Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Ο κυρ-Στάθης πήρε τ' όπλο του

Επιτρέψτε μου να σας συστήσω τον κυρ-Στάθη. Ο κυρ-Στάθης είναι ένας απλός άνθρωπος, που ανήκει στον διάσημο «κοσμάκη» ή κατά τα ΜΜΕ, στους «απλούς πολίτες». Είναι ένας τυπικός μισθωτός με δύο παιδιά, και ζει με την οικογένειά του σε ένα σπίτι που θα ξεχρεώνει για τα υπόλοιπα 20 χρόνια της ζωής του. Έχει δύο αυτοκίνητα (ένα για αυτόν και ένα για τη γυναίκα του), που θα ξεχρεώνει για τα υπόλοιπα 3 χρόνια, και κάποιες τιγκαρισμένες πιστωτικές κάρτες, κυρίως από τα ψώνια και τα κομμωτήρια της συζύγου.

Έχει και ένα μικρό δυαράκι που είχε αποκτήσει από τον πατέρα του και το εκμισθώνει σύμφωνα με τις ανάγκες του, και όχι βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Συνήθως βέβαια, έρχεται σε συμφωνία με τον ενοικιαστή ώστε να μην δηλώνουν το μίσθωμα στην εφορία, οπότε όλο και κάτι βγαίνει από εκεί. Η δε σύζυγος είχε βρει ένα βύσμα και κατάφερε με ένα πρόβλημα που είχε στο γόνατό της, να βγάλει ποσοστό αναπηρίας 67%, ώστε να εισπράττει σχετικό επίδομα, αλλά και να εκμεταλλεύεται σχετικές διευκολύνσεις που της παρέχει το ελληνικό κράτος πρόνοιας. Έπρεπε βέβαια να δώσει 1-2 φακελάκια, αλλά τελικά άξιζαν τον κόπο.

Ο κυρ-Στάθης δεν είναι κακός άνθρωπος. Είναι βιοπαλαιστής, με φτωχά παιδικά χρόνια, και ακολούθως με πείσμα να μην λείψει τίποτα στα παιδιά του. Γι’ αυτό ότι φορολογικές ή νομικές «ατασθαλίες» κάνει, δεν τις κάνει από εσκεμμένη παραβατική συμπεριφορά, αλλά για το «καλό» της οικογένειάς του. Είχε παίξει και φυσικά είχε χάσει κάποια λεφτά στο χρηματιστήριο επί Σημίτη, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια κάτι με το έξτρα ενοίκιο, κάτι με τα δάνεια, δημιούργησε και πάλι την ψευδαίσθηση ευμάρειας που είχε πλημμυρίσει και τον υπόλοιπο «κοσμάκη».

Ξαφνικά, μέσα σε λίγους μήνες, ο κυρ-Στάθης βρέθηκε όχι μόνο με μειωμένο εισόδημα, αλλά και με μειωμένη αγοραστική δύναμη. Τα χρέη άρχισαν να γίνονται δυσβάσταχτα, και τα έξοδα σχεδόν διπλάσια. Ο κυρ-Στάθης, έκανε αυτό που έκανε και ο υπόλοιπος «κοσμάκης». Κατέβηκε στους δρόμους. Για να φωνάξει από αγανάκτηση. Του ήρθαν ξαφνικά στο μυαλό κάποια ονόματα που είχαν μπλεχτεί σε οικονομικά σκάνδαλα. Σκέφτηκε και κάποιους γιατρούς, εργολάβους, δικηγόρους και επιχειρηματίες που ανέκαθεν ζήλευε τα αυτοκίνητά τους. «Αυτοί να πληρώσουν» φώναζε! Το άδικο τον έζωνε και η οργή τον είχε κατακλύσει.

Ο κυρ-Στάθης έχει εν μέρει δίκιο. Φταίνε πολλοί από αυτούς. Όμως κοιτάζοντας και λίγο πιο προσεκτικά την περίπτωσή του, φταίει ΚΑΙ αυτός. Είναι πολύ εύκολο και βολικό για μία κοινωνική ομάδα, που βρίσκεται στις παρυφές της μικροαστικής τάξης, να κατηγορεί την κορυφή του παγόβουνου για ότι κακό της συμβαίνει. Είναι επίσης λαϊκό και φυσικά πουλάει στα ΜΜΕ. Ο «κοσμάκης», μια αφηρημένη έννοια, με την οποία ταυτιζόμαστε οι περισσότεροι επειδή θα μπορούσε να είμαστε εμείς ή ο διπλανός μας, είναι ανέκαθεν το θύμα, και οι έχοντες περισσότερα είναι οι θύτες.

Βέβαια, προς έκπληξη του κυρ-Στάθη, τα αμαρτήματα των μεν, βαραίνουν και τους δε. Αν πάρουμε, για παράδειγμα, τα αποτελέσματα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ, του Υπουργείου Οικονομικών, για το οικονομικό έτος 2009, θα δούμε ότι για τους μισθωτούς υπάρχει μία απόκλιση δηλωθέντων και αδήλωτων αποδοχών, της τάξης των 206 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα σε 27.000 περίπου περιπτώσεις, όπου δεν δηλώθηκαν εισοδήματα από μισθωτές εργασίες, το συνολικό ύψος των μη δηλωθέντων εισοδημάτων φτάνει τα 507 εκατομμύρια ευρώ.

Άρα τα μαύρα πρόβατα της φοροδιαφυγής, φαίνεται πως δεν είναι μόνο οι γνωστοί ύποπτοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Από την άλλη βέβαια, τα ποσά φοροδιαφυγής των μισθωτών, σε σχέση με αυτά των άλλων ομάδων ενδεχομένως να είναι αρκετά χαμηλότερα. Εκεί όμως είναι η μεγάλη λεπτομέρεια που ο καθένας ερμηνεύει όπως τον βολεύει. Διότι, αυτά τα στοιχεία δείχνουν, πως μπορεί μεν ο κυρ-Στάθης να μην κλέβει το δημόσιο όσο ένας μεγαλογιατρός, αλλά προφανώς εάν είχε τη δυνατότητα θα το έπραττε χωρίς ιδιαίτερες αναστολές.

Γι’ αυτό και πρέπει να επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να μαλλιάσουν ακόμα περισσότερες γλώσσες. Τα περισσότερα προβλήματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής κρίσης, δεν είναι ταξικά. Είναι κοινωνικά και θεσμικά. Έχουν να κάνουν με τις γενικότερες νοοτροπίες, αρχές, αξίες και την παιδεία που κουβαλάει ο κάθε Έλληνας μέσα του. Είτε ανήκει στον «κοσμάκη», είτε στην απρόσωπη ελίτ. Ο κυρ-Στάθης, μπορεί να είναι το θύμα κάποιων κακών πολιτικών, αλλά αν αύριο ο ίδιος γινόταν πολιτικός, κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα θα κουβαλούσε τα ίδια, ίσως και πιο σάπια, μυαλά.

