Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές: το ρεζουμέ

Εύκολο ψάρι ο νεοέλληνας. Σκάει στην αρχή η αντιπολίτευση, απ’ τα δεξιά και τα αριστερά, και του θέτει το ψευδοδίλημμα : Μνημόνιο ή αντι-μνημόνιο. Και ξαφνικά οι αυτοδιοικητικές εκλογές μετατρέπονται σε μία ανούσια αντιπαράθεση για κάτι εκτός του φάσματός τους. «Τσιμπάει» ακόμα και ο πρωθυπουργός, και θέτει το δικό του δίλημμα. Ψήφο στους κυβερνητικούς σχηματισμούς ή πρόωρες εκλογές. Και τσιμπάει ολόκληρη η Ελλάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες οι Έλληνες αισθάνθηκαν ότι εκβιάζονται και ξαφνικά το σημαντικότερο δικαίωμα που τους εξασφαλίζει μία Δημοκρατία μετατρέπεται σε βαρίδι.

Τα άκουσα και από δικούς μου ανθρώπους. «Δεν θα δώσω τη χαρά στο τάδε κόμμα να προσμετρήσει την ψήφο μου στο δυναμικό του». Άνθρωποι, νέοι κατά κανόνα, που λειτουργούν ακόμα υπό το πρίσμα της ποδοσφαιροποιημένης πολιτικής. Αυτής που έχει ρημάξει τον τόπο τα τελευταία 30 χρόνια. Οι ψηφοφόροι «τσίμπησαν» και στις σημαντικότερες αυτοδιοικητικές εκλογές της χώρας, αναμετρήθηκαν τελικά ιδέες άσχετες με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι εποχές όμως αλλάζουν. Το ίδιο και οι ανάγκες, αλλά και οι συνειδήσεις. Και αυτές οι εκλογές στην ουσία ανέδειξαν δυο δυναμικές. Η μία, και πλειοψηφούσα, αυτή της απάθειας, της ισοπέδωσης, της μιζέριας και της αδιαφορίας, που εκφράστηκε με την κατά συνείδηση αποχή.

Ας πούμε ότι ήσουν στους ευσυνείδητα απέχοντες. Εσύ προσωπικά χάρηκες με τον τρόπο που εκλήφθηκε το μήνυμά σου από τα κόμματα; Αισθάνθηκες δικαιωμένος συνειδησιακά όταν ο κάθε τελειωμένος πολιτικός έβγαινε στο γυαλί και εξηγούσε σε δημοσιογράφους και στο τηλεοπτικό κοινό τι σημαίνει για ολόκληρη την κοινωνία και τη χώρα η δική σου αποχή; Σε τίμησε ο τρόπος που τελικά το κάθε κόμμα προσμέτρησε την αποχή σου στην δική του δυναμική; Πώς σου φάνηκε το γεγονός ότι ξαφνικά έγινες ταυτόχρονα νεοδημοκράτης, πασόκος, κουκουές, αριστερός και ακροδεξιός;

Γιατί στο τέλος, αυτό που μένει, και που έχουν μαλλιάσει τα δάχτυλά μου να γράφουν μέρες τώρα, είναι ότι κάποιοι άνθρωποι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, και κάποιοι άλλοι αποχωρούν. Καλό είναι το οποιοδήποτε κοινωνικό μήνυμα που περνάει στους νέους ιθύνοντες να είναι ρεαλιστικό και με όρους πρακτικούς. Δηλαδή με την ψήφο, και όχι με ένα laptop στον καναπέ όπου ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του, που τελικά το παίρνει ο κάθε πολιτικός ή δημοσιογράφος και το παραποιεί κατά το δοκούν.

Η άλλη δυναμική που αναδείχθηκε δειλά δειλά, ακόμα και με ένα μικρό ποσοστό επί του συνολικού εκλογικού σώματος, απέδειξε ότι ορισμένοι δεν χάνουν την ελπίδα και την αισιοδοξία τους, και δεν παραιτούνται μπροστά στον σκοταδισμό, τον συντηρητισμό, την κομματική αλαζονεία και την ισοπέδωση. Είναι η δυναμική που απέδειξε ότι δεν εκβιάζεται ούτε από λαϊκιστές πολιτικούς, ούτε από τον όχλο, ούτε από παπάδες, ούτε από την ευρύτερη μιζέρια του «κάθομαι στον καναπέ και περιμένω το μάννα εξ ουρανού».

