Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Theocracy

Πολλές φορές εμπλεκόμαστε σε προβληματισμούς και αντιπαλότητες για διάφορες λεπτομέρειες που επηρεάζουν τη ζωή μας στην Ελλάδα, και ξεχνάμε να δούμε και να εστιάσουμε σε βαθύτερες αιτίες. Για παράδειγμα ξεχνάμε, πως αν θέλουμε όντως να μιλάμε για ανάπτυξη πολιτισμική και κοινωνική άρα και οικονομική, μας οφείλουμε ακόμα έναν Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και μία Βιομηχανική Επανάσταση˙ φαινόμενα τα οποία επηρέασαν τις ρίζες ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού και τα οποία εμείς αγνοήσαμε επιδεικτικά όταν συνέβαιναν.

Και φυσικά συνεχίζουμε να τα αγνοούμε ως μη γενόμενα, αφού καταστάσεις όπως ο διαχωρισμός Κράτους-εκκλησίας, η φορολόγηση της εκκλησίας με ευνοϊκούς όρους και εν τέλει το γεγονός ότι το σύγχρονο ελληνικό Κράτος παραμένει άρρηκτα προσκυνημένο στα ράσα παρέχοντας ένα ιδιαίτερο σύνολο διαπλεκόμενων συμφερόντων δεν φαίνεται να απασχολούν πολλούς. Ακόμα και οι πιο «ανοιχτόμυαλοι επαναστάτες» παραγνωρίζουν το γεγονός ότι όταν κάνουν πορείες στη Βουλή για να κράξουν το Κράτος, λίγα τετράγωνα πιο πέρα, μέσα στην ησυχία και τα γλυκά τιτιβίσματα του Κολωνακίου, στη Μονή Πετράκη, οι business του σκοταδισμού συνεχίζουν as usual.

Βέβαια για να συνεχίσει η μπίζνα του σκοταδισμού, πρέπει να σιγουρευτείς ότι το ποίμνιό σου παραμένει αριθμητικά σταθερό ή έχει έστω αυξητικές τάσεις. Διαφορετικά τα μαθήματα ψευδοηθικής, ανασφάλειας, υποταγής, ενοχής, ασεξουαλικότητας, μοιρολατρείας, νεκρολαγνείας, παραλογισμού και μεταφυσικής που διδάσκεις πάνε στο βρόντο. Φυσιολογική ήταν λοιπόν η αντίδραση σύσσωμης της μαυροφόρας πλέμπας πριν μερικούς μήνες όταν το Υπουργείο Παιδείας και Αστρολογίας ανακοίνωσε ότι στο «νέο Λύκειο» το μάθημα των θρησκευτικών θα είναι πλέον προαιρετικό.

Ο ξεσηκωμός του Κλήρου ξεκίνησε και εκμεταλλευόμενος τον αιώνιο έρωτα μεταξύ ελληνικού Κράτους και εκκλησίας, κατάφερε τελικά να μεταπείσει την Υπουργό Παιδείας να συμπεριλάβει τα θρησκευτικά στην υποχρεωτική ύλη του «νέου Λυκείου» που ανακοινώθηκε πριν δύο εβδομάδες. Και όχι μόνον αυτό, αλλά προκειμένου τα θρησκευτικά να χωρέσουν στην ύλη, στην Α κατεύθυνση (δηλαδή τη θετική) της Β’ Λυκείου αναγκαστικά ο μαθητής πρέπει να επιλέξει μεταξύ Βιολογίας ή Επιστήμης Υπολογιστών. Όχι και τα δύο όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο. Μην τυχόν και ρίξουμε τον μαθητή στα τρίσβαθα της κολάσεως διδάσκοντας ταυτόχρονα τον αμαρτωλό, μαϊμουδάνθρωπο Δαρβίνο μαζί με τα σατανικά τσιπάκια του οξαποδώ!