Την λεωφορειολωρίδα δεν την παραβιάζουν μόνο Cayenne και BMW. Την παραβιάζουν και κάτι σαράβαλα που δεν έχουν περάσει καν ΚΤΕΟ. Στις εθνικές οδούς, δεν είναι μόνο οι Audi που τρέχουν με 200 κάνοντας οχτάρια. Είναι και κάτι 20χρονα καγκούρια με πειραγμένα Saxo από τις «λαϊκές» συνοικίες. Την εφορία δεν την κλέβει μόνο ο πολιτικός με τις 10 off-shore. Την κλέβει και ο κυρ-Στάθης. Στον παπά δεν κάνει δωρεά μόνο ο Ελληναράς εφετζής επιχειρηματίας, αλλά και η γιαγιά με τη σύνταξη των 400 ευρώ. Το φακελάκι δεν το παίρνει μόνο ο διευθυντής της κλινικής. Το παίρνει και η τελευταία νοσοκόμα. Τον τζίρο στην τοπική παραγωγή, δεν τον ρίχνουν μόνο οι πολυεθνικές. Τον ρίχνουν και οι ψωνισμένοι ανώριμοι καταναλωτές. Το αυθαίρετο δεν το φτιάχνει μόνο ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Το φτιάχνει και ο κυρ-Στάθης, ο μεροκαματιάρης, που τη μία μέρα λαδώνει την πολεοδομία και την επόμενη κατεβαίνει στους δρόμους και βρίζει το Κράτος. Το ρουσφέτι δεν το χρησιμοποιεί μόνο ο γιος του τάδε βουλευτή. Το χρησιμοποιεί και ο κυρ-Στάθης, που αν ο βουλευτής βολέψει το βλαστάρι του έχει καλώς. Αν όχι, τότε η Βουλή είναι μπουρδέλο και πρέπει να καεί.

Οι εσωτερικές διαμάχες και τριβές που γίνονται μέσα στην ελληνική κοινωνία είναι πάντα άπραγες. Δεν παράγουν κάποιο αποτέλεσμα, ούτε οδηγούν προς κάποια κατεύθυνση. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο καθένας ερμηνεύει την πραγματικότητα όπως τον βολεύει σε κάποια δεδομένη στιγμή. Και αν την επόμενη κιόλας μέρα, λόγω προσωπικού συμφέροντος, αναγκαστεί να πάει στο αντίπαλο στρατόπεδο, πάλι θα ερμηνεύσει την πραγματικότητα ανάλογα. Τη μία, η παρανομία είναι κακό πράγμα και την άλλη καλό. Τη μία, η βία είναι καταδικαστέα, την άλλη αναγκαία. Κάποιοι πρέπει να είναι σωστοί απέναντι στο Κράτος, αλλά κάποιοι άλλοι όχι. Και πάει λέγοντας. Ένα νηπιαγωγείο με 4χρονα που παίζουν σφαλιάρες και γκρινιάζουν. Άλλο επειδή τρώει σφαλιάρες, άλλο επειδή νυστάζει, άλλο επειδή θέλει τη μαμά του, και άλλο επειδή δεν του αρέσουν οι φακές.

Εφόσον αυτές οι αδιέξοδες κοινωνικές διαμάχες και τριβές δεν αποκτήσουν θετικό χαρακτήρα, δηλαδή αν δεν αρχίσουν να οδηγούν προς κάποια κατεύθυνση με συλλογικό όφελος, τότε δεν έχουν κανένα νόημα ύπαρξης. Και χωρίς διάθεση αυτοκριτικής, ανάληψης αλλά και ουσιαστικής επίρριψης ευθυνών, το ποτάμι δεν κυλάει. Λιμνάζει και βρωμάει.

44 σχόλια:

 1. Εσύ μια χαρά τα λες, αλλά η νοοτροπία "εμένα πιάνεις; αυτός κλέβει περισσότερο!" είναι τόσο βαθιά μπολιασμένη στη νοοτροπία μας που δεν παίζει να αλλάξει.
  Φυσικά και δεν έχει την ίδια ευθύνη αυτός που δηλώνει 10 και βγάζει 15, με αυτόν που δηλώνει 1 και βγάζει 200. Αλλά όπως πολύ σωστά αναφέρεις, ο πρώτος κλέβει τόσα επειδή τόσα μπορεί να κλέψει. Αμα μπορούσε και αυτός να κλέβει 199, θα το κανε.
  Σε αυτή τη χώρα ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι τίμιος είναι αυτός που δεν κλέβει, ή δεν κλέβει πολλά.
  Όχι κύριοι. Τίμιος είναι αυτός που ΜΠΟΡΕΙ να κλέψει και δεν κλέβει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Prophet

  Καλά τα λες και εσύ. Αλλά τί θα γίνει με την πρίπτωσή σου; Θα γράψεις καμιά παπαριά και στο δικό σου blog να γελάμε, ή μόνο τις δικές μου θα διαβάζουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τώρα σκέφτομαι να γράψω το κλασσικό επετειακό ποστ για γιουροβύζιον, δίαιτες κλπ..
  Αντε γιατί σας έχει φάει η σοβαρότητα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πες τα βρε ελληνάκι! Όλοι κοιτάνε να κλέψουν και να βολευτούν και μετά άμα ενοχληθούν βγαίνουν και φωνάζουν γιατί άλλοι έκλεψαν και βολεύτηκαν περισσότερο. Κι άμα τα λες εκνευρίζονται κιόλας...

  Προφήτη σύμφωνα με τον ορισμό σου για το ποιος είναι τίμιος (τον οποίο βρίσκω σωστό εννοείται) η χώρα είναι σύσσωμη για τις φυλακές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σόρρυ κιόλας, αλλά σε αυτή τη χώρα, αυτός που μπορεί να κλέψει και δεν το κάνει είναι κατά τη γενικότερη αντίληψη ο ΜΑΛΑΚΑΣ...

  Παρεπιμπτόντως, ο κυρ Στάθης έχει και το επιβαρυντικό στοιχείο ότι η μικρο-κλεψιά του βοήθησε στη διάχυση της διαφθοράς σε κάθε σχεδόν τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, επιπλέον την απενοχοποίησε και σχεδόν τη νομιμοποίησε, ως αποτελεσματικό τρόπο συναλλαγής.