Οι νίκες Καμίνη – Μπουτάρη στους δύο μεγάλους Δήμους της χώρας, σηματοδοτούν τα αποτελέσματα που μπορεί να αποφέρει η συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων, σε υπερκομματικό επίπεδο, κρίνοντας τον υποψήφιο ως άνθρωπο και όχι ως κομματική επιλογή. Ασχέτως του τί διατυμπανίζει το ΠΑΣΟΚ, οι συγκεκριμένες δύο μεγάλες νίκες ανέδειξαν εκείνο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας που σκέφτεται και δρα με βάση τις ικανότητες ενός ανθρώπου και όχι του κομματικού του καπελώματος. Σε αντίθεση με τον όχλο που θα επιθυμούσε μία διάλυση της χώρας ως λύση από το πολιτικό αδιέξοδο, η νίκη Καμίνη – Μπουτάρη, προτείνει μία σύγχρονη λύση που μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά για μελλοντικές υποψηφιότητες, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.


23 σχόλια:

 1. Έτσι ακριβώς.

  Και 90% να φτάσει η αποχή το σύστημα θα φερθεί σαν μην τρέχει τίποτα.

  Τα πόστα θα μοιραστούν σύμφωνα με τις αναλογίες των κομματικών μουτζαχεντίν και γεια σας.

  Αν κάποιος θέλει να ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ το σύστημα με αποχή, μάλλον θα πρέπει να καταλάβει ότι τα ΓΚΡΕΜΙΣΜΑΤΑ δεν γίνονται με νεροπίστολα, αλλά χρειάζονται κατάλληλο κατεδαφιστικό εξοπλισμό.

  Στα θετικά πάντως, το ότι επιτέλους σταμάτησε αυτό το κακό με την δεξιά καμαρίλα στους μεγάλους Δήμους 24 χρόνια τώρα, μη χέσω με του γιαλαντζί αριστοκράτες της Κυψέλης και των Πατησίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αδελφέ, ξέρω ότι είναι χωρίς ουσία η προσπάθεια που θα κάνω για να σου απαντήσω, αλλά θα το κάνω. Δεν ξέρω αν θα έχω την ευκαιρία να συνεχίσω την ανταλλαγή απόψεων (σίγουρα όχι με τρίτους, γιατί ξέρω τι πρόκειται να συμβεί) αλλά αν μπεις στον κόπο να απαντήσεις θα προσπαθήσω και εγώ με την σειρά μου να σου απαντήσω.

  Αρχίζοντας θα πω ότι όταν ο κόσμος είναι αποδεδειγμένα χωρισμένος στα δύο είναι πολύ δύσκολο να αποδείξεις ποιος είναι το ψάρι. Αντίθετα είναι πάρα πολύ εύκολο να καταφεύγεις σε χαρακτηρισμούς κάνοντας το και από το πληκτρολόγιο όπως μέμφεσαι τους άλλους.

  Συμφωνώ απόλυτα ότι οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν αντιμνημονιακό χαρακτήρα αλλά πες μου όμως εσύ πως αλλιώς μπορεί ο κόσμος να δείξει την δυσφορία του σε κάτι που δεν αποφάσισε ο ίδιος και μάλιστα από την στιγμή που ξεγελάστηκε με ψέμματα για να φτάσει εκεί.
  Αυτό ήταν και το μήνυμα της αποχής και όχι ότι κάτι θα αλλάξει όπως λέγεται από πολλούς. Είναι υποκριτικό και παραπλανητικό να λες κάτι τέτοιο όταν και εσύ που ψηφίζεις ξέρεις ότι δεν θα αλλάξει κάτι την επόμενη μέρα που θα βγει κάποιο κόμμα ή κάποιος υποψήφιος.

  Το πως μου φαίνονται οι αναλύσεις που κάνει ο κάθε φιλόδοξος μικρός ανθρωπάκος πεινασμένος για εξουσία δεν θα στο αναλύσω εγώ αφού το κάνεις εσύ άριστα στην τελευταία παράγραφό σου όπου για να στηρίξεις την άποψη σου γράφεις: "Ασχέτως του τί διατυμπανίζει το ΠΑΣΟΚ" και καταρρίπτοντας την ίδια την επιχειρηματολογία σου. Αφού δεν τους λαμβάνεις εσύ σοβαρά γιατί ζητάς από εμένα να το κάνω;

  Πάντως αν κρίνω από τα λεγόμενα σου είσαι και εσύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα (όπως και όλα τα κόμματα) οπότε δεν μπορώ να κατανοήσω την αγανάκτηση που βγάζει το γραπτό σου. Το μόνο που μου έρχεται στο αργόστροφο κεφάλι μου, είναι ότι ίσως επιθυμούσες ένα μεγαλύτερο ποσοστό να είχε στηρίξει αυτή τη νίκη. Δεν ξέρω τους λόγους σου και ούτε είμαι από αυτούς που θα ρίξω λάσπη κάνοντας εικασίες. Ωστόσο φαντάζομαι από τα γραφόμενα σου ότι το επιθυμούσες γιατί ήθελες να υπερασπιστείς το "σημαντικότερο δικαίωμα που τους εξασφαλίζει μία Δημοκρατία" και ας προσθέσω εδώ το μόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ pølsemannen

  "Αν κάποιος θέλει να ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ το σύστημα με αποχή, μάλλον θα πρέπει να καταλάβει ότι τα ΓΚΡΕΜΙΣΜΑΤΑ δεν γίνονται με νεροπίστολα, αλλά χρειάζονται κατάλληλο κατεδαφιστικό εξοπλισμό."