Φυσικά η γκρίνια των ρασοφόρων δεν σταμάτησε. Ακόμα φωνάζουν για το γεγονός ότι τα θρησκευτικά θα διδάσκονται μόνο 2 ώρες την εβδομάδα, αλλά και επειδή αντί για «θρησκευτικά» θα ονομάζονται «θρησκεία και κόσμος». Θου Κύριε, συγχώρεσε τους προδότες του έθνους που θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν την παγκόσμια υπόσταση και κυριαρχία της ορθοδοξίας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολιτικό επίπεδο η μοναδική φωνή αντίδρασης ήρθε από την Δημοκρατική Αριστερά που έθεσε σχετικό ερώτημα στην Κα Διαμαντοπούλου μέσα στη Βουλή (βλ. εδώ και εδώ). Οι υπόλοιποι πολιτικοί χώροι, οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών, οι «επαναστάτες» φοιτητές αλλά και οι ίδιοι μαθητές (αυτοί που κάνουν κατάληψη για το σχήμα της τυρόπιτας ντε!), άκρα του τάφου σιωπή. Ούτε μία πορεία, μία κατάληψη, κάποια σύσσωμη αντίδραση βρε αδερφέ! Για να παραφράσω και γνωστή διαφήμιση, «άμα δεν σχετίζεται με φράγκα, δεν είναι στη μόδα».


21 σχόλια:

 1. Πες τα ρε Ελληνάκι, πες τα γαμώ την Παπαδουρίαση μας. Μια πορεία για τα προνόμια των διαχειριστών της πίστης του μπουνταλά νεοέλληνα δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά. Και όχι μόνο αυτό αλλά οι κατεξοχήν αγωνιστές αριστεροί, στο μεγαλύτερο τους ποσοστό, ζουν βραχυκυκλωμένοι μέσα στη συνομωσιολογική αχλή τους και βλέπουν σε κάθε κίνηση φορολόγησης της εκκλησίας, μια καινούρια επίθεση των παγκόσμιων λόμπι με σκοπό την αποδόμηση της ιδιαιτερότητας και της παράδοσης των Ελλήνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό δείχνει ότι ο χριστιανισμός είναι βαθιά ριζωμένος στο πετσί του νεοέλληνα. Έχουμε ακόμα αιώνες μπροστά μας μέχρι να τον αποβάλλουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έλα ρε συ...
  Δεν το είχα ακολουθήσει το θέμα...
  Νόμιζα ότι θα τα έβγαζαν τελικά!
  Το να πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε βιολογία και υπολογιστές γιατί σου βάζουν τα θρησκευτικά μέσα, παραπέμπει πιο πολύ σε φανατικό αραβικό κράτος. Αυτά δεν γίνονται στην "προηγμένη" ευρώπη ούτε καν εδώ στην Ισπανία που υποτίθεται ότι είναι φανατικοί, μεσόγειοι κτλ κτλ...
  Α ρε Ελλαδάρα μου.
  Ότι θέλει σε κάνει οτ παπαδαριό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ντάξει ρε, πως κάνεις έτσι; Πως θα συνεχίσουμε να έχουμε τον τιμητικό τίτλο των ταλιμπάν της χριστιανοσύνης αν προβούμε σε τέτοιες καινοτόμες ενέργειες; Εδώ δεν διάβασες την περασμένη βδομάδα ότι θα υπάρχουν μέχρι και part time παπάδες; Η κρίση έχει χτυπήσει τις πόρτες και της εκκλησίας, τι θες δηλαδή; Να εκτιναχθεί η ανεργία στα ύψη; Σε τέτοιες εποχές. Ας υπάρχει κι ένας κλάδος που να έχει ανάπτυξη. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα πια.
  Κι όσον αφορά την Παηδία, ρε ποιος την χέζει κι αυτή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ελληνάκι μου, κραυγάζοντας από το άσπρο εναντίων του μαύρου, δεν μας καθιστά κι εμάς αθώους της αδιαφορίας για το γκρι.

  Αν και η πρώτη σου παράγραφος μιλά σωστά, νομίζω ότι είναι καιρός να ξεπεράσουμε το αν φταίει η Τουρκοκρατία, ή ότι δεν είχαμε διαφωτισμό κλπ. Ίσως τελικά να φταίμε εμείς, σήμερα, και να χρειάζεται και λίγο γκρι, και λίγα χρώματα, ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σωστος ο παιχτης και προσυπογραφω μεχρι κεραιας!