  Ο κυρ Στάθης είναι ο λόγος που θεωρώ (κι ας με εγκαλεί ο Zaphod για αυτοαπαξίωση) ότι είμαστε πλέον ανίκανοι να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας, ως κοινωνία και κράτος, διότι στο δια ταύτα πάντα θα υπάρχει κάποιος που κάνει κάτι χειρότερο από εμάς και έτσι πάντα θα έχουμε άλλοθι για τις πράξεις μας.

  Αγαπητέ Εσταριαν, μια και ανέφερες το θέμα δίαιτα, υπενθυμίζω ότι μου χρωστάς ένα κιλό παϊδάκια και μια μπύρα (τις υπόλοιπες θα τις φέρω από το σπίτι μου):-Ρ Παρακαλώ να εξοφληθεί προ του τέλος τρέχοντος μηνός, διότι από τον επόμενο θα κάνω τη διαίτα της πάπιας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και πάλι σωστός, ελληνάκι...
  Αλλά θα μου επιτρέψεις να μοιραστώ την απαισιοδοξία σου για την αλλαγή της κατάστασης.
  Παρακολουθώντας την απέλπιδα προσπάθειά σου να συζητήσεις λογικά μ'έναν σουρεαλιστή ιδεολόγο-ταξικό παλαιστή-άνθρωπο του λαού... συνειδητοποίησα πόσο πραγματικά είναι ριζωμένη αυτή η νοοτροπία σε έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, όπως σωστά παρατηρεί ο Prophet.
  Ένας απροσδιόριστος εχθρός, "κάποιοι" που κλέβουν εμάς και το κράτος, το ακαταλόγιστο της "εργατικής τάξης", "εμείς" έχουμε δίκαιο κι "εσείς" άδικο.
  Μπαρούφες δηλαδή για να κρυφτούμε στον όχλο της σαπίλας και να δηλώνουμε αγνοί αγωνιστές... κι αν καεί και κανένας στον αγώνα ε... τι να κάνουμε... αρκεί να μην είναι "δικός" μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τελικώς φαίνεται πως χρειάζεται πολύ να το αναλύσουμε ακόμη για να πειστούμε όλοι και να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα.
  Υπάρχει πυραμίδα που να στέκεται όρθια ακουμπώντας στην κορυφή της; Εάν υπάρχει, τότε σ΄αυτή και μόνο οι αποτελούντες τη βάση δεν φταίνε πουθενά, όταν η πυραμίδα πέφτειιιιιιιιιι :))))


  ΥΓ Η περίπτωση, να στέκεται με την κορυφή βυθισμένη στην άμμο, δεν αποτελεί εξαίρεση του γεωμετρικού κανόνα, αποκαλείται στρουθοκαμηλισμός και δεν εμπίπτει σε κανένα νόμο περί ισορροπίας :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. H ευθύνη για το ότι κακό συμβαίνει βαραίνει όλους μας. Κατά τη γνώμη μου όμως δεν βαραίνει όλους μας κατά το ίδιο ποσοστό. Η λαϊκή παροιμία λέει ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Αν το κράτος δεν ήταν το ίδιο ληστρικό, δεν ενθάρρυνε την φοροδιαφυγή, είχε δημιουργήσει εκείνους τους μηχανισμούς που θα απέτρεπαν τον κύριο Στάθη να φοροδιαφεύγει και είχαν δώσει στον κύριο Στάθη την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης μέσα από μία σωστή παιδεία, σίγουρα ο κύριος Στάθης θα είχε πολλές αναστολές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Επίσης ξέχασες να αναφέρεις ότι πρώτο ςο κυρ-Στάθης θα τα χώσει στο κράτος που δεν φτιάχνει τους δρόμους, επί τη ευκαιρία της λακούβας που εγκαινίασε με το αμάξι του και ως αποτέλεσμα της οποίας είχε την επίσκεψη σε λαστιχάδικο να του ισιώσει την ζάντα...
  Διότι πέραν του φυσιολογικού ενδιαφέροντος του καθενός για την δική του οικογένεια, οι περισσότεροι ξεχνάμε αδιαλείπτως ότι οι κοινόχρηστοι χώροι (όπως οι δρόμοι, τα πάρκα κλπ) γίνονται με λεφτά από φόρους.

  Πέραν τούτου, είναι πασίγνωστο ότι στην χώρα μας φταίνε πάντοτε μόνο οι άλλοι, οι οποίοι είναι αποκλειστικά επιφορτισμένοι να βελτιώσουν και τα πράγματα. Οι άλλοι φοροδιαφεύγουν, οι άλλοι λαδώνουν, οι άλλοι δεν προστατεύουν τα δάση, οι άλλοι πετάνε τα σκουπίδια χύμα κλπ. Γι'αυτό και ο κυρ-Στάθης πάντοτε βγαίνει λάδι.

  Α, και για να μην το ξεχάσω, μάλλον και ο κυρ-Στάθης είναι εις εξ όσων έχασαν το μέτρο και άπλωναν τα πόδια τους πέρα από το κρεβάτι προκειμένου η οκτάχρονη κορούλα του να έχει στο σχολείο το κινητό αξίας 350 ευρώ για να μην νοιώθει μειωνεκτικά απέναντι στα άλλα παιδάκια (ενίοτε για αν βγαίνει κι από πάνω κιόλας).
  Ο Προκρούστης όμως κατέυθασε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. "Δεν ξέρω αν είμαι τίμιος επειδή είμαι βλάκας, ή αν είμαι βλάκας επειδή είμαι τίμιος"
  Ατάκα του Ψάλτη από ταινία των '80ς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ελληνάκι, καλησπέρα.

  Τα διάβασα κι εγώ τα στοιχεία αυτά.

  Έχουμε και λέμε.

  Πρώτον. Ο θεσμός της παρακράτησης του φόρου Μισθωτών στην πηγή (με εκκαθάριση του φόρου μάλιστα), καθώς και η υποχρέωση των επιχειρήσεων να υποβάλλουν κατ' έτος καταστάσεις αποδοχών όλων των εργαζομένων, υπάρχει τουλάχιστον εδώ και 30 χρόνια (όσο θυμάμαι τον εαυτό μου).
  Το ότι το κράτος κάνει για π ρ ω τ η φορά τη διασταύρωση, αποτελεί τουλάχιστον εγκληματική αμέλεια, πρέπει λοιπόν κάποιοι υπεύθυνοι υπουργοί, γραμματείς, κλπ, να πάνε άμεσα φυλακή.

