Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Επενδύοντας σε φαντάσματα


Ο δικομματισμός έχει ήδη πεθάνει, και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους απανταχού οπαδούς του απλά συνεχίζουν να κλωτσάνε το κουφάρι του. Δεν συζητάνε πώς θα το θάψουν για να χτίσουν από πάνω του κάτι καλύτερο ή κάτι καινούργιο. Απλά συνεχίζουν και το κλωτσάνε διασκεδάζοντας, αστειευόμενοι με το πασοκικό κλισέ «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο χρόνος περνάει και η πραγματικότητα συνεχώς τους υπενθυμίζει την σκληρότητά της. Και η πραγματικότητα, εκτός από τα οικονομικά μεγέθη, περιλαμβάνει και τον θάνατο του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, που φυσικά, εκτός από τα δύο κόμματα εξουσίας, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ και οι «Καμμένοι Έλληνες», αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι του.

Θα ήταν αδύνατο η νεοελληνική Αριστερά να αναλάβει να κυβερνήσει. Θα την έθετε αυτόματα ενώπιον της πραγματικότητας την οποία παραποιεί εδώ και χρόνια. Αν το μνημόνιο, σύμφωνα με το αντιμνημονιακό μέτωπο, ήταν απλά ένα στημένο παιχνίδι των αγορών, τώρα που αυτό το μέτωπο καλείται να αναλάβει ευθύνη διακυβέρνησης, το μνημόνιο γίνεται ξαφνικά μία υπαρκτή κατάσταση. Στο τέλος του μήνα πρέπει να βρεθούν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και οφειλές του Δημοσίου. Ο μηχανισμός που υπάρχει ώστε να βρίσκονται αυτά τα λεφτά δεν έχει σημασία αν ονομάζεται πακέτο διάσωσης ή μνημόνιο ή μαοϊστική επανάσταση. Ο μηχανισμός είναι αυτός, και ο λογαριασμός πάντα ο ίδιος, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει στο «μείον».

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι κήρυκες της «επανάστασης» έχουν ξεχυθεί στα κανάλια για να διαδώσουν το χαρμόσυνο μήνυμά της. Κανείς και πουθενά μέχρι στιγμής δεν απαντάει στο εξής απλό ερώτημα: «Πώς θα μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα;». Γιατί στο τέλος της ημέρας, και μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ «μνημονιακών – αντιμνημονιακών» (ίσως ο πιο κλισέ διαχωρισμός της μεταπολίτευσης), το βασικό ερώτημα παραμένει αυτό. Με ή χωρίς χρέος, με ή χωρίς μνημόνιο, με ή χωρίς ευρώ, με ή χωρίς Ευρωπαίους, με ή χωρίς αποκλεισμό από τις αγορές, πώς κάνεις το Κράτος κερδοφόρο και όχι ζημιογόνο; Διότι, πολύ απλά, με ζημιογόνο Κράτος, ούτε δωρεάν Παιδεία έχεις, ούτε δωρεάν Υγεία, ούτε Πολιτισμό, ούτε ελευθερία σε βασικά δικαιώματα, ούτε κλίμα υγιούς ανταγωνιστικότητας που με τη σειρά του θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Τόσο απλά. Ούτε μαρξιστικές θεωρίες, ούτε υπεροπτικά φιλελεύθερα πονέματα της Σχολής του Σικάγο.

Ποσώς με ενδιαφέρει, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές αν αυτοί που θα αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας κραδαίνουν κόκκινες, πράσινες ή μπλε σημαίες, εφόσον κανείς από αυτούς δεν τοποθετείται ρητά επί των πραγματικών αναγκών της χώρας. Επειδή οι πράσινοι και οι μπλε απέτυχαν, δεν δικαιώνονται αυτόματα οι κόκκινοι. Αυτό είναι επιχειρηματολογία επιπέδου Γυμνασίου. Το να αντικαθιστάς ένα αποτυχημένο μοντέλο (δικομματισμός), με ένα ακόμα πιο αποτυχημένο (μαοϊσμός), είναι κάτι μεταξύ ανώριμης αφέλειας και ανιστόρητης ανοησίας.

Με τον ίδιο τρόπο, ποσώς θα πρέπει να ενδιαφέρουν και το εκλογικό σώμα οι θεωρίες που αναπτύσσουν οι απανταχού Συριζαίοι «τηλέ-ευαγγελιστές», εφόσον αντί να δίνουν σαφείς και ρητές απαντήσεις, επιδίδονται σε πιο γρήγορες κωλοτούμπες και από αυτές του ΛΑΟΣ. Θα έπρεπε όμως το εκλογικό σώμα να έχει την στοιχειώδη κριτική σκέψη για να θέτει απλές και ξεκάθαρες ερωτήσεις. Εμένα προσωπικά, το «είμαστε χάλια, οπότε δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε αν δοκιμάσουμε και τα πιο χάλια» με προσβάλλει κυρίως ως άνθρωπο. Τόσες χιλιάδες έτη εξέλιξης, τέσσερις χιλιάδες έτη πολιτισμού, και η καλύτερη απάντηση της κοινωνίας σε μία δυσκολία είναι η παραίτηση;

Καμία κοινωνία δεν αποκτά αυτόματα την επιφοίτηση να επιλέγει σωστούς πολιτικούς. Θέλει κόπο, παιδεία, έρευνα και συνεχή δημιουργική αμφισβήτηση. Το τσίρκο του πολιτικού κόσμου που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας μετεκλογικά, και που φυσικά θα ενταθεί στη νέα προεκλογική περίοδο, είναι αποτέλεσμα της δικής μας παραίτησης. Όσο, όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες «τηλέ-ευαγγελιστές» θεωρούν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους, τόσο θα συνεχίζουν να λένε αυτά που λένε και να πολώνουν τον κόσμο εκτός πραγματικότητας. Όσο οι «ηλίθιοι» ανοίγουν και ένα βιβλίο παραπάνω, ενημερώνονται πιο σφαιρικά και θέτουν απλά λογικά ερωτήματα μακριά από συναισθηματικές κορώνες, τόσο και οι πολιτικάντηδες προσέχουν τι ξεστομίζουν.


