτες. Στην Ελλάδα κλεισμένα σχολεία (συγχωνευμένα τα λένε), νοσοκομεία, μείωση του ΑΕΠ, αύξηση ανεργίας και φτώχεια, μείωση της παραγωγής, διάλυση της μεσαίας τάξης... Λεφτά δεν είδα πουθενά και δυσκολεύομαι να πιστεψω ότι θα αποκτήσουμε χρήματα (οι πολίτες όχι οι ελίτ) την επόμενη δεκαετία.

   Όλγα, το δεύτερο ερώτημα πιστεύω το απάντησα. Θέτεις όμως την πιθανότητα χρεοκοπίας και έχω ένα μειδίαμα (καλοπροαίρετο είναι). Ποια χώρα χρεοκοπεί; Τι σημαίνει χρεοκοπία για μια χώρα; Και γιατί τώρα δεν έχουμε χρεοκοπία; Δες το αλλιώς: η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία κινδυνεύουν με χρεοκοπία (για άλλους λόγους, αλλά με την ίδια συνταγή που θυμίζει τη μεσαιωνική αφαίμαξη διά πάσαν νόσον). Κι όμως η Ιταλία είναι η 5η χώρα σε κατοχή χρυσού (στις πρώτες θέσεις η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ) και η Ισπανία είναι μέλος των G15 όταν η Ελλάδα ανήκε στους G25 (κατά άλλους στη θέση 28). Και ακόμα μιλάμε για πιθανότητα χρεοκοπίας; Δε χρειαζόμαστε βαρβάρους. Η βαρβαρότητα βιώνεται σήμερα. Χειρότερα υπάρχουν κι ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.

   Διαγραφή
  4. Αυτό που δεν καταλαβαίνω στην συλογιστική σου είναι τι σχέση έχει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση και το πρόβλημα του μέσου Έλληνα, με τη δομή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τουλάχιστον σε τόσο βραχυπρόθεσμο χρόνο αναφοράς. Να το πω αλλιώς, αν αύριο ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της Ελλάδας πάει και διατυπώσει αντίστοιχες προτάσεις - ιδέες στη Μερκελ και στον Ολάντ, αυτό που νομίζω πως θα εισπράξει ως απάντηση είναι: "Και εμείς το είδαμε το Zeitgeist, ενδιαφέρον ντοκιμαντερ. Πάμε τώρα στα δικά μας;;" Το ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές είναι να πάρουμε μια απόφαση που να βασίζεται κυρίως στην γνώση και την πληροφόρηση και όχι στο θυμικό και το συναίσθημα. Αν η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιλαμβάνεται το οτι ευρώ και μνημόνιο είναι συνδεδεμένα και πιστεύει οτι η επιστροφή στην δραχμή δεν είναι δα μεσοπρόθεσμα και τόσο μεγάλο κακό, καλά θα κάνει να ψηφίσει ΣΥ.ΡΙΖ.Α ο οποίος θα σχηματίσει αριστερή κυβέρνηση. Αν απ'την άλλη κάποιος θεωρεί πως η Ελλάδα εκτός της ζώνης του Ευρώ, θα βρεθεί σε περιπέτειες, θα πρέπει να αποφύγει την εύκολη ψήφο τύπου "λεφτά υπάρχουν". Και αν επιτρέπεις, να θέσω ένα ερώτημα, προς πάντες. Είμασταν ευχαριστημένοι με το Ελληνικό κράτος (δημόσιο - κοινωνία) πριν την κρίση, ας πούμε το 2007 και αρνούμαστε τοσο πεισματικά κάθε αλλαγή;;

   Διαγραφή
 2. Επειδη δεν γινεται το 84% οπως λες να ειναι Ελληναραδες μαλακες, κι εσυ το εξυπνο Ελληνακι, δες αυτο το βιντεο, ειναι Γερμανικο ρεπορταζ οσον αφορα το τι κερδιζει η Γερμανια "σωζοντας" μας.

  http://www.youtube.com/watch?v=TYIlIKnc6QY&feature=player_embedded

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδή είναι απολύτως πιθανό το 84% να είναι όντως Ελληναράδες μαλάκες, παραπέμπω στο θεμελιώδες κείμενο του Ευάγγελου Λεμπέση "Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω"...

   Διαγραφή
  2. Το βιντεο το ειδες αγορινα ?
   84% δεν γινεται να ειναι μαλακες κι εσεις το 16% οι εξυπνοι.
   Βολεμενοι ναι, να το καταλαβω.
   Αλλα λογια να αγαπιομαστε

   Διαγραφή
  3. Και να ζητησω ταπεινα συγγνωμη αλλα θα πρεπει να αποχωρησω.
   Μπηκα στον πειρασμο αλλα δεν εχω θεση και λογο υπαρξης στο μπλογκ καποιου που θεωρει τον εαυτο του ανωτερη διανοητικη οντοτητα.

   Καλα μυαλα.