  +1 και να προσθέσω ότι από αυτό που δείχνουν τα γεγονότα, ο κατάλληλος κατεδαφιστικός εξοπλισμός δεν βρίσκεται ούτε καν στα σχέδια

  @ Iptamenos Ollandos

  Θίγεις αρκετά θέματα μαζί, οπότε θα επιχειρήσω να οργανώσω ανάλογα τις απαντήσεις μου. Α! Και δεν καταλαβαίνω τί εννοείς ότι η απάντησή σου μπορεί να είναι χωρίς ουσία. Κάθε σχόλιο έχει την ουσία του. Πάμε λοιπόν:

  α) Αναπόφευκτα, όταν γράφεις μία άποψη που περιλαμβάνει χαρακτηρισμούς, θα το κάνεις μέσω του πληκτρολογίου σου. Αν ήμασταν έξω για τσίπουρα, θα στην έλεγα αυτοπροσώπως, οπότε δεν πολυκατάλαβα αυτή την πρότασή σου.

  β) Προσωπικά διαφωνώ ότι ξεγελάστηκε ο λαός περισσότερο από όσο ξεγελάστηκε η παρούσα κυβέρνηση από τα νούμερα της οικονομίας που έδειχνε η προηγούμενη και που ακόμα μέχρι και σήμερα αναθεωρούνται από την eurostat.

  γ) Ο λαός εκλέγει μία κυβέρνηση για να τον εκπροσωπεί. Άρα οι αποφάσεις της οποιασδήποτε κυβέρνησεις πρέπει να είναι σεβαστές. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία του λαού, ανά πάσα στιγμή διαφωνεί με μία σοβαρή απόφαση (όπως για παράδειγμα η συμφωνία του μνημονίου, που παρεπιπτόντως έχει γίνει και Νόμος του Κράτους), υπάρχουν στη Δημοκρατία θεσμικές διαδικασίες που μπορούν να εκφράσουν αυτή τη διαφωνία. Είτε μέσω ψήφου μομφής κατά της κυβέρνησης, είτε μέσω της λαϊκής απαίτησης για δημοψήφισμα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται από μερικές χιλιάδες κόσμου. Θα πρέπει να υπάρχει εμφανής πλειοψηφία που εκφράζει μία τέτοια απαίτηση.

  δ) Αν πρόσεξες, εξέφρασες κι εσύ την άποψή σου για το τί σημαίνει η αποχή. Άρα έχουμε άλλη μια γνώμη ανάμεσα στις εκατοντάδες που παίζουν τις τελευταίες μέρες. Εσύ πώς μπορείς να γνωρίζεις τί ακριβώς εκφράζει η αποχή όταν είναι τόσο πολύπλευρη;

  ε) Εγώ δεν είπα πουθενά ότι ψηφίζοντας έναν υποψήφιο της τοπικής αυτοδιοίκησης λαμβάνεις στα σοβαρά το τί λέει επισήμως το κάθε κόμμα! Υπονόησα εμμέσως πλην σαφώς (ειδικά στην τελευταία μου παράγραφο), ότι πρέπει όλοι να ψηφίζουμε κατά συνείδηση και όχι βάσει του ποια είναι η επίσημη θέση του κάθε κόμματος.

  στ) Κρίνεις λάθος. Με εξαίρεση τέσσερις δημαρχίες, μία περιφέρεια και ένα σωρό άλλες θέσεις για τις οποίες δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να έχω άποψη, ΔΕΝ είμαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα. Για τον απλούστατο λόγο ότι αντιθέτως με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, τα κόμματα και τα ΜΜΕ που αντιμετώπισαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως κομματικές, εγώ επέλεξα να τις αντιμετωπίσω όπως ακριβώς είναι. Δηλαδή αυτοδιοικητικές. Με ενδιέφεραν δηλαδή τα πρόσωπα, και όχι τα κόμματα πίσω από αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κι εστω οτι καποιος δεν απεχει την πρωτη Κυριακη- που εχει εξαλλου και μια επιλογη μεταξυ 6-7 ψηφοδελτιων συνηθωςγια να επιλεξει. Τη δευτερη Κυριακη δεν το καταλαβαινω: γιατι να πρεπει να παει οπωσδηποτε να ψηφισει αν δεν εκφραζεται μεσω των εναπομειναντων συνδυασμων? Δηλαδη γιατι να παω πχ στην αττικη να ψηφισω (δεδομενου οτι τα λευκα δεν προσμετρουνται) μεταξυ του μπετοβλακα και του απατεωνακου οπως και να εχει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το μήνυμα ειναι η αναγνωριση της λευκής ψήφου. Αυτο θα φερει τους νεους στο δημοσιο βιο και ολα τα άλλα ειναι κουραφέξαλα...
  Αυτο το μήνυμα ομως κανεις δεν το αναγνωρισε, αν και κανει μπαμ! Στο βραδινο πάνελ της ΝΕΤ αναρωτιοντουσαν ολοι "τι φταιει και οι νεοι απεχουν" και ΚΑΝΕΙΣ δεν σκεφτηκε το αυτονόητο. Κρίμα.