  Δεύτερον. Εάν η διασταύρωση που έγινε φέτος πρώτη φορά καθώς φαίνεται, γινόταν από πάντα, το φαινόμενο δεν θα υπήρχε, ούτε η αντίστοιχη 'νοοτροπία'. Τις νοοτροπίες λοιπόν τις εκτρέφει η ανικανότητα, η αμέλεια, τα εγκλήματα της εξουσίας.

  Τρίτον. Καμιά απολύτως σχέση δεν υπάρχει ανάμεσα στην ανάγκη να αλλάξουν νοοτροπίες, να εφαρμοσθούν οι νόμοι, να παταχθεί η φοροδιαφυγή κλπ με την επικοινωνιακή επίθεση που δεχθήκαμε τους τελευταίους μήνες. Η τελευταία εξαπολύθηκε συντονισμένα από κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης, απλά για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα ντόπιο και ξένο και να διασωθούν οι δανειστές μας. Μαζί με τη διάσωση των δανειστών και των κερδοσκόπων στις πλάτες μας, επιχειρείται και η διάσωση του σάπιου πολιτικού κατεστημένου που θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την κουτάλα.

  Τέταρτον. Ποτέ ο Έλληνας δεν είδε να 'επιστρέφουν' τα φορολογικά βάρη που εκαλείτο να πληρώσει με μορφή παροχών δημόσιων αγαθών. Αντ' αυτού, η δημόσια υγεία υποβαθμίστηκε με στόχο ανθίσουν τα ιδιωτικά μαιευτήρια και ίατρικά κέντρα. Το δημόσιο σχολείο υποβαθμίσθηκε με στόχο ανθίσουν τα φροντιστήρια. Το ασφαλιστικό υποβαθμίστηκε με στόχο ανθίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Όλοι αυτοί οι στόχοι, ήσαν ενσυνείδητοι και απόλυτα ταξικοί. Την ίδια ώρα μάλιστα, το ίδιο το 'κράτος' -ώς εργοδότης- αναδείχθηκε στον χειρότερο μπαταχτσή της αγοράς. Χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία, χρωστά στις κατασκευαστικές, χρωστά στα φαρμακεία, καθυστερεί πληρωμές, δεν επιστρέφει ΦΠΑ, έχει μετατραπεί σε μια τεράστια μαύρη τρύπα. Όχι εξαιτίας των μισθωτών βέβαια.

  Τελευταίο. Ο κυρ Στάθης που πήρε το όπλο του για την τσεπούλα του, μόνο χειρότερα μπορεί να τα κάνει τα πράγματα, καθώς όταν το παίρνεις μόνο για την ατομική σου τσεπούλα το όπλο, είσαι απλά εξαγοράσιμος, εύκολο θύμα των μελλοντικών νταβατζήδων σου.

  Ο Θεός να μας βοηθήσει, αν και δεν το βλέπω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ iocaste

  Κάπου ξέχασε να ωριμάσει αυτός ο λαός...

  @ ESKARINA

  Στο ασήμαντο σκέλος του σχολίου σου (δηλαδή επί του θέματος) συμφωνούμε, οπότε θα μείνω στο σοβαρό. Παϊδάκια και μπυρες έχω ακούσει και εγώ, αλλά παϊδάκια και μπύρες δεν βλέπω... γκουχ γκουχ.

  @ στωικός

  Κι εγώ έχω εκπλαγεί για το πόσο ριζωμένες είναι κάποιες αντιλήψεις. Ακόμα και ανάμεσα σε νέο κόσμο.

  @ Φοράδα

  Ω ναι. Θέλει ακόμα περισσότερη ανάλυση το 1+1=2. Διότι αν στο μυαλό κάποιου 1+1=2,001 πρέπει να καταβάλεις τεράστια ενέργεια για αυτό το 0,001. Tragic!

  @ Lina

  Δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθεί το μερίδιο ευθύνης για τη συγκεκριμένη κρίση, όσο εύκολο δεν είναι και για ένα κράτος να λειτουργήσει όταν οι δημόσιοι λειτουργοί του είναι αναξιόπιστοι. Άλλωστε οι καλοθελητές πολιτικοί που είχαν όρεξη και διάθεση να αλλάξουν πράγματα, φαγώθηκαν απο τους υφιστάμενους των υφισταμένων τους. Άλλες φορές από Γενικούς Γραμματείς, και άλλες φορές από απλούς υπαλλήλους.

  Το ξεβόλεμα δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί πολύ μεγαλύτερη και συλλογικότερη προσπάθεια από έναν μόνο υπουργό ή μία κυβέρνηση.

  Πώς να λαβει καλή παιδεία ο κυρ Στάθης όταν οι ίδιοι οι καθηγητές αρνούνται τις αξιολογήσεις ή ζητάνε μεταθέσεις βάσει των προσωπικών τους αναγκών και όχι του σχολείου που υπηρετούν; Πώς να δει διαφάνεια ο κυρ-Στάθης όταν σε μία εφορία, μπορεί να λαδώνεται όλη η ιεραρχία, από τον προϊστάμενο μέχρι τον τελευταίο κλητήρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ Hades

  Στην Ελλάδα δεν υπάρχει έννοια του κοινόχρηστου χώρου. Υπάρχει η έννοια του ελεύθερου χώρου για τις ανάγκες του καθενός.

  Υπάρχει όμως και ο προκρούστης στο τέλος. Ίσως το i-phone σταματήσει πάλι να είναι standard εξοπλισμός.

  @ Θανάσης Ξ.

  Συμφωνούμε σχεδόν σε όλα, εκτός από το τέταρτο. Εγώ προσωπικά βλέπω ευθύνες σε ένα νοσοκομείο αν είναι βουτηγμένο στα χρέη. Πες ότι ο Υπουργός Υγείας παίρνει μίζες. οκ. Πες ότι και ο διευθυντής του συγκεκριμένου νοσοκομείου παίρνει μίζες. Πες ότι και το ΔΣ πάιρνει μίζες. οκ. Οι υπόλοιποι εκατοντάδες υπάλληλοι σε οργανικές θέσεις, στο λογιστήριο, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, τί κάνουν;

  Υπάρχει βέβαια η μεγαλύτερη ευθύνη της κεφαλής, αλλά όταν και το υπόλοιπο σώμα ακολουθεί, έχει επίσης λερωμένη τη φωλιά του. Πόσες φορές έχουμε ακούσει για εσωτερικές καταγγελίες; Σπάνιες. Και αυτές γίνονται επειδή συνήθως σε κάποιον δεν μοιράζεται μερίδιο από την πίτα.