36 σχόλια:

 1. Ελληνάκι καλό είναι να έχουμε όλοι τα διαβατήρια μας έτοιμα διότι με τα μυαλά που κουβαλάει αυτός ο λαός, ενδέχεται στις 18 Ιουνίου αυτός που θα μας χτυπήσει την πόρτα να μην είναι ο γαλατάς της γειτονιάς μας.
  Αν τραβάμε προς Μάο μεριά, έχε υπόψη σου πως οι τύποι δεν φημίζονται για τη διαλεκτικότητα τους... Όπως και οι Έλληνες "αριστεροί" βέβαια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. «τέσσερις χιλιάδες έτη πολιτισμού, και η καλύτερη απάντηση της κοινωνίας σε μία δυσκολία είναι η παραίτηση;»

  Η παραίτηση χαρακτηρίζει το τελευταίο στάδιο (το παρακμιακό) κάθε πολιτισμού. Ο δικός μας τρισχιλιετής βρίσκεται σε παρακμή εδώ και τουλάχιστον δύο χιλιάδες χρόνια. Πού είναι λοιπόν το περίεργο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι η παραίτηση ο λόγος που δεν ακούγεται αυτός;

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_18/05/2012_482582

  ή αυτός;

  http://alexacos.blogspot.com/2012/05/blog-post_18.html


  Προσωπικά αρνούμαι να πιστέψω ότι αφήνουμε το παιχνίδι να χαθεί έτσι αβίαστα...

  Μήπως να ακούσουμε λίγο αυτόν μπας και βάλουμε μυαλό;

  http://steliosramfosgr.wordpress.com/2012/05/12/%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%81%CE%AC%CE%BC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-mega-%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, είναι (και) η παραίτηση, το πασίγνωστο «Άστο, δεν γίνεται».

   Οι θεωρίες του Στέλιου Ράμφου είναι συμβατές με τη θεωρία της παραίτησης. Λέει ο Ράμφος ότι η Ορθοδοξία απομακρύνει την προσοχή απ' τον κόσμο μας, απ'τα επίγεια και την επικεντρώνει στο Επέκεινα. Οπότε προς τι η προσπάθεια ν' αλλάξουμε αυτόν εδώ τον εφήμερο, ψεύτικο και μάταιο κόσμο, αυτόν τον yalancı dünya (γιαλαντζή ντουνιά); Ας παραιτηθούμε λοιπόν απ' τα επίγεια κι κοιτάξουμε να σώσουμε την (αθάνατη) ψυχή μας.

   Διαγραφή
  2. Έχεις δίκιο. Ο Στ. Ράμφος είναι πάντα εύστοχος στην ανάλυση του Ελληνικού προβλήματος αλλά επειδή είναι αφοπλιστικά αληθινός μας τρομάζει που παρουσιάζει την πραγματική μας εικόνα και αλλάζουμε κανάλι να δούμε Λάκη.

   Πάντως ο σίγουρος τρόπος να μην γίνει κάτι είναι να πεις "άστο δε γίνεται". Επειδή θέλω να κοιτάω στα μάτια τις επόμενες γενιές αλλά και τον εαυτό μου στον καθρέπτη χωρίς να τον φτύνω στην οριακή αυτή στιγμή δεν μου πάει να πω "άστο...". Διαβάζοντας αναρτήσεις όπως αυτή φαντάζομαι δεν είμαι ο μόνος...

   Διαγραφή
 4. Έχετε τόσο ρε παιδιά, το θέμα είναι να αποκτήσουν όλοι παιδεία και να καταλάβουν ότι ο λαϊκισμός τους Σύριζα σε αντίθεση με κάθε άλλου είδους λαϊκισμό (συμπεριλαμβανομένου και αυτού που εμφανίζει το μνημόνιο ως μονόδρομο), είναι ο πιο κακός.

  Ευτυχώς που υπάρχουν και φωτισμένα άρθρα, τα οποία αφού θέσουν ένα οικονομικό πρόβλημα για το πρωτογενές έλλειμα και κρίνουν ανεπαρκείς τις απαντήσεις που δίνονται από τα κόμματα, καταλήγουν στο ότι "θέλει κόπο,παιδεία έρευνα και δημιουργική αμφισβήτιση" και ευτυχώς που αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου λαϊκισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μπράβο, ωραίο άρθρο. Δηλαδή σήμερα έχουμε παιδεία και υγεία δωρεάν. Δηλαδή σήμερα οι μισθοί και οι συντάξεις που πληρώνονται καλύπτουν ανάγκες επιβίωσης, δηλαδή σήμερα που έχουμε μνημόνιο τα λεφτά πάνε για μισθούς και συντάξεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μην με παραφράζεις. Δεν είπα πουθενά ότι σήμερα έχουμε παιδεία ή δωρεάν υγεία. Όσον αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις, δυστυχώς ναι. Αυτοί πληρώνονται από τα πακέτα στήριξης.

   Διαγραφή
  2. Όχι. Δεν πληρώνονται, φίλε, από τα πακέτα στήριξης. Αυτό το έλυσαν το θέμα με το μνημόνιο ΙΙ. Πληρώνονται από τα ελληνικά έσοδα... Αλλά βέβαια το πληρώνονται με το τι πληρώνεται είναι άλλο θέμα.

   Διαγραφή
  3. Με 5,2 δις πρωτογεννές έλλειμμα ή εμένα μου διαφεύγει κάτι ή έχουμε φυτείες από ειδικά χωράφια που φυτρώνουν ευρώ. Και επειδή μάλλον δεν ισχύει το δεύτερο, θέλω να μου πεις ποια είναι τα έσοδα που αρκούν στις μισθοδοσίες και τις συντάξεις. Ακριβώς όμως ε; Με στοιχεία προϋπολογισμού και όχι με Καμμενο-Τσιπρέικη ορολογία αοριστολογίας.

   Διαγραφή
  4. δεν εχουμε πρωτογεννες πλεονασμα; ετσι διαβασα στο bbc θα ψαξω το λινκ. εχεις πηγη;

   Διαγραφή
  5. Εχμ... το Υπουργείο Οικονομικών σου κάνει ;)
   (Μη με βάλεις να ψάξω ακριβές λινκ. Μπες και δες προϋπολογισμούς)

   Διαγραφή
  6. Ήδη για το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 1,7 δις

   Διαγραφή
 6. "Με ζημιογόνο Κράτος, ούτε δωρεάν Παιδεία έχεις, ούτε δωρεάν Υγεία, ούτε Πολιτισμό, ούτε ελευθερία σε βασικά δικαιώματα, ούτε κλίμα υγιούς ανταγωνιστικότητας που με τη σειρά του θα φέρει νέες θέσεις εργασίας."

  Κάνεις τεράστιο λάθος.