  ..κατα τα λοιπα, συμφωνω :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Οι νίκες Καμίνη – Μπουτάρη στους δύο μεγάλους Δήμους της χώρας, σηματοδοτούν τα αποτελέσματα που μπορεί να αποφέρει η συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων, σε υπερκομματικό επίπεδο, κρίνοντας τον υποψήφιο ως άνθρωπο και όχι ως κομματική επιλογή."

  Κοίταξε, άμα έχεις βάλει σκοπό να μας πέσουν τα μαλλιά, μπορείς να το πεις και ευθέως. 'Ασε που μπορεί να πάρεις και καμιά χορηγία απ' την DHI.

  Το πρόγραμμα του Καμίνη είναι για τα πανηγύρια. Εκτός πραγματικότητας, χωρίς καμία απολύτως υπερβολή. Αυτό δε σημαίνει οτι προτιμώ κάποιον άλλο για δήμαρχο. Σημαίνει απλά οτι το πρόγραμμα του Καμίνη είναι για τα πανηγύρια.

  Και μια τελευταία παρατήρηση: παρότι συνεχίζεις να είσαι επικριτικός σχετικά με την αποχή, οι τόνοι είναι σαφώς πιο ήπιοι τώρα που "κέρδισαν" οι υποψήφιοι που προτιμάς.

  Τυχαίο; Δε νομίζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ iptamenos kwlonos

  Μπορείς να ψηφίσεις λευκό. Η ερμηνεία του λευκού είναι σαφής. Της αποχής όχι.

  @ Rodia

  Σας απάντησα εις το ιστολόγιόν σας μιας και το θέσατε εκείθε.

  @ Jim Slip

  Η γνώμη για το πρόγραμμα του Καμίνη είναι δική σου. Εγώ προφανώς έχω άλλη γνώμη.

  Όταν λες έπεσαν οι τόνοι τί εννοείς; Έχω αναφερθεί στην αποχή συνολικά σε 5 αναρτήσεις. Δεν συνηθίζω να επαναλαμβάνω τα γραφόμενά μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Aκριβως!

  Οσοι και να απεχουν οι εναπομειναντες εκλεγουν.

  Αν καποιος θελει να παει κοντρα στο σύστημα η λύση δεν είναι η αποχή αλλά η επανασταση, αλλιως απλα χαϊδευομαστε πως "δεν νομιμοποιουμε" κτλ κτλ....

  Παπαρια μαντολες

  Και η προσμετρηση του λευκου δεν σημαινει τπτ καθως δινει 2 επιλογες:
  α) Ξαναψηφοφορια και ξαναμανα ψηφοφορια μεχρι καποιος να πιασει το 50%
  β) να κερδισει η πλειοψηφια ακομα και οταν ειναι μη απολυτη


  ΕΚΕΙ που καταλαβαινω την αποχη ειναι στον β γυρο - και το εθεσα σε προηγουμενο ποστ, οπου οι επιλογες ειναι περιορισμενες και ειναι δυνατο να ειναι και οι 2 χαλια μαυρα στα ματια καποιου. Εκει το καταλαβαινω, αλλα ...οχι παντα. Η διαφορα πχ Νικητα - Καμινη στο υφος που θελουν να κουμανταρουν την πολη ήταν τεραστια....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Η μόνη μου ένσταση είναι ως προς το μισό τελευταίο σχόλιο. Ο Κακλαμάνης έβγαλε τα μάτια του μόνος του την ενδιάμεση εβδομάδα: κατάφερε να κάνει όσους δεν τον είχαν σιχαθεί επί 4 χρόνια, να τον σιχαθούν μέσα σε μια βδομάδα μόλις.
  Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση Μπουτάρη, δεν έπαιξε τόσο ρόλο η συστράτευση των "αντιθέτων" δυνάμεων γύρω από το πρόσωπό του. Εξάλλου αντίστοιχη συστράτευση έχει επιχειρηθεί πολλάκις στο παρελθόν και τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν κωμικά. Και για να μην ξεφεύγουμε πολύ, δες τα συνολικά ποσοστά της αριστεράς, τα οποία ξεπέρασαν το 20% αλλά παραταύτα το ΚΚΕ μόλις που πέρασε το 10%. Ποια συστράτευση προοδευτικών δυνάμεων συνεπώς, και εν τέλει τι ακριβώς είναι το προοδευτικό;