   Διαγραφή
  4. Εσύ αγορίνα το διάβασες το κείμενο του Λεμπέση; Δε γίνεται 30 χρόνια τώρα το 84% να ψηφίζει τα δύο κόμματα που κατέστρεψαν τη χώρα και να ΜΗΝ είναι Ελληναράδες μαλάκες. Επίσης, δε θεωρώ οτί εμείς οι έξυπνοι είμαστε 16% αλλά λιγότεροι...

   Διαγραφή
 3. Προφανώς μας δανείζουν για να μπορέσουν να επιβάλουν τα οικονομικά μέτρα που τους συμφέρουν και για να αποφύγουν πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες στις οικονομίες τους από μια πτώχευση της χώρας μας.
  Εν συντομία τα μέτρα που επιβάλουν (αποπληθωρισμό τον λένε) στόχο έχουν την οικειοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που μας έχουν απομείνει (δημόσιες και ιδιωτικές), με το μέγιστο όφελος, ώστε να αποζημιωθούν για τα δανεικά που μας προσφέρουν. Ταυτόχρονα προστατεύονται από πιθανές χαοτικές εξελίξεις γενικότερα.
  Δεν βλέπω ούτε το win-win που λες Ελληνακι ούτε κάποια ηθική πρόθεση εκ μέρους των ισχυρών εταίρων μας που κινούν τα νήματα.
  Τέλος επειδή γνωρίζω ότι αποδέχεσαι τις θεωρίες του χάους να σου θυμίσω ότι τα σύνθετα συστήματα μόνο στατιστικά προσεγγίζονται. Η εκλογές είναι κάτι τέτοιο. Θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη μέθοδο με ένα διαφορετικό τρόπο εκλογών, αλλά με τίποτα δεν πρέπει να πάμε στην πεφωτισμένη δεσποτεία η οποία είναι καλή για γραμμικά συστήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. - Ο αποπληθωρισμός θα έρχονταν ευκολότερα μέσω μια άτακτης χρεωκοπίας

   - Ουσιαστικά η Ευρωπαίοι έχουν τη βίλα τους μεσοτοιχία στη δική μας προχειρο-φτιαγμένη αυθαίρετη οικοδομή. Μας δίνουν χαμηλότοκα δάνεια (που δεν μας δίνει η τράπεζα αφού έχουμε κακό credit) για κάνουμε τις αναγκαίες επισκευές προκειμένου να μη καταρρεύσει η οικοδομή μας και δημιουργήσει φθορές στον τοίχο τους. Είδαν πως δεν τα βγάζουμε εύκολα πέρα και μας χάρισαν και το μισό χρέος. Εμείς έχουμε αράξει εκτός του κτιρίου με μια φραπεδιά στο χέρι και τους λέμε πως αν δεν μας δώσουν και άλλα λεφτά για πάμε και σε καμιά ταβέρνα θα βάλουμε ΤΝΤ και θα ανατινάξουμε την οικοδομή μας.

   Διαγραφή
  2. @epanechnikov
   Μήπως δεν μιλάμε για απλή φθορά του τοίχου. Μεσοτοιχία είναι, δεν ξέρεις τι θα συμβεί με σιγουριά.
   Και την εκδοχή να ορέγονται το οικόπεδό μας την αποκλείεις!

   Διαγραφή
  3. - Η φθορά μπορεί να είναι μεγαλύτερη αλλά φαντάζει ελέγξιμη.

   - "Και την εκδοχή να ορέγονται το οικόπεδό μας την αποκλείεις!"

   Εσύ θα δανείζεις στον γείτονα σου χρήματα για να επισκευάσει την οικοδομή του αν επιθυμούσες το οικόπεδο του; Εγώ έκανα λίγη υπομονή μέχρι να κατεδαφιστεί...

   Διαγραφή
 4. Ελληνάκι συμφωνώ και προσυπογράφω. Προς το παρόν “στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα”. Γιατί η δικαιωμένοι αριστεροί του θίασου των βουλευτών του Λαζόπουλου, του Αυτιά, του Παπαδάκη, του Αλαφούζου και των γιγάντων των κρατικών ΜΜΕ είναι πεπεισμένοι ότι ο ψεκασμός από τους ανθέλληνες των “πολιτών” είναι η αιτία της κρίσης και όχι το πελατειακό κράτος που σήμερα διαπιστώνουν λειτουργεί άψογα και οι προδότες και δοσίλογοι προσπαθούν να το ...διαλύσουν. Και επειδή πολλοί συμπολίτες μας ευαγγελίζονται το... Γουδή, ίσως πρέπει να ρωτήσουν τον πολύτεκνο τηλεϊστορικό, ποιοί ήταν οι εκτελεστές τότε, ποιούς εκτέλεσαν και γιατί. Οι Ελλάδα ανήκει προσωρινά στους ψεκασμένους μέχρι να λουστούν την αλήθεια τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τα σχόλια είναι πραγματικά ή μπήκαν σε συνεννόηση με τους σχολιαστές για να επιβεβαιώσουν τις αυτονόητες διαπιστώσεις της ανάρτησης;

  Σε λίγο θα συζητάμε στα σοβαρά αν to 30-40% που μπορεί να δανειστεί η χώρα μας απο την αγορά είναι μεγαλύτερο απο το 4% που δανείζεται μέσω του PSI απο τους ευρωπαίους φορολογούμενους (και όχι απο τις τράπεζες όπως "αφελώς" νομίζουν ακόμα ορισμένοι έλληνες Τσε Γκουεβάρα - 230 δις είναι διακρατικά δάνεια, τους ιδιώτες και τις τράπεζες τους κουρέψαμε ήδη κατά 75%).