  Αυτο "Και φυσικά συνεχίζουμε να τα αγνοούμε ως μη γενόμενα, αφού καταστάσεις όπως ο διαχωρισμός Κράτους-εκκλησίας, η φορολόγηση της εκκλησίας με ευνοϊκούς όρους και εν τέλει το γεγονός ότι το σύγχρονο ελληνικό Κράτος παραμένει άρρηκτα προσκυνημένο στα ράσα παρέχοντας ένα ιδιαίτερο σύνολο διαπλεκόμενων συμφερόντων δεν φαίνεται να απασχολούν πολλούς. Ακόμα και οι πιο «ανοιχτόμυαλοι επαναστάτες» παραγνωρίζουν το γεγονός ότι όταν κάνουν πορείες στη Βουλή για να κράξουν το Κράτος, λίγα τετράγωνα πιο πέρα, μέσα στην ησυχία και τα γλυκά τιτιβίσματα του Κολωνακίου, στη Μονή Πετράκη, οι business του σκοταδισμού συνεχίζουν as usual."

  Θα ήθελα να το έχω γράψει εγώ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εμπρός για θρησκευτικά 5 ώρες την εβδομάδα, κατήχηση άλλες 4 και αμφιολογία και Βυζαντινή μουσική 2.

  Την Κυριακή υποχρεωτικός εκκλησιασμός με ποδιάν κυανόλευκον.

  Βιολογία και τσιπς του έξι-εξήντα-έξι μόνο στην Γ' Λυκείου προαιρετικά 1 ώρα και τα δύο και πολύ τους είναι.

  Δε με λες, καμιά κοσμογραφία να ξεστραβώνονται τα τζαζεμένα για την πραγματική θέση μας στο σύμπαν παίζει;

  Μα τι λέω. Ο Μ. Βασίλειος είπε ότι η γη είναι ΕΠΙΠΕΔΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συμφωνώ κάργα Ελληνάκι. Είμαστε πολύ πίσω σε κάποια θέματα (εξάλλου σε λίγες μέρες θα δούμε και τη λαμπάδα που θα μεταφέρεται με τιμές αρχηγού κράτους πάλι...) Ζητώ και την άδεια σου να αναδημοσιεύσω το κείμενο σου.
  Στο "νέο λύκειο" επίσης έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος των ξένων γλωσσών, ενώ καταργείται και το μάθημα του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού (αντί να αναβαθμίζεται). Άλλα αυτά δεν έχουν σημασία, μάλλον. Ας μην τα μάθουμε και "έχει ο θεός"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ασφαλώς θέλω και εγω να διαχωριστεί το κράτος με την εκκλησία.

  Ο πιο σοβαρός αντίλογος που ακούω ειναι οτι επι Θειου Καραμανλή υπήρχε απαλλοτρίωση εκκλησιαστικών εκτάσεων και ακινήτων, εκείνη την εποχή προκειμένου το κράτος να μη πληρώσει το άμεσο κόστος ανέλαβε το μισθολόγιο των παπάδων.

  Το επιχείρημα ειναι σοβαρό και αποτελεί ενα σοβαρό ανάχωμα.

  Απο εκει και περά όμως δε γνωρίζω για τι νούμερα μιλάμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συμφωνώντας απολύτως η διατήρηση των θρησκευτικών ως μάθημα με τη σημερινή του μορφή και ως υποχρεωτικό μάλιστα αντικείμενο, δείχνει την κατάντια της κοινωνίας και της πολιτικής μας σκηνής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. τι χρειάζεται η βιολογία ή η επιστήμη των Η/Υ ?

  με αυτά ασχολούνται όσοι 'εχουν αδύναμο πνεύμα
  +

  Όταν έδινα εξετάσεις για΄το πολυτεχνείο είχα 6 ώρες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ αρχαία ελληνικά και 5 ώρες ΚΑΤ' ΕΠΙΛΟΓΗ μαθηματικα

  ε βγάλτε συμπέρασμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Xaxaxaxaax "thriskeia kai kosmos". Kalo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ thinks

  Δεν επέρριψα ευθύνες στην Τουρκοκρατία ή την τύφλα μας τη μαύρη προ δύο αιώνων. Τις επέρριψα στην σημερινή μας κατάσταση και ανοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αγαπητό Ελληνάκι, δεν την ανέφερες καν, το ξέρω, την Τουρκοκρατία, και τον διαφωτισμό δεν τον ανέφερες έτσι, αλλά λέγοντας και εσύ ότι δεν είναι δικαιολογία. Το ξέρω καλά. Και εσύ ξέρεις ότι οι δυό μας συμφωνούμε (από τόσες άλλες συζητήσεις). Και ενώ καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό σου (λιγάκι θυμό μάλλον και διακρίνω στο κείμενο), απλά μιλάω για όλα αυτά τα γκρι και τα χρώματα που είναι και αυτά όχι μόνο φυσικά αλλά απαραίτητα. Όσοι πολεμάνε ενάντια των άκρων πρέπει πάντα να κρατάνε τους εαυτούς τους μακριά από τα αντίθετα άκρα :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @Ser
  Είπες: "τι χρειάζεται η βιολογία ή η επιστήμη των Η/Υ ?