  Η αλήθεια, ως προς τις εκλογές, είναι ότι πέραν του όποιου τερπνού προσέφερε και... τραγικά συμπεράσματα ταυτόχρονα με τα όποια χρήσιμα. Μερικά από τα τραγικά τα ανέφερες κι εσύ και δεν θα επεκταθώ.
  Εγώ αυτό που παρατήρησα ήταν ότι στις περισσότερες περιοχές που αναμετρήθηκε στον βου γύρο ανεξάρτητος υποψήφιος με χρωματισμένο, ακόμη κι εκεί που ο ανεξάρτητος ήταν δεύτερος στον πρώτο γύρο, τελικώς πήρε την πρωτιά. Φυσικά το θεμελιώδες ερώτημα, γιατί να μην ήταν στον β' γύρο δύο ανεξάρτητοι η μικροί υποψήφιοι, όπως καταλαβαίνεις δεν έχει απάντηση.
  Επίσης παρατήρησα ότι για πρώτη φορά έγιναν τόσα ντέρμπυ μαζεμένα σε πανελλήνιο επίπεδο και υπήρξαν τόσες πολλές μικρές διαφορές.

  Και φυσικά παρατήρησα ότι ούτε καν οι κομματικές κωλοτούμπες δεν προκαλούν έκπληξη στα κομματόσκυλα, ακόμη κι αν οι κωλοτούμπες γίνονται με διαφορά ολίγων ημερών.
  Και φυσικά τα κομματόσκυλα είναι ακόμη πολύ περισσότερα απ'όσα νομίζουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλά, σοβαρά μιλάς;

  Θα περίμενα τουλάχιστον απ' αυτό το μπλογκ μια πιο κριτική στάση, αλλά απ' οτι φαίνεται ακολουθείς τον δρόμο που χάραξαν οι G700. Δεν έχω αντίρρηση, αλλά μην περιμένεις να μην πληγεί η αξιοπιστία σου.

  Το πρόγραμμα του Καμινη είναι ένας ατελείωτος κατάλογος απο "ΘΑ" (το αντίστοιχο "λεφτά υπάρχουν" σε αυτοδιοικητικό επίπεδο). Ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις να έχει ο Καμίνης (που δεν τις έχει), και ακόμα και τη δημόσια διοίκηση να έχει στο πλευρό του (που δεν την έχει), όλες αυτές οι γενικόλογες παροχολογίες (άπο πάταξη του παραεμπορίου μέχρι αναδιαμόρφωση συνοικιών και βιοκλιματική ανάπλαση δημοσίων χώρων!!!) χρειάζονται λεφτά, τα οποία προφανώς δεν υπάρχουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ Zaphod

  Agreed 100%

  @ Hades

  Η δική μου άποψη είναι ότι η συσπείρωση σε Καμίνη - Μπουτάρη, ήταν κατά κανόνα αυθόρμητη. Δηλαδή, ναι μεν τα στηριζόμενα κόμματα δεν επιχείρησαν να καπελώσουν τους υποψήφιους, αλλά αν κρίνω από το διαδίκτυο, και ειδικά στον β' γύρο, η συσπείρωση έγινε αυθόρμητα από διάφορους ανθρώπους.

  Ελπίζω η υπόνοια ταύτισης του ΚΚΕ με τον προοδευτικό χώρο που έκανες να ήταν ακούσια! Για μένα προοδευτικός είναι αυτός που σκέφτεται ορθολογικά και μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος. Δε νομίζω λοιπόν ότι ούτε το ΚΚΕ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

  @ Jim Slip

  (Προσπερνάω τα περί G700, αξιοπιστίας κλπ, ως καθαρά δική σου γνώμη)

  Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη που κατεβαίνει υποψήφιος σε οποιουδήποτε είδους εκλογές και δεν υπερβάλλει μέχρι ένα σημείο στο πρόγραμμά του.

  Εφόσον έχουμε την ωριμότητα να το δεχτούμε αυτό, και να μην κολήσουμε στο κατά πόσο πέφτουμε από τα σύννεφα, μπορούμε να πάμε στο δια ταύτα.

  Έχεις λοιπόν τον Κακλαμάνη, και έχεις κάποιον που έχει διατελέσει Συνήγορος του πολίτη, με πλούσιο βιογραφικό σε θέματα νομικά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με χαμηλούς και πολιτισμένους τόνους που έχει συγκεκριμένο όραμα. Δε νομίζω ότι σηκώνει συζήτηση για το πόσο προς το μέρος του γέρνει η ζυγαριά.