  Επίσης πρέπει να αποφασίσουμε δημοκρατικά αν η γή είναι στρογγυλή, επίπεδη, τετράγωνη ή όλα τα παραπάνω.

  Ο καθένας δικαιούται και μπορεί να έχει τη δική του άποψη,αλλά δεν μπορεί να έχει και τα δικά του γεγονότα.
  Αυτό το έχουμε ξεπεράσει στην δύση με την Αναγέννηση πριν μερικούς αιώνες.

  Όταν (και όχι πλέον εάν) η χώρα αφεθεί στην άτακτη χρεοκοπία, δεν θα μιλάμε πλέον για μειώσεις στις συντάξεις ή στους μισθούς του δημοσίου, αλλά πχ για έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.

  Όσο για τις "προτάσεις" Γλέζου, Λαφαζάνη, Στρατούλη κλπ είναι τόσο τραγικά αστείες (όλες οι προτάσεις" στηρίζονται στην παιδική άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν λεφτά - την στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον 45 δις απο τους ευρωπαίους φορολογούμενους για να μην κλείσουν άμεσα τα γκισέ και τα ΑΤΜ), που μετατρέπουν το ελληνικό ζήτημα σε κωμωδία με τον Αυλωνίτη,τη Βασιλειάδου και το Ρίζο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. μπράβο φίλε πολύ σωστό το άρθρο σου, ένα πράγμα θέλω να σε ρωτήσω, τώρα καταλάβατε ότι οι έλληνες είναι πίθηκοι πάνω στα δέντρα που τρώνε μπανάνες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καταλαβαίνω την απόγνωση σου βρε Ελληνακι αλλα εσυ τι προτείνεις ; Δραση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ;

  Δυστυχώς η Δραση ενώ θα μπορούσε να κάνει κατι, εχει καταντήσει ενα επικοινωνιακό fail. Να έχουν τον πρώην σύμβουλο του ΓΑΠ Βαλιανατο και εναν παλαιοκομματικό 75χρονο για προέδρους ;; Πραγματικά είναι για κλάματα ! Πως να αποκτήσους έρεισμα έτσι ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προτείνω να σοβαρευτεί ο μεταρρυθμιστικός χώρος και να αποτελέσει κύριο πόλο έλξης των προοδευτικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Δεν είναι δυνατόν ο ηγέτης της προσπάθειας για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη να είναι ο Αντώνης_ και ο γενικότερος πόλος έλξης να είναι η λαϊκή δεξιά!

   Διαγραφή
  2. Αυτό δυστυχώς είναι ευχολόγιο. Δυστυχώς για όλους μας δηλαδή...

   Διαγραφή
  3. Συμφωνώ με το Χαζούλη... Δυστυχώς, λέω και εγώ...

   Διαγραφή
 8. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν την πραγματική μας εικόνα ως σύνολο. Το να διακρίνεις αυτή την εικόνα δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να ονομάζεται απο κάποιους σχολιαστές ελιτισμός. Τα άλοθι για το λαό θα έπρεπε να έχουν τελειώσει απο καιρό αλλά επιννοούνται διαρκώς καινούργια που απλά επιβεβαιώνουν το "έχουμε ότι μας αξίζει".
  Ενδεικτικό ότι απο κανένα κόμμα αυτή την στιγμή (απο αυτά που μπαίνουν στην βουλή) δεν γίνεται κουβέντα για τις αναγκαίες μεταρυθμίσεις. Τίποτα.....Τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα μισές αλήθειες και όλα τα άλλα τελείως ψεμματα. Μα δεν το βλέπει ο κόσμος;
  Χάνεται η λογική .......έρχεται η ώρα που θα χωρέψει ο διάβολος. Η πραγματική ανταμοιβή για όσους δεν έχουν θεό μέσα τους. Η πραγματική ανταμοιβή όμως κατα ένα παράξενο τρόπο και για αυτούς που έχουν. Δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα αλλά το νοιώθω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Διαφωνω σε πάρα πολλά πράγματα με το αρθρο σου.Θα επικεντρωθώ μόνο σε αυτό που είπες ότι εποφελούνται και οι δύο μεριές.Αν δεν το έχεις δει δες αυτό το βίντεο και μετά σκέψου σε τι βαθμό εποφελούματε εμείς και σε τί αυτοί...
  http://www.youtube.com/watch?v=3rckUw7ycv0&feature=related

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προτιμώ να με βάζουν σε σκέψεις τα στοιχεία και τα γεγονότα. Όχι τα βιντεάκια που έχουμε δει όλοι, έχουν χιλιοπαιχτεί και στην τελική εκφράζουν μόνο την άποψη του εκάστοτε βουλευτή.

   Μπορείς να μου απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτω ή να ανταλλάσουμε βιντεάκια;

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...