  με αυτά ασχολούνται όσοι 'εχουν αδύναμο πνεύμα
  +
  "

  Συμφωνώ και επαυξάνω! Το παρακάτω άρθρο σε επιβεβαιώνει 100%...

  Η Πληροφορική Καπηλεύεται Χυδαία τις Επιτυχίες της Θρησκείας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πόσο σε νιώθω και σε καταλαβαίνω, δεν ξέρεις πόσο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Εμ για αυτό ρωτάνε ακόμα το Zaphod στην πρώτη λυκείου "δηλαδή κύριε η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο;;!;!;!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Τα θρησκευτικά (εβραϊκή μυθολογία και αιρέσεις) δεν λείπουν όμως η φιλοσοφία είναι σχεδόν αποσπούσα.
  Αν και εμεις οι έλληνες είμαστε υπερήφανοι για τους αρχαίους προγόνους μας και ιδιαίτερα για τους φιλόσοφους μας, που στάθηκαν η αφορμή για το διαφωτισμό και την αναγέννηση, ούτε κουβέντα. Γιατί καλά να διαβάσει κανείς Πλάτωνα, δεν φεύγει από το μαντρί, αν όμως ακούσει και τίποτα για Επίκουρο τι γίνεται τότε; Τόσο αγώνα έκαναν οι χριστιανοί για να τον εξαφανίσουν, θες να βγει το φάντασμά του;
  Μια ζωή θα υπερηφανευόμαστε για τους φιλοσόφους μας (τους εγκεκριμένους) αλλα θα διδάσκουμε τους νέους εβραϊκή μυθολογία για σιγουριά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε. Όσο η εκκλησία ποντάρει στο φόβο του αγνώστου και στην αμάθεια -ασχέτου ακαδημαϊκής μόρφωσης δυστυχώς- τόσο θα βγαίνει με θετικό πρόσημο.
  Εδώ "τάζουν" ακόμα παιδιά σε άγιους και μοναστήρια και γεμίσαμε Χρυσοβαλάντηδες , Ραφαήλ και Διονύσιους. Αν είναι έτσι γιατί πάνε σε γιατρούς και νοσοκομεία και δεν επαφίενται μόνο στις προσευχές άραγε ;
  Εδώ γίνεται ακόμα θέμα συζήτησης για το ευεργετικό ρόλο της εκκλησίας στην παλιγγενεσία του έθνους !!
  Η παπική εκκλησία μετά από τόσους αιώνες και έρευνες ετών (!!) ανακοίνωσε την αποκατάσταση του Γαλιλαίου.
  'Α ρε Δαρβίνε δεν έμενες καλύτερα στα Γκαλαπάγκος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Κεφαλίδα του Συντάμγατος της Ελλάδος:
  "ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος". Αν έγραφε " Εις το όνομα του Ελληνικού Λαού" ποιο θα ήταν το πρόβλημα;
  Άλλο:"ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
  Βασικές διατάξεις
  ΤΜΗΜΑ Β'
  Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας
  Άρθρο 3
  1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ' (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
  2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
  3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη." Συνταγματική κατοχύρωση της θεοκρατία και ειδικώς της ορθόδοξης εκδοχής της.
  Και τελευταίο:"ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
  Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα
  Άρθρο 13
  1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
  2. Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη.
  3. Οι λειτουργοί όλων των γνωστών θρησκειών υπόκεινται στην ίδια εποπτεία της Πολιτείας και στις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί της, όπως και οι λειτουργοί της επικρατούσας θρησκείας.
  4. Κανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Κράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους.
  Άρθρο 16
  2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες." Τώρα, πώς νοείται ελεύθερος πολίτης όταν μεταξύ αλλών το κράτος δηλώνει στο σύνταγμά του ότι ένα από τα καθήκοντά του είναι η διαμόρφωση "θρησκευτικής συνείδησης", αυτό είναι ένα ακόμα μυστήριο... (όχι κατ' ανάγκη ορθόδοξο).
  Μήπως πρέπει να ξεκινήσει κανείς από το Σύνταγμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...