Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009

Le Nationaliste

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά σεντόνια για τον εθνικισμό και τον εθνικιστή άνθρωπο. Κυρίως γιατί η έννοια του «εθνικισμού» σηκώνει πολλές ερμηνείες, οι οποίες με τη σειρά τους σηκώνουν πολλές αναλύσεις, κλπ. Στην ουσία, βέβαια, αυτοί που επιδιώκουν τις πολλές ερμηνείες είναι κατά κανόνα οι ίδιοι οι εθνικιστές που προσπαθούν να προβάλλουν τις θετικές πτυχές αυτής της υπέρτατης μορφής ανασφάλειας και ανοησίας, οπότε προσπαθώντας να παραπλανήσουν το συνομιλητή ή το κοινό τους, καταφεύγουν σε ανούσιες αναλύσεις.

Στην πιο ήπια και αθώα πλευρά του, ο εθνικισμός είναι απλά η έκφραση σεβασμού προς μία ενιαία εθνική ταυτότητα που χαρακτηρίζει μία ομάδα ανθρώπων. Στην πιο σκληρή, μπορεί να εκφραστεί με ακραία μισανθρωπία, ρατσισμό και βία. Το φάσμα μεταξύ των δύο άκρων είναι πολύ μεγάλο, όπως και η ανοησία άλλωστε που χαρακτηρίζει την κάθε βαθμίδα χωριστά.

Όπως η ιστορία του κάθε έθνους περιλαμβάνει μία σειρά από ηρωισμούς, νίκες και διαφόρων ειδών κατακτήσεις, έτσι και κάθε χώρα περιλαμβάνει τους εθνικιστές της, οι οποίοι ασχολούνται μόνο με αυτές τις «ένδοξες» στιγμές της ιστορίας του έθνους τους. Οι πιο ακραίοι, το πάνε και ένα βήμα πιο πέρα και ασχολούνται με την «ανωτερότητα» του συγκεκριμένου έθνους.

Οι Έλληνες εθνικιστές είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση σε σχέση με τους κουφιοκέφαλους ομοϊδεάτες τους, άλλων εθνικοτήτων. Τα δικά μας βλαστάρια, έχουν την ιδιαιτερότητα ότι προσπαθούν να βρουν μία ιστορική συνέχεια στο ελληνικό έθνος μέσα σε μία περίοδο περίπου 2500 χιλιάδων χρόνων, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να πείσουν ότι το σύγχρονο συνοθύλευμα κουτοπονηριάς, αμορφωσιάς, αγένειας, βλακείας, ατομικισμού, ασέβειας, παρανομίας, ψευτομαγκιάς, γυφτιάς και κακομαθημένης ανευθυνότητας, αποτελεί την ύψιστη και σπουδαιότερη αρετή ενός εκ σπουδαιότερων εθνών του πλανήτη.

Δυστυχώς γι’ αυτούς, η ιστορική πραγματικότητα παρουσιάζει διαφορετικά γεγονότα. Η ένδοξη παρουσία της Ελλάδας στον πλανήτη έλαβε τέλος πριν περίπου 2000 χρόνια. Από τότε επήλθε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο χριστιανισμός, το Βυζάντιο, ένας αχταρμάς από διάφορες φυλές, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, περαιτέρω αχταρμάδες από διάφορα φύλα κλπ, μέχρι που ορισμένοι άνθρωποι αποφάσισαν να επαναστατήσουν κατά του Οθωμανικού ζυγού κατά τα πρότυπα των κοινωνικών επαναστάσεων της Ευρώπης του Διαφωτισμού. Κατά τη σύσταση του νεοελληνικού Κράτους, υπήρξαν προσπάθειες από λαμπρούς πολιτικούς όπως ο Καποδίστριας, ο Βενιζέλος και ο Τρικούπης, προκειμένου η Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να αποτελέσει ισχυρό Κράτος της Ευρώπης, οι οποίες όμως απέτυχαν παταγωδώς, χάρη σε ανθρώπους, όπως ο Κουντουριώτης, ο Γούναρης, ο Δεληγιάννης και μια στρατιά από οπισθοδρομικούς, ατομικιστές, εθνικιστές, κουφιοκέφαλους όπου σε κρίσιμες περιόδους επηρέαζαν αρνητικά το πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας.

Φυσικά για να συσταθεί ένα ομοιογενές κράτος δεν είναι απαραίτητη ούτε η ενιαία θρησκεία, ούτε η ενιαία φυλή. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το νεοσύστατο κράτος της Ελλάδας μετά την επανάσταση του ’21, όπου οι τοπικοί λαοί αισθάνονταν κυρίως «ραγιάδες» (δηλαδή σκλαβωμένοι), παρά Έλληνες, Αρβανίτες, Σλάβοι, Βλάχοι, Μακεδόνες, Ηπειρώτες, Ευβοείς, Θεσσαλοί, Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι. Κι όμως, χάρη σε αμόρφωτους στρατιωτικούς, αδέξιους πολιτικούς και αφελείς κουτοπόνηρους, το νεοσύστατο «έθνος» (και καλά) έπρεπε να στηθεί κάτω από μία ενιαία θρησκεία και ένα ενιαίο φύλο. Ποιο από όλον αυτό τον αχταρμά φύλων ήταν πιο κοντά στα αρχαιοελληνικά ιδεώδη του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού; Ποια θρησκεία από τις δύο επικρατέστερες, έβαζε το νεοσύστατο Κράτος υπό τις προστατευτικές φτερούγες της Δύσης, διατηρώντας ταυτόχρονα τα προνόμια του ιερατείου; Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές...

Εάν κάποιος έχει ενστάσεις σχετικά με τη σύντομη ιστορική αναδρομή των δύο προηγούμενων παραγράφων, δεν έχει παρά να ανοίξει ένα οποιοδήποτε σοβαρό ιστορικό βιβλίο και να εξάγει τα ανάλογα συμπεράσματα. Σκοπός του παρόντος, άλλωστε δεν είναι η καθεαυτό ιστορία, αλλά η ανάδειξη της ανουσιότητας του εθνικισμού. Διότι η ουσία του εθνικισμού έγκειται μόνο σε ανασφαλείς και αμόρφωτους ανθρώπους που ψάχνουν κάτι στιβαρό και κοινωνικά αποδεκτό για να κρεμαστούν. Και τί ποιο στιβαρό και δυνατό από το ίδιο το έθνος;

Η ανουσιότητα του εθνικισμού, φαίνεται μέσα στο ίδιο το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ακόμα και όταν το περιβόητο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού (δηλαδή το βιβλίο που διαβάζουν 11χρονα παιδάκια) πήγε να εκσυγχρονιστεί μετά από σύσταση επιστημονικής επιτροπής, όλοι οι εθνικιστές σύσσωμοι φώναζαν. Τί φώναζαν; Ότι ένας μαθητής της ΣΤ’ Δημοτικού (δηλαδή ένα 11χρονο παιδάκι), οφείλει να διαβάζει για τους βιασμούς, τις φωτιές, τις σφαγές και τις βαρβαρότητες που έπραξαν οι Τούρκοι κατά την Μικρασιατική Καταστροφή. (Ως γνωστόν, το παγκόσμιο ρεζιλίκι λόγω ελληνικής πολιτικής χαζομάρας, στρατιωτικής καύλας και οικονομικής κακοδιαχείρισης, στα μέρη μας ονομάζεται «Μικρασιατική Καταστροφή»). Γιατί; Για να μην ξεχνούν! Η νέα γενιά δηλαδή, οφείλει να ανανεώνει το μίσος ή έστω την καχυποψία απέναντι στον πιο κοντινό και γειτονικό λαό της, χωρίς φυσικά να μαθαίνει από τα ηθικά διδάγματα της Ιστορίας. (Επίσης, ως γνωστόν, το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν φαίνεται να νοιάζεται ιδιαίτερα για τα ιστορικά διδάγματα του Ηρόδοτου).

Η ανουσιότητα του εθνικισμού φαίνεται σε πολλά θέματα, αλλά κυρίως σε αυτά που υποτίθεται ότι προασπίζεται. Εάν ορίσουμε «καλό πατριώτη» αυτόν που αγαπά την πατρίδα του (δηλαδή τον γείτονά του, την κοινωνία στην οποία ζει, το περιβάλλον του, τους νόμους και τους θεσμούς του Κράτους του), τότε ο εθνικιστής σίγουρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αντι-πατριώτες.

Ο εθνικιστής, όσο καψουρεμένος είναι με την πατρίδα του στη θεωρία, τόσο κακό της κάνει στην πράξη. Διότι ο εθνικιστής έχει συνεχώς το μυαλό του στην ανάδειξη της σπουδαιότητας του έθνους προς τα έξω. Στην πολεμική υπεροχή που εξασφαλίζει τρόμο και δέος προς τα έξω. Σε μία ένδοξη ιστορία που προκαλεί τον σεβασμό προς τα έξω. Στο τί αντιπροσωπεύει η σημαία του όταν ανεμίζει δίπλα σε άλλες σημαίες και τί συναισθήματα προκαλεί αυτή η σημαία όταν ανεμίζει προς τα έξω. Ο εθνικιστής κοιτάει μόνο έξω. Στέκεται με το «ανασφαλές» ανάστημά του δίπλα τους άλλους και απλά συγκρίνει και κακολογεί.

Δεν βλέπει, δεν ακούει, και γενικώς δεν αισθάνεται τί γίνεται μέσα. Δεν ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια του εαυτού του. Δεν τον ενδιαφέρει να βελτιωθεί η παιδεία, η υγεία, η κοινωνία, η νομιμότητα, η καθημερινότητα και το περιβάλλον. Δεν τον ενδιαφέρει ο διπλανός του. Δεν τον ενδιαφέρει η ευημερία της ίδιας του της χώρας. Μάλιστα νοιώθει περισσότερο ντροπιασμένος παρά περήφανος. Και λόγω αυτής της ντροπής, σκαρφίζεται παραμύθια, θρύλους, και θεωρίες συνομωσίας. Αναπολεί το ένδοξο παρελθόν, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με το σάπιο παρόν, και προσπαθεί να πιαστεί από αυτό. Ο εθνικιστής είναι ένας ανόητος πολυλογάς, που δεν δίνει δεκάρα ούτε για τα παιδιά του. Αναμασά ρητορικές αιώνων που πάντα αποδεικνύονταν εσφαλμένες, και πάντα οδηγούσαν στην ίδια καταστροφή της δικής του κοινωνίας.

Ο εθνικιστής είναι ένας υποκριτής. Κάθεται στην πολυθρόνα του, γεύεται τα αγαθά του εκσυγχρονισμού, της ισότητας, της ειρήνης, της συνεργασίας των λαών και των εμπορικών δεσμών με άλλα έθνη, και πετάει κορώνες περί ανωτερότητας ή σπουδαιότητας του δικού του έθνους.