  Γιατί στην τελική κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να σου εγγυηθεί στο ελάχιστο τι θα εφαρμόσει από αυτά που λέει. Αν έχεις όμως μία στοιχειώδη διαύγεια για να κρίνεις μυαλά, διοικητικές και τεχνοκρατικές ικανότητες, αλλά και προθέσεις, μπορείς να καταλάβεις κάποια πράγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. 1 Oι Αυτοδιοικητικές σε επίπεδο Περιφέρειας αναπόφευκτα δεν μπορούσαν παρά να είναι πολιτικές και δεν μπορούσαν προφανώς να έχουν εκτός ατζέντας το μνημόνιο.
  2Το έχω τονίσει δεκάδες φορές (κάποιες φορές και στο blog σου)ότι είμαι κατά της αποχής. Η διαφορά μας είναι ότι εσύ πιστεύεις ότι η αποχή είναι κακή επειδή δεν βοηθάει να επικρατήσουν οι δικές σου επιλογές.Η αλήθεια είναι διαφορετική. Οσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας μιας "αριστερόστροφης" παράταξης, γιατί εκεί υπάρχει εντονότερο το στοιχείο της στράτευσης κάτι που -λογικά ίσως- σεν υπάρχει στο πολιτικό DNA- του φιλελευθερου
  3 Είμαι προσωπικά εναντίον της αποχής γιατί δείχνει άγνοια, αναζήτηση άλλοθι, βόλεμα, ανευθυνότητα, νοσηρό ατομικισμό,απάθεια.... Στην ουσία είμαι εναντίον αυτών που γεννούν την αποχή.
  4 ΟΙ νίκες Καμίνη Μπουτάρη όπως όμως και του Τατούλη δεν έχουν να κάνουν με συσπείρωση "προοδευτικών" όπως μάλλον τους εννοείς (Θυμίζω ότι Καμίνης Μπουταρης υποστηρίχθηκαν και από τον Μάνο που εγώ μεν τον εκτιμώ φαντάζομαι όμως ότι δεν τον κατατάσσεις στους προοδευτικούς) Πολύ απλά το ΠΑΣΟΚ έδρασε φροντίζοντας το κομματικό του συμφέρον. Εκεί λοιπόν που έβλεπε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βγει στήριξε αυτούς α) που είχαν επίφαση ανεξαρτησίας β) θα δημιουργούσαν προβλήματα στον αντίπαλο γ) αν έχαναν θα μπορούσαν να φορτωθούν την ήττα χωρίς κομματικό κόστος κι αν κέρδιζαν θα μπορούσε να πανηγυρίζει
  Οπως και να έχει καλή επιτυχία στους καινούργιους τοπικούς άρχοντες. Απο τα δυο πουλαίν σου ελπίδες έχω μόνο από τον Καμίνη αν και φοβάμαι ότι μεγαλύτερο πρόβλημα του θα είναι αυτοί που τον "στήριξαν"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ firiki2010

  1. Σε επικοινωνιακό επίπεδο ναι. Σε ουσιαστικό, μόνο με πολύ έμμεσο τρόπο. Τόσο έμμεσο που στην ουσία είναι ελάχιστος παράγοντας.

  2. Όχι. Η αποχή είναι κακή γιατί δεν βοηθάει να επικρατήσει ΚΑΜΙΑ επιλογή. Από που προκύπτει ότι η αποχή ενδυναμώνει μία πιθανή αριστερόστροφη παράταξη; Ίσα ίσα που ιστορικά, η πολιτική απάθεια, έφερνε ολοκληρωτικά καθεστώτα (είτε κομμουνιστικά, είτε φασιστικά). Ούτως ή άλλως, για να βγει στην εξουσία αυτή η οποιαδήποτε παράταξη θα πρέπει να ψηφιστεί πρώτα!

  4. Δεν αντιλέγω στα επικοινωνιακά τεχνάσματα του ΠΑΣΟΚ. Και επαναλαμβάνω... δεν με αφορούν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κάθε κόμματος, ούτε το πως εξέλαβε το κάθε κόμμα τη δική μου ψήφο. Με αφορά μόνο αν ο υποψήφιος που ψήφισα είναι ικανός για την ευθύνη που καλείται να αναλάβει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Από το 2006 τα λευκά δεν προσμετρούνται στο εκλογικό μέτρο (http://www.ypes.gr/ypes_po/detail.asp?docid=1716). Έχοντας αποδείξει ότι τα λευκά είναι κάτι λιγότερο από χρησιμοποιημένα κωλόχαρτα συνεχίζω λέγοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να ψηφίσεις αν δε σε εκφράζουνε οι υποψήφιοι. Πόσο πιο απλό πρέπει να το πούμε; Εκτός και αν υπάρχει άλλος λόγος να ρίξουμε λευκό, οπότε αναμένω μια εξήγηση (από τους επαϊοντες και τους "έξυπνους" εδώ μέσα, αφού εμείς οι απέχοντες είμαστε βλάκες, σύμφωνα με τα συμφραζόμενα) γιατί κάποιος θα έπρεπε να ρίξει λευκό και όχι απλώς να απέχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ελπίζω η υπόνοια ταύτισης του ΚΚΕ με τον προοδευτικό χώρο που έκανες να ήταν ακούσια!