  Ένα καράβι δεν βουλιάζει μόνο επειδή έχει κακό καπετάνιο. Βουλιάζει επειδή έχει και κακό μηχανικό, και κακούς μούτσους, ενδεχομένως και κακό μάγειρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Άψογη περιγραφή!
  Εκατοομύρια Κυρ-Στάθηδες!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Δεν μπορω, θα μιλήσω:
  ο κυρ Στάθης δεν ειναι στο δρόμο, εγώ κατέβηκα και δεν τοΝ είδα. Μακάρι να ήταν, μετανοημένος, κλαίγοντας, έχοντας καταλάβει τι παιζει, αλλα δεν ήταν. Δεν αποκλείεται βέβαια να κατέβει αργότερα. Καλώς να ερθει

  Ολοι εμεις Που μιλάμε εδώ για τον κυρ Στάθη είμαστε αθώες περιστερές; Γιατί το attitude του γράφοντος, καθώς και των σχολιαστών είναι αυτό του ανθρώπου που ειναι υπεράνω και κρίνει τον κυρ Στάθη. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο εδώ, αλλα σε πολλα Blogs και κοινωνικά δύκτυα. Αν ειμαστε τόσοι πολλοι οι αθώοι ρε παιδιά, τότε μηπως πρεπει να το αναθεωρήσουμε αυτό το περι συλλογικής ευθύνης;

  Γενικά, συμφωνώ με τον Θανάση Ξ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ Dimos El Grec

  ...ψηφίζουν κι όλας!

  @ jomarch

  Το κυρίως θέμα δεν ήταν το κατά πόσο ο κυρ Στάθης κατέβηκε στους δρόμους, όσο το ότι κουβαλάει την ψυχολογία "να πληρώσουν οι άλλοι, και όχι εγώ".

  Το attitude μου πάντα έχει μία δόση ειρωνείας και χλευασμού, όχι μόνο στη συγκεκριμένη ανάρτηση, η συγκεκριμένα για τους απανταχού Στάθηδες.

  Για τους λοιπους δεν γνωρίζω, αλλά εγώ προσωπικά δηλώνω αθώα περιστέρα. Ουδέποτε χρεώθηκα για πράγματα που δεν μπορούσα να χρηματοδοτήσω, και ουδέποτε βιάστηκα να βγάλω εύκολο χρήμα. Επίσης ποτέ δεν φοροδιέφυγα, και δύο φορές που έχω φάει κλήση στο δρόμο, έχω ζητήσει και συγνώμη.

  Μην ανησυχείς. Για τα πράγματα που έχω λερωμένη τη φωλιά μου ξέρω να σκάω ή να τα παραδέχομαι και να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Για τα υπόλοιπα όμως έχω κάθε δικαίωμα να φωνάζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Δευτέρα σύμφωνα με την ομώνυμη λίστα του yannidakis live, η καταχώρηση σου τούτη.

  Καληνωρίσματα :[
  yannidakis.spaces.live.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @Eskarina&Εllinaki : Περνάμε περίοδο οικονομικής κρίσεως, δεν περισσεύει σάλιο και κανένας π.. πιστός δεν κάνει καμιά δωρεά. Τι το περάσατε εδώ πέρα; το θαύμα με τα 5 ψάρια που γίναν χιλιάδες;;;; το πολύ πολύ να μου φέρετε 5 παϊδια, να τα κόψω στη μέση να γίνουν 10..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Από τη μία, συμφωνώ μαζί σου ότι η διαφθορά και "κλοπή" του κράτους έχει περάσει ως λογική και πρακτική σε ολόκληρη την κοινωνία, με αποτέλεσμα το σημερινό χάλι.
  Από την άλλη, πάντως, η διάχυση της ευθύνης σε όλους ανεξαιρέτως μου μυρίζει πολύ άσχημα. Ιδίως όταν έχεις περιπτώσεις σαν του Βοσκόπουλου, όπου το ίδιο το Κράτος δεν κάνει τίποτα για να εισπράξει βεβαιωμένα χρέη 5,5 εκατ. ευρώ. Δε γ@μιόμαστε, δηλαδή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @ ελληνάκι
  όπως το διατυπώνεις κι εγώ είμαι αθώα για τους ακριβώς ίδιους λόγους και έναν επιπλέον: εχω 3 παιδιά, έχω ΕΠΙΛΕΞΕΙ μια ζωή με λιγότερα λεφτά και περισσότερο χρόνο και τα βγάζω δύσκολα περα. ΟΜΩΣ παρόλο που δεν δανείστηκα ποτε, τα λεφτά με τα οποία ζουσα μεχρι τωρα, και ζουσα αξιοπρεπώς, ήταν δανεικά. Και θα συνεχίσουν να είναι. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ανεχτηκα γυρω μου και κοντα μου τη διαφθορά και τη διαπλοκή χωρίς να αντιδράσω και χωρίς ποτε να καταγγείλω. Γι αυτούς του δυο λόγους είμαι ένοχη και είμαστε όλοι ένοχοι, αλλα πρόσεξε: είμαστε τόσο ένοχοι ώστε να μην εχουμε αυτο το υφάκι ανωτερότητας απεναντι στο κυρ Στάθη, και είμαστε τόσο λίγο ένοχοι ώστε να εχουμε καθε δικαίωμα να κρίνουμε τους κυβερνώντες και να λέμε "δεν πληρώνω".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Γραφεις «Τα περισσότερα προβλήματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής κρίσης, δεν είναι ταξικά. Είναι κοινωνικά και θεσμικά. Έχουν να κάνουν με τις γενικότερες νοοτροπίες, αρχές, αξίες και την παιδεία που κουβαλάει ο κάθε Έλληνας μέσα του.» και τα βρισκω πολυ ωραια και σωστα και συμπυκνωμενα! :)

  ..αλλά.. για θύμησέ μου.. ποιος είχε νικήσει στον Πελοποννησιακό Πόλεμο;
  Γιατι, αν νικησαν οι Σπαρτιατες, αυτοι είχαν ένα κανόνα που τιμωρούσε τον κλέφτη που συλλαμβανόταν. Αν έκλεβες και δεν σε τσακωναν, ε, τότε μπορουσες να απολαμβανεις τα κλεψιμαίικα!!!

  Kaιρος να γινει μια εξεταση DNA, να επιτηρουμε σε 24ωρη βαση τους απογονους των... Σπαρτιατων! :ΡΡΡ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ο κυρ Στάθης δεν νομοθετεί, απλά παρακάμπτει τους νόμους χρησιμοποιώντας "παραθυράκια" που άλλοι δημιούργησαν για τους εαυτούς τους και τους κολλητούς τους.