Στην τελική, ο εθνικιστής είναι κατά βάθος ο πιο ανασφαλής πολίτης μίας χώρας. Σκέφτεται συντηρητικά, οπισθοδρομικά, καχύποπτα και κλειστοφοβικά. Αρνείται να δεχτεί ότι η σπουδαιότητα ενός έθνους δεν βρίσκεται σε μία σημαία αλλά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις πραγματικές πολιτισμικές κατακτήσεις αυτού του έθνους. Και μιλώντας για την Ελλάδα, όσο δεν υπάρχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και πολιτισμικές κατακτήσεις, τόσο οι εθνικιστές θα πληθαίνουν και άλλο τόσο η ανοησία και η αμορφωσιά θα θριαμβεύουν.

47 σχόλια:

 1. Πες τα χρυσόστομε! Συγγνώμη για τον κάπως παράταιρο ενθουσιασμό, αλλά όλο το κείμενο και ιδίως η άποψή σου για το σχολικό βιβλίο που είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών με βρήκε απόλυτα σύμφωνη. Είχα βαρεθεί τότε να υποστηρίζω ανάλογη άποψη και να μουν αντιγυρίζουν ποικίλα εθνικιστικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πολύ ωραιο κείμενο, αλλά θα διαφωνήσω λίγο στους έλληνες πολιτικούς που χαρακτήρισες ως εκσυγχρονιστές. ναι, συγκριτικά είχαν κάποιες πρωτοπόρες ιδέες σε σχέση με σύγχρονούς τους, αλλά κάθε άλλο παρά βοήθησαν τη χώρα στο να αποκτήσει δημοκρατία, ενότητα και ανάπτυξη.

  Ωφελήθηκαν συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, οι υπόλοιποι σάπιζαν στα πολεμικά μέτωπα ή στις εξορίες και τις φυλακές. (ιδιώνυμο Βενιζέλου, διωγμοί αγωνιστών επι Καποδίστρια, κλπ). Είναι μεγάλη ιστορία, αν θες ντοκουμέντα ψάξε σε Τάσο Βουρνά, Κυριάκο Σιμόπουλο και Ομάδα Ενάντια στη Λήθη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ορθα πραττεις και τα χωνεις στους εθνικιστες, αλλά, οπως ειπε και ο @Tyler Durden ορισμενοι απο
  τους Ελληνες πολιτικους που
  αναφερεις (π.χ Bενιζελος) δεν φερθηκαν με τον ιδιο τροπο σε ολα τα στρωματα και μιλαω και εγω για τις φυλακισεις που γινονταν τοτε μεσω του 'Ιδιωνυμου'
  στοχευοντας ετσι στη διωξη
  'αναρχοκομμουνιστων'(αλλος αχταρμας εκει!) και στην απαγορευση συνδικαλιστικων κινητοποιησεων! Ουτε απεργια δεν ειχαν δικαιωμα να κανουν, τοτε,με λιγα λογια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το κείμενο σου με βρισκει συμφωνο ως προς την περιγραφη του εθνικιστικου φαινομενου. Το θεμα ειναι να καταλαβουμε τα αιτια που προκαλουν αυτα τα φαινομενα και αν ειναι δυνατον να τα πολεμησουμε, αν οχι να τα εξαλειψουμε... Ειναι οι συνθηκες που υπαρχουν στην κοινωνια αυτες που διμορφωνουν φοβισμενους ανθρωπους, αγελαια δειλα πλασματα που εχουν την αναγκη ενταξης σε κοπαδι. Και δυστυχως το κοπαδι του εθνικισμου ειναι αυτο που εχει τα χαμηλοτερα στανταρ για να δεχτει καποιον στους κολπους του.
  Γενεσιουργος αιτια του φαινομενου ειναι η τεμπελια και οι δειλια, πρωτα η τεμπελια ομως γιατι χρειαζεται προσπαθεια και μελετη για να καταλαβεις πως λειτουργουν φαινομενα οπως ο εθνικισμος (και γενικοτερα φαινομενα), η δειλια εγκειται στο γεγονος πως μετα την αποκτηση των εφοδιων που εχεις αποκτησει, πρεπει να σταθεις κριτικος απεναντι στον ιδιο σου τον εαυτο και τις αποψεις του κοπαδιου που θεωρεις και δικες σου, με κινδυνο να ανατρεψεις την μεχρι προτινος οπτικης θεασης του κοσμου.
  Θα θελα να πω κι ενα πραγμα για το Βενιζελο, ο ανθρωπος ειναι ενας καθαρα αστος πολιτικος και σαν τετοιος προασπιζεται τα συμφεροντα της ταξης του, οσοι τον παρουσιαζουν σαν μεγα δημοκρατη, φιλολαικο κτλ... ή δεν εχουν ιδεα απο πολιτικη, ή εθελοτυφλουν με θολα κινητρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΚ... Μία διευκρίνηση γιατί βλέπω πως ο Βενιζέλος έχει κάνει σουξέ.

  Σε καμία περίπτωση δεν ανέφερα τον Βενιζέλο ως υπόδειγμα σωστού, δίκαιου και καθ'όλα δημοκράτη πολιτικού. Ειδικά κατά τις τελευταίες του θητείες, μόνο την έννοια του δημοκράτη δεν θα μπορούσαμε να του προσάψουμε.

  Τον αναφέρω καθαρά για τις εκσυγχρονιστικές του νοοτροπίες και για το γεγονός ότι έκανε θαρραλέες κινήσεις που τον ξεχώριζαν από την πλέμπα της εποχής.

  Από εκεί και πέρα, μπορούμε να του ασκήσουμε αρνητική κριτική για πολλά θέματα, κάποια από τα οποία έχουν αναφερθεί ήδη στα σχόλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δε νομίζω ότι οι νεοέλληνες εθνικιστές να είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Τα ίδια σκατά είναι με τους υπόλοιπους. Πάντως το λάθος που κάνουνε όλοι ανεξαιρέτως οι εθνικιστές είναι ότι δέχονται ότι σήμερα υπάρχουνε έθνη-κράτη. Έτσι δεν καταφεύγουνε εναντίων άλλου έθνους (τότε θα έπρεπε να τα έχουνε και με τους ίδιους τους νεοέλληνες καθώς στην νεοελλάδα ζούνε αυτή τη στιγμή διαφορετικά έθνη), αλλά άλλου κράτους. Κανονικά θα πρέπει να λέγονται κρατικιστές, όχι ενθικιστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ελληνάκι, πολυ έυστοχο το ψυχογράφημα σου για τον μέσο εθνικιστη (και πολυ φοβάμαι και για τον μέσο έλληνα). Τα περι εκσυγχρονιστών τα αντιπαρέρχομαι ώς λεπτομέρειες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Νεο-Σοβινιστές

  Το παρακάτω άρθρο που παραθέτω, έχει γραφτεί πριν 22 χρόνια, στο Βήμα, από τον Νίκο Δήμου.
  Σαν να μην πέρασε μια μέρα.
  Καμία βελτίωση στην κοινωνία μας.
  Το αντίθετο: Επιδείνωση και εσχάτως εκπροσώπηση αυτών των παρωχημένων ιδεών στο ελληνικό κοινοβούλιο:


  Νεο-σοβινιστές

  Και ενώ πάμε από το κακό στο χειρότερο — να και η άλλη πληγή του έθνους, οι σοβινιστές και οι εθνοκάπηλοι!
  Επανέρχονται βελτιωμένοι και επηυξημένοι, σε πολλαπλές νέες εκδόσεις.
  Κάπως είχαν λουφάξει μετά τη δικτατορία, κάπως είχαν αναγκασθεί να περιορίσουν τη μεγαλοστομία τους μετά το μνημειώδες κιτς της Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών. Όμως —όπως και η Ελλάδα— και αυτοί ποτέ δεν πεθαίνουν. Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν.

  Υπάρχουν πολλά είδη.
  Τα πιο ακίνδυνα είναι τα εντελώς ευτράπελα.
  Παρακολουθώ, με πολλή αγωνία, τη σαρωτική επέλαση των υπέρμαχων της ελληνικότητας του αλφαβήτου μας εναντίον της σύγχρονης επιστήμης.
  Η οποία έχει το θράσος να ισχυρίζεται (άκουσον ! άκουσον !) ότι το ελληνικό αλφάβητο κατάγεται από το φοινικικό.
  Φλογερά άρθρα, μακροσκελείς επιστολές στον Τύπο, ακόμα και μηνύσεις εναντίον καθηγητών της γλωσσολογίας, επειδή τολμούν να υιοθετούν τις “αντεθνικές” θεωρίες.
  Μπορεί να σκεφθείτε πως δεν έχει σημασία από που κατάγεται το ελληνικό αλφάβητο, αλλά το ΤΙ γράφτηκε στο αλφάβητο αυτό. (Από ό,τι ξέρω οι Φοίνικες δεν είχαν ούτε Πίνδαρο ούτε Πλάτωνα...). Κάνετε λάθος. Δεν μας καίει μόνο η πρωτιά.
  Πρόκειται για την καθαρότητα και αυθεντικότητα της φυλής. (Καθότι, αυτοί οι Φοίνικες, κομμάτι μελαψοί ήσαν, κάτι σαν Άραβες. Κοντολογίς, μιάσματα). Κι έτσι υπερασπιζόμαστε την ελληνικότητα των Ελλήνων στις στήλες αλληλογραφίας και στα δικαστήρια...
  Αλλά ο μόνος τρόπος να καταδειχθεί αυτή η περιβόητη ελληνικότητα, είναι η δημιουργική πράξη του σήμερα. Είστε μικρανεψιός του Αριστοφάνη;
  Εδώ — γράψτε μια σύγχρονη κωμωδία! (Και πάψτε να ασελγείτε στις παλιές!).
  Ανάλογα ανόητοι, αλλά λιγότερο φαιδροί, είναι αυτοί που ανησυχούν μόλις ξανακουσθεί το όνομα Φαλλμεράγιερ. Ήταν χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις που γέννησε η πρόσφατη δημοσίευση (για πρώτη φορά στην Ελλάδα — λες και έγραφε για τους Λάπωνες!) ενός μικρού μέρους του έργου του.