  'Ενα κράτος που ελέγχει το νόμισμα του, μπορεί πάντα να έχει έλλειμμα αν το επιλέξει, δανειζόμενο στο νόμισμα του με τα επιτόκια που θέτει η κεντρική τράπεζα.

  Απο 'κει και πέρα την προσαρμογή την κάνει η ισοτιμία, αρκεί η τελευταία να ειναι ελέυθερη. Η ελεύθερη ισοτιμία δεν πέφτει/ ανεβαίνει ως δια μαγείας. Η πορεία της εξαρτάται απ' τις εμπορικές και κεφαλαιακές ροές, και προφανώς θα πρέπει να δούμε τι είδους οικονομική πολιτική θα ακολουθήσουμε.

  Αν νομίζεις οτι τα αποτελέσματα της αύξησης της κυκλοφορίας χρήματος θα είναι αρνητικά, θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Το χρήμα δε βγαίνει από κάποιο μαγικό σεντούκι. Για να υπάρξει κάποιος θα πρέπει να το δανειστεί, και αυτός ο κάποιος θα είναι είτε το κράτος, είτε ο ιδιωτικός τομέας, είτε άλλα κράτη, είτε ο ιδιωτικός τομέας άλλων κρατών.

  Ξέρουμε ήδη οτι στην παρούσα περίοδο ο ιδιωτικός τομέας δεν επιθυμεί να δανειστεί περαιτέρω και αποπληρώνει τα χρέη του (αρνητική ιδιωτική πιστωτική επέκταση). Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιωτικούς τομείς άλλων κρατών. Ξέρουμε επίσης οτι άλλα κράτη εφαρμόζουν συνταγές λιτότητας. Δυστυχώς οδηγούμαστε παγκοσμίως σε μια κατάσταση οπού χρήμα καταστρέφεται, η ζήτηση μειώνεται, μαζι μ' αυτή και η οικονομική δραστηριότητα, και σαν αποτέλεσμα η ανεργία αυξάνεται. Δεν φτιάχνει η προσφορά τη ζήτηση αλλά η ζήτηση την προσφορά. Αυτό είναι ΤΟΣΟ απλό.

  Τέλος, η Ελλάδα είναι αυτή που είναι, και έχει μύρια όσα προβλήματα, με κυριότερο την ελλιπή εφαρμογή της νομοθεσίας - έστω και αυτής της δυσλειτουργικής και περίπλοκης νομοθεσίας. Παρ' ολ' αυτά, θα πρέπει να μη μπλέκουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα με το πρόβλημα της οικονομικής πολιτικής, κάτι που βλέπω συνέχεια στο μπλογκ σου, οπού επικρατεί η λογική "δύο λάθη κάνουν ένα σωστό". Η νομισματική ένωση έχει συγκεκριμένους κανόνες και η Ευρωζώνη τους παραβαίνει όλους. Αν δεν υπάρχει μια κεντρική κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόζει εξισορροπητικές δημόσιες δαπάνες (ασφαλιστικό, άμυνα κλπ) τότε αργά ή γρήγορα οι λιγότερο ανταγωνιστικές επαρχίες της νομισματικής ένωσης θα χρεοκοπήσουν και θα αποσχιστούν. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα χωρίς χώρα. Η Ευρωζώνη είτε θα γίνει χώρα είτε θα διαλυθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαοϊκό κόμμα ;;; Που είναι το μικρό κόκκινο βιβλίο του ;
  Σε λίγο λες ο Αλέξης να ξεκινήσει και καμιά πορεία προς τις Βρυξέλλες με τον Λαφαζάνη δίπλα του σε ρόλο "Τσου εν Λάι" ;

  Να είσαι καλά με έκανες και γέλασα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Μαοϊκό κόμμα. Είναι μια σαλάτα που καλύπτει το φάσμα από την ανανεωτική αριστερά μέχρι τον αριστερό ταλιμπανισμό της ΚΟΕ. Ο Μάο σίγουρα έχει θέση μέσα σε αυτό το φάσμα. Άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος τον θαυμάζει. Από εδώ προ 4ετίας:

   -Πρόσφατα έκανες μια δήλωση στα «ΝΕΑ» που ξεσήκωσε αντιδράσεις. Είπες ότι θαυμάζεις τη «διαχρονική σκέψη του Μάο». Πώς μπορείς να θαυμάζεις μια σκέψη που η εφαρμογή της στην Κίνα έφερε λογοκρισία, φυλακίσεις, δολοφονίες;
   -Παιδιά, εγώ δεν είπα ότι θαυμάζω τον Μάο. Είπα ότι η σκέψη του Μάο -όχι ο Μάο ως προσωπικότητα, όχι ο Μάο ως διοίκηση, όχι ο Μάο ως καθεστώς- αλλά η σκέψη του Μάο σε πολλά σημεία της αξίζει. Το πιστεύω αυτό.

   -Ένα παράδειγμα;
   -Ας πούμε, η σκέψη πίσω από την Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο είναι ότι πρέπει συνεχώς να αμφισβητούμε τις δομές και την νομενκλατούρα, ακόμα και όταν είμαστε μέσα στην «επαναστατική» διαδικασία. Αυτή είναι μια σημαντική σκέψη.

   -Μα αυτό είναι αστείο! Δηλαδή ο Μάο στη θεωρία ενθάρρυνε την αμφισβήτηση και στην πράξη επέβαλε τη λογοκρισία;
   -Είναι πολύ αντιφατικό, το ξέρω. Ο Μάο εκτιμούσε ότι αυτό που κάνει είναι ένα βήμα προς τη σοσιαλιστική κοινωνία. Και πίστευε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αλλά, ο σκοπός του, η πρόθεσή του ήταν καλή.

   -Απ’ αυτή την καλή πρόθεση πέθαναν 38 εκατομμύρια άνθρωποι! Περισσότεροι απ’ όσους σκότωσε και ο Χίτλερ!
   -Ε, τώρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον Χίτλερ με τον Μάο! Μπορεί τα κομμουνιστικά καθεστώτα να είχαν αυτό το τεράστιο έλλειμμα ελευθερίας, αλλά τουλάχιστον είχαν στο κέντρο της σκέψης τους τον άνθρωπο.

   -Αυτό λίγο ενδιαφέρει τον άνθρωπο που πεθαίνει...
   -Όχι, δεν είναι έτσι. Και τέλος πάντων δεν είχαν ούτε κρεματόρια ούτε φούρνους με Εβραίους...