  Ο κυρ Στάθης δεν διοικεί, απλά συναλλάσσεται με μία διεφθαρμένη και ανίκανη διοίκηση, που στηρίζει τη δύναμη της σε πελατειακές σχέσεις. Γιατί να πληρώνει φόρους που θα καταλήγουν σε πισίνες άλλωστε;

  Ο κυρ Στάθης δεν διαμορφώνει συνειδήσεις, ούτε μπορεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε κοινωνικό πρότυπο. Καταναλώνει το πολιτισμικό και ηθικό προϊόν της διαπλοκής, που κάνει την παρακμή λαοφιλές θέαμα.

  Ο Κυρ Στάθης δεν είναι κανένας διανοούμενος, ούτε συμμετέχει σε think tanks και επενδυτικούς ομίλους. Δεν χαράσσει πολιτική και δεν είναι ικανός να οραματιστεί από μόνος του οικονομικά και άλλα μοντέλα.

  Με λίγα λόγια, σαφώς και δεν είναι αθώα περιστερά ο όποιος κυρ Στάθης, αλλά βρίσκει και τα κάνει επειδή το σύστημα εξουσίας τον ενθαρρύνει να τα κάνει.

  Γιατί σε μία χώρα που ο Θέμος είναι μάγκας κι ο Βουλγαράκης ηθικός, όντως ο κυρ Στάθης θα είναι μαλάκας έτσι και παραμένει έντιμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Good persons are good even when they don't know that people are watching them.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. @προφέτα
  Βέβαια από την άλλη αν σου φέρουν 5 χιλιάδες ευρά είμαι βέβαιος ότι θα τα κάνεις 10 ευρώ πανεύκολα... :):):)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. @ yannidakis

  Καληνωρίσματα και του λόγου σου!

  @ Prophet Estarian

  Ναι, αλλά φήμες λένε ότι τις 5 μπύρες μπορείς να τις κάνεις 10. Δεν γμτ; Ξεροσφύρι.

  @ Khlysty

  Η διάχυση της ευθύνης δεν σημαίνει και ίσος καταμερισμός ευθύνης. Σημαίνει απλά διάχυση ευθύνης.

  @ jomarch

  Η κρίση των κυβερνώντων είναι διαφορετικό πράγμα από την άρνηση πληρωμής. Το ίδιο και η καταγγελία από την παρανομία. Δεν χρειάζεται να αυτομαστιγωνόμαστε για αμαρτίες άλλων. Μπορούμε όμως να αγωνιζόμαστε για την ευτυχία άλλων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. @ Rodia

  Κοίτα να δεις τώρα που εκτός από το ΕΛ γονίδιο, έχει διασκορπιστεί και το λακεδαιμονιακό. Ούτε ο Λιακό δε θα μπορέσει να βγάλει άκρη!

  @ nefelikas

  Μα το σύστημα προέρχεται, αναδείχθηκε και εκτρέφεται από τον κυρ Στάθη, το οποίο με τη σειρά του ανατροφοδοτεί τον κυρ Στάθη.

  Υπάρχει η γνωστή ιστορία που αποτελεί και ενδιαφέρον θέμα συζήτησης στο καφενείο.

  Η τηλεόραση διαμορφώνει τους τηλεθεατές ή οι τηλεθεατές την τηλεόραση; Η απάντηση μάλλον είναι ότι ο ένας ανατροφοδοτεί τον άλλο.

  Όση δύναμη έχει ένας πολιτικός να παρέμβει σε θεσμούς και νόμους, άλλη τόση έχει και ένας πολίτης να παρέμβει στον πολιτικό. Σε ένα αλληλένδετο σύστημα, κάθε κόμβος έχει το ρόλο του. Εάν σπάσει, μπορεί να καταρεύσει ολόκληρο το σύστημα.

  @ aoua

  Well said!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Jomarch μαζί σου.
  Βαστα γερά.
  Ελληνάκι (το όνομά σου παρεπιπτόντως τα λέει όλα) κορυφαίο ποστ.
  Να θυμηθώ αύριο πρωί πρωί να το βάλω στο λεξικό του Μπαμπινιώτη δίπλα στο λήμμα "λαϊκισμός".
  Φιλικά
  σουσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. @ sousou

  Η άγνοιά σου για την σημασία της λέξης "ελληνάκι" (hint: είναι στην επικεφαλίδα του ιστολογίου), αλλά και των απόψεων που έχω εκφράσει σε προηγούμενες αναρτήσεις, είναι εμφανής.

  Καλημέρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Τα ίδια λέω εδώ και χρόνια και τους τελευταίους μήνες τρώω ΤΟ βρίσιμο. Ωστόσο, και οι δικές μας ερυθυνες δεν είναι λίγες. Μόνο να θυμηθούμε ότι τούτοι οι πολιτικοί και οι υπάλληλοι βγήκαν από αυτή την κοινωνία, απέκτησαν αυτής της κοινωνίας τις νοοτροπίες και τα ήθη είναι αρκετά να επιμερίσουμε σε μία αναλογία (μπορούμε να τη βρούμε αν θέλουμε) της ευθύνης μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. @sousou: όλοι μαζί, {με «νου παγερό» και «φλογερή καρδιά», με «μάτι φώσφορο» και «κουμάντο γερό», έτσι ώστε ο φόβος να μένει μονάχος του και κανείς να μην αισθάνεται μονάχος}
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Αντιγραφω απο email που μου εστειλαν και ταιριαζει με το ποστ
  ΜΕΡΟΣ Α


  ΕΣΥ πού ΗΣΟΥΝ
  Έχω βουλιάξει κι εγώ μές τη συλλογική κατήφεια, μες την κατάθλιψη...
  Φοβάμαι, ανησυχώ, θλίβομαι, αναρωτιέμαι για το μέλλον των παιδιών μου,
  για το γκρέμισμα των ονείρων μου και των μακρυχρόνιων προσπαθειών μου...