  Φυσικά, ο Φαλλμεράγιερ ήταν υπερβολικός στις γενικεύσεις του. Αλλά ακόμα πιο υπερβολικοί ήταν (και παραμένουν) οι αντίπαλοι του. Λες και αν αποδειχθεί πως υπάρχει ένα ποσοστό σλαβικό (ή άλλο) αίμα στις φλέβες τους, θα μειωθεί η αξία αυτού που είναι κι αυτού που κάνουν!
  Τι φυλετικός φανατισμός κρύβεται, πίσω από μια τέτοια στάση!
  Άλλο (προνομιούχο) πεδίο δράσης των εθνοκάπηλων είναι, η σχέση μας με την Τουρκία. Σύμφωνοι, υπάρχουν διαφορές. Αλλά δεν βοηθάει καθόλου στην επίλυση τους το να χαρακτηρίζονται οι Τούρκοι μπουνταλάδες, απολίτιστοι και βάρβαροι (σε σύγκριση με εμάς τους πανέξυπνους και πολιτισμένους). Είναι βέβαια ένας εύκολος (και φτηνός) τρόπος να εισπράξουμε χειροκρότημα.

  Αλλά η καλλιέργεια του μίσους δεν οδήγησε ποτέ πουθενά.
  Ούτε και η απόκρυψη της αλήθειας.
  Γιατί κάθε σοβινισμός βασίζεται στο ψέμα.
  Παραμορφώνει τα γεγονότα, αποσιωπά την ιστορία, στρεβλώνει την επιστήμη — για να καλλιεργήσει ευχάριστες (και αποπροσανατολιστικές) αυταπάτες.
  Καταφεύγει στο (εξιδανικευμένο) παρελθόν για να εξωραΐσει το παρόν.
  Κι έτσι καταργεί το μέλλον.  Το ίδιο κάνουν και μερικοί αξιόλογοι διανοούμενοι που, σε πρώτη ματιά, δεν μοιάζουν σοβινιστές. Είναι σοβαροί και ήπιοι — και για τούτο πιο επικίνδυνοι. Πρεσβεύουν πως οι Έλληνες, λόγω Ιστορίας και παράδοσης, είναι “άλλου είδους” άνθρωποι — και ως εκ τούτου δεν τους ταιριάζει ο ευρωπαϊκός (και νυν παγκόσμιος) πολιτισμός. Είναι οι (πάσης φύσεως) υπέρμαχοι της ιδιαιτερότητας των Ελλήνων. Που πρέπει πάλι να αναζητήσουν το μέλλον τους στο παρελθόν. Όχι το αρχαίο τώρα, αλλά κάποιο σκοτεινό, ανατολικοβυζαντινό.

  Αν βέβαια με ιδιαιτερότητα εννοούμε γλώσσα, θρησκεία, παράδοση — αυτή την ιδιαιτερότητα την έχει και την καλλιεργεί κάθε λαός, από τους Ολλανδούς ως τους Ιάπωνες, χωρίς να απορρίπτει όλα τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος. Αν όμως πιστεύουμε πως εμείς είμαστε τόσο ξεχωριστοί, που πρέπει να εφευρεθούν νέες μορφές σκέψης και ζωής για μας, τόσο αλλιώτικοι που πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα και να απομονωθούμε στην “ιδιαιτερότητα” μας — τότε είμαστε και σοβινιστές και ανεδαφικοί και άρρωστοι.
  Γιατί αρρώστια είναι για μια κοινωνία η αποφυγή του παρόντος και η φυγή σε ένα εξιδανικευμένο παρελθόν.
  Αρρώστια είναι να απορρίπτεις τα πάντα: τον ορθολογισμό, την επιστήμη, την τεχνολογία, κάθε υπαρκτή μορφή κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης — χωρίς να έχεις τίποτα να τους αντιπαραθέσεις, παρά μόνο νεφελώδεις ουτοπίες.
  Αρρώστια είναι η προσφυγή σε δήθεν ιδιαιτερότητες για να δικαιολογήσουμε τις αποτυχίες μας. Αρρώστια η αναζήτηση της απομόνωσης και της παλινδρόμησης.
  Πολλά χρόνια μας είχαν ταλαιπωρήσει οι θεωρίες του “περιούσιου λάου” — τώρα μας έρχονται πάλι, από την πίσω πόρτα.
  Πάντα φερόμασταν σαν τα χαϊδεμένα παιδιά της οικουμένης, που θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση. (Μόνον εμείς δημιουργήσαμε την έννοια “μισέλληνες”, για όσους “δεν μας αγαπούν”). Το 'χω ξαναπεί: Είναι καιρός να μεγαλώσουμε.

  Βήμα 21.9.1986
  Πηγή: http://www.ndimou.gr/articledisplay.asp?time_id=172&cat_id=16

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αφού προσυπογράψω τα γραφόμενα του οικοδεσπότη, με αφορμή το βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού και αφού οι επικριτές του κόπτονται και ωρύονται για την ιστορική αλήθεια, θα πρότεινα τα παιδάκια να μάθουν και αυτά:

  Μικρασιατική Καταστροφή/Εκστρατεία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ως μαθητης δημοτικού κάθε χρόνο θυμάμαι μας πήγαιναν να παρακολουθήσουμε τον Παύλο Μελά

  κατά τη γνώμη μου υπάρχουν 2 ειδών εθνικισμοί- ο κούφιος, που κοιτάει το παρελθόν και ο υγιής που είναι κινητήριος δύναμη γιά το μέλλον.

  Στην Ελλάδα πάσχουμε από κούφιο εθνικισμό- ζούμε ακόμα στο 400 πχ

  Ο υγιής εθνικισμός είναι η κατάκτηση μέσω της προόδου. Ετσι ναι είμαι εθνικιστής.

  Δεν έχω πρόβλημα να σηκώσει την ελληνική σημαία ο Τσενάι διότι λαμβάνει παιδεία ελληνική (εθνικισμός δεν είναι?)
  Δεν εχω προβλημα να φερθω με αξιοπρέπεια, ως ίσο, σε κάθε ξένο που ζει και εργάζεται στη χώρα μου (εθνικισμός δεν είναι ?)

  έχω όμως πρόβλημα με όσους έχουν στο κεφάλι τους σκατά και δεν βλέπουν πέρα απο τη μύτη τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ Panos Konstantinidis

  Στην ουσία ναι. Εκεί φαίνεται και η ανοησία της υπόθεσης. Αλλά ούτως ή άλλως, μία βασική αιτία του εθνικισμού είναι η ανάγκη δημιουργίας μίας ενιαίας εθνικής ταυτότητας. Οπότε εννοείται ότι σε μία χώρα με πολλές εθνικότητες, ο εθνικισμός τείνει τις αντιμετωπίζει ως μία ενιαιά.

  @ roulis

  Ευχαριστω!

  @ doctor

  Πολύ καλό το άρθρο του Δήμου. Και σκέψου ότι αυτά τα έγραφε πριν 20 χρόνια. Πού να φανταζόταν ότι 20 χρόνια μετά, ένα άκρως εθνικιστικό κόμμα θα έμπαινε στη Βουλή και ότι η τηλεόραση θα είχε ακραίους εθνικιστές πλασιέ βιβλίων;

  Σχετικά με τη Μικρασιατική
  Καταστροφή, σου απάντησα στο δικό σου post για να μην τα μπλέξουμε.

  @ ser

  Δεν πολυκαταλαβαίνω τον ορισμό του εθνικισμού που χρησιμοποιείς. Ειδικά για την κατάκτηση μέσω της προόδου.

  Εννοώ, σε τί ωφελεί ο εθνικισμός την πρόοδο μίας χώρας ή ενός έθνους, αν θέλεις; Εάν για παράδειγμα αύριο-μεθαύριο κατασκευάσουμε έναν πύραυλο και πάμε στο διάστημα γιατί θα πρέπει να νοιώσουμε περήφανοι ως Έλληνες και όχι περήφανοι ως επιστήμονες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. doktor mou ti pathate? ehxete jini ja jatro-jatre....esi dimurgjis MISOS ja ARBANITES se DISKOLES EPOXES...(H ARBANITIKI GLLOSA H GLLOSA TIS NTROPIS)...jati jatre den mu dinis PROSBASI sto thema sou??oi morfomenoi ELINES den dinun KAKA PARADHIGMATA..simfonis?
  sto tellos jatros jia zoa oi jia
  anthropus iste ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ο μέσος ελληνάρας εθνικιστής είναι κλασσικός κομπλεξάρας που παντού στην ιστορία βλέπει μεγαλεία και θεωρεί ότι οι όποιες "ατυχίες" του περίτρανου έθνους μας ήταν έργο σιωνιστών κλπ.

  Στους εκσυγχρονιστές θα πρόσθετα τον Κ.Καραμανλή τον Α΄καθώς και τον Κ.Σημίτη (με αντίστοιχους λαϊκιστικούς πόλους τον Α.Παπανδρέου και τον Κ.Καραμανλή τον Β΄). Όσο για τους Καποδίστρια, Βενιζέλο κλπ που λοιδορίστηκαν ανωτέρω, να σημειώσω ότι το σημαντικό έργο τους πρέπει να κριθεί (όπως και όλων) συνολικά βάσει των εκάστοτε συνθηκών που παρέλαβαν και όχι μέσω ενός αναδρομικού πρίσματος όπου όλα θεωρούνται δεδομένα. Τέλειοι πολιτικοί δεν υπάρχουν, οπότε καλό είναι να συγκρίνουμε πραγματικές καταστάσεις, όχι ιδεατές (όπως αρέσκονται να κάνουν οι εθνικιστές).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Kala pou exoume edw kai merikous pou san eparxiakoi dimodidaskaloi xeskonizoun palia kadra kai diafwtizoun yia to...
  'σημαντικό' ergo twn Venizelou kai Kapodistria!
  Malista! Ti to diaforetiko diladi ekanan ta atoma afta twn opoiwn to ergo nte kai kala 'πρέπει να κριθεί συνολικά' kai 'βάσει
  των εκάστοτε συνθηκών που
  παρέλαβαν'; Vazw stoixima oti kai aftoi tha diatympanizan,tote,(opws kali wra kati alla,sygxrona
  paloukaria)oti 'parelavan XAOS'! Tetoia elegan kai TOTE sto ftwxo kosmo,tetoia
  lene kai TWRA! Oso yia ta
  'anadromika prismata' pou anaferesai,proswpika ta exw x...na, AN o mesos politis ypoferei se kathe epoxi. Mathame twra kai pipilame lexeis opws
  'prismata' klp m##@, yia na kryvoume tin alitheia, enw o kosmos peinaei kai xanei douleies apo politikous pou epikrotoun tis praxeis kai ta 'erga' twn dyo proanaferthentwn!
  Oso yia to sofo apofthegma
  'teleioi politikoi den yparxoun' ennoeis oti tha prepei egw san politis na anextw tis 1002 m@@@ apo to kathe kerata epeidi merikoi pistevoun oti oi kakoi politikoi einai anagkastika mia 'de facto' katastasi? Wraia logiki kafeneiou....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ellinaki
  φυσικα στο πχ που αναφέρεις θα νιώσεις περηφάνια σαν επιστήμονας
  Παράλληλα όμως και οι λοιποί θα νιώσουν χαρά ως συμπατριώτες σου (και παράλληλα την προσδοκία του ωφέλους από το έργο σου)

  Κάτι σαν τον Παρθενώνα- είναι μεν μνημείο της ανθρωποτητας αλλά ελληνικό

  Αυτό λοιπόν που λέω είναι ναι να νιώσω εθνικισμό ΘΕΤΙΚΟ όταν δηλαδή η χώρα μου προοδεύει και δίνει το παράδειγμα.
  Όταν έχει θεσμούς, ισχυρή οικονομία, παιδεία κτλ κτλ

  Όχι όμως αυτά τα απολιθώματα που ζουν στην εποχή του Κατακουζηνού και νομίζουν ότι πάλι με χρόνια με καιρούς - επειδή το μυαλό τους είναι βλαμμένο- πάλι δικά μας θάναι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @leon

  Αυτές οι greeklish λαϊκιστικές και βωμολοχικές σαχλαμάρες που αράδιασες προδίδουν μια συμψηφιστική ημιμάθεια κατά των πολιτικών εν γένει, που εκτός από γελοία είναι και επικίνδυνη, συγγενής με χουντο-φασιστο-εθνικιστικές απόψεις τύπου "όλοι οι πολιτικοί τα παίρνουν και ο λαός πάντα υποφέρει".