  :):):)
  Πουλιά στον αέρα πιάνεις!
  Αλλά δυστυχώς θα σου ανακατέψω λίγο το στομάχι: ηθελημένα το έμπλεξα.
  Αυτά τα κόμματα δεν είναι που θεωρούνται προοδευτικά στην Ελλάδα; Αυτός δεν είναι ο λεγόμενος προοδευτικός χώρος; Ως επίσης κατ' επέκταση το pasok θεωρείται (ακόμα) σοσιαλιστικό κόμμα κλπ...
  Εν ολίγοις, άλλο πράγμα η κοινή λογική που έχουμε αποδείξει κατ' επανάληψιν ότι απουσιάζει, και άλλο πράγμα η απτή πραγματικότητα που μαστίζει τη χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @ Panos

  Ναι, τα λευκά δεν προσμετρώνται. Σε αντίθεση με την αποχή όμως έχουν σαφές μήνυμα: "Ψηφίζω κανέναν από τους μετέχοντες". Άρα ασκώ το εκλογικό μου δικαίωμα με σαφή επεξήγηση.

  Η αποχή μπορεί να σημαίνει από το ότι "βαριέμαι να παω στην καλπη", μέχρι "δεν με εκφράζει κανένα κόμμα", μέχρι "ο τάδε ψηφοφόρος είναι νεκρός εδώ και δυο χρόνια αλλά δεν έχει βγει από τους καταλόγους", μέχρι "μένω μακριά", μέχρι...μέχρι...

  Κοινώς ο οποιοσδήποτε καιροσκόπος μπορεί να εξηγήσει την αποχή όπως τον βολεύει. (Όπως άλλωστε έγινε για άλλη μια φορά).

  @ Hades

  ΟΚ. Νόμιζα πως είχα καταστήσει σαφές ότι στο δικό μου ιστολόγιο ότι εκφράζω αντανακλά τη δική μου αντίληψη για την "πρόοδο".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Σχετικά με το 2 Εσύ το λες:"Ίσα ίσα που ιστορικά, η πολιτική απάθεια, έφερνε ολοκληρωτικά καθεστώτα (είτε κομμουνιστικά, είτε φασιστικά)." Εκτός αν δεν θεωρείς τον κομμουνισμό "Αριστερά"
  Η "Αριστερά" -και δεν την κατηγορώ γι αυτό- έχει κουλτούρα συμμετοχής κι έχει και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη περί εξουσίας (γι αυτό την κατηγορώ). Είναι φυσικό λοιπόν σε περιόδους που για διάφορους λόγους "ανθίζει" η αποχή να "βγαίνει μπροστά" και να ξαναμπαίνει στην άκρη όταν αφυπνίζονται και δραστηριοποιούνται οι "σιωπηλές πλειοψηφίες" (για την σιωπή των οποίων φυσικά διαφωνώ)
  [Την προσθήκη σου περί φασιμού την αποδέχομαι πλήρως]
  Σχετικά με το 4
  Μπορεί τα τεχνάσματα να μην σε αφορούν προσωπικά ,αλλά από τη στιγμή που τα διακρίνεις πρέπει να μπείς στη υποψία αν τελικά ο υποψήφιος Δήμαρχος επελέγη λογω ικανοτήτων (μήπως τελικά δεν τις έχει?-θα το δουμε) να αναμορφώσει τον Δήμο ή για άλλους λόγους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. το μόνο που προκαλείτε είναι λύπη, βέβαια δεν σας λυπάμαι αφού ξεφτιλίζεστε και ασχολείστε με τους πολιτικούς ακόμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ellinaki
  το ρεζουμέ τελικά είναι ότι τίποτα δεν αλλάζει. Παραθέτω χωρίς σχόλια το άρθρο (capital.gr) και αναρωτηθείτε σε πόσες άλλες περιπτώσεις με μικροαλλαγές θα διαβάζαμε τα ίδια
  +
  Αμηχανία που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης προκαλεί η πληροφορία δικαστικών πηγών πώς τα έντεκα έγγραφα, τα οποία με περισσή περηφάνια παρουσίασαν οι βουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν στο κλιμάκιο το οποίο πήε στη Γερμανία για να φέρει επιπλέον στοιχεία για τη Siemens, βρίσκονταν στη δικογραφία εδώ και δυο χρόνια και είχαν σταλεί και μεταφρασμένα από την ανακρίτρια στην εξεταστική της Βουλής από το Μάρτιο του 2010.

  Οι βουλευτές πιάστηκαν ανεύθυνα αδιάβαστοι αφού έφεραν μαζί τους τα έντεκα έγραφα, κατόρθωμα που χαρακτήρισαν και ως «άθλο», ενώ θα αρκούσε να ψάξουν καλύτερα (ή στοιχειωδώς) τη δικογραφία για να τα βρουν.