   -Νεκρούς πάντως είχαν περισσότερους!
   -Καταρχάς, αυτοί οι αριθμοί αμφισβητούνται. Μένει να αποδειχθούν ιστορικά και τότε να το ξανασυζητήσουμε.

   -Έτσι κι αλλιώς, η πραγματική του πρόθεση φάνηκε στην πράξη! Προτεραιότητα ήταν ο εαυτός του και όχι η κοινωνία!
   -Δεν μπορώ να σας πείσω να εκτιμήσετε την σκέψη του Μάο.

   -Εσύ, πάντως, δέχεσαι ότι το καθεστώς του Μάο ήταν απολυταρχικό;
   -Ναι, βέβαια, διότι ήταν ένα καθεστώς ανελευθερίας. Αλλά σας είπα, πρέπει να απομονώσουμε τη σκέψη από την ιστορική περίοδο και το αποτέλεσμα. Και αυτό ισχύει για πολλές προσωπικότητες - από τον Λένιν μέχρι τον Τσε. Εγώ μάλιστα εκτιμώ και τη σκέψη πολιτικών προσωπικοτήτων από την άλλη πλευρά.

   Διαγραφή
  2. ...κοίταξα την πηγή και είδα ότι είναι το γνωστό άρθρο από τους schooligans... και εγώ που νόμιζα ότι είναι απόσπασμα από καμιά συνέντευξη στα "Πολιτικά Θέματα" ή κάτι τέτοιο... χαχα...

   Διαγραφή
  3. Κατά τα άλλα, scripta manent που λένε και οι Λατίνοι, δεν πάει να είναι και από το Αστερίξ που τόσο αρέσει στους "αριστερούς" επειδή έχει το γνωστό Γαλατικό χωριό που ανθίσταται στους Ρωμαίους.

   Βέβαια ούτε ο Τσίπρας έχει τις ηγετικές ικανότητες του Αστερίξ, ούτε η μαρμίτα με το μαγικό ποτό υπάρχει. Αντίθετα, μάλλον πολλοί έχουν πέσει στη "μαρμίτα με τα τριπάκια" που λένε, αλλιώς δε θα ακουγόντουσαν τόσες ανοησίες γενικώς...

   Διαγραφή
 8. 600.000.000 € από το χαράτσι που πλήρωσαν οι Έλληνες μέσω της ΔΕΗ παρακρατήθηκαν από την ΔΕΗ και δεν δόθηκαν στο κράτος, για να καλύψη “λειτουργικές” της ανάγκες που αφορούν και πληρωμή υπερωριών και των ελλειμμάτων που δημιουργή η δωρεάν σχεδόν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους “εργαζόμενους” στην “εταιρία κράτος”. Και μετά θα βγεί ο κοντός ψυχοπαθής δίπλα στον Τσίπρα ουρλιάζοντας για την μείωση των επιδομάτων ανεργίας...και ο καθηγητής του δημοσίου της παρέας που κάνει ιδιαίτερα σε μαθητές του να καταγγείλει την παραπαιδεία και το κωλοκράτος, επενδύοντας σε φαντάσματα και στη γενιά του φραπέ της εποχής του “κάτσε καλά Γεράσιμε”.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. O ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν ειναι ο μοναδικός πολιτικάντης...

  Διότι στο ερώτημα πως θα ζει κάποιος "προνομιούχος" που εργάζεται στην Ελλαδα με μισθό 500 Ευρώ και με κοστοι διαβίωσης βοριας Ευρωπης. Κανείς, μα κανείς δεν εχει προτείνει κατι το ουσιαστικό. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το εχουν ρίξει στη τρομοκρατία, το πρόβλημα δε λύνεται έτσι.

  Απο τη στιγμη που αυτος ο λαος δε γουστάρει να σκεφτει παραγωγικά, ας υποστεί τις συνεπιες. Προσωπικά εχω την εξοδο απο το Ευρω ως προεξοφλημένο γεγονος διοτι ειτε βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε οχι, το ποτάμι δε γυρίζει πισω.

  Ισως είναι καλύτερα να μην το κουράζουμε τοσο με το Ευρω. Δεν έχουμε, ουτε είχαμε ποτε τη νοοτροπία για να μπούμε σε μια φιλελεύθερη ένωση.
  Το παιχνίδι παίχτηκε απο ψηλά, ο λαος (που μπουκώθηκε με μπόλικα Ευρω) το κατάπιε αμάσητο, αυτές τις συνέπειες θα τις πληρώσει. Με τον τον ενα ή τον άλλο τρόπο.

  Απο τη δική μου πλευρά δεν το βλέπω ως παραίτηση , αλλα ως αποδοχή της οδυνηρής πραγματικότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Θα πρέπει εν τέλει να πάρετε μια ξεκάθαρη θέση στο αν θεωρείτε τους συμπατριώτες σας ηλίθιους.

  Αν συνδιάσω την τελευταία σας παράγραφο,

  "Καμία κοινωνία δεν αποκτά αυτόματα την επιφοίτηση να επιλέγει σωστούς πολιτικούς. Θέλει κόπο, παιδεία, έρευνα και συνεχή δημιουργική αμφισβήτηση. Το τσίρκο του πολιτικού κόσμου που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας μετεκλογικά, και που φυσικά θα ενταθεί στη νέα προεκλογική περίοδο, είναι αποτέλεσμα της δικής μας παραίτησης. Όσο, όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες «τηλέ-ευαγγελιστές» θεωρούν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους, τόσο θα συνεχίζουν να λένε αυτά που λένε και να πολώνουν τον κόσμο εκτός πραγματικότητας. Όσο οι «ηλίθιοι» ανοίγουν και ένα βιβλίο παραπάνω, ενημερώνονται πιο σφαιρικά και θέτουν απλά λογικά ερωτήματα μακριά από συναισθηματικές κορώνες, τόσο και οι πολιτικάντηδες προσέχουν τι ξεστομίζουν."