  Ευτυχώς για τη χώρα, σε πείσμα ανεγκέφαλων ξερόλων όπως η χάρη σου, βρέθηκαν κάποιοι πολιτικοί να μας πάνε κάποια βήματα μπροστά, για να έχεις το δικαίωμα εσύ να λες τώρα ελεύθερος την κάθε ισοπεδωτική χοντράδα σου εκ του ασφαλούς.

  Θα μπορούσαμε ως χώρα να τα πάμε καλύτερα; Φυσικά, αν κοιτούσαμε πώς θα εργαστούμε αποτελεσματικότερα και όχι πώς θα λουφάρουμε καλύτερα, διαβάλλοντας τα πάντα αδιακρίτως και απαιτώντας δανεική καλοπέραση τσαμπουκαλίδικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Akou edw, to oti kapoioi xrisimopoioun 'greeklish'
  den leei apolytws tipota yia kanena! Opws polloi alloi spoudazw ekswteriko kai de sou epitrepw na me ypovivazeis mono kai mono epeidi DEN grafw me ellinikous xaraktires!
  Allos EΘΝΙΚΙΣΜΟΣ kai aftos ap oti vlepw kai diavazw teleftaia!Oloi stin Ellada skotwnontai yia tetoies m###s,enw xanoun tin ousia!! I ousia einai oti de paei allo i katastasi kai den me endiaferei ti les esy pou fysika yperaspizesai tetoious
  'pefwtismenous' politikous pou opws eipa(KAI EPIMENW!)
  den ekanan tipota gia na mas pane mprosta san xwra kai oxi san'ethnos' pou pas na mou prosapseis! Kati tetoioi san esena einai pou mas poulane FΥΚΙΑ
  gia metaxwtes kordelles kai me ta di8en wraia logia tous mas esteilan
  kai mas kratane desmious sto MESAIWNA! Mipws piges kai se kammia trendy sxoli ritorikis? To synithizoun ta perissotera Neodimokratakia xereis.
  A,kai ti xereis esy gia tis thysies mou na spoudasw,exypne? Oso gia to poioi apolamvanoun de tha elega oti apolamvanw tipota apo kanena kerata deksio politiko giati xerw oti mono sti proswpiki mou skliri douleia stirizomai kai stin Ellada kai sto ekswteriko! Loipon kopse tis m@@@ kai mi milas gia atoma kai katastaseis pou den xereis tipota!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @ A. XHAFAJ Μ/Kastra

  Καλώς ήρθες. Σίγουρα είσαι στο σωστό μέρος;;; :)

  @ leon

  Η ισοπέδωση όχι μόνο δεν βοηθά μία κατάσταση, αλλά μάλλον τη χειροτερεύει δεδομένου ότι προάγει την απραξία, τον ωχαδελφισμό και τη μιζέρια. Κυρίως όμως δεν προσεγγίζει σωστά την εκάστοτε κατάσταση.

  Δε νομίζω ότι διαφωνεί κανείς εδώ μέσα ότι η σαπίλα έχει φτάσει στο απροχώρητο και ότι γενικότερα η πολιτική στην Ελλάδα ανέκαθεν αποτελείτο από χαραμοφάηδες κουμπάρους.

  Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να παραβλέπουμε ακόμα και το 1% θετικό στοιχείο στα έργα κάποιου πολιτικού. Για παράδειγμα, δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος σώος τας φρένας εδώ μέσα που αρνείται ότι η είσοδος στην ΕΟΚ, και μετέπειτα στην ΟΝΕ ήταν θετική κίνηση. Δεν εξετάζουμε τα θετικά ή τα αρνητικά της ΕΕ, αλλά το γεγονός ότι επί της παρούσης ιστορικής περιόδου, θα ήταν τραγικό λάθος αν μέναμε απέξω. Ποιοι ήταν και είναι εναντίον της ένταξης; Οι άκροι εθνικιστές! Ήτοι ακροαριστεροί και ακροδεξιοί.

  Εάν δεν αναδεικνύονται τα θετικά έργα (όσα λίγα κι αν είναι σε σχέση με τα αρνητικά) ενός πολιτικού, δεν δίνεται κανένα έναυσμα σε κανέναν να κάνει έστω και ένα θετικό πράγμα. Αλλιώς έχουμε κάλλιστα την επιλογή ως κοινωνία να τα κάψουμε όλα, και να αρχίσει ο ένας να τρώει (κυριολεκτικά) τον άλλο.

  Αν έχεις χρόνο, δες και αυτό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ ser

  Άρα μάλλον μιλάς για πατριωτισμό... Δεν ξέρω, αυτές οι έννοιες γενικότερα εμένα μου φαίνονται πανομοιότυπες και με μπερδεύουν

  Κι εγώ θα χαιρόμουν, ας πούμε, αν έβλεπα ξαφνικά να ξυπνάγαμε σαν κοινωνία και να παράγαμε θετικά αγαθά και σίγουρα θα άρχιζα να νοιώθω όμορφα που θα ζούσα σε αυτή την χώρα. Όμως δε βλέπω το λόγο να μπαίνω σε νοοτροπίες ανωτερότητας ή συγκρίσεων με άλλες χώρες. Θα το έβλεπα δηλαδή ως επίτευγμα της τοπικής κοινωνίας της ανθρωπότητας χωρίς εθνικές ταμπέλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Πολυ καλο άρθρο, αν και δεν νομίζω να βάλει κανένας εθνοκολλημένος μυαλό.....

  προσυπογράφω πάντως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. πολύ καλή ανάλυση
  όπως έλεγε και ο funel
  σύμφωνα με τους εθνικιστές πρέπει να είμαστε εντελώς μαλάκες.
  έχουμε ανώτερω DNA
  αναπτύξαμε υπέρμετρη τεχνολογία
  κατακτήσαμε όλο τον κόσμο
  και καταφέραμε να τα χάσουμε όλα...
  το πόσο σκέφτονται οι εθνικιστές δείχνει το παρακάτω αγγλικό άρθρο
  http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/politics/4935429/BNP-uses-Polish-Spitfire-in-anti-immigration-poster.html
  Οι δικοί μας δε είναι χειρότεροι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Συμφωνώ με το διαλαξιακό Πρόεδρο Zaphod, το άρθρο είναι εξαίρετον!:)

  και να σκεφτεί κανείς ότι το φαινόμενο αυτό έχει ζωή μόλις κάτι ψιλά παραπάνω από δυο αιώνες! Τέλος του 1700 εμφανίστηκε και αρχές του 1800 αναπτύχθηκε και μεις (1821 γαρ) πέσαμε στη περίπτωση...
  Εκσυγχρονιστήκαμε γερά -τότε.
  Σήμερα όμως, ποιος ο λόγος να επιμένει κάποιος να υποστηρίζει παρόμοιες "θεωρίες"; Μάλλον η (καλλιεργούμενη ή/και αυτοφυής!) ανασφάλεια φταίει.

  ..μια μικρούλα ένσταση: οι κουτοπόνηροι δεν είναι αφελείς. Η κουτοπονηριά κρύβει μια σκοπιμότητα, ένα κοντόφθαλμο συμφέρον, έτσι δεν είναι;

  -->> Διαβάζοντας περί Μικρασίας, σκέφτηκα το ποστ του δόκτορος και θα έψαχνα να το λινκάρω, αλλά ευτυχώς με γλίτωσε από το ψάξιμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Πολύ καλά τα λες φίλε μου. Όσον αφορά τις προσπάθειες των τότε πολιτικών, για να ξέρουμε και για τι λαό μιλάμε, θυμήσου πως μας έμαθε την πατάτα ο Καποδίστριας. Ήξερε με τι ένδοξη φυλή είχε να κάνει φαίνεται...
  Η σαπίλα έχει φτάσει στο απροχώρητο και πολύ φοβάμαι πως οι μικρές αυτές ομάδες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν, αφού το πρόβλημα είναι γενικότερο.
  Πάντως όσον αφορά το πόσο εθνικιστές είμαστε σε σχέση με άλλους, νομίζω πως μας ρίχνεις. Παντού τα ίδια λένε. Όπως έχει πει και ο Τσόμσκι, σε οποιαδήποτε χώρα, οι εκάστοτε 'διανοούμενοι' θα διαλαλούν ότι η χώρα αυτή πρέπει να κυβερνήσει τον κόσμο, γιατί αυτό είναι (δήθεν) το ιστορικό της χρέος.
  Η μόνη ελπίδα είναι οι καλές φωνές σαν και τη δική σου. Τα πίτουρα είναι πολλά όμως φίλε μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @ellinaki

  Συμφωνώ, η θέση σου περί ισοπέδωσης με καλύπτει απόλυτα. Το παράδειγμα με την ΕΕ είναι το πλέον κλασσικό: πολλοί την κατηγόρησαν, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που μας προσέφερε...

  Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από την απόλυτη γενίκευση και διαβολή των πάντων. Αν φερ' ειπείν ίσχυε ότι δεν υπήρξαν ικανοί πολιτικοί που ενίοτε πήραν ορθές αποφάσεις, τώρα θα ήμασταν στα επίπεδα λχ της Ουκρανίας, με τις θυγατέρες να κάνουν κονσομασιόν στα μπαρ, ή της Σερβίας που σύρθηκε σε έναν μάταιο πόλεμο (βλ.Ίμια) και όχι εντός της Ευρωζώνης με τα όποια πλεονεκτήματα συνεπάγεται αυτό. Από την άλλη μεριά, τα όποια πλεονεκτήματα εν μέρει διασπάθισαν λαϊκιστές πολιτικοί που μας "καλόμαθαν" στην κρατικοδίαιτη εύκολη μάσα, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών με επαχθή δάνεια, ατιμωρησία της ασύστολης φοροδιαφυγής και επικρατούσας τσαμπουκαλίδικης αυθαιρεσίας, με συνέπεια να διασυρόμαστε ως γραφικοί, κρατώντας τα "σκήπτρα" της διαφθοράς εντός του σκληρού πυρήνα της ΕΕ.  -----
  @leon

  Η καλόπιστη κριτική συνοδεύεται και από θετική αντιπροσφορά, πράγμα που δυστυχώς δε συμβαίνει στην περίπτωσή των ασυνάρτητων υβρεολογικών φλυναφλημάτων σου. Λυπάμαι αν αυτό είναι το επίπεδο της παιδείας που λαμβάνεις (οπουδήποτε) και ελπίζω με τον καιρό να ηρεμήσεις, ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα σε απασχολούν. Έως τότε δεν πρόκειται να με απασχολήσουν άλλο οι υβριστικές συνθηματολογίες σου. Οι κοπριές στα λάχανα. Περαστικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. "Ευτυχώς για τη χώρα, σε πείσμα ανεγκέφαλων ξερόλων όπως η χάρη σου, βρέθηκαν κάποιοι πολιτικοί να μας πάνε κάποια βήματα μπροστά"

  πάντως εγώ cyverious πολύ θάθελα να ξέρω σε ποιούς αναφέρεσαι
  Να ξέρω ρε παιδι μου ποιός μας πάει μπροστά (και πως, το κυριότερο) διότι όπου και να γυρίζω μόνο ανικανότητα και αδιαφορία βλέπω

  ellinaki - Οντως ειναι λεπτές οι διαχωριστικές γραμμές σε τέτοιες έννοιες, ειδικά όταν κάποιοι κουφιοκέφαλοι έχουν φροντίσει να "χρωματίσουν" κάποιες απο αυτές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ως γνωστόν, το παγκόσμιο ρεζιλίκι λόγω ελληνικής πολιτικής χαζομάρας, στρατιωτικής καύλας και οικονομικής κακοδιαχείρισης, στα μέρη μας ονομάζεται «Μικρασιατική Καταστροφή»).

  Επίσης, το ότι το μέχρι πρότινος βιβλίο ιστορίας της Γ Λυκείου ανέφερε χαρακτηριστικά πως κάτι μερούλες πριν την καταστροφή ο ελληνικός στρατός είχε παρελάσει θριαμβευτής στην Άγκυρα(!), δεν έχει καμία μα καμία σημασία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. @Cyverious

  Na anarrwtithw kai egw san ton @ser, pio panw, poioi einai aftoi oi 'axiotimoi' pou ennoeis pou mas pane 'mprosta',giati polloi apo emas DEN TOUS VLEPOUME, vre paidi!Yia peite mas loipon, pou tous vrikate aftous pou.. proagoun tin erimi afti xwra!
  Ase me loipon na diavallw oso thelw afou de vlepw tipota kalo apo politikous edw kai xronia! I xwra mou paei apo to kako sto xeirotero, oloi me rwtane gia ta xalia tis Elladas kai ti na tous apantisw!
  Oso gia tous 'ikanous' politikous pou synexizeis na xtypiesai, koita, de peitheis kanena pou zei stin Ellada edw kai dekaeties! Pou eisai, kane mou mia xari kai ase ta bordella tis Oukranias kai tis Servias kata meros giati arxisame na exoume polles..omoiotites me afta ws xwra kai makari aftoi pou les oi 'ikanoi' politikoi na ekanan kai kati kalo kai na voïthousan
  kopelles na xefygoun. To astynomoktatoumeno omws simerino kratos pou zoume konomaei xontra apo to trafficking twn thymatwn gi afto na mi petame oti
  vlakeia mas erthei sto myalo, mono kai mono gia na dimiourgoume entypwseis!
  Oute ligo oute poly diladi tha prepei na eimaste kai E V G N W M O N E S(!)pou eimastan stin EE kai etsi ta koritsia mas DEN eginan poutanes!! Ti lete re paidia? Kala pou apoktisame
  kai..tsatsa apo EE! Aftou tou eidous ta ftina epixeirimata ta legane akomi mexri prosfata sta eparxiaka kafeneia kai
  eilikrina ekei stamatane! Tipota allo den exeis na peis apo to na anamasas ta idia kai ta idia, alla vevaia tosa xeroume tosa leme! Diavase kai tipota allo ektos apo ELEFTHERO RYPO!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ωραίο άρθρο. Όντως μπορούν να γραφτούν πολλά σεντόνια. Κάποιες σκέψεις περί εθνικισμού που μου ήρθαν διαβάζοντας το άρθρο.

  Άλλος ένας ορισμός του εθνικισμού είναι νομίζω η ιδέα ότι το κράτος θα πρέπει να ταυτίζεται με το συνδυασμό έθνους και γεωγραφικής περιοχής. Δηλαδή, ότι το κράτος θα πρέπει να είναι ενός έθνους και μόνο. Αυτό φυσικά δεν χρειάζεται να ισχύει πάντα, υπάρχουν πολύ επιτυχημένα κράτη που περιλαμβάνουν πάνω από ένα έθνη που συνυπάρχουν αρμονικά, αλλά και έθνη που χωρίζονται σε πάνω από ένα κράτη. Οι εθνικιστές πιστεύουν ότι όταν κράτος και έθνος ταυτίζονται, το κράτος έχει καλύτερη πιθανότητα να ευημερήσει, για διάφορους λόγους. Αυτή η ιδέα συνήθως (ή πάντα;) οδηγεί σε ακρότητες, διακρίσεις, μέχρι και σε γενοκτονία.

  Ο ορισμός του έθνους είναι κι αυτός θολός, και μάλλον είναι ορισμός κατά παραδοχή, δηλαδή κατά φαντασία. Συνήθως συμπίπτει με κάποια γλώσσα, αλλά όχι πάντα. Χοντρικά, αν ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων συμφωνούν ότι αυτοί μεταξύ τους είναι έθνος, τότε είναι. Γι'αυτό και η Ελλάδα θα χάσει το γελοίο παιχνίδι με τη δημοκρατία της Μακεδονίας, και το κακό είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να συνδέει θέματα όπως το όνομα, η γλώσσα και η εθνότητα/μειονότητα, με γεωγραφικούς χώρους, δίνοντας δικαίωμα για εδαφικές διεκδικήσεις. Οι ελληνάρες εθνικιστές δηλαδή, με το να απαιτούν το ελληνικό κράτος να είναι μονο-εθνικό, ανάγουν την παρουσία εθνικής μειονότητας σε νόμιμη εδαφική διεκδίκηση (όχι ότι ακολουθείται το νόμιμο σ'αυτά τα θέματα ποτέ, λέμε τώρα).

  Σχετικά με το flame war περί ελλήνων πολιτικών ανά την ιστορία, καταλαβαίνω την αγανάκτηση που μπορεί να έχει κανείς με τους σημερινούς Έλληνες πολιτικούς. Παρ' όλα αυτά, πιστεύω οι γενικεύσεις είναι λάθος, και θα πρέπει για να έχει κανείς συγκροτημένη άποψη να εξηγεί τους λόγους μιας τέτοιας γενίκευσης.

  Το να λέτε "είναι όλα κακά" με αναφορά στο Βενιζέλο σημαίνει ότι διαφωνείτε ανάμεσα στα άλλα π.χ. με την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Δεν ξέρω αν αυτό εννοούν οι σχολιαστές που κάνουν κριτική, αλλά αν όχι, ίσως θα έπρεπε να πουν ότι ο Βενιζέλος έκανε το Χ,Υ,Ζ λάθος, και όχι ότι όλα που έκανε ήταν λάθος. Το ίδιο με τον Καποδίστρια και π.χ. την υπογραφή των πρώτων συνόρων του ελληνικού κράτους, την κοπή νομίσματος ή την καραντίνα που σταμάτησε τη χολέρα, κλπ για τους άλλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. @polyvios

  Kaneis de diafwnei otan kapoioi thetoun pragmata kai politkous opws pragmati
  einai.I enwsi tis Kritis me tin Ellada,epi Venizelou
  itan thetiko opws les,alla,
  to na paravlepoun merikoi EPITIDES na doun ta arnitika tou,opws to Idiwnymo,einai kati parapanw apo ethelotyflia! Orismenoi deksioi nomizoun oti tha fimwsoun tin Aristera, alla de tha tous perasei!Oi wres tous einai metrimenes!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. @ polykarpos

  Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο παράδειγμα, βγήκε και ένας βουλευτής να αποκαλύψει δημόσια τη βλακεία τους. Στην Ελλάδα για κάποιο λόγο, η πλειοψηφία των πολιτικών σιγοντάρει τα εθνικιστικά αισθήματα του κόσμου.

  @ zaphod + Rodia

  "Ευχαριστούμεν και προσευχόμεθα δια όλους σας" - Εφραίμ (άσχετο)

  Ο κουτοπόνηρος δύναται να είναι αφελής σε περιπτώσεις που η συνειδητοποιημένη σκοπιμότητα που έχει ο εκάστοτε κουτοπόνηρος, δεν είναι τελικά αυτή που αναδεικνύεται.

  Λαμπρότατον παράδειγμα είναι γνωστός υπερεθνικιστής δικηγόρος ο οποίος, "διαφημίζοντας" τις γνώσεις του για την αρχαία Ελλάδα, πιστεύει ότι προάγει μεν τον εθνικισμό, αλλά στην ουσία πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις και παράδοξα.
  Νομίζω αυτό μπορεί να ονομαστεί "κουτοπόνηρη αφέλεια".

  @ atumrakis

  Ευχαριστώ. Τα πίτουρα όντως είναι πολλά και δεν βλέπω κάποιον να προσπαθεί να τα καθαρίσει...

  @ patsiouri

  Τί εννοείς μέχρι πρότινος;; Δεν διδάσκονται πλέον τα ελληνόπουλα τας ένδοξας ημέρας όπου τα ελληνικά στρατεύματα απελευθέρωναν τον υποδουλωμένον λαόν εκ των δεσμών των αλλόθρησκων βαρβάρων;;;

  Δεν μπορώ να διανοηθώ τί αξίες θα έχει η νέα γενιά. Όλοι θα καταλήξουν θολοκουλτουριάρηδες Αλαβάνοι!