  Σύμφωνα με πληροφορίες τα έγγραφα αυτά υπήρχαν ήδη στη δικογραφία, που έχουν στη διάθεση τους από το Μάρτιο του 2010 οι βουλευτές, Τότε τους εστάλησαν μεταφρασμένα από τους εφέτες ανακριτές Μαρία Νικολακέα και Γιάννη Φιοράκη. Αυτά τα έγγραφα υπήρχαν στη δικογραφία από την περίοδο που διενεργούσε την προκαταρκτική εξέταση ο εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, το 2008.

  Πρόκειται για έγγραφα που αφορούν την εκροή χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens κατά την περίοδο 2000-2003 σχετικά με τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ και αναφέρονται μεταξύ άλλων σε καταβολές που έγιναν στον κωδικό Φρανζ που φέρεται να συνδέεται με τον Γιάννη Σκαρπέλη αλλά και με τον Πρόδρομο Μαυρίδη.

  Τα έγγραφα αυτά είχε επικαλεστεί ο Ρίχαρντ Σίκατσεκ καταθέτοντας στον κ. Αθανασίου, ο οποίος τότε τα ζήτησε και τα έλαβε από τις γερμανικές Αρχές.

  Σήμερα εξάλλου στις 14:00 έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας το σήμα από το αστυνομικό τμήμα της Πάρου, το οποίο ενημέρωνε ότι το ότι δεν είχε εμφανιστεί στο Α.Τ. του νησιού ο Φόλκερ Γιούνγκ, ως όφειλε.

  Προφορικά οι αστυνομικές Αρχές της Πάρου ενημέρωσαν την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ελένη Ράϊκου, το περασμένο Σάββατο με καθυστέρηση όμως αρκετών ημερών, ενώ το επίσημο σήμα τους στάλθηκε σήμερα. Ήδη διερευνώνται οι ευθύνες που έχει η Αστυνομία της Πάρου για την καθυστέρηση έγκαιρης ενημέρωσης σχετικά με την απουσίας του Γιούνγκ.


  Πηγή:www.capital.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Σαφές το έχεις καταστήσει.
  Το πρόβλημα είναι ότι το δικό σου ιστολόγιο (όπως ούτε το δικό μου ή κάμποσα άλλα που φαντάζεσαι ποια εννοώ) αφενός δεν εκφράζει την ελληνική σύγχρονη σκέψη, αφετέρου πολύ φοβάμαι ότι ουδόλως επηρεάζει τα αποτελέσματα των εκλογών.

  Έχουμε πρόβλημα Χιούστον.

  ΥΓ. Το ότι παραλληλίζω στο βλόγι σου τον προοδευτισμό με τα επικρατούντα σημαίνει ότι βρίσκω πρόσφορο έδαφος να το πράξω για δικούς μου λόγους, όχι ότι εσύ ενστερνίζεσαι κάτι τέτοιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Αδελφέ διαβάζοντας το β. από την απάντηση σου στο σχόλιο μου έχω να πω τρία πράγματα:

  1. Εφόσον πιστεύεις τέτοιο πράγμα τότε εννοείται ότι όλα αυτά που γράφεις ξαφνικά αποκτούν νόημα.

  2. Εφόσον ισχύει το β. γιατί δεν ζήτησε καινούργια λαϊκή εντολή η κυβέρνηση αλλά προχώρησε δικτατορικά στη λύση ενός προβλήματος που πριν τις εκλογές υποστήριξε με έμφαση ότι δεν υφίστατο;

  3. Προσωπικά θεωρώ ότι το άρθρο σου θα έπρεπε να ξεκινήσει με αυτό το β. με κεφαλαία γράμματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @Ελληνάκι

  > Ναι, τα λευκά δεν προσμετρώνται. Σε αντίθεση με την αποχή όμως έχουν σαφές μήνυμα: "Ψηφίζω κανέναν από τους μετέχοντες". Άρα ασκώ το εκλογικό μου δικαίωμα με σαφή επεξήγηση.

  Και πού οδηγεί αυτή η επεξήγηση; Εδώ θα πρέπει, να ζητήσω παραδείγματα και αναφορές που να δείχνουνε ότι αυτή η σαφής επεξήγηση οδηγεί σε θετικό αποτέλεσμα. Διότι μου φαίνεται ότι στην θεωρία όλα είναι εύκολα, αλλά στην πράξη πατώνει το παραμύθι.

  Αναμένω λοιπόν παραδείγματα που να δείχνουνε ότι το "δεν ψηφίζω κανένα διότι δεν είστε άξιοι" οδηγεί σε καλύτερα απότελέσματα από την αποχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. > δεν ψηφίζω κανένα διότι δεν είστε άξιοι

  εννοώ

  ψηφίζω κανένα διότι δεν είστε άξιοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...