  με το γεγονός πως οι πολιτικάντηδες αλωνίζουν εκλογικά και δημοσκοπικά (fact of life) τότε δεν μπορώ παρά να αβίαστα να συνάγω πως θεωρείτε την πλειοψηφία των συμπατριωτών σας ηλίθιους. Αυτό δεν θα σας πάει μακριά. ΄

  Εάν και εφόσον ειλικρινά πιστεύετε στον διάλογο κάντε ένα κόπο να διαβάσετε το παρακάτω:

  http://blog-takis.blogspot.com/2012/05/2072.html

  Με λίγα λόγια θα διαπιστώσετε πως το άρθρο σας με την ψήφο οργής στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ομόρριζα και εκκινούν από τον "(α)πολιτικό αυτισμό" που αδυνατεί να διατυπώσει μια ρεαλιστική πρόταση και επιμένει κυρίως στην διατύπωση κρίσεων ή ατομικών προθέσεων. Δεν θα τολμούσα να εξαιρέσω ούτε τον εαυτό μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Παραμένεις, αγαπητέ, μια φωνή στην έρημο... Η σωστότερη ανάρτηση που διάβασα τελευταία, και η μόνη στην οποία σχολίασα. Μπράβο σου. Δυστυχώς αποτελούμε μεγάλη μειοψηφία. Διαβατήριο έβγαλες;

  Η απόδειξη του ορθού της ανάρτησης είναι τα σχόλια στην ανάρτηση αυτή:
  Κανένας σχολιαστής δεν απαντά στο πως, στην πραγματικότητα, με ρεαλισμό του το γίνεται (όχι του τι ΘΑ έπρεπε να γίνεται), πως θα κάνει τις πληρωμές του το κράτος σε ένα-δύο μήνες. Παραμένουν όλοι στην ρητορική, τις φωτοβολίδες, τα συνθήματα και τις φιλοσοφίες. Και αποδεικνύουν ότι και οι πρώτες και οι δεύτερες εκλογές είναι δημοψηφίσματα του κινήματος "Δεν Πληρώνω" -χωρίς σκέψη του πως θα πληρώσει το κράτος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν αγαπητέ δεν σας αρέσει η χώρα σας και νοιώθετε τόσο μα τόσο πια εγκλωβισμένος σε μια "δημοκρατία των ασχέτων" τότε θα έπρεπε να την εγκαταλείψετε. Μην παραλείψετε μόνο να θυμηθείτε πως η Πόλις πάντα θα σας ακολουθεί και αν τη ζωή σας σε τούτη τη γωνιά σας την χάλασαν(προσέχτε δεν λέω όπως ο Αλεξανδρινός ότι τη χαλάσατε), σ' όλη τη γη σας την χάλσασαν.

   Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Ιμπραημ Περα, η χώρα μου (ΗΠΑ) μου αρέσει πάρα πολύ και δεν έχω σχέδια να την εγκαταλείψω. Από την δική σας χώρα έφυγα ήδη πριν 36 χρόνια, όταν ήμουν 17, αλλά σας ευχαριστώ για την φροντίδα με την οποία προτείνατε ότι το καλύτερο για μένα.

   Διαγραφή
  3. Α συγγνώμη αγαπητέ αλλά βλέπετε αυτό το "αποτελούμε" στο "Δυστυχώς αποτελούμε μεγάλη μειοψηφία" που γράψατε με μπέρδεψε. Είχα την αίσθηση πως στην χώρα σας (ΗΠΑ)η συλλογιστική του οικοδεσπότη μας δεν αποτελεί μειοψηφία. Όπως με χαρά αποδέχομε τη διόρθωση του κειμένου σας και αποδέχομε την κριτική σας στη φτωχή μου χώρα ώς τέτοια ενός γνήσιου φιλέλληνα που απλά δεν άντεχε να ζήσει στην χώρα μου αλλά ήταν φίλος της.

   Διαγραφή
  4. Αγαπητέ Ιμπραημ Περα, έχετε δίκιο ότι το "αποτελούμε" που έγραψα εύκολα παρεξηγείτο. Από την δική μου άποψη το έγραψα εννοώντας ταύτιση γνώμης, όπως την είδα τουλάχιστον, μέσα στην ομάδα ανθρώπων που πονάει και αγαπά την Ελλάδα βαθειά, και όχι απαραίτητα από πλευράς γεωγραφίας ή διαβατηρίου. Στις ΗΠΑ πράγματι η γνώμη αυτή θα ήταν πλειοψηφία, σε εκείνη όμως την ομάδα δεν θα εύρισκε κανείς το απαραίτητο συστατικό πόνου και αγάπης για την Ελλάδα -έτσι δικαιολογώ την έκφραση "αποτελούμε μειοψηφία" την οποία χρησιμοποίησα. Από την δική μου, πάντα υποκειμενική, θέση, είμαι περήφανος για το πως ο Ελληνισμός και η Ρωμιοσύνη, και της Αθήνας και της Πόλης, ζει και συνεχίζει στο εξωτερικό, και βοηθά με τον δικό του τρόπο όσο μπορεί την Ελλάδα. Θέλω επίσης να προσδιορίσω πως με κανένα τρόπο δεν εννοώ ότι οι της αντίθετης γνώμης, ή εκείνοι που διαλέγουν λαϊκισμό και μύθους, δεν πονάνε ή δεν αγαπάνε την Ελλάδα: τέτοιου είδους άστοχος αφορισμός θα με έφερνε στο ίδιο επίπεδο συζήτησης με τους της αντίθετης άποψης. Όμως δεν έχω δει ή διαβάσει πουθενά και από κανέναν προτάσεις για το πως το κράτος θα πληρώσει μισθούς τον Ιούνιο του 2012.

   Διαγραφή
 12. Σωστά, ούτε έγώ έχω διαβάσει και το ερώτημα που βάζετε είναι απολύτως σωστό αλλά και απολύτως ανούσιο ταυτόχρονα.

  Εκείνο που προσπαθώ να πώ τόσο σε εσάς όσο και στον οικοδεσπότη μας είναι το εξής:

  Το να απλουστεύομε και το να ανάγουμε σε απλή εθελοτυφλία ή αφέλή πίστη προς τους λαικιστές την άρνηση να τεθεί το ζήτημα της Ελλάδας στην τόσο απλη βάση του πως θα πληρωθουν οι μισθοί δεν αποτελεί παρά την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Μια απλή συνθηματολογία δηλαδή. Αν δεν ερμηνεύσει σωστά, και προπαντώς όχι απαξιωτικά, κανείς τους λόγους που ωθούν τον κόσμο να προσπεράσει το ερώτημα, μικρή υπηρεσία μπορεί να προσφέρει στην ταλαίπωρη Ελλάδα.

  Κατά τα λοιπά συμφωνώ σχεδόν στο ακέραιο με τον οικοδεσπότη μας αλλά αυτή η συμφωνία μου έχει τόση αξία για την χώρα μου, όσο και η παραδοχή οτι τα παιδιά στην Αφρική δεν πρέπει να πεινάνε.