  @ polyvios

  Ο ορισμός του έθνους όσο λανθάνων και αν είναι, ίσως (ΠΟΛΥ ίσως όμως) να εξυπηρετούσε βραχυπρόθεσμα για λίγα χρόνια τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Σαν μία επιφανειακή βιτρίνα που προτρέπει στην ένωση διαφόρων τοπικών κοινωνιών σε ένα Κράτος.

  Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούν τα θεμέλια του νέου Κράτους να χτίζονται με τα ίδια ιδεώδη. Δηλαδή έλεος! Έχουμε μπει στον 21ο αιώνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Είσαι υπερβολικός και μηδενιστής.Ιδεολογικοποιείς την Ιστορία και την βγάζεις όπως σου αρέσει,όπως εξυπηρετεί την ιδεολογία σου.Κάνεις αυτό για το οποίο εξαπέλησες μύδρους και αντεθνικούς αφορισμούς!
  Δεν λέω ότι ότι έγραψες ήταν λάθος,σαφώς και πολύ στη χώρα μας και όχι μόνο σκέφτονται έτσι.
  Φυσικά και είσαι λάθος στα όσα λες περί μη γενετικής και πολιτισμικής συνέχειας,λόγω επιστημονικού αντικειμένου ξέρω καλά το πρώτο,ενώ το δεύτερο αρκεί να ξέρεις τα παραδοσιακά τραγούδια και τα άλλα έθιμα και θα το δεις.Δεν λέω ότι δεν υπάρχει κάποια ξένη γενετική επιρροή αλλά ήταν μικρή.Δες τις έρευνες.
  Τώρα για την υποστήριξη στην Ρεπούση,ισχύουν τα παραπάνω,αυτό το βιβλίο δεν είναι ιστορία απλά!Είναι εργαλείο νεοταξίτικης προπαγάνδας,όσο για τις περισπούδαστες λέξεις περί επιστημονισμού κτλ. μάλλον δεν θα έχεις περάσει απέξω από τα τμήματα ιστορίας να δεις τι λένε για την κυρία αυτή...ή μήπως είναι η μόνη επιστήμων;αλήθεια ως έγινε μέλος ΔΕΠ η επιστήμων;ποιος την διόρισε αρχιδερβέναγα ιστορίας και εθνικής παιδείας;ε;
  Α να σε ευχαριστήσω που μας επιτρέπεις να σεβόμαστε την πατρίδα μας...μάλλον εσύ δεν το κάνεις...
  Αλήθεια,γιατί τέτοια λύσσα με τον ελληνικό εθνικισμό την ώρα που εσείς απροκάλυπτα υποστηρίζεται τον σκοπιανό ή τον τουρκικό εθνικισμό;
  Και μια λέξη για την Μικρασιατική εκστρατία:καλώς έγινε!Οι Τούρκοι-οι προοδευτικοί Κεμαλιστές- είχαν αρχίσει να σφάζουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς την Μ.Ασίας από το 1908 που επικράτησαν,είχε προηγηθεί ή γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου (συγγνώμη σύμφωνα με την ρεπούσιο αντίληψη δεν ήταν γενοκτονίες ήταν "συνωστισμός") θα εξολόθρευαν και τους υπόλοιπους!Ή θα πηγαίναμε και θα κερδίζαμε ή θα πηγαίναμε και θα χάναμε,δεν γινόταν αλλιώς!Πήγαμε και χάσαμε!Τουλάχιστον σώθηκαν έτσι 1500000 Έλληνες που έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα και τον πολιτισμό τους,ένα κομμάτι της Μ.Ασίας σώθηκε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. @ Owain Glyndwr

  Καταρχήν, καλώς ήρθες. Δεν το συνηθίζω, αλλά στην περίπτωσή σου θα κάνω διάφορα quotes για να μη χαθούμε, μιας και θίγεις πολλά ζητήματα. Ελπίζω να μη γίνω κουραστικός.

  "Είσαι υπερβολικός και μηδενιστής.Ιδεολογικοποιείς την Ιστορία και την βγάζεις όπως σου αρέσει,όπως εξυπηρετεί την ιδεολογία σου.Κάνεις αυτό για το οποίο εξαπέλησες μύδρους και αντεθνικούς αφορισμούς!"

  Ήθελα να χωρέσω μέσα σε δύο παραγράφους τα στοιχεία αυτά της ιστορίας που διαψεύδουν τους εθνικιστές, οπότε φυσικά και παρουσίασα μεμονωμένα περιστατικά. Γι' αυτό και αναφέρω ότι ο σκοπός του παρόντος post δεν ήταν κάποιο μάθημα ιστορίας. Σε κάθε περίπτωση δεν παρουσίασα κάτι ψευδές.

  "Φυσικά και είσαι λάθος στα όσα λες περί μη γενετικής και πολιτισμικής συνέχειας,λόγω επιστημονικού αντικειμένου ξέρω
  καλά το πρώτο,ενώ το δεύτερο αρκεί να ξέρεις τα παραδοσιακά τραγούδια και τα άλλα έθιμα και θα το δεις. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει κάποια ξένη γενετική επιρροή αλλά ήταν μικρή.


  Σχετικά με τη γενετική. Νομίζω μία απλή γνώση της ιστορίας αρκεί για να δει κάποιος έναν μεγάλο βαθμό πρόσμειξης φύλων ανά τους αιώνες. Εάν πάλι δεν γνωρίζει ιστορία, αρκεί να κοιτάξει γύρω του και να δει την "ομοιομορφία" των σημερινών Ελλήνων, ή να ταξιδέψει σε γειτονικές χώρες. Επειδή όμως, είπες ότι το αντικείμενό σου έχει κάποια σχέση με τη γενετική, μπορείς να ρίξεις μια ματιά και σε αυτή την έρευνα στην οποία σημειωτέον δεν περιλαμβάνονται φύλα όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, το Ιράκ, η Αίγυπτος και γενικά λαοί που έχουν αναμειχθεί στον Ελλαδικό χώρο με το πέρασμα των αιώνων.

  Σχετικά με την πολιτισμική συνέχεια και τα παραδοσιακά τραγούδια. Καταρχήν θα συμφωνείς, φαντάζομαι, ότι το Βυζαντιο σε
  καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνέχεια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, άρα κατ' επέκταση αποτελεί ταφόπλακα για την πολιτισμική συνέχεια. Το έμμετρον του Ομήρου μπορεί να απαντά μέσα στα δημοτικά τραγούδια, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πολιτισμική ομοιογένεια σε όλες τις μορφές της τέχνης και των επιστημών. Άλλωστε τα δημοτικά τραγούδια μας έχουν πολλά κοινά σημεία με παραδοσιακά τραγούδια άλλων βαλκανικών λαών.

  "Τώρα για την υποστήριξη στην Ρεπούση,ισχύουν τα παραπάνω,αυτό το βιβλίο δεν είναι ιστορία απλά!Είναι εργαλείο νεοταξίτικης προπαγάνδας..."

  Δεν με αφορά ποια είναι η Ρεπούση, ούτε ποιος την διόρισε. Με αφορά η αντίδραση που έλαβε το εν λόγω βιβλίο και η εμμονή να συνεχίζουμε να διδασκόμαστε την Ιστορία με τον ίδιο τρόπο από την εποχή του Μεταξά. Φυσικά και οι Έλληνες πρέπει να μαθαίνουν για τη Μικρασιατική Καταστροφή, φυσικά και πρέπει να κατακρίνονται οι εκατέρωθεν σφαγές και βαρβαρότητες, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και σίγουρα όχι με αυτό τον τρόπο όταν απευθυνόμαστε σε παιδάκια 11 χρόνων. Τις λεπτομέρειες των σφαγών, των βαρβαροτήτων και του αδυφάγου επεκτατισμού στα πρότυπα της Μεγάλης Ιδέας, μπορεί κάποιος να τις μάθει και σε μεγαλύτερες τάξεις. Για να το πω πιο απλά, εφόσον κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν να διδάσκουν την Ιστορία μονόπλευρα, σημαίνει ότι υπάρχει κακοπροαίρετη σκοπιμότητα από πίσω.

  Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αποφασίσει εδώ και 3 χρόνια να διδάσκουν κοινά βιβλία ιστορίας στα σχολεία τους, ακριβώς ώστε τα παιδιά να εξάγουν κοινά συμπεράσματα από τα διδάγματα της ιστορίας, χωρίς να "χρωματίζονται" εθνικιστικά. Αλλά τί ξέρουν αυτοί οι κουτοφράγκοι...

  Για τα της "Μικρασιατικής Καταστροφής", σε παραπέμπω στο link του doctor πιο πάνω. Αλλά και πάλι επαναλαμβάνω, δεν είναι αυτό το ζητούμενο αυτού του post.

  "Α να σε ευχαριστήσω που μας επιτρέπεις να σεβόμαστε την πατρίδα μας...μάλλον εσύ δεν το κάνεις..."

  Μάλλον με παρεξήγησες. Έγραψα ότι ΔΕΝ σέβεστε την πατρίδα σας (εάν με το "εσείς" αναφέρεσαι στους εθνικιστές) και ότι ιστορικά, κυρίως οι εθνικιστές έβαζαν την πατρίδα σε κακές περιπέτειες. Εάν εγώ δεν τη σεβόμουν, δεν θα είχα ανοίξει καν αυτό το blog και δεν θα με προβλημάτιζαν τα κοινά, ούτε θα σκεφτόμουν τί θα ήταν καλύτερο για την κοινωνία που ζω.