  Αλλά ακόμα και αυτά καλύπτονται από την βαθιά μου οργή...
  Πού ήμουν όλα αυτά τα χρόνια εγώ;
  Πού ήσουν όλα αυτά τα χρόνια εσύ, εαυτέ μου;

  Πού ήσουν όταν μας κοροϊδευαν, μας ξεπουλούσαν,
  μας πέταγαν τα πλαστικά όνειρα στη μούρη κι εσύ τα κυνηγούσες;

  Πού ήσουν όταν ο γιατρός σού ζητούσε το φακελλάκι για να σε κάνει καλά
  και αντί να τον καταγγείλεις τον πούστη, τον πλήρωνες αποκαλώντας τον
  "γιατρέ μου"

  Πού ήσουν όταν έβλεπες τους μεγαλοδικηγόρους να γίνονται μοντελάκια ζωής
  στην τηλεόραση
  και να κόπτονται για το κοινό καλό και το δίκαιο, δηλώνοντας 10,000 ευρώ
  εισόδημα...
  "Πόσο καλά τα λέει ο πούστης..." έλεγες

  Πού ήσουν όταν έδινες το μπαξίσι στην πολεοδομία αντί να του δώσεις γροθιά
  στη μούρη του καργιόλη
  αλλά μετά δεν θα έβγαινε η άδεια της πολυπόθητης οικοδομής μικρό λαμόγιο
  ελληνάρα...
  Το σάλιο σου γαργάρα και έδινες τη μιζούλα στον πολεοδόμο, στον ικατζή που
  σου έκανε τον έλεγχο στην επιχειρησούλα σου,
  στον εφοριακό που ανακάλυψε τις δικές σου λαμογιές... Κάλλιο να πληρώσεις 10
  σε αυτόν παρά 50 στο κράτος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. ΜΕΡΟΣ Β

  Πού ήσουν όταν έτρεχες στα γραφεία των βουλευτών για να τους παρακαλέσεις να
  βολέψουν το σπλάχνο σου,
  το άχρηστο σπλάχνο σου, που δεν κατάφερε να κάνει τίποτα περισσότερο στη
  ζωούλα του από το να γλύφει κατουρημένες ποδιές και βρώμικους κώλους...

  Πού ήσουν όταν ανταγωνιζόσουν στις συγκεντρώσεις των προβάτων (ωπ! κομμάτων
  ήθελα να πω),
  με τους λοιπούς "συντρόφους" για το ποιος θα σηκώσει τη μεγαλύτερη σημαία...


  Πού ήσουν όταν ξελαρυγγιαζόσουν λαμόγιο για το δίκαιο του λαού, πηδώντας
  πάνω κάτω μόλις έβλεπες φακό
  για να σιγουρευτείς ότι θα σε δει ο πολιτευτής που θα σε βάλει εποχιακό,
  συμβασιούχο στο δήμο...
  άλλος ένας στην πλάτη των υπολοίπων που θα καθαρίζει φασόλια στο οκτάωρό του

  (όχι ρε!!! πλέον μπαίνεις στο φέισμπουκ, έχεις εξελιχθεί)

  Πού ήσουν μικρομεγαλεπιχειρηματία όταν μαγείρευες τα δικά σου βιβλία για να
  πληρώσεις λιγότερα,
  για να πάρεις το τέρας suv που θα κάλυπτε τη μικροτσούτσουνη ύπαρξή σου με
  το μέγεθός του...

  Πού ήσουν μαντάμ σουσού όταν γελούσες σαν ηλιθία στη δασκάλα του παιδιού σου
  που μαλακίες έμαθε,
  μαλακίες το μαθαίνει, όταν αναγνώριζες τις μαλακίες που κάνουν στο παιδί
  αλλά πού να τρέχεις τώρα έχεις κι άλλες δουλειές...
  Αλλωστε το παιδί θα το στείλουμε στο Λονδίνο να σπουδάσει...
  εκεί θα καλυφθούν όλες οι ανεπάρκειες του δικού μας εκπαιδευτικού
  συστήματος...

  Πού ήσουν συνδικαλιστή της πλάκας και του ελέους
  όταν με τη δύναμη που σου δίνει το ότι βολεύτηκες σε μια γαμημένη δημόσια
  επιχείρηση,
  κατέβαζες τους διακόπτες μιας ολόκληρης χώρας,
  δημιουργώντας τόσα προβλήματα,
  ίσα για να διαμαρτυρηθείς/εκβιάσεις για τα δικά σου μικροσυμφέροντα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. MEΡΟΣ Γ

  Πού ήσουν όταν το ελληνικό όνειρο έσκασε μύτη;
  αγόραζες πορτοκαλιές εφημερίδες λαμόγιο και έπαιζες χρηματιστήριο λες και
  είναι λοτταρία...
  Πού ήσουν όταν εταιρείες ανύπαρκτες, με ένα γραφειάκι 2χ3 και 1 άτομο
  προσωπικό,
  χτύπαγαν λίμιτ απ κάθε μέρα...
  Πού ήσουν όταν έπαιρνες μετοχοδάνεια και υποθήκευες τα χωραφάκια του παππού,

  πιστεύοντας ότι θα γίνεις πλούσιος σε ένα μήνα (και πολύ λέω)...

  Πού ήσουν όταν το χέρι σου πετάει τα σκουπίδια, δεξιά και αριστερά μέσα στο
  δάσος,
  όταν γεμίζεις τις παραλίες αποτσίγαρα και πλαστικά ποτήρια φραπέ (όχι φραπέ
  ρε πια, φρέντο έλεος, πού ζεις;)
  Πού ήσουν όταν το παιδί σου ουρλιάζει στο αυτί του διπλανού,
  αδιαφορώντας για την ύπαρξή του (όλοι να καούν ρε, εγώ θα φάω τα κεφτεδάκια
  μου και είμαι μια χαρά... γκρααααααου)

  Πού ήσουν όταν έβλεπες τα σκάνδαλα να σκάνε το ένα μετά το άλλο...
  όταν οι θρησκευτικοί "άρχοντες"
  αποδεικνύονταν κοσμικότεροι των κοσμικών απατεώνων...
  σταμάτησες να παντρεύεσαι, να βαφτίζεις, να συμμετέχεις στα κοινά της
  εκκλησίας επρος ένδειξιν της αηδίας σου;
  σιγά ρε.. όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη...

  Πού ήσουν όταν η χώρα σου καιγόταν απ' άκρη σε άκρη...
  πού ήσουν όταν λίγο έλειψε να χαθεί η Ολυμπία,
  πήρες το τριχίλιαρο πρόβατο και έσκασες...
  τουμπεκί ψιλοκομμένο... και ναι! τους ξαναψήφισες.. ξανά και ξανά και
  ξανά...

  Πού ήσουν όταν τα ροζ πλημμύρισαν τη ζωή σου...
  έσκυψες κι εσύ στην κλειδαρότρυπα αυτό έκανες..
  τι είπε, τι έκανε, πήρε καλά την πίπα;
  και για το πάπλωμα κουβέντα κανείς... για την ταμπακέρα σιωπή...

  Όλοι βολεμένοι στον μικρόκοσμό τους.. .ποιος θα έχει την πιο μεγάλη
  τζιπούκλα,
  την πιο γαμάτη γκόμενα, την πιο σικ γυναίκα, τα πιο όμορφα παιδιά...
  τις πιο καλές σπουδές, το πιο γαμάτο σπίτι, το πιο μεγάλο τζάκι, το πιο
  άνετο σαλόνι,
  το πιο βαθύ καναπέ, την πιο μεγάλη πλασμα(τική) τηλεόραση, το πιο σύγχρονο
  ηχοσύστημα...
  τις πιο σικάτες διακοπές, τις πιο χλιδάτες αποδράσεις, τις πιο γκλαμουράτες
  εξόδους...