  Το άμεσο και πιεστικό ερώτημα είναι το πως θα εκτονωθεί η οργή του κόσμου, την οποία θεωρείστε τη δεδομένη, φαινόμενο ανησυχιτικό και με αυξητικές τάσεις. Προφανώς η απάντηση δεν είναι "οι οργισμένοι είναι βολεμένοι, αφελής και αμόρφωτοι".

  Το ιδανικό, αν με ρωτάτε, θα ήταν να ξυπνήσουμε όλοι μαζί στις 17 Ιουνίου και να πούμε "εκτελούμε το μνημόνιο και ελπίζουμε οτι οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο της λιτότητας θα μας δώσουν την πίστωση χρόνου να αλλάξουμε τις δομές μας". Όμως αυτό δεν θα γίνει, θα ήταν παράλογο να το προσδοκά κανείς. Οπότε στο όνομα της λογικής, που κι εσείς κι εγώ την πιστεύουμε, απαντήστε μου στο τί μπορεί και όχι στο τι θα έπρεπε να γίνει. Εγώ ομολογώ πως η μόνη ανεπαρκής απάντηση που έχω είναι πως όλα πλέον κρίνονται από την στάση των δανειστών μας.

  Ή μόνη λύση είναι να προτάσει κανείς έντονα, πιεστικά και σταθερά την συνεννόηση όλων των Ελλήνων πάνω στο τί πρέπει να γίνει. Η μόνη λύση είναι να προσπαθήσει κανείς να δεχτεί τον αντίλογο και να τον ενσωματώσει στη σκέψη του προσπαθώντας να δεί τί θετικό θα μπορούσε να κρατήσει ώστε να προκύψει η σύνθεση. Και άρθρα σαν αυτό που και οι δύο βρισκόμαστε να σχολιάζουμε δεν βοηθάει προς τα εκεί. Η τελευταία ευκαιρία είναι μνημονιακοί, αντιμνημονιακοί, συριζαίοι, πασόκοι, νεοδημοκράτες, αριστεροί και φιλελεύθεροι να βρούμε τί μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει. Οι άνθρωποι με κριτική σκέψη οφειλουν αυτή τη στιγμή να αμβλύνουν και όχι να οξύνουν τις αντιπαραθέσεις. Το να στέλνεις στα σκουπίδια ένα εκλογικό αποτέλεσμα ως ανόητο είναι εξίσου ανόητο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο στις σκέψεις που προτείνετε: κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί "ανόητο". Και, προσθέτω, κατά την γνώμη μου, ότι "ανόητες" μπορούν να θεωρηθούν ορισμένες εκτιμήσεις και αναλύσεις του αποτελέσματος οι οποίες δεν κατανοούν τις πηγές και σημασία του αποτελέσματος. Πράγματι υπάρχει οργή. Πράγματι οι οργισμένοι δεν είναι όλοι απλά βολεμένοι, αφελείς ή αμόρφωτοι -πάντως οι τρεις αυτές ομάδες δεν είναι ταυτόσημες. Η ερώτηση όμως είναι από που και για ποιούς λόγους πηγάζει η οργή; Η ερώτηση έχει σημασία γιατί η πηγή, τα αίτια, της οργής, θα καθορίσει στο τέλος την έκβαση των γεγονότων τα οποία θα επηρεάσει.

   Σαν μια παρένθεση, σχετικά με το κείμενο του οικοδεσπότη και το σχόλιό σας προς αυτόν, να προτείνω ότι στην τελευταία παράγραφό του, το Ελληνάκι δεν απεκάλεσε κανέναν ηλίθιο, αλλά έγραψε ότι οι πολιτικάντηδες θεωρούν ότι απευθύνονται σε "ηλίθιους" (σε εισαγωγικά), και, στην επόμενη φράση έγραψε ότι οι "ηλίθιοι" (πάντα σε εισαγωγικά που παράπεμπαν στο πως βλέπουν τον λαό οι πολιτικάντηδες) πρέπει να ενημερωθούν καλύτερα. Κατά την γνώμη μου δηλαδή, όπως διάβασα το κείμενο, μου φάνηκε ότι το Ελληνάκι κάθε άλλο παρά πραγματικά ηλίθιους απεκάλεσε τους συμπολίτες του, και είπε ότι θα έπρεπε οι Έλληνες να περάσουν δια της συμπεριφοράς και του σκεπτικού τους ένα μήνυμα προς εκείνους οι οποίοι τους παίρνουν για ηλίθιους (και οι πολιτικάντηδες δεν βάζουν εισαγωγικά στον προσδιορισμό του σε ποιούς νομίζουν ότι απευθύνονται).

   Αυτό το παραπάνω μιλά απ' ευθείας προς την οργή, τις πηγές της και τα αποτελέσματα που θα προκαλέσει.

   Συμφωνούμε ότι αυτή τη στιγμή όλα κρίνονται από την στάση των δανειστών μας, η οποία εξαρτάται από τις πράξεις μας στο άμεσο μέλλον -ήδη μάλιστα οι δανειστές και εταίροι έχουν κάνει ένα βήμα πίσω και μας αφήνουν να σκάβουμε τον λάκκο της Ελλάδας μόνοι μας, και μας προσφέρουν και σκοινί να κρεμαστούμε μόνοι μας. Είναι άραγε υποτέλεια και κατευνασμός το να αποδεχτούμε το μνημόνιο όταν δεν υπάρχει άλλη εκλογή από την καταστροφή; -αυτό θα αγόραζε χρόνο, και υπάρχουν εκείνοι που θα έλεγαν ότι αυτό δεν είναι υποτέλεια αλλά στρατηγική. Από την άλλη μεριά, η ιπποτική στάση του ονείρου της επανάστασης κατά του κατεστημένου (για να μην πληρώσουμε) θα έβγαζε αρκετούς "νεκρούς" λαϊκούς ήρωες.

   Η απάντησή μου στο τι μπορεί να γίνει είναι ότι μάλλον η οποιαδήποτε κυβέρνηση της 17ης Ιουνίου θα ασπαστεί το μνημόνιο, ο λαός θα εκραγεί, και από εκεί και πέρα ούτε οι Δελφοί δεν θα μπορούσαν να προφητέψουν πως θα οργανωθεί το χάος. Όλοι οι λαοί φτάνουν σε ένα σημείο κρίσιμης μάζας, κοινωνικά και κοινωνιολογικά, οι δυνάμεις της οποίας θα προκαλέσουν ριζικές και επώδυνες μη-προβλέψιμες αλλαγές.