  "Αλήθεια,γιατί τέτοια λύσσα με τον ελληνικό εθνικισμό την ώρα που εσείς απροκάλυπτα υποστηρίζεται τον σκοπιανό ή τον τουρκικό εθνικισμό;"

  Καταρχάς ποιοι είμαστε εμείς;;; Κατά δεύτερον σε ποιο σημείο ακριβώς υποστήριξα τον σκοπιανό ή τον τούρκικο εθνικισμό;;; Μάλλον σου διαφεύγει, το περιεχόμενο των γραφόμενών μου δεδομένου ότι εκφράζω μία ευρεία αντι-εθνικιστική άποψη. Οπότε θα σε παρακαλούσα να μην γενικέυεις έτσι απροσδιόριστα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Θα σταθώ μόνο στο θέμα της γενετικής και πολιτισμικής συνέχειας.Γενετική:δεν μπόρεσα να δω ποια εργασία είναι,ελπίζω μόνο να μην είναι η διαβόητη των σκοπιανών που ήταν τόσο γελοία που την πήραν πίσω...ήταν τόσο αυθαίρετη και αντιεπιστημονική (σαν την δουλειά της Ρεπούση ένα πράγμα) που αντί να εκνευριστώ άρχισα να γελάω,την ίδια αντίδραση είχα όταν διάβαζα τις αστειότητες του Φαλμεράιερ...
  Έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες και τώρα τελευταία μία πολύ μεγάλη για όλο τον ευρωπαϊκό πληθυσμό που δείχνει ότι σε γενικές γραμμές τα εθνικά σύνορα ταυτίζονται με τα γενετικά,ότι όλοι οι ευρωπαίοι ήμαστε στενά συγγενείς (εκτός των Φιλανδών που αποκλίνουν σημαντικά) αλλά και φαινομενικές εκπλήξεις που εξηγούνται από την ιστορία.Για εμάς δες την έρευνα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ,της Πάβια (ή Παβία) και του Κ.Τριανταφυλλίδη.Αγνοείς στοιχειώδη γενετική που εξηγεί τα αυθαίρετα συμπεράσματα που έβγαλες.
  Την Ιστορία την ξέρω αρκετά καλά και μάλιστα και από τις πηγές.Το γιατί δεν είχαμε εξαφάνιση της ελληνικής ιδιαιτερότητας εξηγείται τόσο από την ιστορία αλλά κυρίως από την κοινωνιολογική μελέτη εκείνων των περιόδων (ένα απλό παράδειγμα είναι η απαγόρευση του γάμου λόγω θρησκείας αλλά και γενικά η κοινωνική δομή τότε παλιά).Επειδή δεν θέλω να πλατιάσω μόνο οι βιασμοί να μπορούσαν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα,αλλά ακόμα και έτσι με βιασμό δύσκολα μένει έγκυος μια γυναίκα.Ο γεωγραφικός απομονωτισμός αλλά και οι μεγάλη έκταση του ελληνισμού εξηγούν πολλά για την κάποια φαινομενική ανομοιογένεια. Δεν λέω ότι δεν υπήρξαν κάποιες προσμίξεις αλλά ήταν μικρές.Αν θες περισσότερα στοιχεία στείλε μου mail.
  Πολιτισμικά σαφώς και υπάρχει εκπληκτική συνέχεια.Δεν μίλησα μόνο για τα τραγούδια-πολλά από τα οποία έχουν ακόμα και τους ίδιους στίχους- με τους ίδιους αρχαίους μουσικούς δρόμους,αλλά και για τα έθιμα που παρουσιάζουν εκπληκτική ομοιότητα.Ακόμα και η χριστιανική λατρευτική πρακτική έχει πάρει πολλά αρχαία στοιχεία.Φυσικά και λόγω της αλλαγής θρησκείας αλλά και επειδή οι κοινωνίες δεν μένουν έτσι κι αλλιώς στάσιμες πολλά άλλαξαν και πολλά ευτυχώς άλλαξαν.Μάλλον δεν γνωρίζεις από λαογραφία ή δεν έζησες σε χωριό.Ζώντας και τα δύο πολλές φορές έμενα άναυδος όταν διαπίστωνα πόσα αρχαία έθιμα,συνήθειες (καλές ή κακές) έχουμε.Είσαι αρκετά προκατελλειμένος,σαν να προαποφασίζεις το αποτέλεσμα έρευνας.Ιδίως όμως αν ακούω για αμφισβήτηση γενετικών ερευνών χωρίς γενετικά στοιχεία αλλά με μόνο αφοριστικά τσιτάτα τύπου "τόσοι πέρασαν από εδώ" και λόγω επιστημονικό αντικειμένου τα παίρνω!Η γενετική (χημεία στην ουσία) μόνο με ίδια στοιχεία αμφισβητείται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. @ Owain Glyndwr

  Σου απάντησα καθαρά βάσει επιστημονικής έρευνας σε ότι αφορά τη γενετική. (Hint: Όπως και στο προηγούμενο post μου, αν κάνεις κλικ στο link θα τη δεις).

  Σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα, το επιχείρημά σου δεν στέκει. Το γεγονός ότι σε τοπικό επίπεδο έχουν διατηρηθεί ορισμένα διονυσιακά ή άλλα στοιχεία που μαρτυρούν μία σχετική διασύνδεση με αρχαία πολιτισμικά στοιχεία, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση μία ευρύτερη πολιτισμική συνέχεια σε επίπεδο έθνους ή φυλής.

  Το γεγονός ότι γιορτάζουμε το Πάσχα, δεν μαρτυρεί ότι είμαστε απόγονοι των Εβραίων. Όπως και το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι γιορτάζουν την Ημέρα των Ευχαριστιών, δεν μαρτυρεί ότι είναι απόγονοι των Ινδιάνων.

  Από εκεί και πέρα παρατηρώ μία έπαρση σε αυτά που γράφεις, τα οποία έχουν καθαρά προσωπικό χαρακτήρα, αποφεύγοντας παράλληλα να τοποθετηθείς σε κάθε απάντηση που σου δίνω. Το θέμα του post είναι ο υπερφίαλος εθνικισμός και όχι η πολιτισμική ή φυλετική συνέχεια των Ελλήνων.

  Δεδομένου ότι δεν γνωρίζεις ούτε την επαγγελματική μου ιδιότητα, ούτε τις ιστορικές, ακαδημαϊκές ή άλλου είδους γνώσεις μου, ή το αν μεγάλωσα ή όχι σε χωριό, θα σε παρακαλούσα να κρατήσεις τη συζήτηση σε επίπεδο διαλόγου, εντός θέματος και μακριά από προσωπικές επιθέσεις. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να το συνεχίζουμε.

  Υ.Γ. Όταν και άμα κάποια φορά πιάσουμε το θέμα της πολιτισμικής συνέχειας των Ελλήνων, θα μπορούσες να προβάλλεις σαν επιχείρημα τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Δεν είναι επιχείρημα αυτό με το Πάσχα αλλά σόφισμα!Άλλο το εβραϊκό Πάσχα άλλο το χριστιανικό.Τα έθιμα του Πάσχα μόνο δες που έρχονται από την αρχαία εποχή για παράδειγμα.Δεν νομίζω πως έχει νόημα να τοποθετηθώ σε τίποτα αφού φαίνεται πως έχεις προαποφασίσει και άκαμπτα επιμένεις στην αρχική αντίληψη.Δεν είναι μόνο ένα δυο διονυσιακά έθιμα όπως λες αλλά όλος ο τρόπος ζωής.Όσο για την εργασία που μου δείχνεις αυτή ακριβώς είναι που με δικαιώνει.Μάλλον μόνο μία από αυτές!Υπάρχουν πάρα πολλές που με δικαιώνουν πολύ περισσότερο.Ιδεολογικοποιείς την επιστήμη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Βρε Ελληνάκι μου,
  όταν γράφουμε blog, είναι καλό να λέμε λίγα λόγια περιεκτικά και πολλές εικόνες. Όχιμακροσκελείς λόγους χωρίς εικόνες.
  Τώρα, σε ό,τι αφορά τον εθνικιστή... Όπως ξέρεις έχω γράψει ανάρτηση που λέω για την προσφορά του Ελληνικού πνεύματος στον κόσμο και το κακό που κάνει ο εθνικισμός σε αυτό.
  Υπάρχει και κάτι ακόμα. Κάτσε και δες πόσοι εθνικιστές πληρώνουν κανονικά τους φόρους και πόσοι με διάφορες κομπίνες κλέβουν το κράτος παντιοτρόπως... Και γενικά, πόσοι απο αυτούς στην τελική βοηθούν το κράτος στην πράξη και πόσοι όχι.
  Πιστεύω ότι πατρίδα του κάθε ανθρώπου δεν είναι ο τόπος που γεννιέται, αλλά ο τόπος που έχει στην καρδιά του. Οι Έλληνες που "ελληνοξεχνούν" ζώντας έξω π.χ. και λατρεύουν άλλα κράτη και τρόπους ζωής, αναθεματίζοντας τον τόπο τους, γιατί να εξακολουθούν να λέγονται Έλληνες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. @ Owain Glyndwr

  "Άλλο το εβραϊκό Πάσχα άλλο το χριστιανικό."

  ...και μετά από αυτό το τρίποντο, τελειώνει η συζήτηση επί του θέματος, γιατί ήδη με πονάν τα μάτια μου.

  @ suncitizen

  Ε δεν τα συνηθίζω τα σεντόνια, αλλά αυτό μου βγήκε ολίγον τι. Δεν ήταν και ελαφρύ θέμα.

  Κατά τ'αλλα συμφωνώ με αυτά που γράφεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. @ Owain Glyndwr

  "Άλλο το εβραϊκό Πάσχα άλλο το χριστιανικό."


  Μπορεί το εβραϊκό Πάσχα να γιορτάζει την Έξοδο και το Χριστιανικό την Ανάσταση, αλλα (εντελώς τυχαία....)και τα δυο λεγονται Πάσχα και γιορτάζονται την Άνοιξη

  Με το πέρασμα των αιώνων διάφορα στοιχεία
  ( γλωσσολογικά, πολιτισμικά, γενετικά ) περνούν σκόπιμα ή φυσικά
  απο τη μια φυλετική ομάδα στην άλλη, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

  Νομίζω οτι κοιτάς το δέντρο και όχι το δάσος. Ακόμη και να είμαστε απ τα κατουρα του Μεγάλου Αλεξανδρου (αξεχαστη ατάκα) δεν χρειάζεται να γινόμαστε δογματικοί λάτρες του ένδοξου παρελθόντος, φιλύποπτοι γείτονες και κομπλεξικά εσωστρεφή ανθρωπάρια.

  Άσχετο.... αλλα δεν είναι τυχαίο που στους δέκα μεγάλους έλληνες μοστράρει πρωτος πρωτος και με διαφορά ο Μέγας Αλέξανδρος και οχι ο Πλάτωνας ή ο Σωκράτης.

  Ο ελληνικός επεκτατισμός είναι θεάρεστος φαίνεται!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. @Owain Glyndwr

  Μπορεί να μη το κατάλαβα καλά (και μπορεί να με διορθώσει), αλλά το "πάσχα" στο οποίο αναφέρθηκε το Ελληνάκι νομίζω είναι το χριστιανικό και μόνο, χωρίς να συγχέει το εβραϊκό με το χριστιανικό.

  Ξαναδιάβασε την απάντησή του, ερμηνεύοντας τη λέξη "πάσχα" ως "χριστιανικό πάσχα" και θα καταλάβεις. Αναφέρεται στη σταύρωση του Εβραίου ραββίνου Γιεχόσουα (Ιησού), κατηγορούμενου από υψηλά ιστάμενους στο εβραϊκό ιερατείο για συκοφαντία και αίρεση. Οι εμπλεκόμενοι είναι όλοι Εβραίοι, με εξαίρεση κάποιους Ρωμαίους στρατιώτες υπό διαταγές, σε δυσμενή μετάθεση στη μέση ανατολή.