  Και δανειζόσουν λαμόγιο, δανειζόσουν...
  όχι χρήμα...
  χρόνο δανειζόσουν...
  Και απλά ο χρόνος τέλειωσε...
  Κάποτε θα ερχόταν η ώρα... νομοτελειακό είναι....

  Τώρα μη φωνάζεις λαμόγιο, απατεωνίσκε...
  Αποδέξου και μη φωνάζεις...
  Γιατί ΦΤΑΙΣ για ΟΛΑ...
  ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ...
  ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ...

  Καιρός είναι να κάνουμε μια καλή αυτοκριτική...
  να πούμε εγώ φταίω και να δούμε πώς θα καθαρίσουμε
  τα σκατά που ΕΜΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ...
  που εμείς ΑΦΗΣΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΝΙΞΟΥΝ...

  Σταμάτα λοιπόν τις κορώνες,
  κατέβασε τους τόνους της "δίκαιης αγανάκτησής" σου
  & σκέψου τη δική σου συμμετοχή, τα δικά σου λάθη...

  ΕΛΛΗΝΑΡΑ ε ΕΛΛΗΝΑΡΑ*

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. To χώρισα σε 3 μέρη επειδή ήταν μεγάλο και δεν το έπαιρνε όλο σαν ενιαίο κείμενο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. "Τώρα μη φωνάζεις λαμόγιο, απατεωνίσκε...
  Αποδέξου και μη φωνάζεις..."

  δεν το καταλαβαίνετε ότι αυτό το κείμενο και όλη η σχετική παραφιλολογία εχει συγκεκριμένο στόχο και σκοπό που βρίσκεται σ αυτη τη φράση; Καλή η αυτοκριτική, αλλα όχι και να μη φωνάζω... ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ ΟΣΟ ΘΕΛΩ
  και τελος και στην ανοχή, θα καταγγελλω την λαμογιά όπου τη συνανταω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. @ ser + jomarch

  Νομίζω πως υπάρχει μία ελαφρά παρεξηγήση.

  Καταρχήν, κανείς δεν είπε σε κάποιον άνθρωπο που έχει όντως δίκιο και είναι καθαρός, να μην φωνάξει. Επίσης, κανείς δεν είπε πως κρίση, ξε-κρίση, οι άνθρωποι δεν πρέπει πάντα να φωνάζουν όταν βλέπουν το άδικο ολόγυρά τους.

  Από εκεί και πέρα αυτό που βλέπω είναι ότι παίζουμε το παιχνίδι με το ποντίκι και τη γάτα. Άλλες φορές γενικεύουν οι μεν και άλλες οι δε. Και φυσικά ο καθένας ξεχωριστά ως οντότητα έχει διαφορετικό παρελθόν. Δεν μπορώ, ας πούμε, να φανταστώ ένα άτομο που έχει κάνει ΟΛΑ αυτά που περιγράφονται στο σχόλιο του ser. Υπάρχουν όμως πολλά άτομα που έχουν κάνει τουλάχιστον 1-2 από αυτά.

  Ο λόγος που εξ' αρχής φωνάζω για συλλογική προσπάθεια και ανάληψη ευθυνών, είναι ακριβώς επειδή διαφορετικά δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Όπως δεν βγάζουν άκρη και οι κοινωνικές αντιδράσεις, όπου κάποιοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στους μισθους τους, άλλοι για τα λαμόγια, άλλη για την εκκλησία κλπ κλπ. Έτσι ποτέ κανείς δεν κερδίζει τίποτα, και φυσικά πάντα ο ένας θα έχει να προσάπτει ευθύνες στον άλλο.

  Λέμε λοιπόν ότι εμείς, ως κοινωνία, φερθήκαμε έτσι, άρα πάλι εμείς ως κοινωνία διορθωνόμαστε ώστε να λειτουργήσουμε καλύτερα, ή κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε πολύ καλά ως έθνος πλέον: Πιάνει ο καθένας από ένα ύψωμα και πετάμε πετρες ο ένας στον άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Λυπάμαι για τα παιδιά του Μπαρμπά Στάθη που θα τη βγάζουν με κατεψυγμένο αρακά....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. @ ηλιογράφος

  Χαχα! Ο Μπαρμπα Στάθης πάντως δεν φαίνεται να πτοήθηκε ιδιαίτερα για το μέλλον των παιδιών του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Έλα, παραδέξου το! Ακούς Metallica, ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Για αυτό είναι ωραίο πράγμα το ίντερνετ.Διαβάζω ένα κείμενο,αφήνω ένα σχόλιο,συναντώ ένα σχόλιο σου παρακάτω,φτάνω εδώ.
  Αυτή είναι η πραγματικότητα που υπάρχει στην Ελλάδα.Συμφωνώ 100%.Ξέρεις ποιό είναι το πρόβλημα;Ότι δεν βλέπω φώς.Δεν γίνεται να αλλάξει ο Έλληνας.Δεν τον μπορώ,δεν τον πάω καθόλου.Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να πάψει να διαωνίζεται.Αυτή είναι η ευθύνη μας.Και εκεί,σε αυτές τις γενιές των σημερινών 30άρηδων και 20άρηδων, δηλαδή,τις πρώτες ίσως ελληνικές γενίες που στη συντριπτική τους πλειοψήφια έχουν τουλάχιστον απολυτήριου λυκείου,κάτι φαίνεται να γίνεται,να αλλάζει.Με αργούς ρυθμούς,αλλά δύο(παραπάνω όχι) αχτίδες φωτός έστω, περνάνε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Και δεν είμαστε μόνο οι γενιές των αμέτρητων γνώσεων και πτυχίων που οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε.Είμαστε και οι γενιές του διαδικτύου.Οι ορίζοντες μας επομένως έχουν ανοίξει διάπλατα γιατί έχουμε πολλά όπλα στη φαρέτρα μας.Εμείς οφείλουμε να αλλάξουμε αυτή την κοινωνία και η ευθύνη μας είναι μεγάλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. απλα πραγματα μπορεις να γινεις πορνη αλλα μην μας πεις μετα γιατι σε λεμε πορνη εσεις τωρα τι παριστανετε τους ηθικους απο την στιγμη που το μπορεις εναι αξιωμα εσεις τι κριτικαρετε το γιατι σε λεμε αφου το αξιωμα του καπιταλισμου εναι το κερδος τι παριστανετε το να χαμε να λεγαμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...