   Συμφωνούμε δηλαδή, απ' ότι διαβάζω, και πιστεύω ότι η δύο υποκειμενικές ερμηνείες μας για το πνεύμα του οικοδεσπότη συγκλίνουν στο ότι είναι προφανές το τι θα έπρεπε να γίνει, είναι εμφανές μάλλον το τι θα γίνει, και η τελική ευθύνη είναι του λαού, και του κάθε πολίτη. Και, όσο και να πονάει το να βλέπουμε την οργή και το τι επιφυλάσσει, η μόνη ελπίδα είναι μια μέρα να δούμε κατά πρόσωπο τα αίτιά της και όχι μόνο τις αφορμές.

   Αν μου ζητούσατε, Ιμπραημ Περα, να προσδιορίσω σε μια μικρή φράση τι βλέπω εγώ, από προσωπική πείρα, σαν την σημαντικότερη διαφορά μεταξύ της κοινωνίας των ΗΠΑ και της κοινωνίας της Ελλάδας, θα έλεγα ότι σαν πολίτης των ΗΠΑ, ο κάθε πολίτης, όσο πλούσιος ή φτωχός, βολεμένος ή όχι, μορφωμένος ή όχι, αισθάνεται προσωπική ευθύνη στην ανάμιξη του στην κοινωνία του και την πολιτική. Ένα αίσθημα προσωπικής ευθύνης και νηφάλιας σκέψης και αυτοκριτικής που δεν έχω αντιληφτεί να υπάρχει στην Ελλάδα και που πιστεύω ότι αυτή την στιγμή είναι θανάσιμα απαραίτητο και επιτακτικά αναγκαίο (το οποίο είναι κατά την γνώμη μου και ένας άλλος τρόπος να ξαναγράψω την τελευταία παράγραφο του οικοδεσπότη μας με δικά μου λόγια).

   Διαγραφή
 13. Τελικά νομίζω οτι καταλήξαμε να συμφωνούμε στα πάντα, καλό είναι αυτό. Ακόμα και στον τρόπο που ξαναγράψατε την τελευταία πραράγραφο συμπεριλαμβάνοντας τη μαγική λέξη: "αυτοκριτική". Για να υπάρξει η σύνθεση πρέπει η αυτοκριτική να πιάνει 10 αράδες και η κριτική μία.

  Οπως και να χει δυστυχώς συμφωνούμε και στις προβλέψεις μας οπότε στείλτε κανα μακαρόνι στην χώρα μας γιατί έχω μια κόρη 10 μηνών :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να σας ζήσει, να την χαίρεστε με υγεία, ας μεγαλώσει να βρει ένα τόπο διαφορετικό από αυτόν που έδιωξε τόσους, και να σας δώσει μια μέρα την χαρά που μου έδωσε ο γιός μου όταν αποφοίτησε πριν λίγες μέρες. Καλή τύχη να έχουμε όλοι, και την σοφία να την χτίσουμε.