  Το Ελληνάκι νομίζω είπε ότι το ότι γιορτάζει κάποιος ένα γεγονός που συνέβη ανάμεσα σε Ιουδαίους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι φυλετικά από τη μέση ανατολή. Αναφέρθηκε δηλαδή στο γεγονός που γιορτάζουν οι χριστιανοί ως "πάσχα," τη σταύρωση.

  @suncitizen

  "Οι Έλληνες που "ελληνοξεχνούν" ζώντας έξω π.χ. και λατρεύουν άλλα κράτη και τρόπους ζωής, αναθεματίζοντας τον τόπο τους, γιατί να εξακολουθούν να λέγονται Έλληνες;"

  Πιστεύω πως ναι, εξακολουθούν. Όχι μόνο δεν είναι κακό να πηγαίνουν σε μέρη όπου έχουν καλύτερη ζωή, αλλά είναι καλό να επισημαίνουν τα προβλήματα της Ελλάδας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Όσο ο τόπος τους υστερεί σε κάτι, θα πρέπει να αναθεματίζουν το πρόβλημα, και να προσπαθούν να το αντιστρέψουν, ώστε να σταματήσει να υστερεί. Πολλές φορές τα προβλήματα της Ελλάδας φαίνονται άλυτα, ή δε φαίνονται καθόλου από μέσα. Πρέπει να γίνει σύγκριση με κοινωνίες που δεν τα αντιμετωπίζουν, για να τα συνειδητοποιήσουμε, και στη συνέχεια να δούμε πως λύνονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. > Οι Έλληνες που "ελληνοξεχνούν" ζώντας έξω π.χ. και λατρεύουν άλλα κράτη και τρόπους ζωής, αναθεματίζοντας τον τόπο τους, γιατί να εξακολουθούν να λέγονται Έλληνες;

  Ωραία, κάτι μάθαμε και σήμερα. Έλληνες του εξωτερικού που έχουνε απορρίψει τα κακά της Ελλάδος και έχουνε ενσωματώσει τα θετικά των ξένων χωρών δεν πρέπει να λέγονται Έλληνες. Μάλιστα. Με τέτοια μυαλά δεν είναι να απορεί κανείς πως η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. @κουκουβάγια ναι και αυτά που αναφέρεις είναι τα μόνα κοινά σήμερα.Ακόμα και ο καθορισμός του Πάσχα άλλαξα για να μην γιορτάζεται με το εβραϊκό.Οι δύο γιορτές απέκλιναν πάρα πολύ και έχουν εντελώς διαφορετικό νόημα.Πέραν των στοιχείων που ενσωματώθηκαν στο χριστιανικό Πάσχα τόσο σε επίπεδο λατρείας ή κοινού εορτασμού όσο και σε επίπεδο θεολογίας από τις διάφορες ειδωλολατρικές θρησκείες της Ευρώπης (και φυσικά το ίδιο ισχύει και στο δικό μας εθνικό και εκκλησιαστικό επίπεδο).Αντίστοιχες γιορτές την άνοιξη όλες οι θρησκείες λίγο πολύ έχουν.
  Επίσης η αναφορά σου στον Μ.Αλέξανδρο είναι τουλάχιστον λυπηρή και δείχνει τόσο έλλειψη ιστορικών γνώσεων όσο και προκατάληψη.Σύγκρινε απλώς τη δική του εκστρατεία με άλλες και θα καταλάβεις.Κακά τα ψέμματα χωρίς αυτή την εκστρατεία ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός και πολύ χειρότερος κατ'εμέ.
  "δογματικοί λάτρες του ένδοξου παρελθόντος, φιλύποπτοι γείτονες και κομπλεξικά εσωστρεφή ανθρωπάρια" δηλαδή όσοι είναι πατριώτες είναι όλα αυτά;ε μάλλον κάνεις λάθος και εγώ με την σειρά μου μπορώ να αποδώσω άλλους χίλιους τέτοιους χαρακτηρισμούς στους εθνομηδενιστές...Δηλαδή ή θα είσαι εθνομηδενιστή άπατρις και ανθέλληνας ή όλα τα "χαριτωμένα" που λες;
  Και για να κλείσω,να πω πως όσον αφορά την πολιτισμική συνέχεια πρέπει να δούμε το θέμα ως εξέλιξη του πολιτισμού (η εξέλιξη δεν οδηγεί πάντα σε "καλύτερο" αποτέλεσμα) και αν αυτή υπάρχει και όχι ως διατήρηση μηχανικών τελετουργικών.Για τα περί γενετικής σαφώς θα συμφωνήσω πως είναι κάτι που έρχεται σε δεύτερη μοίρα αλλά αφού υπάρχει γιατί να μην το πούμε;
  επίσης όταν λέμε το βαρύγδουπο "αρχαίος ελληνικός πολιτισμός" πρέπει να προσδιορίσουμε τι εννοούμε,σίγουρα δεν είναι μόνο το κομμάτι που αποδέχτηκε η εγχώρια θολοκουλτούρα αλλά έχει και άλλες πολλές όψεις που σε πολλούς από εμάς δεν θα άρεσαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. @Konstadinidis δηλαδή ρε Κωνσταντινίδη μόνο κακά έχει η Ελλάδα και οι Έλληνες ή έξω έχει μόνο καλά;και τι είναι αυτό το "έξω",υπάρχουν πάρα πολλά έξω!έλεος μ'αυτό το μίσος για τη χώρα!και οι ομογενείς έξω δυστυχώς έχουν προσλάβει και πολλά από τα "έξω" άσχημα...
  Και εγώ ενοχλούμε από πολλά πράγματα εδώ αλλά δεν κάνω έτσι και προπαντώς ό,τι με ενοχλεί προσπαθώ να το αλλάξω,δεν κάθομαι απλώς να βρίζω (αυτό δεν πάει σε εσένα αλλά γενικότερα σε όσους έχουν αυτή την τάση)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Δεν το καταλαβα αυτο που ειπε ο suncitizen για τους μεταναστες.Δεν μας το κανει λιανα λιγο; Αν καταλαβα καλα ολοι εμεις που ζουμε για τον Α ή Β λογο,στο εξωτερικο,ειμαστε απορριπτεοι και ακαταλληλοι
  να ονομαζομαστε Ελληνες; Για ονομα! Τι αλλο θα ακουσουμε, πια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. @Owain Glyndwr

  εσυ δήλωσες σχετικός με τη γενετική και δεν μπαίνω στα χωραφια αυτα καθότι άσχετη.

  όμως σε οτι αφορά την ελληνιστική περίοδο και δη την τέχνη της αυτη ειναι η επαγγελματική μου ενασχόληση. τα περι έλλειψης ιστορικής γνωσης λοιπον κρατα τα για τον εαυτό σου, αν και μου φαίνεσαι ο κλασσικος τυπος του "ξερόλα", που κατεχει την υψιστη αλήθεια, οποτε δεν εχει νοημα να συνεχισουμε τη συζήτηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Αυτή την εμπάθεια προς τους Έλληνες του εξωτερικού ή τους πιο μορφωμένους ξένους, την έχει περιγράψει καλύτερα ο Βασίλης Ραφαηλίδης:

  «...Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ήρθαν στην Ελλάδα όχι για να πολεμήσουν, αλλά για να τη διοικήσουν μετά το αίσιο πέρας του αγώνα. Όμως ο αγράμματος λαός δε μισεί τους καλαμαράδες. Τους μισούν οι μισοαγράμματοι προύχοντες και οι κοτζαμπάσηδες, που πριν την επανάσταση συνεργάζονταν αρμονικότατα με τους Τούρκους. Ο αγράμματος άνθρωπος πάντα κατανοεί τη σημασία που έχουν για μία καλύτερη ζωή τα γράμματα, και πάντα θέλει να σπουδάσει τα παιδιά του. Οι επικίνδυνοι είναι οι κολυβογραμματισμένοι, με τα κολυβογράμματά τους που δεν έλειψαν ποτέ από την Ελλάδα. Και που τη χαντάκωσαν. Επειδή ξέρουν να διαβάζουν την Ιερά Σύνοψη, νομίζουν πως ξέρουν και γράμματα.

  Πίσω απ’ αυτή τη διαμάχη κρύβεται ο ανηλεής πόλεμος μεταξύ Ελλήνων της Ελλάδας και Ελλήνων του εξωτερικού, που συνεχίζεται. Οι «εσ» πάντα φοβούνται τους «εξ», διότι οι «εξ» είναι συνήθως πιο εγγράμματοι. Κι όποιος ξέρει γράμματα εξουσιάζει ευκολότερα αυτούς που δεν ξέρουν. Εντάξει, αλλά πουθενά στον κόσμο δε βρέθηκε τρόπος να ασκούν την εξουσία οι αγράμματοι. Εκτός από την Ελλάδα όπου την ασκούν συνήθως οι αγράμματοι, καταπιέζοντας τους ακόμα πιο αγράμματους».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Καλά κουκουβάγια πίστευε ό,τι θες δικαίωμά σου,απλώς ξέρω πολλά αλλά όχι όλα,όπου δεν ξέρω το βουλώνω!
  Ελληνάκι ο Ραφαηλίδης κατά την ταπεινή μου άποψη ήταν αρκετά υπερβολικός αλλά και είρων πράγμα που δεν μου αρέσει.Σ'αυτό που λέει έχει έως ένα βαθμό δίκιο αλλά όμως είναι και δίκαιη η αντίδραση των έσω σχετικά με κάποιους που στα δύσκολα την έκαναν,δεν πολέμησαν και ήρθαν μόνο για να κυβερνήσουν και να ωφεληθούν και υπάρχουν και πολλά άσχημα παραδείγματα.
  Το ότι οι έξω είναι πιο εγγράμματοι κατ'εμέ δεν ισχύει καθόλου,αντίθετα κατά κανόνα,υπάρχουν σαφώς και εξαιρέσεις.Αλλά πάλι διαφωνώ και με την άποψη ότι δεν είναι Έλληνες,όποιος αισθάνεται είναι όποιος όχι δεν είναι,απλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Ο Ισοκράτης νομίζω έχει εξαντλησει με τον καλύτερο τρόπο το θέμα : "Έλληνες εισί οι της ελληνικής παιδείας μετέχοντες"

  Η ειρωνία είναι οτι τον διδάσκουν στο σχολείο αλλά δεν δεχονται να σηκώσει τη σημαία το Αλβανόπουλο. Αν ο ελληναράς δεν είχε πάνω του τα μυρια όσα κομπλεξικά σύνδρομα θα ενοιωθε περήφανος που ένας αλλοδαπός δέχεται να σηκώσει τη γαλανόλευκη, τιμώντας τα όσα αυτή πρεσβεύει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...