   Διαγραφή
 14. «Όσο οι «ηλίθιοι» ανοίγουν και ένα βιβλίο παραπάνω, ενημερώνονται πιο σφαιρικά και θέτουν απλά λογικά ερωτήματα μακριά από συναισθηματικές κορώνες, …»
  Και το ερώτημα των «σφαιρικά ενημερωμένων» είναι:
  Πως θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις;
  Πίσω λοιπόν στο μνημόνιο, να το επαναλάβουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, μη μας κόψουν τα μηνιάτικα.
  Έλεος, γιατί τόσος φόβος;
  Η ιστορία δεν γράφεται από τους τρομοκρατημένους!
  Μας έχουν βάλει (σ)τον δοκιμαστικό σωλήνα και μας ρίχνουν αντιδραστήρια για να δουν πόσο θα αντέξουμε και εμείς παρακαλάμε να πετύχει το πείραμα μπας και επιβιώσουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ Ιμπραήμ πέρα
  Όμορφα λόγια για συνεννόηση και τι μας ενώνει και σύνθεση απόψεων κ.τ.λ. κ.τ.λ.. Σύμφωνοι σε όλα. Αλλά εδώ τα πράγματα είναι απλά. Μνημονιακοί αντι-μνημονιακοί όλοι κρύβονται πίσω από το αναθεματισμένο μνημόνιο και δεν λένε τίποτα για ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Γιατί πονάνε πολλούς βολεμένους. Η λύση είναι απλή όταν δεν στοχεύεις σε προβλήματα και τα πρόσωπα που τα εκδηλώνουν.(Τι να κάνουμε... δεν είναι αδέσποτα τα προβλήματα.Υλοποιούνται από άτομα και πρακτικές αυτών). Οριζόντια μέτρα και όποιον πάρει ο χάρος.
  Τόσο καιρό ο κόσμος που υποφέρει ακούει από την μία "τι να κάνω ρε παιδία οι Ευρωπαίοι, η άτιμη η τρόικα "και από την άλλη "να οι Ευρωπαίοι και οι δοσίλογοι εγχώριοι πολιτικοί υπηρέτες που μας έχουν καταλήξει." ή "να το πρόσωπο του καπιταλισμού " κ.τ.λ. κ.τ.λ.
  Μικρό παράδειγμα.
  Ο Ραγκούσης έραβε ο Ρέππας ξήλωνε. Ο Παπακωνσταντίνου ξήλωνε η Κατσέλη έραβε κ.ο. (Δώσε όποια εξήγηση θέλεις για το έραβε και ξήλωνε )Μέσα στο ίδιο κόμμα τώρα όλα αυτά! Ο Αντώνης απο την άλλη στην αρχή όχι,όχικαι πάλι όχι ....... νασου στον δρόμο τον Θύμιο τον ταρίφα. Μετά στα δύσκολα ο Αντώνης κωλοτούμπες- διαγραφή Ο Θύμιος. Να και ο Καμένος που σου λέει καλό μαγαζί το ΟΧΙ που άφησε ο Αντώνης....βουρ στον πατσά. Ο Τσίπρας, στα κάγκελα. (Παλία μου τέχνη κόσκινο).Το ίδιο και οι άλλοι. "Τα βάρβαρα μέτρα δεν θα περάσουν κ.τ.λ. κ.τ.λ. κ.τ.λ." Λοιπόν ξέρεις τι γίνατε κατά την γνώμη μου; Γα...εί ο γάτος, σκούζει ο γάτος. Με όλον αυτόν το χαμό, κουβέντα για τις μεταρρυθμίσεις.
  Ερώτηση.( Αόριστα και όχι προσωπικά αλλά πάντα συγκεκριμένα)
  Tα πανεπιστήμια θα κόψουν τον αυνανισμό της κομματοκρατίας, άσυλα και μπούρδες και να γίνουν σοβαρός χώρος,έρευνας,καινοτομίας, αναζήτησης; Να το φιλοσοφήσουμε λίγο ακόμα; (Δες τις πρακτικές του τραγελαφικού Μπαμπινιώτη)
  Τα κλειστά επαγγέλματα να ανοίξουν ή να τα φιλοσοφήσουμε και αυτό μέχρι να προκύψει σύνθεση απόψεων;
  Oι μετανάστες δεν είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ή εντάξει καλά πάει ως τώρα με τον αυτόματο πιλότο;
  Οι επαίσχυντες ΠΑΕ και οι βρωμοφυλλάδες που τις υποστηρίζουν να συνεχίσουν να πληρώνονται από το κράτος για την διάδοση των "ιδεωδών" του αθλητισμού;
  Την γραφειοκρατία να την πατάξουμε; Να την πατάξουμε λένε όλοι. Ωραία όταν την πατάξουμε το κράτος θα είναι αποτελεσματικότερο σωστά; Σωστά. Σε αυτό το αποτελεσματικότερο κράτος υπάρχει περίπτωση να περισσεύει κανείς; Λέω τώρα ....κουβέντα κάνω. Υπάρχει; Και αν υπάρχει να τον απολύσουμε ή να τον κρατήσουμε; Τουλάχιστον για να πάρουμε κάποιον που χρειάζεται σε κάποιο άλλο πόστο. (τι λέω ο άνθρωπος ....φωτιά θα πέσει και θα με κάψει )
  Η περιβόητη μηχανοργάνωση γιατί δεν γίνεται τόσα χρόνια; Το εφάπαξ από το σύστημα κρατήσεων με τον κωδικό "Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει" να το κρατήσουμε και αυτό;
  Τον τραμπουκισμό κάθε ομάδας που όταν νοιώθει ότι απειλούνται τα συμφέροντά του να είναι έτοιμος να Γα......σει το σύμπαν και να πάνε στο διάολο όλα και όλοι, να τον ανεχθούμε ακόμα; (σε αυτό δεν χρειάζεται κανένα παράδειγμα .......είναι η καθημερινή μας πραγματικότητα δύο χρόνια τώρα)
  Τα κόμματα που ενώ συμμετέχουν στο κοινοβούλιο σε κάθε νόμο που δεν τους αρέσει εξαγγέλλουν "ο νόμος αυτός δεν θα εφαρμοστεί ......θα μας βρείτε στο δρόμο) να συνεχίσουν να δίνουν το παράδειγμα της "έννομης" πολιτείας ;
  Και άλλα πολλά που τελειωμό δεν έχουν.
  Λοιπόν τι έχεις ακούσει τον τελευταίο καιρό κάτι από όλα αυτά με σοβαρότητα και διάθεση για αλήθεια και λογική ( και μην μου πεις πάλι για λογικές "με την εννοια του "ψυχαναλυτικά αναπόφευκτου" άρα επιστημονικά λογικού" ). Τίποτα. Κουβέντα. Πονάει το πράγμα και θέλει στομάχι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πέρα λοιπόν από τον αχαλίνωτο καπιταλισμό , τους αιμοδιψείς τραπεζίτες, τους ανάλγητους Ευρωπαίους, την "Μαντάμ " Μέρκελ τους "Peoples of europe" τα παιδία που πεθαίνουν στην Αφρική και τους Παλαιστίνιους που βομβαρδίζονται στην Ραμάλα , αυτό είναι το μεγάλο ψέμα που -συγνώμη για την ιερότητα που τρέφεις για τις επιλογές του κόσμου (και καλά κάνεις ) αλλά - το έχει φάει μια χαρά. Και γουστάρει και άλλο. Και ξέρεις γιατί. Στο παράπονο και την παρεξήγα του ναούμ "να μου πει εμένα ......" ελληναρά κρύβεται ο μεγαλύτερος εγωισμός και ιδιοτέλεια. Και να που φωνάζει ο οικοδόμος που λέει "ρε παιδία 67 χρονών δεν ανεβαίνετε η σκαλωσιά " και του χτυπάει την πλάτη ο δημ. υπάλληλος που του είπαν ότι δεν μπορεί να βγει στην σύνταξη στα 40 και του λέει " Πουλημένοι αδερφέ πουλημένοι......αλλά έρχονται εκλογές,........ μαύρο που θα πέσει ......θα τους γαμή....με "

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Το είχα ξαναγράψει στο ελληνάκι. Όταν κάποιος μου λέει ότι θα μου κάνει έναν κύκλο πρέπει να τον ρωτήσω άν έχει διαβήτη. Όταν π.χ. μου λέει για παιδεία κάποιος πάνω στην οποία θα βασιστεί η όποια σου δυνατότητα για μελλοντική ανάπτυξη έτσι αόριστα και δεν μου κάνει κουβέντα για το χάλι των πανεπιστήμιων που αυτά έχουν περιφερθεί με τις αηδίες περί ασύλου, τις κομματικές νεολαίες-εκτροφεία μελλοντικών καθικιών της πολιτικής σκηνής, και του κομματικοδίαιτους ακαδημαϊκούς της συμφοράς, όταν δηλαδή δεν μου κάνει κουβέντα για το εξόφθαλμο και το αυτονόητο, τότε είναι απλά ψεύτης και εγκληματίας. Έτσι το βλέπω. Ο κόσμος λοιπόν να πει στον εαυτό του και μετά τον πολιτικό. Θέλω έναν κύκλο. Η έχεις διαβήτη ή να πας να γα...θεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Μπράβο ρε ellinaki, κάποτε κάποιοι πρέπει να πούνε κατάμουτρα σ'αυτόν το λαό, πόσο ηλίθια φέρθηκε όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης, πόσο απαίδευτος είναι και πως κανείς θεός δεν θα τον σώσει, αν δεν αποφασίσει να ιδρώσει, τόσα χρόνια άκουγε και καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι πόσο μάγκας και έξυπνος είναι, τώρα πρέπει να καταλάβει επιτέλους πόσο βλάξ είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...